Saya selalunya melihat sebaran media sosial boleh mendatangkan harapan yang tidak tepat apabila isu ubatan/bahan yang belum sahih dibuktikan menjadi viral.

Ini kerana corak penceritaan mereka seolah sahih dari sudut perubatan tetapi ianya berlaku sebaliknya.

Diperhatikan kebanyakan jurujual menggunakan tektik sama bagi info perubatan herba yang dipromosikan itu. Antaranya:
1) Sandarkan bahan/ubat tersebut ciptaan Allah. {Guna agama}.
2) Beri testimoni tertentu. Biasanya kawan kepada kawan beliau. Jika ditanya balik siapa kawan kepada kawan beliau tu, dia pun tak pasti. {Guna testimoni}.
3) Sebut kajian lebih hebat berkali ganda merawat penyakit. Biasanya penyakit kanser jadi sasaran utama. {Guna dakwaan menyembuh tanpa rujukan sahih}.
4) Doktor pakar yang merawat kawan kepada kawan beliau terkejut dengan perubahan diri secara ajaib itu. {Guna reverse psycho}
5) Menyeru pembaca sebarkan ke seluruh pelusuk dunia, kerana Nabi suruh sebarkan ilmu walau sebaris ayat. {Guna agama}

*Nasihat saya*: Boleh dimakan ulaman ni (sedap perghh), tetapi jangan dakwa yang bukan-bukan boleh sembuh penyakit. Terutamanya dakwaan boleh menyembuh penyakit² kronik seperti kanser, kencing manis, darah tinggi dan lain².[1] Hingga kini tiada terdapat satu pun kajian ke atas manusia ulam raja ini boleh menyembuhkan kanser. Ianya hanya testimoni pelaris kepada jurujual jus ulam.

Dr Suhazeli Abdullah
Fb.com/drsuhazeli
30.9.2016

Bukit Gambang
Pautan:
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Words Format E Book
Previous articleKenapa Korea Tidak Bersatu? 
Next articleMetodologi Kajian 
Dilahirkan di Kota Bharu Kelantan. Pendidikan awal di sekolah Kebangsaan Perol dan Sultan Ismail College (SIC), Kelantan. Melanjutkan pelajaran di peringkat ijazah perubatan di Universiti Sains Malaysia, Kubang Kerian, Kelantan. Kemudian, melanjutkan pelajaran ke peringkat Sarjana (Master of Medicine) dalam pengkhususan Perubatan Keluarga di Universiti Kebangsaan Malaysia. Kini berkhidmat di Klinik Kesihatan Ketengah Jaya, Dungun, Terengganu sebagai Pakar Perunding Perubatan Keluarga. Banyak terlibat dalam menyampaikan ceramah mengenai fikah perubatan. Menulis secara aktif dalam laman web peribadi beliau berkaitan isu-isu semasa termasuk vaksin dan sebagainya. Motto utama hidup beliau adalah Hidup Bermanfaat. Maklumat lanjut mengenai beliau dan hasil penulisan lain boleh diperolehi dari laman web www.suhazeli.com