Punca Pesakit Kencing Manis Mandul

Terima kasih atas soalan ini. Satu soalan yang kerap ditanya oleh pesakit. Ubat kencing manis bukanlah punca mandul. Tetapi sebaliknya kencing manis adalah salah satu punca tidak subur samada wanita atau lelaki.

Apa yang pasti penyakit kencing manis itu sendiri boleh menyebabkan ‘erectile dysfunction’ atau mati pucuk. Kandungan gula yang tinggi dalam darah boleh menyerang saraf. Begitu juga wanita yang mempunyai kencing manis selalunya sukar untuk hamil kerana gangguan hormon kesuburan [1].

Kajian mendapati metformin (ubat kencing manis) boleh digunakan untuk merawat wanita yang mandul. Rawatan metformin ini bagi kes yang khusus dan perlu dibincang dengan pakar [2]. Pendek kata, metformin adalah selamat digunakan untuk salah satu dari rawatan kesuburan wanita dan ianya terjamin tidak mencacatkan janin jika hamil.

Begitulah juga insulin, selamat digunakan. Malah kita menasihati para pesakit kencing manis yang tidak terkawal dan mempunyai masalah kesuburan agar mengambil ubat kencing manis tanpa ingkar. Tujuannya supaya kencing manis mereka terkawal dan peluang untuk hamil adalah tinggi.

Sekian

suhazeli.com

Fb.com/drsuhazeli

1.6.2019

Masjid Ladang

Pautan:

[1] Kencing Manis dan Kesuburan. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/m/pubmed/19863473/

[2] Metformin untuk rawat kesuburan. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/m/pubmed/23379651/

Perdarahan Selepas Putus Haid Adalah Tanda Kanser?

Ramai wanita mengadu bahawa mereka didatangi haid semula setelah putus haid beberapa tahun. Apabila mereka mengadu kepada suami, mungkin ramai yang pandang ringan, kerana persepsi ramai mengatakan normal haid datang semula setelah pencen. Malah pernah dibincangkan dalam kitab pengajian agama pun banyak kali ditekankan bahawa keluar darah semacam haid itu normal walaupun sudah menopos.

Namun jika sekiranya persoalan diajukan kepada para doktor, semua akan menjawab, wajib buat pemeriksaan lanjut. Ahli perubatan akan mempersoalkan adakah wanita yang disahkan putus haid ini akan kembali haid semula? Ianya sesuatu yang agak mustahil kerana fisiologi seorang wanita yang putus haid akan kurang hormon kewanitaannya dan proses pengeluaran darah haid akan terhenti. Jika keuar apa-apa darah selepas menopos akan dikira sebagai darah yang perlu dikenalpasti puncanya. Jangan dipandang enteng isu ini.

Terdapat dua pandangan dalam ilmu perubatan mengenai tempoh masa yang mengesahkan bahawa seseorang wanita telah putus haid atau sebaliknya. Pendapat yang pertama adalah tempoh masa enam bulan ketiadaan kitaran haid boleh dilabelkan sebagai menopos. Manakala pendapat kedua menyatakan tempoh masa selepas satu tahun dari haid yang terakhir.

Saya mengambil pendapat kedua kerana keyakinan yang tinggi bahawa kilang telur wanita akan mengalami kepupusan telur dalam tempoh tersebut. Ia juga suatu tempoh yang cukup selesa beserta dengan beberapa tanda fizikal dan mental yang akan dialami oleh seseorang wanita.

Kajian telah dijalankan bagi melihat bilakah umur yang biasanya seseorang wanita putus haid. Jadual dibawah menunjukkan umur kebanyakan wanita putus haid. Peratus ini hasil dari kajian ke atas wanita dipelbagai benua dan geografi.

Bagi wanita yang putus haid kurang dari 40 tahun diistilahkan sebagai Putus Haid Pra-matang (Premature Menopause)

Dari pembahagian di atas, majoriti umur putus haid bagi seseorang wanita adalah diantara 45 hingga 55 tahun. Tetapi median umur (Kebanyakan) putus haid adalah 52.4 tahun. Tidak dinafikan bahawa umur ini bergantung kepada faktor persekitaran dan iklim, sistem tubuh badan dan keturunan seseorang wanita berkenaan.

Dalam keadaan biasa seseorang wanita berusia yang telah putus haid tidak akan mengalami haid kali kedua dalam hidupnya. Kajian menyatakan hanya 5% wanita akan mengalami perdarahan yang seakan-akan haid setelah putus haid. Jika seseorang wanita yang telah putus haid mengalami perdarahan, ia dikira darah penyakit dan perlu diketahui punca-puncanya melalui siasatan lanjut. Perdarahan ini biasanya tidak tetap hari dan tidak mengikut kitaran bulan yang biasa. Ada kalanya darah yang keluar sedikit dan ada yang banyak sehingga memudaratkan. Darah penyakit ini berpunca dari beberapa sebab seperti dibawah:

1. Masalah pembekuan darah seperti hemophilia atau jangkitan kuman.

2. Wanita yang mengambil pil hormon atau ubat tradisional tertentu. Bahan yang terdapat dalam ubatan herba mungkin mengandungi hormon tersembunyi atau terproses secara semulajadi.

3. Pengencutan vagina (Vagina Atropy) dan pangkal rahim kering menyebabkan senang terluka apabila bersenggama.

4. Pembengkakan rahim (Radang) tanpa sebab yang diketahui secara jelas. Mungkin perubahan tindakbalas badan dan hormon atau jangkitan kuman.

5. Perdarahan berpunca dari kanser Rahim, kanser pangkal rahim atau kanser Ovari (Kilang Telur).

6. Terdapat ketulan (polyps) di dalam rahim atau pangkal rahim. Apabila diganggu semasa hubungan intim bersama suami, perdarahan boleh meletus.

Perkara yang paling membimbangkan para pakar perubatan mengenai masalah perdarahan selepas putus haid ini adalah Kanser. Lima hingga 10% perdarahan selepas putus haid adalah berpunca dari Kanser Rahim. Kajian perlu dijalankan oleh pakar perubatan bagi mengetahui kanser rahim ini. Antara ujian yang boleh dijalankan adalah dengan kaedah Ultra Sound sistem peranakan dan melakukan pensampelan peranakan wanita. Melalui kaedah ini pakar perubatan dapat mengetahui secara asas masalah yang dihadapi oleh seseorang wanita.

Oleh yang demikian, doktor akan meletakkan diagnosa awalan kanser rahim kepada sesiapa sahaja wanita yang didatangi darah selepas putusnya haid (menopos). Pemeriksaan lanjut wajib dijalankan bagi mempastikan perdarahan itu bukan berpunca dari kanser atau sebaliknya. Setiap dari kita berhak untuk mendapatkan maklumat kesahihan dan pengesanan penyakit tersebut agar kita boleh bertindak cepat. Jika dibiarkan tanpa kecaknaan dari kita, diri kita sendiri akan menanggung derita.

Silalah datang ke klinik atau hospital untuk menjalani pemeriksaan.

Sekian nasihat dari suhazeli.com

Fb.Com/drsuhazeli

20.11.2018

Kuala Berang

Lahir Selamat

Kehidupan doktor banyak yang manis. Saat paling manis apabila kita dapat selesaikan suasana cemas pesakit.

Klinik kami memang sediakan khidmat ABC (Alternative Birthing Center). Ianya dikhususkan kepada kes-kes yang berkod putih. Ibu hamil kali ke 2 hingga 5, tiada penyakit lain, kedudukan bayi tidak songsang/senggeng/melintang dan beberapa kriteria lain lagi. Kod ini sesuai untuk lahir di ABC.

Pernah satu ketika pesakit yang dipantau di ABC kami sudah tiba saat bersalin (os fully), tapi agak lama walaupun digalakkan untuk teran. Biasalah bilik ABC itu gamat dengan teriakan bidan supaya si ibu meneran sepenuh hati. Si ibu rileks sahaja, tidak menggerutu dan tidak memandang serong dengan situasi sebegitu. Bagi sesetengah ibu, sensitif dengan keadaan bilik bersalin yang agak rencam. Mereka mahu tenang setenang air di tasik dan alunan merdu musik mengusik jiwa. Kami tidak nafikan. Apakah itu perlu kami tunaikan permintaan si ibu sedemikian?

Si ibu juga tidak merasa jelek atas kehadiran saya sebagai seorang doktor pakar lelaki. Saya dipanggil kerana bayi masih tidak keluar walaupun tempoh os fully sudah berlalu lama. Setelah membuat pemantauan bayi dan ibu, semuanya keadaan stabil. Jantung janin masih sekata, scan juga menunjukkan janin berada di posisi betul. Saya arahkan masuk ubat untuk kuatkan kontraksi peranakan melalui aliran vena.

Alhamdulillah tidak sampai lima minit, dengan semangat kuat si ibu disamping galakan meneran para bidan bayi keluar dengan jayanya. Tangan saya sendiri sambut bayi tersebut tanpa koyakan perineum. Syukur.

Cuma bayi tidak terus menangis, mungkin akibat cekikan dari tali pusat yang terbelit di tengkuknya. Mungkin ini juga punca kenapa bayi lambat keluar. Bilik ABC kami sudah dilengkapi dengan alatan untuk bantu pernafasan bayi jika berlaku. Saya terus bawa bayi ke katil resus dan tepuk tapak kakinya agar sedar dan menangis. Pengetahuan dan pengalaman kami tahu bahawa jika bayi tidak menangis dalam tempoh lima minit, bermakna ruang paru-parunya tidak terbuka. Bayi akan mengalami masalah (Neonatal hypoxia). Dalam masa sama, jururawat yang bantu sedut rongga hidung dan mulut bayi. Banyak keladak air ketuban yang telah ditelan olehnya. Rupanya bayi sudah tertelan air ketuban yang bercampur najis (moderate meconium). Sekali lagi kami bersyukur, bayi dapat dipulihkan sebelum sempat 5 minit. Nyaring sungguh suaranya, sama kuat dengan laungan azan yang saya kumandangkan atas permintaan si ibu.

Apabila teringat kembali kenangan manis ini saya tidak boleh bayangkan bagaimana akan berlaku jika si ibu dibiarkan bersalin di rumah hanya bertemankan suami? Walaupun saya yakin suami itu sudah belajar proses bersalin melalui youtube atau video-video yang dipaparkan dalam kelas doula. Tetapi pengalaman, kemahiran dan kelengkapan di rumah tidak sama dengan hospital atau klinik. Jika sekadar ilmu teori semata-mata dan cuba jaya atas isteri sendiri, tiada jaminan yang boleh dipertahankan. Jika berjaya, Alhamdulillah. Jika sebaliknya nauzubillah.

Kepada ibu-ibu hamil yang pasang niat untuk bersalin di rumah. Tanya diri sendiri. Adakah anda atau peneman anda mampu kendalikan kes bayi songsang/melintang? Adakah anda atau peneman anda mampu kendalikan kes perdarahan bersalin? Adakah anda atau peneman mampu kendalikan bayi henti bernafas? Adakah anda atau peneman anda mampu kendalikan ibu pengsan dan menyetok (sawan) akibat darah tinggi? Adakah anda dan penasihat ada bawa bersama vitamin K dan Vaksin? Dan banyak lagi soalan yang perlu dijawab.

Saya paparkan kisah ini bukan untuk mendabik dada bahawa akulah terhebat dan bukan bermakna kami 100 peratus maksum. Akan tetapi kita merujuk kembali kepada anjuran agama itu sendiri:

وَمَا أَرْسَلْنَا قَبْلَكَ إِلَّا رِجَالًا نُوحِي إِلَيْهِمْ ۖ فَاسْأَلُوا أَهْلَ الذِّكْرِ إِنْ كُنْتُمْ لَا تَعْلَمُونَ

Bermaksud: Dan Kami tidak mengutus Rasul-rasul sebelummu (wahai Muhammad) melainkan orang-orang lelaki yang Kami wahyukan kepada mereka (bukan malaikat); maka bertanyalah kamu kepada ahlinya jika kamu tidak mengetahui.

-Sura Al-Anbiya’, Ayat 7

Rasulullah saw juga menggesa agar kita mengambil pandangan ahlinya dalam urusan keduniaan kita sebagaimana sabda Baginda,

أَنْتُمْ أَعْلَمُ بِأَمْرِ دُنْيَاكُمْ

“Kamu lebih mengetahui urusan duniamu.” (HR. Muslim, no. 2363)

Saya tidak dapat bayangkan juga jika si ibu atau ayah yang kendalikan kelahiran sendirian. Tawakkal mereka teguh, tetapi tidak kena pada tempat berpaut. Tambah pula melakukan konsultasi dengan para doula. Mereka pun tidak pernah hadapi kes-kes kecemasan dan tanda-tanda kecemasan yang memungkinkan kes perlu dibawa segera ke hospital. Lagi parah apabila khidmat nasihat itu melalui wasap!

Kata kunci adalah kelahiran selamat di tangan orang yang mahir, ditempat yang tersedia lengkap, itulah ikhtiar hidup dunia agar kita selamat. Jika mati juga, baharulah kita boleh berlapang dada dan katakan bahawa ianya sudah di takdirkan sejak luh mahfuz lagi.

Sekian kenangan manis suhazeli.com

Fb.Com/drsuhazeli

19.2.2018

Ketengah Jaya.

#SayNoToUnSafeBirth

P/s: Gambar baby sudah diberi izin untuk paparan internet.Saya lupa bondanya letak nama apa….rasanya suhazeli juga…

Ubat Cair Darah Ibu Hamil

​KEMATIAN IBU BERSALIN

Oleh: Prof Imelda Balchin

Hari ini saya berbincang dengan pakar-pakar O&G dari negeri-negeri lain di Malaysia, dan juga Ustaz di PPUM tentang kematian ibu-ibu bersalin.

Setiap tahun, di Malaysia, seramai 13 atau 14 ibu bersalin meninggal dunia disebabkan darah beku di dalam saluran darah paru-paru (pulmonary embolism).
Dalam 100 kematian ibu bersalin di Malaysia, 60 adalah disebabkan oleh pulmonary embolism.
Risiko kematian ibu Melayu adalah lebih tinggi daripada ibu lain.

Kadar Kematian ibu Melayu disebabkan pulmonary embolism adalah tiga kali ganda lebih tinggi daripada kematian ibu di Eropah.

Kadar Kematian ibu Melayu disebabkan pulmonary embolism adalah lebih tinggi daripada kematian ibu dari kaum yang lain di Malaysia.
7 dalam 10 (73%) daripada kematian ibu disebabkan pulmonary embolism ini berlaku selepas bersalin dan hanya 3 dalam 10 berlaku sebelum bersalin.
9 dalam 10 (90%) daripada kematian ibu disebabkan pulmonary embolism ini berlaku selepas pembedahan Caesarean section, selepas pulang ke rumah. Di negara United Kingdom, 5 dalam 10 (50%) daripada kematian ibu yang disebabkan pulmonary embolism berlaku selepas Caesarean section. Lihatlah perbezaannya di UK dan di Malaysia.

———————————————–
Kenapa ibu yang hamil dan baru bersalin mempunyai risiko yang lebih tinggi daripada wanita yang tidak hamil?
Pertama sekali, semua ibu patut tahu yang kepekatan darah akan meningkat di dalam saluran darah ibu yang hamil, sebab hormon ibu yang hamil akan merangsangkan badan membuat lebih protein yang memekatkan darah. Tujuannya memekatkan darah ialah untuk melindungi ibu bersalin daripada pertumpahan darah yang berlebihan selepas bersalin.
Kepekatan darah inilah puncanya kenapa risiko ibu yang hamil mendapat pembekuan darah menjadi 6 kali ganda lebih tinggi daripada wanita yang tidak hamil. Selepas bersalin kepekatan darah ini masih tinggi pada 6 minggu berpantang.
Masalah mendapat pembekuan darah ini adalah 5 kali ganda lebih tinggi selepas bersalin bila dibandingkan dengan sebelum bersalin. Terdapat perubahan kandungan air dari dalam saluran darah selepas bersalin yang menyebabkan darah menjadi lebih pekat. Risiko yang paling tinggi sekali ialah pada tiga minggu pertama selepas bersalin.
Ada beberapa perkara lain yang juga menyebabkan risiko darah beku menjadi lebih tinggi lagi:

1. Usia ibu yang semakin tua (>35 tahun)

2. Berat badan yang obese

3. Merokok

4. Kehamilan kembar

5. Terdapatnya masalah yang lain (seperti pre-eclampsia, penyakit jantung lemah)

6. Kekurangan pergerakan badan (seperti selepas pembedahan Caesarean)

7. Kekurangan meminum air (dehydration)

8. Ketumpahan darah yang berlebihan semasa bersalin
———————————————–
Apakah tanda-tandanya bila terdapat pembekuan darah di dalam saluran darah di dalam paru-paru (pulmonary embolism)

1. Pernafasan terganggu atau sesak nafas

2. Nadi denyutan jantung ibu menjadi lebih laju daripada biasa

3. Suhu badan mungkin naik

4. Batuk darah
Pembekuan darah di dalam saluran darah mengganggu pengaliran darah ke paru-paru dan menghalang kemasukan oxigen yang secukupnya ke dalam darah. Tekanan darah di dalam paru-paru menjadi tinggi dan meninggikan beban ke atas jantung di sebelah kanan. Ini boleh menyebabkan air masuk ke dalam paru-paru dan kematian secara terkejut.

———————————————–
Bagaimanakah kita hendak mengelakkan pulmonary embolism?
1. Menjaga berat badan. Biasakan diri dengan cara hidup yang sihat dan menurunkan berat badan yang berlebihan sebelum hamil.

2. Semasa hamil, bersenam 20-30 minit setiap hari untuk mengawal kenaikan berat badan.

3. Berhenti merokok

4. Elakkan pembedahan Caesarean section jika tidak diperlukan

5. Jika terpaksa menjalani pembedahan Caesarean section – Doktor akan memberi suntikan untuk mencairkan darah sekali sehari untuk 7 hari, sebagai ubat pencegah kemudaratan pulmonary embolism.

6. Minum air yang secukupnya selepas bersalin, terutamanya ibu yang menyusukan bayi (Keperluannya ialah 3L sehari / 12-13 gelas sehari), walaupun di dalam pantang.

7. Berjalan-jalan selepas bersalin untuk membantu pengaliran darah walaupun di dalam pantang.
———————————————–
Mengapakah terdapat kelebihan kematian ibu dari kaum Melayu bila dibandingkan dengan kaum yang lain?
Tidak ada jawapan atau bukti yang kukuh. Mungkin lebih ramai ibu yang obese. Mungkin lebih ramai yang mengamal pantang yang tidak membenarkan ibu meminum secukupnya, atau berjalan-jalan (walaupun di dalam rumah).
Mungkin kerana khuatir yang ubat suntikan pencair darah seperti clexane itu berunsur khinzir, dan adakah ibu-ibu tidak mengikut nasihat Doktor dan tidak mengambil suntikan clexane?
Saya akan memberi penjelasan daripada Ustaz, kenapa diharuskan mengambil clexane walaupun ia berunsur khinzir.
1. Tidak ada ubat lain yang tidak berunsur khinzir yang lebih baik daripada clexane

2. Ubat suntikan heparin tidak memberi kebersanan yang setanding dengan clexane terutama bagi ibu yang berat badan melebihi 90kg.

3. Ubat fondaparinux pula sangat mahal dan ramai ibu tidak mampu. Ia boleh memasuki susu badan dan bayi yang menyusu boleh mendapat dose yang sedikit.
Saya harap keterangan ini jelas, supaya ibu-ibu tidak lagi khuatir tentang penggunaan ubat suntikan pencair darah clexane untuk mencegah penyakit yang boleh menyebabkan kematian ibu bersalin. Jika ibu mendapat masalah pembekuan darah semasa hamil, rawatan yang terbaik jugalah clexane atau ubat yang sejenis dengannya low molecular weight heparin seperti deltaparin, enoxaparin dan tinzaparin.
Innalillahiwainnailaihirojiun. Al-Fatihah kepada kesemua ibu-ibu yang telah meninggalkan kita. Semoga kita sama-sama berusaha untuk mencegah venous thromboembolism dan pulmonary embolism dengan menyampaikan ilmu pengetahuan.
Prof Dr Imelda,

Pakar perunding maternal dan fetal medicine,

Pusat Perubatan Universiti Malaya,

Kuala Lumpur.

Kenapa Ujian Minum Air Gula dibuat? 


Terdapat sorang netizen facebook pertikai ujian air minum air gula yang dilakukan ke atas ibu hamil. Sehinggakan beliau menyarankan saman KKM kerana mengarahkan ujian tersebut dibuat. 

Berikut adalah jawapan saya dalam soalan yang sama pernah diajukan oleh pesakit. 

*Soalan*
Apakah rasionalnya setiap ibu yg mengandung akn disuruh minum air gula? Kenapa mesti minum & apakah kesan jikalau tidak minum air gula tersebut?

*Jawapan*
Ujian minum air gula (Oral Glucose Tolerance Test)
Rationalnya adalah mengesan kencing manis samada semasa mengandung atau tidak.

*Kaedah:* Ibu diminta berpuasa sedari jam 10 malam. Dengan ini paras gula dalam darah di pagi hari (jam 8 pagi) adalah paling minima. Jika melebihi hadnya maka dikira diabetes. Namun sistem badan kita yg Allah jadikan amat hebat kerana insulin akan mengawal keseimbangan gula dalam darah. Kemudian ujian minum air gula dilakukan bagi _challenge_ tindakan insulin dalam badan. Bagi ibu yang berisiko, insulin badan tidak dapat berfungsi dengan baik. Justeru bacaan nya akan melebihi paras. Ia akan di kira sebagai kencing manis semasa mengandung.

*Berikut adalah faktor risiko yang mewajibkan seseorang itu menjalani ujian MOGTT:*

1. Hamil itu sendiri adalah risiko kerana komposisi badan sudah berubah. Dan berat badan bertambah
2. Umur melebihi 25 tahun.
3. Sejarah keluarga kencing manis
4. Mempunyai sejarah berat bayi sebelum ini lebih 4 kg
5. Berat badan melebihi 80 kg
Dan beberapa risiko lagi

*Kesan kencing manis semasa hamil*

*Kepada ibu*: akan selalu pengsan dan boleh bawa maut
*Kesan pada janin:* Tumbesaran terbantut, air ketuban banyak, kerosakan tulang belakang janin, kelahiran pra matang, dan boleh membawa kematian bayi dalam kandungan.

Sekian

Fb.com/drsuhazeli
W: www.suhazeli.com
E: suhazeli@yahoo.com

Penyakit Meroyan Sukar di Kesan

Oleh: Sn Nur Nabila 

Hari ini, timeline facebook agak ‘sibuk’ dengan kes ibu yang mengelar bayi 2 bulannya. Saya tergerak untuk repost semula post saya berkaitan kemurungan selepas bersalin. Saya cuba ringkaskan sebaik mungkin disini.

——

Masyarakat Malaysia tidak mengira kaum sudah maklum dengan taboo berkaitan ‘Meroyan’.

Ada yang mengaitkannya dengan kisah-kisah mistik..Gangguan ‘makhluk’ halus’ terutama semasa tubuh masih berhadas..

Saya tidak menolak sepenuhnya amalan berpantang secara tradisional kerana ada sesetengah amalan berpantang itu sangat selesa diikuti seperti bertungku, berurut serta mandi air akar kayu.

Sebenarnya,

Gangguan emosi terhadap wanita yang baru melahirkan boleh berlaku akibat beberapa perubahan hormon yang berlaku. Sekitar 85% wanita dalam pantang mengalami gangguan perasaan pada tahap yang ringan dan tidak membahayakan (berlaku dalam masa yang singkat dan tidak memerlukan rawatan). Namun, dalam 10% wanita, gangguan ini mungkin lebih mendalam dan berpanjangan.
🛇 🛇 🛇 🛇 🛇 🛇 🛇 🛇 🛇 🛇 🛇 🛇 🛇
Dari segi perubatan dan science, gangguan perasaan wanita selepas bersalin dibahagikan kepada 3 peringkat mengikut tahap keterukan, iaitu gangguan perasaan ringan (postpartum blues), kemurungan (depression) dan gila meroyan (postpartum psychosis)
1. Gangguan Perasaan Ringan (Post Partum Blues/Baby Blues)
Seorang ibu yang mengalami postpartum blues akan berasa sedih, penat dan mengalami mood yang tidak menentu. Semua orang mungkin akan mengalami keadaan ini, termasuklah orang yang tidak pernah mengalami masalah mental ataupun tekanan emosi sebelum atau semasa mengandung terutama ibu-ibu yang melahirkan buat kali pertama.
Beberapa penyesuaian diperlukan oleh wanita dalam menghadapi aktiviti dan peranan barunya sebagai ibu pada minggu-minggu atau bulan-bulan pertama setelah melahirkan, baik dari segi fizikal mahupun psychology. Sebahagian wanita berjaya menyesuaikan diri dengan baik,tetapi sebahagian lainnya tidak berhasil menyesuaikan diri dan akan mengalami gangguan psikologi..
Namun gejala ini sangat ringan dan biasanya akan baik sendiri tanpa rawatan. Perubahan emosi ini kerap berlaku pada hari ke-3 hingga ke-5 selepas bersalin, dan berkurang selepas hari ke-10, kemudian emosi mereka biasanya kembali stabil. Mungkinlah apabila orang komen mengenai bayi, penyusuan ibu dan sebagainya, ibu rasa sentap dan terus memendam perasaan dan menyebabkan kesedihan itu berpanjangan.
2. Kemurungan (Postpartum Depression)
Kemurungan adalah masalah yang lebih serius dan perlu mendapat rawatan. Keadaan ini menimpa 1 daripada 8 ibu dan lebih kerap berlaku pada bulan pertama sehingga setahun selepas melahirkan anak. Bermakna, postpartum depression mengambil masa yang lebih lama untuk terjadi. Ibu juga mungkin sudah mengalami masalah mental atau tekanan beberapa bulan sebelum gejala kemurungan semasa berpantang muncul.
Gejalanya sama sahaja dengan postpartum blues tetapi biasanya lebih teruk .Ibu-ibu ini mempunyai faktor risiko tertentu dan lebih cenderung untuk mendapat kemurungan selepas bersalin (kemungkinan berlaku rentetan daripada gejala postpartum blues yang berpanjangan)
Faktor yang boleh meningkatkan risiko kemurungan selepas bersalin ialah:
❗Stress

❗Sejarah kemurungan selepas bersalin untuk kelahiran sebelumnya.

❗Mempunyai masalah tekanan emosi yang tidak berkaitan dengan kandungan.

❗Kehidupan alam rumah tangga yang bermasalah

❗Tiada tempat meluahkan perasaan

❗Tekanan hidup sebelum, semasa atau selepas bersalin.

❗Tidak mendapat kerjasama sepenuhnya daripada suami serta keluarga dalam pengurusan bayi dan diri sendiri (terutama bagi kes ibu yang melahirkan bayi sulung).

❗Trauma yang terbawa-bawa jika pernah mengalami kehilangan bayi sebelum kelahiran sekarang

❗Kesukaran dalam menangani masalah bayi menangis di tengah-tengah malam ditambah dengan badam yang letih akibat ‘labour stage’ yang lama serta kesakitan akibat luka melahirkan atau pembedahan.

❗Masalah dengan orang tua atau mertua (terutama dalam amalan berpantang yang kadangkala terlalu ketat)

❗Bayi mengalami jaundice/perlu ulang alik ke hospital atau klinik.

❗Masalah dalam menyesuaikan diri dengan bayi yang baru lahir selain dengan anak yang sedia ada yang juga memerlukan perhatian.

❗Menahan rasa rindu dan merasa jauh dari suami (bagi ibu yang pertama kali melahirkan) 

❗Perilaku anak semakin nakal sehingga ibu menjadi stress

❗Gangguan corak tidur ibu pada malam hari kerana bayinya menangis.

❗Setiap kegiatan ibu menjadi terbatas kerana hadirnya seorang bayi.

❗Takut melakukan hubungan suami isteri kerana takut mengganggu bayi selain trauma di bahagian sulit semasa melahirkan.
3.Psikosis
Psikosis selepas bersalin atau gila meroyan merupakan peringkat paling teruk dan jarang berlaku selepas bersalin. Gila meroyan boleh berlaku secara tiba-tiba, biasanya dalam 2 minggu pertama selepas bersalin dan ada yang berlaku dalam masa 48 jam.
Ibu-ibu ini biasanya tidak lagi berpijak di bumi nyata dan mengalami simptom-simptom psikosis termasuk nampak sesuatu yang tiada atau mendengar suara yang tidak didengari orang lain. Ini boleh meningkatkan kecenderungan untuk mencederakan diri sendiri atau orang sekeliling, terutama bayinya disamping idea untuk bunuh diri sendiri muncul dalam kepala.
Ibu yang berisiko untuk mendapat psikosis selepas bersalin:
⏺Mempunyai sejarah masalah mental atau pernah mengalami gila meroyan dalam kandungan sebelum ini.

⏺Sejarah keluarga yang mempunyai masalah gila meroyan, terutama ibu atau kakak.

⏺Gelaja kemurungan yang berpanjangan selain punca masalah kemurungan gagal dikenalpasti dari awal.

 

Antara tanda-tanda yang kelihatan bagi ibu-ibu yang mengalami masalah kemurungan seperti diatas adalah;

✔Cemas tanpa sebab

✔Menangis tanpa sebab

✔Tidak sabar

✔Tidak percaya diri

✔Sensitive

✔Mudah tersinggung

✔Merasa kurang menyayangi bayinya

✔Merasa seperti tidak disayangi suami/ibu/mertua/adik beradik kerana perhatian berlebihan terhadap bayi

✔Cemburu terhadap perhatian yang diberi terhadap bayi

✔Merasa tangisan bayi adalah terlalu menyakitkan telinga
⚌ ⚌ ⚌ ⚌ ⚌ ⚌ ⚌ ⚌ ⚌ ⚌ ⚌ ⚌ ⚌
Masalah kemurungan yang dikenalpasti awal, boleh dielakkan serta diatasi dengan kerjasama dari suami serta lain-lain ahli keluarga terutama dalam pengurusan bayi dan anak sedia ada..selain itu beberapa cadangan diberikan kepada ibu-ibu yang baru melahirkan antaranya
✔ Banyakkan berehat.
Buat suami, tidak salah rasanya membantu isteri dalam menguruskan bayi anda tidak kira dari memandikan bayi, menukar lampin, membancuh susu dan menjaga bayi sebentar bagi memberi peluang kepada isteri untuk berehat setelah mengeluarkan seluruh tenaga semasa proses melahirkan.

Pernah dengar 1 ustaz memberi ceramah,lelaki adalah satu-satu manusia yang paling penyabar kerana walaupun anak menangis di tengah malam..Tetap sabarrrrr dan malahan mampu terus tidur.😅😅
✔Makan makanan yang sihat dan berkhasiat.
Makanan yang sihat dan berkhasiat mampu memberi dan membantu dalam penyembuhan luka selepas bersalin selain memulihkan tenaga yang hilang. Pemakanan juga membantu dalam penghasilan susu badan yang lancar.
✔Berurut dan Bertungku
Amalan tradisional yang sangat bermanfaat untuk kesihatan badan. Berurut dan bertungku membantu melancarkan kembali aliran darah dan menghilangkan sakit-sakit badan. Juga melancarkan pengeluaran darah nifas. Ini penting bagi menjamin tubuh sihat dan tidak terganggu dengan ‘darah kotor’ yang tidak habis keluar.

Bertungku juga membantu mengecutkan kembali rahim seperti sediakala. Ini boleh dilakukan oleh bidan-bidan yang berpengalaman dan mereka yang arif dalam bidang perbidanan.
✔Libatkan diri dengan kumpulan sokongan.
Dengan pelbagai media sosial seperti FB, Instagram, blog dan Twitter ibu-ibu boleh mengaktifkan diri dalam kumpulan sokongan ibu-ibu berpantang dan menyusu. Di sini, ibu-ibu boleh berkongsi pengalaman, bertanya tentang perihal masalah yang dihadapi semasa berpantang dan tentang penjagaan bayi. Tapi pastikan cari kumpulan sokongan yang membina dengan adanya ahli mereka seperti pakar laktasi, pakar nutrisi dan mungkin doktor.
✔Berfikiran positif
Walau pelbagai dugaan yang menimpa, sentiasa ingat bahawa Allah selalu ada untuk kita. Pasti ada sesuatu yang baik sedang menunggu kita. Jangan bebankan diri dengan memikirkan sesuatu yang negatif. Nikmatilah waktu berpantang dengan penuh gembira.
# # # # # # # # # # # # # # # # # # # #
Masalah tekanan emosi dan mental seperti ini jika dibiarkan berlarutan berkemungkinan ia akan menambahkan lagi kekusutan fikiran bahkan boleh menjadi tidak siuman. Oleh yang demikian, peranan suami, keluarga serta rakan-rakan yang rapat amatlah perlu disini bagi membantu penyesuaian diri ibu terhadap keadaannya. Yang paling penting adalah perhatian, kasih sayang dan juga bantuan kepada ibu-ibu ini secara berterusan sehingga mengalami tahap kesihatan seperti sedia kala.
Buat suami dan ahli keluarga, berilah sokongan kepada isteri. Sentiasa pastikan si isteri menerima kasih sayang dan perhatian secukupnya. Bantu dan berkerjasama dalam hal-hal rumah tangga seperti memasak, membasuh dan menjaga anak. pastikan si isteri mendapat sekurang-kurangnya rehat yang mencukupi dan emosinya stabil.

Sekiranya keadaan si isteri tidak mengizinkan atau didapati mula menunjukkan ciri-ciri meroyan, cepat-cepatlah bertindak bagi memastikan kesihatan isteri kembali seperti sedia kala.
Jika isteri telah berjihad semasa melahirkan anak hasil dari benih sisuami,membawa kandungannya selama 9 bulan serta redha dengan alahan-alahan yang diterima.Tidak salah rasanya suami-suami nan Macho dan Sado 💪💪 di luar sana menghulurkan sedikit bantuan.
—-
Jangan lupa, perhatikan simptom-simptom seperti yang telah saya jelaskan di atas. Bawa segera isteri anda yang ada mengadu mendengar bisikan halus menyuruh melakukan perkara tidak-tidak kepada bayi. Jangan anggap mereka mengada-ngada atau mereka-reka cerita. Cegah sebelum terlambat.
Notakaki;

Saya pernah mengalami gangguan ringan semasa melahirkan anak sulung dahulu. Jika diikut rasa hati, tidak ada saya disini agaknya. 
Bel Nawhen

Jururawat Terlatih

#SayaJururawat

#EducatePromotrProtect

#M3

#D_O_N

Paksaan di Wad Bersalin 

Tulisan Dr Anna Liza Roslani, Pakar Sakit Puan ini membuka mata golongan yang mementingkan diri untuk bersalin di rumah, tanpa melihat manfaat yang diperolehi apabila bersalin ditangan-tangan insan yang berpengalaman. Ikuti huraian lanjut beliau 

▫▫▫▫▫▫

Menurut kumpulan homebirth / gentlebirth mereka memilih untuk bersalin di rumah kerana kalau bersalin di hospital, terdapat terlalu banyak paksaan yang pada pemikiran mereka, bukan alami dan lebih menyebabkan masalah dari kebaikan.

Memang benar terdapat `intervensi’ dan `standard operative prosedur’ di hospital-hospital. Tetapi ia bertujuan untuk memastikan kelahiran yang selamat di hospital. Kelahiran selamat bermaksud:

1. Ibu tidak meninggal dunia

2. Bayi tidak meninggal dunia

3. Ibu tidak mengalami tumpah darah, atau jika berlaku tumpah darah, boleh ditangani dengan kadar segera.

4. Bayi tidak mengalami `birth asphyxia’ ataupun kekurangan oksigen kepada otak bayi sehingga menyebabkan kerosakkan otak.


Antara prosedur-prosedur yang dilakukan ialah:

1. Wanita berada dalam posisi baring sewaktu bersalin. 

Kelebihan berbaring ialah kebanyakkan wanita akan penat sewaktu proses bersalin (yang mungkin mengambil masa berjam-jam) dan oleh itu dapat berehat antara kontraksi. Posisi baring juga memudahkan proses pemantauan degupan jantung bayi melalui CTG. Jika wanita tersebut diberi ubat tahan sakit seperti Pethidine, dia berkemungkinan merasa mengantuk dan mamai, dan jika dia berdiri atau duduk, dia mungkin rebah ke lantai dan mencederakan diri sendiri. 

Juga, jika wanita melahirkan anaknya dalam keadaan berdiri, mencangkung, meniarap etc etc.. ada kemungkinan yang bayi akan terhempas ke lantai sebelum bidan/doctor sempat sambut bayi. 

Sebagai seorang pakar sakit puan, secara peribadi, saya tidak suka menyambut bayi dalam keadaan ibunya mencangkung atau meniarap kerana saya terpaksa melutut di atas lantai dan meletakkan kepala saya di celah kangkang wanita tersebut, kerana hendak menyokong pembukaan faraj (`guard the perineum’) supaya tidak berlaku koyakkan yang teruk. Muka saya mungkin tersembur dengan air ketuban, najis dan darah. Adakah adil untuk wanita memaksa bidan dan doktor untuk mengotorkan diri sebegini? Sama juga dengan kelahiran `waterbirth’. Adakah adil untuk memaksa bidan dan doktor untuk meredah  diri mereka di dalam kolam air yang dicemari air ketuban, najis, kencing dan darah?

Tambahan pula, di kebanyakkan dewan bersalin di hospital kerajaan yang lama, tiada bilik untuk wanita bersalin. Yang ada cuma cubicle bersalin kerana kekurangan ruang. Cubicle ini adalah kecil. Hanya muat untuk katil bersalin, dan sedikit ruang di tepi katil. Ruang ini tidak cukup luas untuk wanita berjalan-jalan, apatah lagi kalau bersalin mencangkung, celah mana yang doktor nak masuk?

2. Alat CTG diikat pada perut wanita untuk memantau degupan jantung bayi. 

Ada wanita yang ibaratkan seperti dirantai ke mesin CTG. Mana ada rantai? Cuma elastic-band, sama seperti elastic untuk getah seluar. Tak ketat mana pun. Cuma sekadar alat CTG itu tidak bergerak atau jatuh. 

Pemantauan jantung bayi adalah penting untuk mengesan petanda-petanda awal bayi yang `lemas’ ataupun istilahnya `fetal distress’. Memang benar, tidak semua wanita perlu pemantauan melalui CTG. Hanya mereka yang `high-risk’ memerlukan pemantauan CTG. (*Saya akan ulas dengan lebih lanjut tentang high-risk dan low-risk kemudian.) 

Degupan jantung bayi boleh dilakukan menerusi `intermittent auscultation’ ataupun mendengar degupan jantung anak dengan menggunakan pinard stethoscope, setiap 15 minit. Dopppler boleh juga memantau kadar degupan jantung. Tetapi kelemahan cara memantau degupan jantung dengan kaedah `intermittent auscultation’ atau Doppler ialah ia hanya akan memberi maklumat tentang degupan jantung pada beberapa saat yang ia dilakukan. Jika masalah timbul beberapa minit setelah auscultation dilakukan, masalah itu tidak akan dikesan atau dikesan lewat.

3. Air ketuban akan `dipecahkan’ oleh doktor jika  selaput ketuban belum pecah sendiri. 

Secara umumnya, jika wanita dan kandungannya tidak mempunyai apa-apa masalah, memang tidak ada keperluan untuk memecahkan air ketubannya. Keperluan untuk melakukan Amniotomy atau ARM (pecah air ketuban) adalah untuk wanita yang berisiko (*Saya akan ulas dengan lebih lanjut tentang high-risk dan low-risk kemudian.) atau untuk wanita yang mengalami `poor progress’ (kelewatan untuk jalan membuka). 

Kelebihan memecahkan air ketuban ialah – dapat melihat sama ada bayi telah membuang najis dalam perut (meconium stained liquor), yang mungkin suatu petanda bahawa bayi dalam keadaan lemas (fetal distress). Walaupun membuang najis tidak semestinya petanda fetal distress, akan tetapi, perlu ditekankan bahawa jika bayi bergelimpangan dalam air ketuban bernajis untuk waktu yang lama, kemungkinan unutk bayi tersebut `tersedut najis’ (meconium aspiration syndrome) akan meningkat. 

Meconium aspiration syndrome ini boleh menyebabkan masalah pernafasan yang serius kepada bayi yang baru lahir. Dalam kes yang teruk, ia boleh membawa maut. 

Memecahkan air ketuban juga boleh mempercepatkan proses bersalin sebanyak 20 minit (Cochrane review). Mungkin 20 minit tidak begitu signifikan, tetapi di dewan bersalin yang sibuk dengan ramai wanita menunggu untuk bersalin, 20 minit adalah perbezaan yang ketara. Juga, 20 minit boleh membezakan antara bayi yang sihat dan bayi yang mengalami kekurangan oksigen ke otak (birth asphyxia). Memang benar memecahkan air ketuban secara rutin boleh meningkatkan risiko fetal distress dan kelahiran caesarean section sedikit, dan oleh itu, memecahkan air ketuban tidak rutin untuk wanita berisiko rendah.

4. IV drip atau `masuk air’. 

Tidak semua wanita memerlukan branula atau `masuk air’. Cuma wanita yang berisiko tinggi. Tujuan branula di masukkan di tangan adalah untuk mempercepatkan proses pemberian ubat-ubatan/air/darah sekiranya komplikasi seperti tumpah darah berlaku. Ini adalah langkah berjaga-jaga yang boleh membezakan hidup atau mati sekiranya komplikasi tumpah darah berlaku.

5. Episiotomy  atau membuat potongan di pembukaan faraj sewaktu bayi dilahirkan. 

Episiotomy tidak dilakukan secara rutin untuk setiap wanita yang bersalin. Episiotomy bertujuan untuk mengelakkan dari berlakunya koyakkan teruk (3rd or 4th degree perineal tear) pada pembukaan faraj. Oleh itu, wanita yang mempunyai pembukaan faraj yang `ketat’ (contohnya wanita yang bersalin kali pertama), atau saiz bayi yang besar, atau memerlukan bantuan forcep atau vacuum, biasanya doctor akan lakukan episiotomy. Bukan kerana kami `thrill’ atau syok untuk menggunting faraj!

6. Cucuk ubat untuk mengecutkan rahim setelah bayi dilahirkan. 

Ubat syntometrine akan dicucuk oleh staff nurse atau doktor di bahagian peha atau punggung wanita, sejurus selepas bayi dilahirkan. Tujuan ubat ini diberikan ialah untuk mempercepatkan uri tanggal, mengecutkan rahim, dan untuk mengurangkan kehilangan darah (prevention of post partum haemorrhage). Risk ratio of post partum haemorrhage 0.38 (Cochrane review). Perlu difahamkan bahawa post partum haemorrhage adalah masalah yang boleh meragut nyawa, dan perlu dicegah sebelum ia berlaku. `Prevention is better than cure’.

7. Memotong tali pusat dan melahirkan uri secara aktif (controlled cord traction). 

Staff nurse dan doktor yang menyambut kelahiran akan memotong tali pusat 1-2 minit setelah bayi dilahirkan. Kami tidak akan menunggu sehingga uri tersebut lekang sendiri, dan bayi tidak akan diberi kepada ibunya masih bersambung dengan tali pusat dan uri (lotus birth). Tujuan tali pusat dipotong agak awal ialah supaya bayi boleh diperksa dan dirawat (jika perlu) awal. Tujuan uri dilahirkan secara aktif ialah untuk mengurangkan risiko tumpah darah.

Setiap langkah di atas  mempunyai tujuan untuk keselamatan, dan berdasarkan kajian saintifik. Langkah-langkah ini tidak dilakukan sewenang-wenangnya.

_____________________

`Kehamilan berisiko rendah?’

Beberapa bulan lepas, saya telah menjaga seorang wanita yang hamil anak kedua. Sewaktu pemeriksaan rutin dari awal kandungannya, wanita tersebut dan kandungannya didapati sihat dan tiada komplikasi. Dia telah diklasifikasikan sebagai kehamilan `risiko rendah’. 

Semasa kontraksinya kuat dan pintu rahimnya membuka 5cm, saya cadangkan untuk memecahkan air ketubannya. Tetapi wanita tersebut enggan. Saya pun menurut kemahuannya kerana memang benar, tiada sebab yang kukuh untuk saya berbuat demikian kecuali untuk mengetahui sama ada bayinya sudah membuang najis di dalam perut. 

Empat jam berlalu dan pembukaan wanita tersebut hanya meningkat ke 6cm. Saya menasihatinya untuk mengizinkan saya untuk memecahkan air ketuban kerana dia mengalami `poor progress’. Wanita tersebut masih enggan kerana dia inginkan `gentle birth’.  

Setelah 30 minit saya memujuk, barulah dia mengizinkan saya memecahkan air ketuban. Mujur, kerana didapati bayinya sememangnya telah pun membuang najis (thick meconium stained liquor) dan mula menunjukkan tanda-tanda lemas melalui CTG. Kelahiran pembedahan (caesarean) dilakukan. Akan tetapi, bayi tersebut telah tersedut najisnya (meconium aspiration) dan terpaksa diberi rawatan bantuan oksigen di NICU selama 7 hari. Alhamdulillah bayi tersebut selamat. 

Wanita tersebut mengatakan bahawa dia tidak sangka komplikasi meconium aspiration akan berlaku terhadap anaknya kerana kandungannya adalah `risiko rendah’, dan jika dia mengetahui komplikasi ini mungkin berlaku, dia tidak akan menegah saya dari memecahkan air ketubannya.

Walaupun seseorang wanita diklasifikasikan sebagai `risiko rendah’, keadaan boleh berubah dalam sekelip mata. Bayi boleh tiba-tiba lemas, wanita boleh tiba-tiba mengalami pendarahan, wanita boleh mengalami amniotic fluid embolism dan sebagainya. Oleh itu, sebenarnya, tiada wanita yang benar-benar berisiko rendah, kecuali jika dia telahpun bersalin dan tamat tempoh pantangnya tanpa komplikasi.

_____________________

`Bukan anda seorang sahaja yang nak bersalin!!’

Apabila sesuatu kemudahan kesihatan merancang `standard operative procedure’, faktor-faktor yang diambil kira adalah: Berapa orang wanita akan bersalin setiap hari, bilangan staf yang ada untuk menyambut kelahiran, peralatan yang ada untuk memantau/mengendalikan kelahiran, kemudahan untuk melakukan pembedahan kecemasan etc. 

Jika terdapat 20 wanita yang bersalin setiap hari, tetapi hanya seorang doktor pakar, 2 orang medical officer, 6 orang doktor pelatih, 3 orang staff nurse dan 3 orang jururawat masyarakat, pada satu-satu masa, adalah mustahil untuk setiap wanita mendapat rawatan dan pemantauan sepenuhnya oleh doktor pakar. 

Oleh itu, doktor pakar akan mengambil langkah-langkah atau intervensi awal supaya komplikasi awal dapat dikesan. Jika doktor pakar hanya perlu menjaga seorang wanita, bolehlah dia melayan segala kerenah wanita itu. Tetapi apabila ada 40 nyawa (20 wanita + 20 bayi) yang dia perlu jaga, tidak mungkin untuk dia melayan setiap wanita. Jadi, tolonglah jangan banyak sangat kerenah. Walaupun di hospital swasta, dan walaupun hanya ada seorang wanita yang akan bersalin, saya tetap tidak boleh tumpukan 100% pada wanita tersebut, kerana saya masih ada pesakit lain di klinik saya dan di wad saya.

*************************

It is not just about YOU. It is about medical staff having to look after many, many, many women. Melainkan kita nak ikut polisi Negara China dan Singapore dan menghadkan bilangan anak dalam sesuatu keluarga.

Dr Anna Liza Roslani

Pakar Obstetrik & Ginekologi

#MedicalMythbustersMalaysia

Bagaimana Tangguhkan Kitaran Haid

Dr. Muhammad Izzat Abdul Razak | Pegawai Perubatan, Perbidanan & Sakitpuan​

▪▪▪▪▪

Terdapat dua cara untuk menangguhkan haid dengan menggunakan kaedah hormon. Pertama, dengan mengambil pil kombinasi progesteron dan estrogen atau kedua – nama lainnya pil perancang kehamilan gabungan ( combine oral contraceptives ) ATAU mengamalkan pil yang mengandungi progesterone sahaja. 

Dalam kitaran haid yang normal terdapat dua jenis hormone wanita yang penting iaitu estrogen dan progesteron. Progesteron ialah hormon yang terhasil selepas ovulasi berlaku pada hari ke-14 haid. Aras progesteron akan memuncak tinggi dan terus berada pada aras yang tinggi jika berlaku persenyawaan dan implantasi (penempelan) embrio pada dinding rahim. Sekiranya persenyawaan tidak berlaku, maka paras hormon progesteron akan turun dan dinding rahim akan meluluh (luruh) dan keluar sebagai darah haid. Dengan mempunyai pengetahuan berdasarkan kitaran haid ini, hari seseorang wanita sepatutnya didatangi haid boleh diperlambatkan dengan mengawal atur paras hormon di dalam badan

Sekiranya berhasrat untuk menggunakan Pil perancang Kehamilan Gabungan (COCP)

Wanita yang mengamalkan pil perancang keluarga sebagai langkah mencegah kehamilan, pengambilannya boleh diteruskan secara terus menerus ( continuous ) . Apa yang saya maksudkan adalah selepas habis pil 21 biji atau 24 biji itu, teruskan dengan paket yang baharu tanpa mengambil sebarang “cuti rehat selama tujuh hari atau empat hari.” Sesiapa yang mengambil pil perancang sedia maklum bahawa mereka perlu mengambil pil satu biji sehari selama 21 hari (jika satu paket mengandungi 21 biji bagi pil jenama seperti Loette, Yasmin, Minulet, Mercilon, Marvelon, Gynera) atau perlu mengambil pil sebiji sehari selama 24 hari (bagi pil jenama Yaz).
Pengambilan pil terus menerus ini boleh dilakukan berterusan selama tiga hingga lima paket berturut-turut. Lazimnya , wanita  akan berada di Mekah lebih kurang dua minggu bagi yang mengerjakan umrah, saya mencadangkan ambil dua paket sahaja. Bagi jemaah yang akan berada di Mekah dan Madinah selama 30 hingga 45 hari untuk mengerjakan haji, saya mencadangkan pil tersebut perlu diambil dalam 4 atau 5 paket. Bagi sesiapa yang menginginkan kaedah pil perancang kehamilian gabungan ini sebagai cara menangguhkan haid, saya syorkan agar pil ini dapat diambil lebih awal beberapa bulan sebelum bertolak untuk mengerjakan umrah atau haji.

Tujuannya adalah untuk memberikan ‘kesan’ yang lebih efektif. Ketika mengambil pil ini, dinding rahim akan terus menebal tetapi ovulasi tidak akan berlaku. 

Jika mahu menggunakan Pil progesteron sahaja.

Jika puan tidak menggunakan pil perancang diatas, kaedah lain adalah dengan menggunakan hormone progesteron sahaja.

Antara contoh pil hormon tersebut termasuklah Primolut-N (Noretisterone), Provera (Medroxyprogesterone acetate) dan Duphaston (Dydrogesterone). Kesemua pil ini adalah antara contoh hormon progesteron yang biasa digunakan untuk mengawalatur kitaran haid. Pil ini boleh diambil pada dos 5mg atau 10mg sebanyak dua atau tiga kali sehari dan diambil berterusan sehingga pulang daripada mengerjakan haji atau umrah.

Noretisterone perlu diambil 3 hari sebelum haid dijangka datang. Boleh digunakkan selama dua minggu sebelum ‘break through bleeding’ berlaku. Saya rasa memadai untuk puan mengerjakan umrah di Mekah. Walau bagaimanapun, perlu diingatkan terdapat beberapa kesan sampingan ketika pengambilan pil ini. Kesan sampingan – termasuklah mual dan loya, pendarahan yang sedikit yang tidak menentu pada awalnya (breakthrough bleeding) dan kembung perut (bloating). Akan tetapi, bukan semua wanita akan mengalami kesan sampingan ini

Selepas berhenti mengambil pil noretisterone ini, haid akan datang dalam masa dua hingga tiga hari. Perlu saya ingatkan di sini bahawa haid turun selepas ditahan untuk beberapa minggu akan lebih dari biasa. 

Saya syorkan puan-puan berjumpa dengan doktor untuk maklumat lanjut untuk melewatkan haid puan. Penggunaan hormon-hormon tidak 100 % menjamin haid dapat ditangguhkan sehingga puan kembali ke Malaysia kerana masalah ‘break through bleeding’ agak sukar dibendung kerana dinding rahim yang terlalu tebal tetap akan luruh. Tambahan pula, jika selalu terlupa atau tidak mengikut waktu mengambilnya, maka pendarahan boleh terjadi.

Saya doakan agar puan-puan selamat mengerjakan ibadah umrah dan kembali ke tanah air dalam keadaan sihat sejahtera

Sebelum saya mengakhiri penulisan pada hari ini, ingin saya kongsikan kisah lucu yang berlaku beberapa minggu lepas.

Ada seorang wanita umur 30-an, anak 3, yang lewat period, katanya atas sebab jiwa kacau ( hahaha ), dan sah tak mengandung setelah diperiksa, maka saya berikan ubat norethisterone ini untuk induce menses (kegunanaanya bukan sahaja melambatkan haid, boleh juga digunakan untuk mendatangkan haid),

tiba-tiba kedengaran pesakit ni menjerit dan tergelak besar kat kaunter ubat, masa staf saya panggil untuk dispensari, maka saya pun bangun memeriksa apa yang berlaku;

Patient tu cakap kat staf saya – 

” Dik, akak dah lama tak ada dara ”    …… hahahahahhaa

◽◽◽◽◽

Penulis adalah ahli Medical Mythbusters Malaysia. 

NASIHAT: Artikel ini adalah sebagai panduan umum. Setiap individu perlu dapatkan konsultasi sebenar dengan doktor anda. 

Bahaya Scan Bayi? 

Dr Anna Liza Roslani | Pakar O&G 

Aida tidak sabar menunggu kelahiran anak pertamanya. Dia terbayang dirinya dan suaminya bermain dan memeluk bayinya. Pada suatu pagi, dia ke klinik untuk pemeriksaan rutin kehamilan. Usia kandungannya 8 bulan. Doktor Hafiz mendapati saiz janin kecil sedikit dan terus merujuknya ke klinik pakar O&G. Apabila `detailed scan’ dilakukan oleh pakar O&G, didapati janin mengalami kecacatan di bahagian otak. Sebahagian besar otak bayi tersebut tidak terbentuk, dan kemungkinan besar janinnya tidak dapat hidup lama. Alangkah terkejutnya Aida mendengar penerangan doktor pakar. `Tapi saya dah buat scan 4D doktor. Kenapa scan 4D tak kesan masalah pada bayi saya?’
——————————-

`Doktor, saya nak scan 4D. Saya tak nak scan yang hitam putih tu’

Ini adalah ungkapan yang sering diajukan oleh ibu hamil kepada saya apabila mereka datang ke klinik untuk antenatal check up. Adakah mereka benar-benar faham beza antara scan `hitam-putih’ (2D) dan scan 3D, 4D dan 5D? Benarkah scan 5D scan yang paling canggih dan terbaik untuk mengesan masalah pada janin?
Scan 2D:

Scan 2D ialah scan yang digunakan sejak tahun 70-han. Lazimnya, pesakit akan mengadu bahawa dia tidak faham apa yang ditunjukkan oleh doktor pada scan 2D. Ini ialah disebabkan scan 2D berupaya untuk menembus ke dalam badan janin dan memperlihatkan organ-organ dalaman. Memang agak sukar untuk orang yang tidak biasa melihat imej 2D untuk memahami scan tersebut.
Scan 2D yang dilakukan oleh doktor klinik biasa (bukan pakar O&G) adalah `growth scan’ dimana doktor hanya akan mengukur saiz kepala janin (BPD & HC),  ukurlilit perut janin (AC), ukur panjang tulang peha janin (FL), mengukur air ketuban (AFI) dan melihat posisi uri.

Oleh itu, tidak hairanlah, jika kecacatan pada janin tidak dikesan sewaktu scan itu dilakukan.
Scan 3D dan 4D:

Tidak banyak perbezaan di antara 3D dan 4D, melainkan teknologi yang diguna pakai oleh mesin scan itu. 3D memberi imej yang tidak bergerak (still image) sementara 4D memberi imej yang bergerak (real-time). Imej 3D dan 4D lazimnya berwarna kekuningan atau kuning-merah jambu. Scan 3D/4D secara umumnya memperlihatkan janin dari segi luaran. Oleh itu nampaklah muka janin, atau kemaluannya. Dan imej 3D/4D mudah difahami oleh pesakit. Tetapi imej 3D/4D tidak akan memperlihatkan organ dalaman janin. Oleh itu, kecacatan seperti cacat otak, jantung berlubang, usus tersumbat dan buah pinggang bengkak tidak dapat dikesan.

Andaian yang saya sering gunakan ialah membezakan antara scan 2D dan 3D/4D ialah beza antara kamera (DSLR ke, iPhone 7 ke, Oppo ke…) dan Xray. Jika anda mengadu sesak nafas dan sakit dada, dan anda pergi ke hospital, apa perasaan anda jika doktor mengambil gambar dada anda dengan kamera iPhone, dan tidak melakukan xray dada? Sudah pastinya anda akan mengatakan doktor tersebut tidak betul dan silap-silap gambar doktor itu akan diviralkan di facebook! Kesimpulannya, scan 2D adalah seperti Xray, dan scan 3D/4D adalah seperti kamera iPhone7. Scan 2D jauh lebih berguna daripada scan 3D/4D.
`Detailed Scan’:

Ramai yang menganggap scan 3D/4D adalah detailed scan. Tanggapan ini adalah salah sama sekali. Detailed scan sebenarnya adalah scan 2D yang dilakukan oleh seorang pakar O&G (yang mempunyai latihan khusus) atau sonographer terlatih. Sewaktu pemeriksaan detailed scan, doktor akan membuat ukuran-ukuran biasa saiz janin. Kemudiannya dia akan memeriksa organ-organ dalaman janin seperti otak, muka, jantung, paru-paru, buah pinggang, usus, tulang belakang dan sebagainya. Dengan cara ini, kecacatan pada organ dalaman janin dapat dikesan.
`Apa gunanya scan 3D/4D/5D?’

Scan 3D/4D/5D adalah lebih untuk kepuasan si ibu dan tidak banyak membantu doktor untuk mengesan kecacatan. Scan ini memberi gambar muka yang comel untuk si ibu simpan di dalam album atau untuk dipaparkan di facebook. Saya tidak nafikan ada kelebihan scan 3D/4D/5D tetapi tidak ramai doktor (walaupun pakar O&G) yang terlatih untuk menggunakannya. Biasanya hanya doktor pakar fetomaternal (atau maternal fetal medicine) yang terlatih dalam penggunaannya.
‘Kenapa dah buat detailed scan pun doktor masih tidak kesan masalah janin?’

Keberkesanan scan untuk mengesan masalah pada janin bergantung kepada:

1. Kepakaran doktor/sonographer yang melakukan scan

2. Kecanggihan mesin ultrasound scan

3. Saiz badan si ibu mengandung. Kalau si ibu obes, gelombang ultrasound tidak berupaya untuk menembusi lapisan lemak ibu untuk sampai ke janin. Jangan salahkan doktor!

4. Kedudukan/posisi janin. Kadangkala, janin akan menyorokkan mukanya, tangannya dan sebagainya. Dalam kedudukan janin meniarap, mungkin sukar untuk memeriksa jantungnya. Dalam kedudukan janin terlentang pula, mungkin sukar untuk memeriksa tulang belakang dan buah pinggangnya.

5. Usia kandungan yang terlalu lewat. Pada usia kandungan melebihi 34 minggu, janin sudah besar dan akan berada dalam keadaan ‘terhimpit’ di dalam rahim. Tulang-tulang janin juga mula mengeras (mineralized) dan menyebabkan gelombang ultrasound payah untuk tembus. Usia kandungan yang paling sesuai ialah antara 18-24 minggu.
Jika pemandu formula 1 Louis Hamilton diberi kereta viva dan disuruh memandu di tengah-tengah Kuala Lumpur, beliau tidak akan dapat sampai ke destinasi dengan cepat. Sama juga dengan doktor pakar yang diberi mesin ultrasound kurang canggih dan melakukan scan pada ibu yang gemuk.Disebaliknya, jika cik siti yang baru dapat lesen memandu diberi kereta F1 Ferarri untuk dipandu di litar sepang pun, sudah tentu tidak laju panduannya.
Scan untuk mengesan Sindrom Downs:

Walaupun mungkin ada petanda-petanda yang dapat dikesan, detailed scan tidak semestinya dapat mengesan janin yang mengalami sindrom Downs. Disebaliknya, scan yang terbaik untuk mengesan sindrom Downs ialah `nuchal translucency’ iaitu scan 2D yang hanya boleh dilakukan antara usia kandungan 11 minggu hingga 14 minggu.

——————————–

Kesimpulannya, jika anda hanya mampu melakukan satu scan sewaktu hamil, pilihlah untuk detailed scan. Walaupun mahal sedikit, detailed scan ialah scan yang paling berguna untuk mengetahui tentang kesihatan janin. Tidak salah untuk melakukan scan 3D4D, asalkan faham kekurangan yang ada pada scan tersebut.
Dr Anna Liza Roslani

Pakar O&G

Pakar Maternal Fetal Medicine

#MedicalMythbustersMalaysia

Luka Episiotomi Ibu Bersalin 

Oleh: Nur Nabiila Masfuzah Binti Abdullah


Ramai mempersoalkan mengapa jahitan episiotomi dilakukan tanpa bius dengan erti kata lain, ibu akan merasakan seolah mereka dijahit hidup-hidup.

Ada juga mempersoalkan keperluan episiotomi itu sendiri dilakukan semasa proses labour. 

Ada juga yang tidak pernah mendengar tentang episiotomi…

Bukan sedikit kisah kembali semula ke wad semasa dalam pantang kerana wound breakdown. Akibat menyapu minyak gamat, manjakani serta kurang menjaga kebersihan yang satu itu. Akibatnya, 2kali merasa sakit dan ia mempengaruhi emosi si ibu sendiri kan.

______

Apa itu Episiotomi 

Episiotomi adalah satu prosedur yang dilakukan jika perlu semasa bersalin dimana faraj ibu akan digunting sedikit bagi memudahkan laluan bayi. 

Guntingan akan dilakukan apabila kepala bayi telah sampai ke mulut faraj.

*Selepas proses kelahiran selesai, luka akan dijahit dengan benang yang akan larut / hancur sendiri dalam satu tempoh tertentu.

Tidak semua ibu-ibu memerlukan episitomi kerana ia bukan prosedur yang mesti bagi setiap kelahiran kecuali

1) kandungan sulung

2) sebelum procedure vacum atau forcep

3) untuk kelahiran sonsang

4) Proses kelahiran yang terlalu lama

5) Kepala atau bahu bayi terlalu besar.

6) Ibu yang telah keletihan atau tidak mampu untuk menolak bayi keluar

7) Bayi didalm keadaan stress/tekanan (fetal distress)

Jenis koyakan semasa melahirkan

First Degree Tear; satu koyakan kecil pada kulit yang lazimnya pulih sendiri dan tidak memerlukan jahitan.

Second Degree Tear; koyakan yang lebih mendalam yang melibatkan otot-otot dan kulit, dan biasanya memerlukan jahitan.

Third Degree Tear ; koyakan mendalam yang melibatkan kulit dan otot-otot perineum. Koyakan itu juga melibatkan otot-otot yang mengelilingi anus dan selalu memerlukan jahitan.

Forth Degree Tear ; koyakan parah yang melebihi paras otot-otot anus anda. Koyakan mungkin sejauh bahagian usus yang terletak selepas anus, dan selalu memerlukan jahitan.

Bagaimana menjaga Luka Episiotomi 

Normalnya, wanita yang pernah mengalami episiotomi cukup faham tentang ‘peritnya’ kawasan jahitan itu,

Bagi mengelakkan luka episiotomi mengalami jangkitan/terbuka, saya menasihatkan ibu-ibu untuk

1) Memastikan kawasan perineum  bersih kerana Darah Nifas serta air kencing boleh menyebabkan jangkitan kuman pada luka. Pastikan luka dibersihkan samaada dengan air suam, atau dengan ubat sapu yang telah dibekalkan oleh pihak hospital. 

* Elakkan menyapu benda lain seperti serbuk manjakani atau minyak gamat yang kita tak tahu tahap kebersihannya di kawasan perineum.

2) Elakkan dari sembelit kerana sembelit akan memberikan tekanan di bahagian perineum semasa meneran dan ini akan menyebabkan luka terlerai sedikit atau mungkin terus. Minum banyak air dan makan banyak sayuran serta buah buahan bagi membantu pelancaran proses pembuangan najis.

** Mitos berkaitan minum air yamg banyak akan menyebabkan perineum ataupun peranakan berair selain makan sayur akan menyebabkan angin tidak benar sama sekali. Minum air yang kurang juga akan menyebabkan gangguan pada penghasilan susu badan. Kekurangan air juga akan menyebabkan luka episiotomi lambat sembuh.

3) Senaman dinding pelvic ataupun Kegel Exercise boleh dilakukan secara rutin. Ia akan membantu dalam pelancaran darah di vagina selain akan membantu dalam proses penyembuhan luka.

4) Perhatikan tentang tanda-tanda jangkitan kuman, seperti;

~ Kemerahan

~ Bengkak di luka episiotomi

~ Sakit yang teramat di kawasan luka terutama semasa bergesel sewaktu berjalan.

~ Pengeluaran discaj berbau

~ Demam. 

Segeralah ke hospital/maklumkan kepada jururawat yang melawat di rumah.

* Luka boleh diperiksa dengan menggunakan cermin. Minta kerjasama suami untuk melakukan pemerhatian. 

5) Jika kesakitan terhadap luka episitomi tidak dapat dikawal, pengambilan paracetamol serta ponstant boleh diambil (atas arahan doktor).

6) Pakai seluar dalam dari jenis kapas yang boleh menyerap peluh bagi mengelakkan kelembapan di perineum. 

7) Tukar pad dengan kerap dan lap kering perineum setelah ke tandas bagi mengelakkan potensi infeksi.

8) Cuci perineum DARI DEPAN KE BELAKANG (perineum ke anus) bagi mengelakkan flora pada anus menjangkiti luka episiotomi.

9) Elakkan dari mencangkung. Seeloknya gunakan tandas duduk bagi mengelakkan regangan pada luka episiotomi.

*******
Ada yang mengeluh, apabila baru melahirkan, disuruh berjalan pula.. Letih meneran tak habis lagi. Belum 3- 4 jam sudah disuruh berjalan. 

Sebenarnya, ambulasi awal adalah penting bagi mengelakkan pengumpulan darah beku di perineum. Pengaliran darah yang sempurna membantu dalam penyembuhan luka episiotomi.

** Buat suami-suami di luar sana, bawa-bawalah bersabar dari menyetubuhi isteri anda. Pastikan lukanya benar-benar sembuh. Takkan lari gunung dikejar derr.. Berpuasa sekarang lagi bagus dari terpaksa ‘berpuasa’ selama-lama. 

Notakaki;

Kebiasaannya, semasa jahitan episiotomi dilakukan, bius setempat akan diberikan; cuma pemberian bius yang terlalu banyak akan menyebabkan bengkak di kawasan perineum dan apabila bengkak surut, dikhuatiri akan menganggu kesan jahitan itu. Kawasan kulit di perineum mempunyai saraf yang sensitif, walaupun telah diberikan bius, sakit dan pedih tetap akan terasa. Tanggapan bahawa tiada pemberian bius semasa menjahit luka episiotomi adalah salah. 
Nur Nabiila Masfuzah Binti Abdullah

Jururawat Terlatih

Medical MythbustersMalaysia

#HashtagBelNawhen