Trauma Healing di Palu Beri Kesan Mendalam

Selesai sudah pasukan trauma healing (Psychological First Aid) di Palu, Sulawesi Tengah. Bayangkan mangsa gempa bumi dan tsunami yang keriauan apabila langit mendung dan petir meletus. Mereka sudah sasau-minda (panic) mencari tempat perlindungan. Walaupun peristiwa gempa dan tsunami di Palu itu berlaku lebih dari dua bulan berlalu, namun mereka masih lagi trauma.

Dianggarkan lebih dari 8000 kematian akibat rumah ranap dek gempa bumi dan tsunami. Jumlah sebenar sukar mereka ketahui kerana kehidupan mereka bercempera dan tiada satu database kependudukan yang tepat. Di tempat bencana tanah dikisar seperti Balarua dan Potobo sahaja dicatat ribuan rumah terlibat. Mangsa yang maut masih tertimbus dalam bumi yang sudah jadi ibarat padang jarak padang tekukur.

Terdapat mangsa yang selamat menceritakan saat cemas itu, suara mereka terhenti apabila terasa bersalah kerana tidak dapat selamatkan sanak saudara yang ditelan bumi. Pada ketika itu hanya berfikir untuk selamatkan diri. Suara meminta tolong terngiang-ngiang ditelinga dan akhirnya mati ditelan bumi.

Kisah-kisah dahsyat itu terbayang senantiasa dibenak mereka sehinggakan boleh mengganggu tidur, terasa kehidupan kosong dan merasai bersalah tidak berkesudahan. Kecelaruan minda ini diperkuatkan lagi dengan kehidupan serba kekurangan. Mereka bermalam hanya dalam khemah bantuan, panas dan gigitan nyamuk menjadi rintihan pilu.

Kehadiran kami sebagai pasukan Trauma Healing sekurang-kurangnya boleh meredakan minda. Mereka berani luahkan perasaan kepada pasukan kami, yang sememangnya itulah kaedah bagi mengurangkan stres.

Sempat di satu sesi teknik urutan yang dijalankan oleh Dr Azlin Amat (mendapat pengiktirafan teknik PFA dari Jepun), ibu separuh umur itu menangis teresak-sebak kerana lega atas teknik urutan tersebut. Sebelum ini tidak pernah lagi mereka diajar teknik urutan bahu dan kepala yang boleh mengurangkan stres.

Bagi kanak-kanak pula pasukan kami telah membuat beberapa program khusus seperti penilaian tahap minda melalui saringan emoji dan seterusnya berhibur melalui permainan telur harapan. Sungguh mengujakan mereka sehingga mereka tidak mahu melepaskan kami keluar dari khemah permainan. Dr Syazif Othman, Exco Papisma Malaysia yang mengetuai kumpulan kami tidak putus-putus memberikan perangsang kepada anak-anak mangsa supaya mereka hidup teguh walaupun ditimpa bencana yang dahsyat itu.

Rupanya kartun Upin Ipin menjadi idola anak-anak di Palu. Kami terkejut apabila lagu video Upin Ipin yang kami tayangkan sebagai salah satu kaedah trauma healing, mereka serentak menyanyikan lagu tema kartun Upin Ipin tersebut. Begitu minat yang mendalam mereka kepada Kartun Upin Ipin.

Walaupun sekejap kehadiran kami di Palu, namun kesannya mendalam dihati kami dan dihati mereka. Semoga warga Palu semakin kuat dan mereka bangkit dari keranapan fizikal dan minda.

Sekian catatan dari

Suhazeli Abdullah

Delegasi Misi Kemanusiaan Palu

22-27 November 2018

http://www.harakahdaily.net/index.php/gaya-hidup/8909-palu-trauma-healing-beri-kesan-mendalam

Guna Pil Hormon Semasa Haji & Umrah

Atur Haid Ketika Haji dan Umrah

“Doktor, boleh tak saya atur haid saya semasa saya nak kerjakan haji nanti?” Soal seorang jemaah haji yang hadir ke klinik bagi dapatkan rawatan ubat darah tinggi beliau. Umurnya baru masuk 40-an. Rezeki beliau kerana dapat tawaran laksanakan haji diusia yang muda. Kitaran haid beliau masih seperti biasa. Anak paling kecil pun baru 3 tahun. Tetapi size badan agak obese dan darah tinggi agak terkawal dengan satu jenis ubat. 

“Kak Hajah dah kira ke kitaran haid? Maksud saya, adakah haid normal akak jatuh pada hari-hari penting ibadah haji?” Soalku semula bagi memastikan beliau cukup yakin dengan kiraan hari haid semasa berada di Tanah Suci.

Hari-hari penting ibadah haji adalah 8 – 13 Zulhijjah. Hari-hari tersebut jemaah haji akan melakukan rukun dan wajib haji bagi melengkapkan ibadah dengan sempurna. Jika jemaah haji didatangi haid tanpa sempat melaksanakan ibadah rukun terutama sekali tawaf, bermakna ibadah haji tidak lengkap. Jemaah haji akan menunggu berada dalam ihram lebih lama sehingga haid berhenti. Terdapat sesetengah jemaah haji, jadual perjalanan balik agak suntuk, justeru jiwa akan menjadi gundah gulana kerana haid masih belum suci. 

Beberapa pilihan boleh diambil oleh jemaah haji wanita yang masih subur ini. Jika dah menopos tidak perlu risau. 

1) Jika risau haid akan jatuh pada hari-hari penting, samada haid sebelumnya tidak teratur atau mengikut kiraan haid beliau tepat jatuh pada hari-hari tersebut, diharuskan mengambil pil hormon bagi menghalang kehadiran haid. Hukum mengambil pil hormon ini dibenarkan oleh syarak. Namun adalah dinasihatkan beliau mengambil pil hormon tersebut minima 3 bulan sebelum berlepas ke tanah suci. Cara ini penting bagi menyesuaikan diri dengan hormon tambahan yang diberikan. Ini kerana terdapat segelintir wanita tidak sekun (sesuai) dengan pil hormon. Mengakibatkan haid beliau beronar terus. Doktor pun pening untuk uruskan supaya kembali ke sifat haid normal. Jika fenomena ini berlaku, adalah dinasihatkan anda berhenti memakan pil hormon tersebut. Walaubagaimanapun, majoriti dikalangan wanita akan mudah serasi dengan kitaran haid “aturan baru” melalui pil ini. Syarat yang paling utama bagi jemaah yang ambil kaedah ini adalah istiqomah. Maksudnya beliau wajib memakan pil hormon itu tetap pada masa yang sama setiap hari. Jangan sesekali tertinggal pil walau sehari. Boleh berbincang lanjut dengan doktor keluarga anda, apakah jenis pil hormon yang paling sesuai, bila waktu makan dan sebagainya lagi. Setiap individu mungkin berbeza jenisnya. 

.

2) Jika lupa untuk mendapatkan pil hormon lebih awal (3 bulan dari tarikh ibadah haji), jemaah haji wanita masih boleh mengambil pil hormon. Jenis pil hormon ini diberikan kepada wanita yang biasanya kitaran haid sebelum ini normal. Akan tetapi dos pil hormon ini agak tinggi berbanding dengan jenis yang pertama. Kesan sampingan pengambilan pil hormon seperti mual, muntah, pening sering terjadi. Terdapat juga haid dikalangan mereka akan menjadi tidak menentu. Keadaan ini lagi merumitkan keadaan. Doktor keluarga anda akan berbincang lanjut bagaimana pil hormon jenis ini digunakan. 

.

3) Saya lebih suka mengambil pilihan ketiga ini, iaitu tidak mengambil apa-apa bahan pil, makjun, suplemen atau seumpamanya bagi tujuan mengatur kitaran haid. Biarkan kitaran haid anda berlaku seperti fitrah seorang wanita. Jemaah haji wanita masih boleh melaksanakan rukun dan wajib haji kecuali tawaf. Sayugia berbincang dengan pihak tabung haji jika haid anda masih lagi tidak kering untuk melewatkan sedikit jadual penerbangan anda. Pihak tabung haji juga menyediakan guru-guru pembimbing bagi menyelesaikan masalah anda sebaiknya.

Sekian semoga bermanfaat. 

Suhazeli Abdullah 

Fb.com/drsuhazeli 

#RakanMedicalFiqh Anda. 

11.8.2017

Alor Setar, Kedah

Nota kepada Doktor

1) Pil jenis pertama adalah Combined Oral Contraceptive Pill. Dimakan setiap hari tanpa ingkar. 

2) Jenis kedua adalah pil progesterone diberi 3 kali sehari. Sebaiknya 3 hari sebelum jangkaan haid tiba dan berhenti setelah sekembali ke tanah air. Jika penerbangan sejurus selepas hari-hari tasyrik. 

Vaksin Untuk Jemaah Haji 


#Vaksin_Untuk_Jemaah_Haji
Ibadah Haji adalah ibadah yang memerlukan kekuatan tenaga dan ketahanan mental. Buktinya adalah segala rukun dan wajib haji berbentuk pergerakan fizikal, bukannya bacaan kecuali niat. Di sini beberapa panduan kesihatan untuk petugas atau jemaah haji yang ingin menunaikan haji di Mekah. Semoga anda semua memperolehi manafaat darinya.
Vaksin / Pelalian
Kerajaan Arab Saudi telah mensyaratkan semua jemaah yang ingin mengerjakan haji mengambil beberapa suntikan vaksin / pelalian. Vaksin yang wajib diambil oleh semua jemaah haji yang datang dari pelusuk dunia adalah Vaksin Meninggococcal. Selain dari itu beberapa vaksin lain yang digalakkan seperti, Vaksin Influenza dan Vaksin Pneumococcal.

Vaksin Meningococcal 

Pihak Tabung Haji telah mewajibkan kepada bakal jemaah haji mengambil Vaksin Meninggococcal. Malah jika anda tidak mengambil vaksin ini, pihak Tabung Haji berhak untuk tidak membenarkan anda mengerjakan haji pada tahun tersebut. Vaksin lain adalah pilihan yang digalakkan oleh pihak Tabung Haji.
Vaksin Meninggococcal adalah diwajibkan bagi menghalang jangkitan kuman yang diberi nama Neisseria meningitides‎. Kuman ini mendatangkan penyakit yang boleh membawa maut kepada pengidapnya. Jangkaan kematian bagi orang yang telah dijangkiti adalah 10%. Ini adalah salah satu ikhtiar kita untuk menghindarkan diri dari terkena jangkitan kuman ini. Dalam jutaan manusia yang datang dari seluruh dunia, pelbagai virus atau kuman boleh berjangkit. Begitu juga dengan kuman Neisseria Meningitidis ini. Ia boleh merebak melalui pernafasan atau cairan tubuh badan. Orang yang dijangkiti oleh kuman ini akan mengalami demam yang tinggi, ruam seluruh badan, sakit sendi dan boleh menyebabkan koma.

Vaksin ini baik diambil dalam masa 4 hingga 6 minggu sebelum berangkat ke Tanah Suci. Kekuatan perlindungan vaksin ini dijangka sehingga dua tahun setelah mendapat suntikan.

Vaksin Influenza 

Vaksin Influenza pula bagi melindung diri kita dari Virus influenza. Virus ini boleh menyebabkan demam selsema yang teruk dan senang berjangkit sesama jemaah. Virus influenza ini juga boleh mendatangkan mudarat kepada jemaah yang berumur lebih dari 60 tahun atau mempunyai penyakit kronik seperti Kencing Manis. Ia boleh menyerang paru-paru mengakibatkan batuk dan demam yang berpanjangan.
Walaubagaimana pun demam selsema boleh diakibatkan juga oleh pelbagai kuman lain yang tidak mendatangkan mudarat yang teruk kepada jemaah. Kebiasaanya demam selsema sebegini akan berlarutan sehingga tiga atau empat hari sahaja. Bagi jemaah yang sudah menghidapi penyakit resdung, demam selsema senang terjadi kepada mereka. Ini berpunca dari perubahan cuaca di Tanah Suci yang beriklim ekstrim (panas dan kering keterlaluan, sejuk dan kering keterlaluan). Perbezaan ini amat ketara dengan negara kita yang beriklim panas dan lembab.

Vaksin Pneumokokal 

Vaksin Pneumokokal sesuai juga diberikan kepada jemaah yang berumur 50 tahun ke atas atau jemaah yang mempunyai masalah penyakit kronik seperti lelah, asma, kencing manis dan darah tinggi. Kuman ini senang menjangkiti jemaah yang rendah sistem pertahanan badan. Sesiapa yang dijangkiti kuman ini boleh mengakibatkan jangkitan kuman paru-paru (pneumonia), Serangan selaput otak (Meningitis) dan kuman merebak keseluruh badan (Bacteremia)‎. Dianggarkan 1 dari 20 orang yang telah dijangkiti kuman Pneumokokal akan meninggal dunia. Justeru itu amat digalakkan jemaah haji mengambil suntikan ini sebagai salah satu jalan ikhtiar kita semasa berada di Tanah Suci.
Dr Hj Suhazeli Abdullah

Pakar Perubatan Keluarga

Fb.com/drsuhazeli
Ahli

#MedicalMythBustersMalaysia

#MedTweetMY

#AktivisKAMI

Vaksin Untuk Jemaah Haji 

#Vaksin_Untuk_Jemaah_Haji
Ibadah Haji adalah ibadah yang memerlukan kekuatan tenaga dan ketahanan mental. Buktinya adalah segala rukun dan wajib haji berbentuk pergerakan fizikal, bukannya bacaan kecuali niat. Di sini beberapa panduan kesihatan untuk petugas atau jemaah haji yang ingin menunaikan haji di Mekah. Semoga anda semua memperolehi manafaat darinya.
Vaksin / Pelalian
Kerajaan Arab Saudi telah mensyaratkan semua jemaah yang ingin mengerjakan haji mengambil beberapa suntikan vaksin / pelalian. Vaksin yang wajib diambil oleh semua jemaah haji yang datang dari pelusuk dunia adalah Vaksin Meninggococcal. Selain dari itu beberapa vaksin lain yang digalakkan seperti, Vaksin Influenza dan Vaksin Pneumococcal.

Vaksin Meningococcal 

Pihak Tabung Haji telah mewajibkan kepada bakal jemaah haji mengambil Vaksin Meninggococcal. Malah jika anda tidak mengambil vaksin ini, pihak Tabung Haji berhak untuk tidak membenarkan anda mengerjakan haji pada tahun tersebut. Vaksin lain adalah pilihan yang digalakkan oleh pihak Tabung Haji.
Vaksin Meninggococcal adalah diwajibkan bagi menghalang jangkitan kuman yang diberi nama Neisseria meningitides‎. Kuman ini mendatangkan penyakit yang boleh membawa maut kepada pengidapnya. Jangkaan kematian bagi orang yang telah dijangkiti adalah 10%. Ini adalah salah satu ikhtiar kita untuk menghindarkan diri dari terkena jangkitan kuman ini. Dalam jutaan manusia yang datang dari seluruh dunia, pelbagai virus atau kuman boleh berjangkit. Begitu juga dengan kuman Neisseria Meningitidis ini. Ia boleh merebak melalui pernafasan atau cairan tubuh badan. Orang yang dijangkiti oleh kuman ini akan mengalami demam yang tinggi, ruam seluruh badan, sakit sendi dan boleh menyebabkan koma.

Vaksin ini baik diambil dalam masa 4 hingga 6 minggu sebelum berangkat ke Tanah Suci. Kekuatan perlindungan vaksin ini dijangka sehingga dua tahun setelah mendapat suntikan.

Vaksin Influenza 

Vaksin Influenza pula bagi melindung diri kita dari Virus influenza. Virus ini boleh menyebabkan demam selsema yang teruk dan senang berjangkit sesama jemaah. Virus influenza ini juga boleh mendatangkan mudarat kepada jemaah yang berumur lebih dari 60 tahun atau mempunyai penyakit kronik seperti Kencing Manis. Ia boleh menyerang paru-paru mengakibatkan batuk dan demam yang berpanjangan.
Walaubagaimana pun demam selsema boleh diakibatkan juga oleh pelbagai kuman lain yang tidak mendatangkan mudarat yang teruk kepada jemaah. Kebiasaanya demam selsema sebegini akan berlarutan sehingga tiga atau empat hari sahaja. Bagi jemaah yang sudah menghidapi penyakit resdung, demam selsema senang terjadi kepada mereka. Ini berpunca dari perubahan cuaca di Tanah Suci yang beriklim ekstrim (panas dan kering keterlaluan, sejuk dan kering keterlaluan). Perbezaan ini amat ketara dengan negara kita yang beriklim panas dan lembab.

Vaksin Pneumokokal 

Vaksin Pneumokokal sesuai juga diberikan kepada jemaah yang berumur 50 tahun ke atas atau jemaah yang mempunyai masalah penyakit kronik seperti lelah, asma, kencing manis dan darah tinggi. Kuman ini senang menjangkiti jemaah yang rendah sistem pertahanan badan. Sesiapa yang dijangkiti kuman ini boleh mengakibatkan jangkitan kuman paru-paru (pneumonia), Serangan selaput otak (Meningitis) dan kuman merebak keseluruh badan (Bacteremia)‎. Dianggarkan 1 dari 20 orang yang telah dijangkiti kuman Pneumokokal akan meninggal dunia. Justeru itu amat digalakkan jemaah haji mengambil suntikan ini sebagai salah satu jalan ikhtiar kita semasa berada di Tanah Suci.
Dr Hj Suhazeli Abdullah

Pakar Perubatan Keluarga

Fb.com/drsuhazeli
Ahli

#MedicalMythBustersMalaysia

#MedTweetMY

#AktivisKAMI

Vaksin Untuk Jemaah Haji 

#Vaksin_Untuk_Jemaah_Haji
Ibadah Haji adalah ibadah yang memerlukan kekuatan tenaga dan ketahanan mental. Buktinya adalah segala rukun dan wajib haji berbentuk pergerakan fizikal, bukannya bacaan kecuali niat. Di sini beberapa panduan kesihatan untuk petugas atau jemaah haji yang ingin menunaikan haji di Mekah. Semoga anda semua memperolehi manafaat darinya.
Vaksin / Pelalian
Kerajaan Arab Saudi telah mensyaratkan semua jemaah yang ingin mengerjakan haji mengambil beberapa suntikan vaksin / pelalian. Vaksin yang wajib diambil oleh semua jemaah haji yang datang dari pelusuk dunia adalah Vaksin Meninggococcal. Selain dari itu beberapa vaksin lain yang digalakkan seperti, Vaksin Influenza dan Vaksin Pneumococcal.

Vaksin Meningococcal 

Pihak Tabung Haji telah mewajibkan kepada bakal jemaah haji mengambil Vaksin Meninggococcal. Malah jika anda tidak mengambil vaksin ini, pihak Tabung Haji berhak untuk tidak membenarkan anda mengerjakan haji pada tahun tersebut. Vaksin lain adalah pilihan yang digalakkan oleh pihak Tabung Haji.
Vaksin Meninggococcal adalah diwajibkan bagi menghalang jangkitan kuman yang diberi nama Neisseria meningitides‎. Kuman ini mendatangkan penyakit yang boleh membawa maut kepada pengidapnya. Jangkaan kematian bagi orang yang telah dijangkiti adalah 10%. Ini adalah salah satu ikhtiar kita untuk menghindarkan diri dari terkena jangkitan kuman ini. Dalam jutaan manusia yang datang dari seluruh dunia, pelbagai virus atau kuman boleh berjangkit. Begitu juga dengan kuman Neisseria Meningitidis ini. Ia boleh merebak melalui pernafasan atau cairan tubuh badan. Orang yang dijangkiti oleh kuman ini akan mengalami demam yang tinggi, ruam seluruh badan, sakit sendi dan boleh menyebabkan koma.

Vaksin ini baik diambil dalam masa 4 hingga 6 minggu sebelum berangkat ke Tanah Suci. Kekuatan perlindungan vaksin ini dijangka sehingga dua tahun setelah mendapat suntikan.

Vaksin Influenza 

Vaksin Influenza pula bagi melindung diri kita dari Virus influenza. Virus ini boleh menyebabkan demam selsema yang teruk dan senang berjangkit sesama jemaah. Virus influenza ini juga boleh mendatangkan mudarat kepada jemaah yang berumur lebih dari 60 tahun atau mempunyai penyakit kronik seperti Kencing Manis. Ia boleh menyerang paru-paru mengakibatkan batuk dan demam yang berpanjangan.
Walaubagaimana pun demam selsema boleh diakibatkan juga oleh pelbagai kuman lain yang tidak mendatangkan mudarat yang teruk kepada jemaah. Kebiasaanya demam selsema sebegini akan berlarutan sehingga tiga atau empat hari sahaja. Bagi jemaah yang sudah menghidapi penyakit resdung, demam selsema senang terjadi kepada mereka. Ini berpunca dari perubahan cuaca di Tanah Suci yang beriklim ekstrim (panas dan kering keterlaluan, sejuk dan kering keterlaluan). Perbezaan ini amat ketara dengan negara kita yang beriklim panas dan lembab.

Vaksin Pneumokokal 

Vaksin Pneumokokal sesuai juga diberikan kepada jemaah yang berumur 50 tahun ke atas atau jemaah yang mempunyai masalah penyakit kronik seperti lelah, asma, kencing manis dan darah tinggi. Kuman ini senang menjangkiti jemaah yang rendah sistem pertahanan badan. Sesiapa yang dijangkiti kuman ini boleh mengakibatkan jangkitan kuman paru-paru (pneumonia), Serangan selaput otak (Meningitis) dan kuman merebak keseluruh badan (Bacteremia)‎. Dianggarkan 1 dari 20 orang yang telah dijangkiti kuman Pneumokokal akan meninggal dunia. Justeru itu amat digalakkan jemaah haji mengambil suntikan ini sebagai salah satu jalan ikhtiar kita semasa berada di Tanah Suci.
Dr Hj Suhazeli Abdullah

Pakar Perubatan Keluarga

Fb.com/drsuhazeli
Ahli

#MedicalMythBustersMalaysia

#MedTweetMY

#AktivisKAMI

Syarat Lulus Pemeriksaan Haji 

#Syarat_Lulus_Haji

Cabaran besar kepada para doktor semasa sesi pemeriksaan bakal haji adalah ketika ingin tandatangan meluluskan suntikan vaksin. Syarat ketat telah ditetapkan oleh Tabung Haji dan Kementerian Wakaf & Haji Arab Saudi adalah wajib disuntik vaksin meningococcal. Sebelum diluluskan suntikan bakal haji wajib diperiksa dan sahkan beliau sihat fizikal dan mental.

.

Sebilangan kecil mereka yang dikehendaki membuat rawatan susulan beberapa kali kerana tidak lulus dari piawaian garis panduan yang ditetapkan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia. Majoriti dikalangan mereka itu pula mempunyai penyakit² kronik seperti darah tinggi dan kencing manis. 

“Saya dari muda sampai leni kumpul samah-seriyal untuk pergi haji. Jika doktor tak sign juga kali ni, kesianlah saya.” Keluh seorang bakal haji yang paras gulanya naik mencanak setiap kali lawatan. Bacaan HbA1c pula berbelas-belas. Mereka hanya diluluskan untuk ke tanah suci setelah lulus pemeriksaan doktor. 

.

“Jika ikut garis panduan ni memang Pak Cik tak layak. Saya mohon maaf. Kerja haji ni kena guna tenaga. Pergerakan yang jauh dan memerlukan ketahanan fizikal. Sebab tu penting tubuh badan sihat dan senantiasa cergas. Jika lagu ni bacaan… ish gelap gambo.” Hujah balasku supaya beliau faham prosedur yang tetapkan. 

Sememangnya syarat² yang ditetapkan oleh Tabung Haji sedemikian. Bagi penyakit² kronik perlu benar-benar terkawal, baru boleh diluluskan. Jika bakal haji masih tidak dapat mengawal kencing manis atau darah tinggi mereka, bermakna mereka tidak diluluskan ke sana. Penyakit Kencing Manis dan Darah Tinggi biasanya dua penyakit kronik yang menjadi masalah dalam kelulusan haji. 

Pengalaman saya sebagai petugas haji pun mendapati dua penyakit ini sering menimbulkan kesulitan kepada jemaah haji untuk melaksanakan kerja-kerja haji dengan sempurna. Pemerhatian saya mendapati terdapat beberapa punca boleh berlaku sedemikian. 

1) Tidak patuh arahan pemakanan ubat-ubatan yang diberikan. Walaupun sudah berpuluh tahun ada penyakit, tetapi mereka tidak mengambil ubat secara tetap. Mereka ambil bila rasa badan ‘berat’, tinggalkan ubat bila badan rasa segar. 

2) Tidak berpantang makan minum. Pantang lihat terus terkam. Sedangkan mereka perlu berdisiplin bab makan minum ni. Jika betul² patuh, mereka wajib mengira jumlah kalori seharian. 

3) Ubat-ubatan yang diberikan tidak optimum. Perawat yang tidak berpengalaman dalam penentuan ubat-ubatan serasi dengan keadaan semasa pesakit juga boleh menjadi faktor. Akhirnya ubat yang diberikan tidak diambil sepenuhnya atau dos tidak optima. 

4) Selalu tidak patuh dengan arahan temujanji. Ramai dikalangan mereka berminggu-minggu kehabisan stok ubat, tetapi masih liat untuk jumpa doktor bagi pemeriksaan ulangan dan membekalkan ubat baru. 

5) Mengamalkan ubatan alternatif. Kawalan penyakit makin parah apabila mereka selang seli dengan ubatan alternatif. Sehingga kini tiada lagi ubatan alternatif secara solo boleh mengawal gula dan tekanan darah. Lebih menyeksakan lagi apabila ubatan alternatif itu dicampur dengan bahan terlarang seperti steroid dan seumpamanya. Bacaan gula dan tekanan darah jadi bengong terus. 

6) Masih lagi mengamalkan gaya hidup tidak sihat seperti merokok. Tabiat yang sukar dibasmi, hatta sudah berada di tanah suci sekali pun mereka tidak insaf. Sepatutnya tarikh panggilan Ilahi untuk mengunjungi rumahNya itu dijadikan tarikh keramat untuk terus berhenti menghisap bahan haram. 

Saya amat mengharapkan para bakal haji akan terus mengambil pesanan ini supaya dapat menjalani ibadah dengan sempurna. 

.

Siirualabarakatillah 

Dr Suhazeli Abdullah 

Fb.com/drsuhazeli 

13.7.2017

Ketengah Jaya 

Tidak Mampu Ibadah Haji 

#Tidak_Mampu_Ibadah_Haji

Komponen paling utama dalam melakukan ibadah haji adalah gerak geri fizikal. Samada ianya rukun haji atau wajib haji, malah sunnat dilakukan semasa ibadah haji, semuanya memerlukan kekuatan badan kecuali niat. Oleh yang demikian para Duyufurrahman dikehendaki melakukan pemeriksaan kesihatan sebelum diluluskan ke Tanah Suci. Jika lulus sekalipun, para bakal haji dinasihati supaya kekal sihat sehingga hari keberangkatan, sepanjang berada di Madinah dan Mekkah. Kesihatan optima amat penting semasa waktu kemuncak masyair (bermula wukuf hinggalah hari-hari tasyrik).

.

Definisi kemampuan mengerjakan ibadah haji

Memang berpatutan dengan salah satu syarat wajib haji iaitu: “seseorang yang sihat tubuh badan dan berakal”. Inilah definisi MAMPU yang telah dinukilkan dalam Al-Quran:

فِيهِ آيَاتٌ بَيِّنَاتٌ مَقَامُ إِبْرَاهِيمَ ۖ وَمَنْ دَخَلَهُ كَانَ آمِنًا ۗ وَلِلَّهِ عَلَى النَّاسِ حِجُّ الْبَيْتِ مَنِ اسْتَطَاعَ إِلَيْهِ سَبِيلًا ۚ وَمَنْ كَفَرَ فَإِنَّ اللَّهَ غَنِيٌّ عَنِ الْعَالَمِينَ

Bermaksud: Padanya terdapat tanda-tanda yang nyata, (di antaranya) maqam Ibrahim; Barangsiapa memasukinya (Baitullah itu) menjadi amanlah dia; mengerjakan haji adalah kewajiban manusia terhadap Allah, iaitu (bagi) orang yang sanggup Mengadakan perjalanan ke Baitullah. Barangsiapa mengingkari (kewajiban haji), Maka Sesungguhnya Allah Maha Kaya (tidak memerlukan sesuatu) dari semesta alam. [Surah ali Imran Ayat 97]

.

Kemampuan yang dimaksudkan di sini terbahagi kepada tiga:

1. Orang yang sanggup mendapatkan perbekalan dan alat-alat pengangkutan

2. Sihat jasmani dan Akal Fikiran dan

3. Aman perjalanan.

.

Kemampuan pertama dan ketiga di atas senang diperolehi dizaman yang serba canggih kini. Tetapi sihat tubuh badan dan akal fikiran adalah bergantung kepada individu tersebut. Kemampuan dari sudut kesihatan hanya diperolehi setelah setiap jemaah haji menjalani pemeriksaan kesihatan semasa di Tanah Air. Pegawai Perubatan yang memeriksa mempunyai panduan khusus untuk memeriksa setiap bakal haji. Beberapa objektif utama pemeriksaan kesihatan dilakukan:

1) Memastikan semua bakal haji berkeupayaan dari segi fizikal dan mental untuk melaksanakan ibadat haji dengan sempurna tanpa sebarang komplikasi kesihatan

2) Mengesan penyakit yang dihidapi oleh bakal haji pada peringkat paling awal dan memberi rawatan sewajarnya ataupun untuk dirujuk kepada doktor pakar jika perlu .

3) Merekodkan status kesihatan bakal haji dan rawatan yang diterima untuk makluman Rombongan Perubatan di Tanah Suci .

4) Memastikan bakal haji wanita hamil tidak diluluskan 

5) Memastikan keputusan Muzakarah Jawatankuasa Majlis Fatwa Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Ugama Islam Malaysia Kali Ke – 84 (15 Disember 2008 ) dipatuhi di mana:

     i) Pesakit yang mengidap penyakit kronik yang tidak ada harapan sembuh seperti pesakit buah pinggang yang menjalani hemodialisis adalah tidak wajib menunaikan ibadah haji;

     ii) Pesakit kronik adalah wajib melaksanakan badal haji sekiranya berkemampuan daripada sudut kewangan dan;

     iii) Sekiranya telah sembuh daripada penyakit kronik, individu tersebut wajib menunaikan ibadah haji jika berkemampuan.

Kes-kes berkaitan sebagaimana di atas adalah tidak layak dibawa ke Mesyuarat Jawatankuasa Rayuan Peringkat Negeri dan ianya juga tidak boleh diluluskan oleh mana-mana Pakar Perubatan.

.

Terdapat beberapa kategori penyakit yang tidak layak untuk menunaikan haji, dengan ertikata lain, jemaah tersebut tidak berkemampuan dari sudut kesihatan dan terhapuslah kewajipan haji keatasnya. Berikut adalah jenis penyakit yang tidak layak untuk mengerjakan haji yang telah dikeluarkan oleh Lembaga Tabung Haji. Garis panduan ini adalah hasil dari konsensus para pakar yang terlibat terus dalam pengendalian jemaah haji dengan bantuan Kementerian Kesihatan Malaysia.

1) Penyakit paru-paru yang (COPD, Asma dll) sekira-kira tidak membolehkan baginya bergerak cergas.

2) Sejarah serang sakit jantung dalam tempoh 3 bulan lepas.

3) Sakit jantung yang sekira-kira tidak membolehkan baginya bergerak cergas.

4) Jangkitan kuman ke jantung yang masih dalam fasa rawatan antibiotik.

5) Darah tinggi yang tidak terkawal melebihi bacaan diastolik 120 mmHg walaupun sudah diberi ratatan optima.

6) Penyakit hepar cirrhosis.

7) Sakit Buah pinggang

8) Batu karang yang teruk.

9) Kencing manis yang tidak terkawal. Paras gula senantiasa melebihi 13 mmol atau HbA1c melebihi 10%.

10) Penyakit Tiroid yang aktif.

11) Semua jenis kanser.

12) Baharu menjalani pembedahan besar.

13) Mempunyai penyakit berjangkit seperti TB, Kusta, dan beberapa jenis lagi. Penilaian kesesuaian akan dilakukan oleh doktor.

14) Penyakit sawan yang tidak terkawal

15) Penyakit mental seperti maniak, skizofrenia dan beberapa jenis lain lagi yang sekira-kira tidak dapat menjalankan ibadah haji dengan sempurna. Penilaian khusus akan dilakukan oleh pakar.

16) Penagih dadah. Kelonggaran akan diberikan kepada panagih yang stabil menjalani rawatan gantian methadone.

17) Pesakit HIV. Kelonggaran diberikan kepada pesakit yang stabil mengikut garis panduan yang ditetapkan.

.

Semoga dengan penjelasan ini tidak menimbulkan kekeliruan dikalangan bakal-bakal haji. Semoga beroleh haji mabrur.

.

Suhazeli Abdullah

fb.com/drsuhazeli

14.7.2017

Kuala Berang

Kita Aidil Fitri, Mereka Aidil Pasrah

​#Kita_Aidil_Fitri_Mereka_Aidil_Pasrah
Dr Maxwell Maltz, seorang pakar bedah hebat sekitar tahun 1950, mendapati pesakit-pesakit yang menjalani pembedahan berperangai pelik selepas sesi bedah. Kebanyakan mereka mengambil masa paling minima 21 hari untuk menyesuaikan diri dalam bentuk imej yang baharu. Contohnya pesakit beliau yang membuat pembedahan hidung, tempoh 21 hari diperlukan untuk melakukan adaptasi kehidupan dengan bentuk hidung yang berlainan dari sebelum ini. 

Dalam kajian lain, ahli psikologi mengesyorkan tempoh 30 hari kepada pesakit untuk melakukan perubahan sikap dan perangai positif seperti yang dikehendaki oleh masyarakat awam. Kemudian, latihan kemantapan perlu diteruskan lagi selepas sebulan tempoh ‘induksi’ tersebut. 

Sebulan Ramadhan yang kita lalui, sebenarnya tempoh induksi untuk kita melakukan perubahan diri ke arah perangai, sikap dan budaya yang lebih baik. Fitrah dan naluri seorang manusia inginkan sesuatu yang positif di dalam diri mereka. Perangai yang disukai oleh ahli keluarga dan masyakarat perlu ditanam sebaik mungkin. Sesuai dengan kaedah psikologi perubatan, sepanjang sebulan kita berpuasa, boleh menghapuskan sikap, perangai dan budaya buruk. 30 hari itu cukup mantap untuk kita tekuni bagi mengelakkan kita masih berbudaya lama yang tidak sihat itu. Kita akan mampu meninggalkan kelaku tidak sihat seperti merokok, lewatkan subuh, tidak tepat waktu, makan berlebihan, leka dari ibadah dan pelbagai lagi. Kemudian sesi pengukuhan perangai dan budaya yang baik dilangsungkan lagi dengan berpuasa 6 di bulan syawal. Enam hari dibulan syawal ini, penting bagi memastikan kita terus mempunyai azam yang tinggi dan istiqomah dalam meneruskan akhlak yang baik. 


Jamuan raya secara besar-besaran sebenarnya tidak elok, kerana kita kembali menjamu nafsu kita yang sudah tertindas sebulan di Ramadhan lepas. Jamuan sana-sini di setiap premis rasmi atau persatuan boleh menyebabkan kita lupa sesi pengukuhan sikap, perangai dan budaya baik yang telah kita latih itu. Justeru berpada-padalah dalam membuat jamuan raya.

.

Saya kira negara kita sahaja bermewah dengan jamuan rumah terbuka ini. Pengalaman saya dibeberapa negara yang saya lawati seperti Filifina, Kemboja, Bangladesh, Mesir, Jordan, Turkey dan Sudan, tiada pun majlis sambutan raya yang melebihi hawa. Mereka melakukan sekadar menyambut kegembiraan menang berpuasa secara biasa. Mereka sambut hanya sehari dua di bulan syawal. Kemudian kembali kepada rutin normal. Amat berbeda dengan kita, sebulan dipulun untuk disajikan dengan jamuan Aidilfitri. 

Saya tidak melarang sambut Aidilfitri, tetapi bersederhana dan berpada-pada lah. Elok kita kenangkan juga sahabat-sahabat semuslim kita dinegara yang dhaif. Mereka hanya makan sekali sehari. Itupun jika ada stok makanan. Jika tidak, mereka akan berlaparlah sepanjang hari. Mengharapkan belas ehsan dari saudara seagama dari negara luar, amat jauh sekali dek kerana kekangan sosiopolitik yang terjadi. Akhirnya mereka hanya mampu menyambut setiap hari Aidilpasrah, manakala kita Aidilfitri… 

Maaf Zahir Batin dari saya. 

Suhazeli Abdullah 

Fb.com/drsuhazeli 
9.7.2017

Ketengah Jaya

Salahkah Tawakkal Ikhtiar Ubat Alternatif? 

🔴Soalan

Salam…sy sebenarnya takut utk bertanya sbb takut disalahertikan, tp disebabkan dah selalu sangat kena, jadi sy buat keputusan nak tanya juga kalau ada yg sudi bagi pencerahan…sy memang seorang yg percaya pd usaha dengan perubatan moden dan pada masa yg sama percaya dengan ikhtiar dengan cara lain juga..tapi bila sy utarakan pandangan yang contohnya patient ada penyakit kencing manis, doktor, ahli farmasi, dan nurse, dah sarankan utk ambk insulin tp patient tu menolak dahulu saranan pihak professional ini dengan alasan nak ikhtiar guna perubatan tradisional terlebih dahulu sebab kalau dh start cucuk insulin memang bergantung pd ubat seumur hidup…end up, kena marah dan selalu dikatakan “habis kalau xnak ikut kenapa pergi hospital jumpa doktor?” Soalan sy, adakah salah utk mencuba cara lain? Adakah perubatan moden merupakan satu2 nya jalan yg dipanggil ikhtiar? Adakah salah jika berjumpa pengamal perubatan moden utk mendapatkan pandangan ‘insight’ kpd penyakit tu tanpa mengikut saranan mereka sebab nk cuba yg less risk dulu?

Maaf kalau soalan sy ni dirasakan xperlu atau xrelevan atau xdisukai oleh mana2 pihak…sy mohon maaf sgt2, cuma insan yg ingin tahu…

◾◾◾◾◾◾◾

🔳 *Ulasan*

Jangan takut bertanya jika inginkan kepastian. Pepatah mengatakan jika malu bertanya sesat jalan. Sebab tu, sesi yang paling banyak diminati ramai adalah pertanyaan. Lihat kuliah Ustaz Azhar Idrus dan ramai lagi Ustaz tersohor. Taman Ilmu ni pun dibina untuk beri ruang kepada ahlinya bertanya kepada Syeikul Ustaz Ahmad Tarmizi.

Sebagai doktor perubatan moden, ulasan ini mungkin agak bias kerana penjurusan pengetahuan dan amalan saya hanya khusus dalam perubatan moden. Saya tidak terlibat dalam kaedah perubatan alternatif lain. Namun sudi sekiranya saya memberikan penjelasan asas umum dalam berubat dan kaedah berubat. Ianya boleh diguna pakai dalam semua kaedah perubatan samada moden atau alternatif. 

Pernah seorang pesakit mengemukakan pendapat kepada saya bahawa pengambilan ubat-ubatan hospital menolak konsep tawakkal kepada Allah.

Sekali imbas ada benarnya. Ditambah lagi bahawa proses tahnik bayi, susu ibu dan pemakanan sunnah seperti habbatussauda, ubatan herba, perubatan alternatif dan sebagainya itu sudah cukup untuk diambil bagi merawat penyakit. Telah dikisahkan banyak testimoni dari mulut ke mulut mahupun media sosial akan keajaiban ubatan tersebut. 

Saya hormati pegangan sedemikian. Bab pemakanan sunnah, saya pun muslim dan mengamalkan sunnah tanpa ingkar. Malah dalam setiap konsultasi pesakit, perkara awal yang disebut adalah Therapeutic Life Changes (TLC). Bersenam, menjaga pemakanan, kurangkan berat badan dan jauhi stres sudah menjadi isi dan kulit dalam nasihat kami secara kolektif. Disusuli dengan ubat atau prosedur, kemudian bertawakkallah.

Tawakkal itu tidak berdiri sendirian tanpa ikhtiar. Sebagai orang awam, kita tidak dikurniakan mukjizat, karamah atau irhasy. Sesuatu yang diluar dari lingkungan keistimewaan tersebut bagi orang awam adalah menyalahi adat.

Gambar hiasan Tali unta

Rasulullah SAW menegur secara bijaksana terhadap seorang badwi yang memahami konsep tawakal dengan hanya berserah sahaja kepada Allah SWT tanpa sebarang ikhtiar. Dalam sebuah hadis diriwayatkan oleh Anas bin Malik:

Suatu ketika seorang lelaki datang berjumpa Rasulullah SAW sambil meninggalkan unta tungganganya, seraya berkata, “Aku lepaskan untaku dan aku bertawakal.”

Maka Nabi menjawab, “Ikatlah untamu dan bertawakallah kau.”

Ikat unta itu mestilah dengan tali sengkang unta yang kukuh, bukannya tali pelepah pisang! Tidak kuat dan senang putus. Sedangkan sebelum bertawakkal perlulah dijalankan ikhtiar sekukuhnya. Kaedah fekah menyebut, yang lemah/tidak kuat hujah/keraguan fakta itu terhapus setelah datangnya sesuatu yang lebih yakin/sahih.

Berikut adalah catatan menarik dari kawan² saya di media sosial. (Panjang sikit ulasannya)

Apabila berdepan dengan sesetengah pesakit, ayat biasa akan diucapkan “Tak Salah Jika Nak Cuba”. Dek kerana takut atau masih ragu dengan ubat doktor nak beri. 

1. Doktor pun terkejut
2. Mak saya kerja nurse, dia tahu lah
3. Yang menyembuhkan tu Allah s.w.t. Ini cuma asbab sahaja
4. Tak salah mencuba
5. Dah tak perlu makan ubat hospital lagi
6. Saya ade kenal sorg doktor pakar yang amal benda ni
7. Ada doktor yang berhenti kerja sebab jual benda ni
8. Doktor pun terus order sekali
9. La, doktor pakar pun tak tau. 😂

Banyak testimoni tentang penyakit kencing manis, darah tinggi dan kanser sembuh sebaik sahaja menggunakan produk tertentu.

Alhamdulillah, jika penyakit mereka benar-benar telah sembuh. Namun jika ia hanya rekaan atau salah faham, ia boleh menimbulkan ‘fitnah’ terhadap dunia perubatan dan menyebabkan ramai orang terpedaya.

Testimoni mereka biasanya hanya diletakkan nama singkat dan / atau gambar serta ayat-ayat magik bahawa penyakit mereka sembuh terus melalui ‘ikhtiar’ produk tertentu.

Malah, penggunaan ayat “doktor terkejut penyakit sembuh” sering menjadi pick-up line untuk memasarkan produk mereka.


Kami di #MedicalMythbustersMalaysia (NGO Kesihatan yang berusaha menjawab mitos perubatan masa kini) amat prihatin akan polemik yang semakin meruncing ini.


Kami dengan ini memohon agar mana-mana pihak yang benar-benar telah sembuh daripada diagnosis penyakit kencing manis / darah tinggi / kanser selepas menggunakan produk tertentu agar tampil dan memberi kebenaran kepada pihak kami untuk mendapatkan perincian berkaitan penyakit dan ikhtiar mereka.

Kami juga, sekiranya diberi kebenaran, akan cuba sedaya upaya melakukan perjumpaan bersemuka bagi mendapatkan informasi terperinci dan berdiskusi bagi mengesahkan sesuatu testimoni berkaitan isu ini.

Ada yang mahu tampil? Pembaca juga boleh cadangkan nama rakan, saudara atau kenalan yang menjaja testimoni diri mereka sebegini.

Fb/MedicalMythBustersMalaysia


Jika kaedah tu TIADA ASAS dan ‘karut’ (maaf sebut). Lebih baik tinggal perkara yg sia sia.


Hospital pun ikhtiar. Cuma ikhtiar berdasarkan kaedah yang paling hampir dengan keberkesanan, selamat dan berkualiti. Takdir sembuh, hidup dan mati atas Nya jua.

Benar dari satu sudut. Tetapi jika sesuatu ubat itu mengikut zhan yang kuat dari doktor pakar, wajib ambil, maka mengambilnya menjadi wajib demi menyelamatkan nyawa. Jika tidak ambil, mengikut ghalib pengalaman doktor pakar menyebabkan cacat atau kematian maka bahan haram pun diharuskan.


Biasanya Saya akan buat disclaimer perbualan: 

“Saya tak kisah makcik nak makan apa. Saya takkan cakap benda ni bagus atau tidak. Terpulang la. Badan sendiri tanggungjawab sendiri.”
“Tanggungjawab Saya untuk terangkan kalau tak makan ubat akan jadi bla bla bla…”
“Sekarang ni, kalau makcik nak makan ubat hospital, saya akan kasi. Kalau tak nak, tak payah nak habiskan budget kerajaan. Ubat dah mahal.” 

~Korang rasa frust tengok patient yang sekejap.~


“Aku frust menonggeng bila jaga patient dekat icu berhari hari masuk minggu. Aku off sedation (ubat bius) sebab patient dah nak baik. Family dia kata anak saya buka mata sebab dia bawa dan sapu air jampi.” Luahan sorang pakar bius. 


Wallahuklam. 

Selagi Terdaya….. 

​Satu perkongsian rasa kehidupan seorang doktor oleh Dr Hana Hadzrami

◽◽◽◽◽


Saya bertugas di Hospital Segamat minggu ini. Tugas gantian (relief duty) kerana pakar di sini dah tinggal seorang, lagi seorang dah resign. Jadi, mana mungkin dia seorang larat on call berturut-turut saban hari.
Hari pertama on call saya dapat kes tumpah darah (Post Partum Haemorrhage; PPH) selepas bersalin normal. Darah keluar macam air terjun, yang melimpah atas lantai dah tak terkira. Lebih 6 liter darah hilang, kalah jumlah darah dalam badan. Sewaktu sedang resus pesakit itu, tiba-tiba diberitahu ada seorang lagi pesakit caesar juga tumpah darah 3 liter di dewan bedah tingkat satu. 
Sakit pinggang saya malam tu sebab berlari sana-sini dan berdiri lama, jadi tukang pam darah. Pertama kali nampak nadi pesakit dewasa yang laju (tachycardia) mencapai 170-180 per minit yang bukan supraventricular tachyarrhythmia. Jantung saya pun nak dekat sama laju. Pakar bersalin pun dah berpeluh-peluh satu badan juga.
Saya fikir esok pasti lebih baik. Takkan saya dapat lebih teruk daripada ini. Rupanya saya silap. 
Hari kedua on call saya dapat pesakit denggi teruk dalam fasa kritikal yang datang dengan sesak nafas dan muka biru. Rupanya dia adalah pesakit jantung berlubang yang dah bertahun-tahun ponteng follow up. Hingga aliran darah jantung bertukar songsang (reversal of shunt). Dah jadi Eisenmenger. Paras haemoglobin nya 23g% dengan haematocrit 68%! Kau hado?
Nak menangis saya rasanya. Kes seperti ini bukan saja mencabar untuk saya. Kalau dia ke hospital besar pun, akan mencabar pakar perunding ICU juga! Dah la ICU kami sesak, nak rujuk ke ICU hospital lain pun penuh. 
Hati saya merintih, kenapalah kau datang ke hospital kecil ini bukan terus ke hospital besar?? Dengan kekurangan bajet, reagen tak cukup; ada banyak limitasi untuk siasatan darah makmal dan sebagainya. Namun dengan segala kekangan pengalaman dan rawatan sokongan kami usahakan juga merawat pesakit itu. Dalam hati bersyukur bos pernah ajar bagaimana nak rawat denggi untuk pesakit istimewa begini. Berdoa panjang semoga Tuhan mengasihani kami semua.
Dan hari ini saya sujud syukur semua pesakit-pesakit tadi dah selamat keluar dari ICU dan pulang ke wad masing-masing. Bukan setakat pesakit saja berterima kasih, pakar bersalin dan pakar perubatan pun turut menghargai bantuan kami. Kata mereka, tak sangka pesakit mereka berpeluang hidup lagi.
Barulah saya selami sendiri maksud ayat:

 “لَا يُكَلِّفُ اللَّهُ نَفْسًا إِلَّا وُسْعَهَا

(Allah tidak memberati seseorang melainkan apa yang terdaya olehnya). Saya mampu rupanya. Tak sangka!
Jadi, apa kaitan celoteh saya dengan gambar kasut terbalik ini? Sebenarnya inilah kasut saya pakai keesokan paginya bila datang kerja. Terlampau letih, jalan pun sambil mamai. Langsung tak perasan dah sarung kasut berlainan.
Kalau dulu saya malu pakai kasut terbalik. Tapi kali ni dah jadi “Ada aku kisah?” Sebab dah terlalu penat, survival lebih penting dari gaya dan paras rupa!
Dr Hana Hadzrami | Pakar Bius 

#Medical_Mythbusters_Malaysia

Vaksin Bagi Jemaah Haji 

Ibadah Haji adalah ibadah yang memerlukan kekuatan tenaga dan ketahanan mental. Buktinya adalah segala rukun dan wajib haji berbentuk pergerakan fizikal, bukannya bacaan kecuali niat. Di sini beberapa panduan kesihatan untuk petugas atau jemaah haji yang ingin menunaikan haji di Mekah. Semoga anda semua memperolehi manafaat darinya.

*Vaksin / Pelalian*

Kerajaan Arab Saudi telah mensyaratkan semua jemaah yang ingin mengerjakan haji mengambil beberapa suntikan vaksin / pelalian. Vaksin yang wajib diambil oleh semua jemaah haji yang datang dari pelusuk dunia adalah Vaksin Meninggococcal. Selain dari itu beberapa vaksin lain yang digalakkan seperti, Vaksin Influenza dan Vaksin Pneumococcal.

Pihak Tabung Haji telah mewajibkan kepada bakal jemaah haji mengambil Vaksin Meninggococcal. Malah jika anda tidak mengambil vaksin ini, pihak Tabung Haji berhak untuk tidak membenarkan anda mengerjakan haji pada tahun tersebut. Vaksin lain adalah pilihan yang digalakkan oleh pihak Tabung Haji.

Vaksin Meninggococcal adalah diwajibkan bagi menghalang jangkitan kuman yang diberi nama Neisseria meningitides‎. Kuman ini mendatangkan penyakit yang boleh membawa maut kepada pengidapnya. Jangkaan kematian bagi orang yang telah dijangkiti adalah 10%. Ini adalah salah satu ikhtiar kita untuk menghindarkan diri dari terkena jangkitan kuman ini. Dalam jutaan manusia yang datang dari seluruh dunia, pelbagai virus atau kuman boleh berjangkit. Begitu juga dengan kuman Neisseria Meningitidis ini. Ia boleh merebak melalui pernafasan atau cairan tubuh badan. Orang yang dijangkiti oleh kuman ini akan mengalami demam yang tinggi, ruam seluruh badan, sakit sendi dan boleh menyebabkan koma.
Vaksin ini baik diambil dalam masa 4 hingga 6 minggu sebelum berangkat ke Tanah Suci. Kekuatan perlindungan vaksin ini dijangka sehingga dua tahun setelah mendapat suntikan.

Vaksin Influenza pula bagi melindung diri kita dari Virus influenza. Virus ini boleh menyebabkan demam selsema yang teruk dan senang berjangkit sesama jemaah. Virus influenza ini juga boleh mendatangkan mudarat kepada jemaah yang berumur lebih dari 60 tahun atau mempunyai penyakit kronik seperti Kencing Manis. Ia boleh menyerang paru-paru mengakibatkan batuk dan demam yang berpanjangan.

Walaubagaimana pun demam selsema boleh diakibatkan juga oleh pelbagai kuman lain yang tidak mendatangkan mudarat yang teruk kepada jemaah. Kebiasaanya demam selsema sebegini akan berlarutan sehingga tiga atau empat hari sahaja. Bagi jemaah yang sudah menghidapi penyakit resdung, demam selsema senang terjadi kepada mereka. Ini berpunca dari perubahan cuaca di Tanah Suci yang beriklim ekstrim (panas dan kering keterlaluan, sejuk dan kering keterlaluan). Perbezaan ini amat ketara dengan negara kita yang beriklim panas dan lembab.

Vaksin Pneumokokal sesuai juga diberikan kepada jemaah yang berumur 60 tahun ke atas atau jemaah yang mempunyai masalah penyakit kronik seperti lelah, asma, kencing manis dan darah tinggi. Kuman ini senang menjangkiti jemaah yang rendah sistem pertahanan badan. Sesiapa yang dijangkiti kuman ini boleh mengakibatkan jangkitan kuman paru-paru (pneumonia), Serangan selaput otak (Meningitis) dan kuman merebak keseluruh badan (Bacteremia)‎. Dianggarkan 1 dari 20 orang yang telah dijangkiti kuman Pneumokokal akan meninggal dunia. Justeru itu amat digalakkan jemaah haji mengambil suntikan ini sebagai salah satu jalan ikhtiar kita semasa berada di Tanah Suci.

Dr Hj Suhazeli Abdullah 
Pakar Perubatan Keluarga 
Fb.com/drsuhazeli

Ahli
#MedicalMythBustersMalaysia 
#MedTweetMY 

MERS-CoV oh MERS-CoV

333988_Saudi-menSekonyong-konyongnya terdapat tiga berita tidak benar yang menjadi viral dalam dunia maya pada musim haji tahun ini.

Berita pertama:

“Dukacita dimaklumkan bahawa arab saudi telah menutup kemasukkan Jemaah haji di seluruh dunia akibat berlakunya ribut taufan di arafah. Jemaah yg telah tiba di jeddah pon diarah pulang ke negara masing-masing. Kemudian diberi sisipan URL YouTube yang menggambarkan ribut taufan tersebut.”

Berita kedua:

“Kubur Saidina Hamzah terbongkar kerana banjir melanda Madinah.”

Berita ketiga:

“Fwd: Pls be careful The deadly MERS-CoV virus is spreading in Malaysia We already have 2 confirmed cases in XXMC ward, both had contact with parents who Middle East countries. Pls wash ur hands especially after visiting public areas. And wear a mask if going to crowded areas. There is NO cure for MERS CoV. Fatality rate is 50%. Incubation period is about 2 weeks. Please please limit ur contact with pple who just arrived from affected areas ..”

Tidak diketahui punca rantaian tulisan berita tersebut. Ianya disebarkan melalui facebook, Twitter, sms, WhatsApp dan beberapa media sosial yang lain. Juga tidak diketahui motif penyebaran maklumat yang tidak benar tersebut.
Ramai di kalangan kita tidak selidiki sepenuhnya maklumat yang diterima. Terlalu ghairah untuk dikongsi dengan orang lain tanpa usul periksa. Akhirnya ia menjadi viral dalam dunia maya. Ketiga-tiga berita tersebut telah menjadikan masyarakat Malaysia panik dan serba ketakutan terutama jika ada saudara mara mereka yang berada di tanah suci. Walaupun benar berlaku hujan lebat dan air bertakung dek kerana sistem perparitan tidak sempurna di tanah suci, tetapi tidaklah sampai membahayakan jemaah haji sehinggakan kerajaan Saudi mengarahkan pulang jemaah haji! Ataupun sehingga kubur Saidina Hamzah terbongkar! Begitu juga dengan kes yang disyaki oleh pusat perubatan tanah air sebagai kes MERS-CoV. Istilah perubatan sentiasa mensyaki sesuatu penyakit, akan tetapi perlu disahihkan dengan ujian khas. Setakat tulisan ini ditulis, tidak ada yang positif serangan virus MERS-CoV.
Penyebaran maklumat seperti ini tidak cermat sehingga menimbulkan persepsi negatif kepada kemuliaan kedua tanah suci Makkah dan Madinah (Al Haramain). Ingat lah pesanan Allah dalam firman Nya:

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا إِنْ جَاءَكُمْ فَاسِقٌ بِنَبَإٍ فَتَبَيَّنُوا أَنْ تُصِيبُوا قَوْمًا بِجَهَالَةٍ فَتُصْبِحُوا عَلَىٰ مَا فَعَلْتُمْ نَادِمِينَ

Bermaksud: Wahai orang-orang yang beriman! Jika datang kepada kamu seorang fasik membawa sesuatu berita, maka selidikilah (untuk menentukan) kebenarannya, supaya kamu tidak menimpakan sesuatu kaum dengan perkara yang tidak diingini – dengan sebab kejahilan kamu (mengenainya) – sehingga menjadikan kamu menyesali apa yang kamu telah lakukan.
Al Hujuraat:6

Dengan tersebarnya berita yang tidak sahih sedemikian, kita telah meletakkan satu aras yang sangsi kepada semua jemaah haji atau petugas haji. Di mana, apa sahaja pesakit yang dimasukkan ke wad setelah kembali dari Tanah Suci, kita akan melebelkan mereka berbahaya. Sesiapa sahaja insan yang berkait rapat dengan jemaah haji dan petugas haji juga akan dilebelkan sedemikian.

Tindakan melebelkan ini seolah-olah menggambarkan bahawa Tanah Suci adalah satu tempat yang tidak selamat di lawati, berbahaya dan perlu dijauhkan oleh selluruh umat.

Hukum Memakai Mask (Penutup Mulut Dan Hidung) Bagi Jemaah Haji Dalam Ihram

Pakai-Mask-webMuzakarah Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Ugama Islam Malaysia Kali Ke-89 yang bersidang pada 14 – 16 Disember 2009 telah membincangkan Hukum Memakai Mask (Penutup Mulut Dan Hidung) Bagi Jemaah Haji Dalam Ihram. Muzakarah berpandangan bahawa mencegah penularan wabak yang boleh membahayakan nyawa dan kesihatan semasa menunaikan ibadah haji atau umrah amat dituntut oleh Islam. Oleh itu, dalam keadaan di mana sesuatu penyakit itu telah menjadi wabak, Islam memberi pengecualian dan kelonggaran kepada para jemaah untuk menutup sebahagian muka walaupun ia merupakan perkara yang dilarang semasa menunaikan ibadah haji atau umrah.

Oleh yang demikian, Muzakarah memutuskan bahawa jemaah haji dan umrah ketika di dalam ihram diharuskan menutup sebahagian muka dengan memakai mask (penutup mulut dan hidung) serta tidak perlu membayar dam.

 Keterangan/Hujah:

 1. Menjaga kesihatan badan lebih-lebih lagi ketika mengerjakan ibadah haji dan umrah di Makkah adalah sangat-sangat dititikberatkan oleh Islam. Oleh itu setiap jemaah haji perlu mengikut langkah-langkah pencegahan terutama penggunaan mask bagi menjaga kesihatan diri mereka daripada dijangkiti penyakit berbahaya.
 2. Penularan wabak ini tidak dapat tidak perlu ada usaha untuk mencegah supaya diri terus terpelihara dan sihat serta dapat menjalankan ibadah haji dengan sempurna. Di dalam kaedah fiqhiyyah:

  الحاجة تنـزل منـزلة الضرورة

  iaitu Hajat menepati darurat. Maksud hajat ialah jika tidak disempurnakan nescaya melibatkan atau mendatangkan kesukaran atau kesusahan.

 3. Seseorang lelaki yang berihram dilarang daripada menutup semua bahagian kepalanya atau sebahagiannya dengan apa sahaja yang boleh dikira sebagai menutupnya, sama ada pakaian berjahit atau pun tidak. Semua larangan ini dikecualikan jika terdapat keperluan yang memaksa seperti untuk tujuan pengubatan dan rawatan.
 4. Di dalam al-Fiqh al-Islami wa Adillatuh karangan Prof. Dr. Wahbah al-Zuhayli menyebutkan mengenai larangan ke atas perempuan yang menutup seluruh anggota badan termasuk wajah kerana ihram perempuan adalah pada mukanya.
 5. Walaubagaimanapun, dalam keadaan di mana ia dianggap sebagai satu bentuk keuzuran yang tidak dapat dielakkan kerana jemaah haji terpaksa menutup muka dan hidung (sebahagian muka) kerana disebabkan sesuatu wabak, maka diharuskan bagi jemaah lelaki dan wanita untuk menutup sebahagian mukanya.
 6. Semasa menunaikan haji atau umrah, terdapat perkara-perkara yang dilarang melakukannya dan dianggap berdosa dan diwajibkan membayar dam, walaubagaimanpun pertimbangan keadaan umat Islam masih diambilkira oleh Islam dalam hukum yang ditetapkan.
 7. Dalam keadaan dharurat di mana suatu penyakit telah menjadi wabak yang mengancam nyawa seperti H1N1, tindakan pencegahan yang diambil bagi melindungi nyawa adalah dibenarkan oleh Islam dan tidak dikenakan dam (denda) walaupun ia merupakan perkara yang dilarang dalam keadaan biasa selaras dengan kaedah fiqhiyyah:

  درء المفاسد مقدم على جلب المصالح

Berhati-hati dengan Teknologi Canggih yang mengalphakan kita, Damlah Jawabnya

“Ustaz doktor, betul ke kita tak boleh ambil gambar selepas tawaf wida?” Tanya seorang petugas mahu kepastian. “Ya” jawab ku ringkas setelah mentelaah beberapa artikel dan bertanyakan petugas bimbingan ibadah haji.

makam ibrahimPerkara ini baru sahaja diputuskan dalam muzakarah haji Peringkat Kebangsaan kali ke 27 baru-baru ini. Salah satu dari 11 resolusi yang telah diputuskan adalah mengambil gambar selepas tawaf Wida. Kita sebenarnya lupa dan alpha niat sebenar tawaf wida yang wajib dijalankan. Sehinggakan membuat sesuatu ibadah itu secara sambil lewa atau hanya ingin berseronok. Ditambahi pula dengan kecanggihan teknologi masa kini. sepanjang masa gajet seperti kamera atau telefon pintar melekat di tubuh. Secara tidak sengaja atau jahil dalam hukum ini, maka beratus-ratus gambar telah diambil dengan pelbagai “posing”.

Berikut adalah salinan dari artikel yang didapati hasil dari keputusan muzakarah haji:

Bergambar Selepas Tawaf Wida

Soalan

Perlukah membayar dam sekiranya kita mengambil gambar selepas tawaf wida dan adakah sah tawaf wida kita tadi.. Mohon pencerahan . Jazakallah.

Jawapan

Waalaikumusalam,

Para  Jemaah haji dan umrah dilarang mengambil gambar di sekitar Tanah Haram, Makkah, selepas melakukan tawaf widak (tawaf selamat tinggal). Ini  kerana ia boleh membatalkan tawaf itu dan menyebabkan ibadat yang dilakukan tidak sempurna.
Persoalan berhubung perbuatan mengambil gambar selepas tawaf widak itu dikemukakan pembimbing ibadat haji pada Muzakarah Haji Peringkat Kebangsaan Ke-27 kerana ada jemaah yang musykil sama ada perbuatan itu boleh memberi kesan kepada ibadat mereka atau sebaliknya. Susulan itu, larangan tersebut disenaraikan sebagai antara 11 resolusi pada muzakarah yang dihadiri ulama, tokoh agama dan pembimbing ibadat haji di Pulau Pinang pada Februari lalu.
Mantan Pengurus Besar Bimbingan Tabung Haji, Datuk Daud Che Ngah, berkata mengikut hukum, tawaf widak adalah langkah terakhir sebelum jemaah meninggalkan Masjidil Haram.
‘Selepas tawaf widak, jemaah hanya boleh melakukan solat sunat, mengucup Hajar Aswad dan berdoa, jadi mengambil gambar boleh menyebabkan tawaf widak jemaah terbatal dan wajib melakukannya semula atau membayar dam,’ katanya.
‘ walaupun ibadat sah, jemaah berdosa kerana melanggar hukum syarak.’ tambahnya
‘ Justeru adalah menjadi tanggungjawab memaklumkan jemaah mengenai larangan ini bagi mengelak mereka melanggar hukum syarak hingga wajib melakukan tawaf widak semula,’

Dalam masa yang sama, Pembimbing Ibadat Haji,Ustaz Sapawi Che Mat, berkata larangan itu sememangnya wajar kerana tindakan mengambil gambar selepas tawaf wida tiada kaitan dengan urusan ibadat.

“Malah, jemaah juga dianggap melengahkan perjalanan pulang,” katanya.

Beliau yang juga penceramah bebas, berkata resolusi yang disenaraikan itu wajar disebarkan untuk manfaat jemaah haji dan umrah negara ini bagi mengelak melakukan perbuatan yang dilarang hukum syarak.

Penerangan berikut adalah bayaran DAM yang perlu dilunaskan dalam kategori kesalahan ini.

1. Berdosa tapi tidak dikenakan Dam: Orang yang meninggalkan dengan sengaja lagi tahu hukum wajibnya.Kemudian belum sampai 2 Marhalah ia berpatah balik dan melakukan Tawaf, berpatah balik itu menggugurkan dam tetapi tiada menggugurkan dosa.
2. Berdosa dan wajib bayar Dam: Meninggalkan dengan sengaja tanpa uzur Syar`ie.
3. Jika jahil atau terlupa:Dikenakan Dam dan tidak berdosa.

Bayaran Dam tertib takdir ini

Iaitu dam dibayar mengikut susunan (tertib). Kemampuan dam perlu mengikut ketetapan syarak (takdir)

Dam ini tidak boleh dipilih atau diganti. Di mana jemaah yang meninggalkan tawaf wida’ hendaklah menyembelih seekor kambing  Sekira tidak mampu, Berpuasa 10 hari berpuasa 3 hari setelah berlepas dari Mekah dan 7 hari di tempat masing masing.

Sumber berita:
1. Dilarang mengambil gambar selepas tawaf wida.

2. Dam

3. Tawaf Wada

 

Hikmahnya Imam Al Haramain Tidak berwirid Lepas Solat

imageMazhab salaf yang diamalkan oleh penduduk Arab Saudi sebenarnya memberi kesan yang mendalam bahawa begitu luasnya hukum ibadah dalam Islam. Lihat sendiri bahawa dua imam Al Haramain (Masjidil Haram dan Masjid Nabawi) tidak melantuni wirid ataupun zikir secara jahar (kuat) sebaik sahaja selesai solat fardu. Walaupun hadis ada menyebut beberapa kaifiat wirid selepas solat, namun ia tidak diamalkan secara kuat dan beramai – ramai seperti di negara kita. Lepas solat,  selesailah tugas imam. Makmum boleh melakukan apa sahaja ibadah lain secara bersendirian. Rasanya lebih selesa. Ia dilakukan secara senyap masing-masing. Indahnya, tanpa kita merasai kaget untuk melakukan ibadah lain bertawajuh kepada Ilahi. Masa nilah mungkin kita ingin munajat doa. Masa nilah mungkin kita nak baca Quran kalam Ilahi atau kita ada urusan dunia yang perlu segera diselesaikan. Tidak terikat dengan wirid dan bacaan ritual seperti di masjid-masjid tanah air.
Begitu juga tahlil simati. Boleh jamin bahawa selepas setiap waktu solat fardu akan ada solat jenazah. Tak ada pula imam Al Haramain menjadi syeikh memimpin upacara tahlil. Kalau imam Al Huzaifi buat tahlil…emm mungkin akan keluar fatwa baru di tanah suci…Wallahuaklam

Madinah Munawwarah
22 Oktober 2013

Travelog Keningau siri 4

tukar chenehAkhir terjawab sudah debaran yang selama ini meruntun jiwa. Surat pertukaran ke semenanjung tiba atas meja bos. Terima kasih atas semua rakan taulan dan rakan sejawatan yang berusaha dan berdoa atas kejadian ini. Terima kasih kepada pihak kementerian yang juga melunaskan ‘janji’ dalam proses pertukaran ini. Sesungguhnya tempat jatuh lagi dikenang apatah lagi Apin-apin, tempat mencari makan.
Selamat bertandang ke tempat baru. Adakah KK Cheneh sudi menerima kehadiran daku?

Proses sudah dijangka kerana ada sedikit reshuffle FMS peringkat negeri Terengganu baru-baru ini. Dugaan daku tepat seperti yang dirasai. Klinik Kesihatan Cheneh akan ku jejaki. Jarak dari rumah Kuala Berang ke Klinik Kesihatan Cheneh mungkin mencecah 135 km. Kalau bawa laju kereta Honda City, mungkin sejam setengah sampai lah. Kalau bawa steady dan sambil tidur tepi jalan akibat mengantuk, masuk 2 jam baru sampai. Kalau nak naik lebuh raya LPT, tak siap sepenuhnya. Hanya dari Ajil-Bukit Besi, kemudian jalan biasa Jerangau yang berliku dan berlubang.

Nasib seorang pejuang…

lok kawi zooZoo Lok Kawi, Medan ikan bakar Filifina sinsuran, Kilang Kopi Tenom, Tambunan tetap akan menjadi satu lipatan sejarah bagi diri ini.

Mataku Putih berkaca

wpid-IMG-20131004-WA0015.jpgTerdengar nada sayu dalam ucapannya. Kami pun tak tahu nak buat apa. Tempat ini tak boleh tunggu pesakit. Tak sama dengan Malaysia. Berseorangan diikat katil dan wayar yang bergantungan. Hanya mampu bercakap dengan syiling, dinding dan birai bilik. Jururawat di sini pun tak pandai berbahasa jawi, semuanya arab. Bahasa isyarat je lah. Nasi..jauh sekali. Pagi, tengahari, petang dan malam adalah roti dan susu.
InshAllah kami akan kunjungi lagi..sabarlah wahai dhuyufurrahman. Semoga Allah memberkati mu.

Kaitan Haid dan Menopaus bagi Jemaah Haji

Terbitan semula:

“Doktor, nak tanya sikit..Akak dah tak datang bulan lama dah…lebih kurang 3 tahun lalu.” Mula bicara seorang wanita berunur 55 tahun semasa satu sessi klinik Zon Madinah.
“Jadi apa masalahnya?” Soalan pertamaku.
“Datang balik la…Ustazah arahkan akak datang jumpa doktor, darah haid ka? darah penyakit?” Ujar Akak dengan penuh pengharapan dan jawapan yang pasti. Kerana ini boleh menjejaskan ibadah Haji atau Umrah yang akan di jalankan oleh beliau.

depan kaabahLanjutan dari itu….aku menghuraikan mengikut sekelumit ilmu yang ada sebegini. Jika ada yang tak kena sila perbetulkan

Putus Haid (Menopause) adalah satu keadaan di mana ketiadaan perdarahan haid secara kekal bagi seorang wanita . Ia adalah proses biasa yang berlaku bagi seseorang wanita apabila sampai tempoh yang tertentu. Setiap wanita yang mempunyai sistem peranakan akan mengalami fenomena ini setelah sistem ovari dalam badan sudah berkurangan.
Majoriti pakar perubatan mendefinasikan putus haid adalah dimana seseorang wanita yang tidak didatangi haid secara bulanan selama lebih dari setahun (akan dibincangkan lagi dalam artikel ini). Ianya boleh disahkan lagi dengan mengalami tanda-tanda wanita yang putus haid seperti panas badan, sakit sendi, berpeluh malam, sukar tidur dan fikiran gelisah (tidak semua wanita mengalaminya). Pengesahan secara makmalnya apabila paras salah satu dari hormon kesuburan wanita terlalu tinggi. Hormon tersebut diberi nama Follicular Stimulating Hormone (FSH).
Secara ilmiah, kajian telah dijalankan bagi melihat bilakah umur yang biasanya seseorang wanita putus haid. Jadual dibawah menunjukkan umur dan peratus wanita yang kebanyakannya putus haid. Peratus ini hasil dari kajian dipelbagai benua dan geografi.
Umur Putus Haid % wanita
35—40 tahun (11.87%)
40—45 tahun (25.97%)
45—50 tahun (41.03%)
50—55 tahun (14.58%)
sebelum 35 atau selepas 55 tahun (6.54%)
Majoriti umur putus haid bagi seseorang wanita adalah diantara 45 hingga 55 tahun. Tidak dinafikan bahawa umur ini bergantung kepada faktor persekitaran dan iklim, sistem tubuh badan dan keturunan seseorang wanita berkenaan.
Para ulamak berbeza pendapat mengenai umur wanita yang putus haid ini. Berdasarkan kajian danpemerhatian semasa pada waktu itu Ad-darimi menyimpulkan bahawa bilamana sesorang wanita didatangi darah samada berumur belum mencapai 9 tahun atau diatas 50 tahun, ia bererti darah haid juga. Sebab Allah Subhanahuwa Taala dan RasulNya mengaitkan hukum-hukum haid pada kehadiran darah tersebut.
Pendapat Imam Syafie pula menyatakan bahawa tiada tempoh usia wanita putus haid. Pendapat ini mungkin berdasarkan uruf semasa pada ketika itu atau mengambil bukti sirah isteri Nabi Allah Ibrahim yang masih boleh melahirkan anak (Nabi Allah Ismail) walaupun sudah lanjut usia. Walaubagaimanpun pendapat Imam Hanafi, Hambali dan Maliki berbeza, dan menentukan tempoh usia wanita putus haid. Sedangkan jarak perbezaan zaman pada ketika itu tidaklah terlampau jauh. Semoga Allah merahmati mereka semua dalam menyatakan pandangan dan pendapat.
Tulisan ini pula bukan ingin menyanggah apa yang telah dinyatakan oleh para ulamak, tetapi ingin menyatakan beberapa pandangan terkini berdasarkan bukti-bukti kajian ilmiah mengenai wanita yang putus haid.

Kenapa wanita didatangi haid dan putus haid.

Sebelum kita melanjutkan perbincangan fekah mengenai hukum wanita yang telah putus haid dan beberapa masalah yang berkaitan dengannya, marilah terlebih dahulu kita memahami apakah yang dikatakan kitaran bulanan haid wanita dan kenapa haid terhenti pada usia tertentu.
Wanita mempunyai sekurang-kurangnya empat hormon penting bagi mengimbangi kitaran bulanan haid mereka. Hormon tersebut adalah Follicular Stimulating Hormon (FSH), Leutinizing Hormon (LH), Progesterone dan Estrogen. FSH dan LH berfungsi untuk membina telur (ovum) yang terdapat dalam kilang telur (ovari) membesar dengan subur dan matang sebelum ia pecah untuk disenyawakan oleh sperma lelaki . Progesteron dan Estrogen pula berfungsi untuk membina dinding peranakan wanita, subur untuk perletakan benih yang telah disenyawakan. Untuk pengetahuan bersama, hormon Progesteron dan Estrogen ini juga penting untuk menjaga keseimbangan fizikal dan mental seseorang wanita. Kulit wanita akan kelihatan cantik dan gebu akibat dari hormon Progesteron dan Estrogen. Begitu juga dangan emosi seseorang wanita dipengaruhi oleh hormon ini.
Hormon FSH dan LH dirembeskan dari kilang Pituatari yang terletak dalam rongga otak. Rembesan ini pula bergantung kepada signal negatif yang diperolehi dari Hormon Progesteron dan Estrogen yang dirembeskan dari kilang telur itu sendiri. Maksudnya jika telur tidak disenyawakan, tiada percambahan benih yang melekat pada dinding peranakan, hormon progesteron dan estrogen akan menurun secara mendadak. Menyebabkan signal akan dihantar ke kilang Pituatari untuk merembeskan FSH dan LH bagi kitaran pembentukan ovum yang kedua bagi bulan berikutnya. Semasa penurunan progesterone dan estrogen mendadak inilah dinding peranakan yang subur tadi berdarah yang kita namakan darah haid. Tujuan perdarahan tadi supaya penyediaan untuk pembinaan sel-sel baru bagi kitaran bulan yang berikutnya. Indahnya kejadian Allah Taala bagi manusia yang berfikir!
Seumur hidup seseorang wanita berupaya mengeluarkan telur sebanyak 400 ribu biji. Pengeluaran ini bergantung terus kepada hormon yang dinyatakan di atas. Proses pengeluaran ini agak kompleks dan hanya Allah SWT sahaja mengetahui secara mendalam. Walaubagaimanapun tidak semua telur akan mencapai tahap kematangan dan disenyawakan. Kajian menyatakan hanya 400 telur sahaja matang dan dikeluarkan untuk persenyawaan . Dalam satu kitaran, hanya satu telur sahaja akan matang dan dikeluarkan untuk persenyawaan. Telur yang masih berbaki, yang dalam proses kematangan akan terhenti tumbesaran setelah hormon-hormon di atas berkurangan. Ada kedapatan telur yang belum matang tadi akan matang pada kitaran yang berikutnya, dan ada di antaranya akan terbantut terus.
Apa yang terjadi semasa proses menopos (putus haid) ialah, telur-telur tadi sudah berkurangan dan ada yang tidak mencapai tahap kematangan untuk dikeluarkan dari kilang telur. Ini mengakibatkan kitaran haid bagi seorang wanita yang hampir putus haid tidak menentu. Pada masa yang sama hormon-hormon FSH, LH, Progesteron dan Estrogen juga akan mengalami gangguan perembesan.
Pada saat inilah wanita akan mengalami beberapa kecelaruan seperti cepat marah, sukar untuk tidur, sentiasa merasakan panas badan, sakit urat sendi dan nafsu berkurangan . Fenomena ini akan berlaku pada wanita bergantung kepada tahap ketahanan badan masing-masing. Wanita yang tidak dapat mengatasi perubahan kehidupan ini diberi pilihan untuk mengambil pil yang dinamakan Terapi Hormon Gantian (Hormon Replacement Therapy) .
Sesetengah wanita akan mengalami kecelaruan ini sehingga bertahun-tahun dan sebahagian darinya akan mengalami beberapa bulan sahaja. Malah ada di antara mereka tidak akan merasai perubahan ini secara ketara . Yang pasti mereka akan mengalami gangguan kitaran haid dan akhirnya haid akan terhenti.
Makna Putus Haid (Menopos)
Terdapat dua pandangan dalam ilmu perubatan mengenai tempoh masa yang mengesahkan bahawa seseorang wanita telah putus haid. Pendapat yang pertama adalah enam bulan dan pendapat kedua adalah selepas satu tahun dari haid yang terakhir.
Saya mengambil pendapat kedua kerana keyakinan yang tinggi bahawa kilang telur wanita akan mengalami kepupusan telur dalam tempoh tersebut. Ia juga suatu tempoh yang cukup selesa beserta dengan beberapa tanda fizikal dan mental yang akan dialami oleh seseorang wanita.

Perdarahan selepas Putus Haid (Menopos)

Timbul beberapa hukum fekah yang berkaitan dengan perdarahan yang berlaku selepas putus haid. Penelitian ulamak dalam masalah ini masih belum selesai dan diperbincangkan dalam pelbagai forum.
Dalam keadaan biasa seseorang wanita berusia yang telah putus haid tidak akan mengalami haid kali kedua dalam hidupnya. Kajian menyatakan hanya 5% wanita akan mengalami perdarahan yang seakan-akan haid setelah putus haid. Jika seseorang wanita yang telah putus haid mengalami perdarahan, ia dikira darah penyakit dan perlu diketahui punca-puncanya melalui siasatan lanjut. Perdarahan ini biasanya tidak tetap hari dan tidak mengikut kitaran bulan yang biasa. Ada kalanya darah yang keluar sedikit dan ada yang banyak sehingga memudaratkan. Darah penyakit ini berpunca dari beberapa sebab seperti dibawah :
1. Masalah pembekuan darah seperti hemophilia atau jangkitan virus.
2. Wanita yang mengambil pil hormon atau ubat tradisional tertentu.
3. Pengencutan vagina
4. Pembengkakan rahim.
5. Barah Rahim, pangkal rahim atau barah Ovari (Kilang Telur)
6. Terdapat ketulan (polyps) di dalam rahim atau pangkal rahim.

Perkara yang paling membimbangkan para pakar perubatan mengenai masalah perdarahan selepas putus haid ini adalah Barah Rahim. Lima hingga 10% perdarahan selepas putus haid adalah berpunca dari Barah Rahim. Kajian perlu dijalankan oleh pakar perubatan bagi mengetahui Barah Rahim ini. Antara ujian ringkas yang boleh dijalankan adalah dengan kaedah Ultra Sound sistem Peranakan. Melalui ujian Ultra Sound ini pakar perubatan dapat mengetahui secara asas masalah yang dihadapi oleh seseorang wanita.

Rujukan

 1. Menopause. Dicapai melalui http://en.wikipedia.org/wiki/Menopause pada 10-Nov-08
 2. Marie Carmichael Stopes. Change Of Life in Men And Women. Dicapai Melalui Http://Www.Geocities.Com/Menobeyond/Age.Html#1 Pada 10-Nov-08
 3. Muhammad bin Shaleh Al-‘Uthaimin. Usia dan Masa Haid. Darah Kebiasaan Wanita. Islamic Propogation Office in Rabwah, Riyadh.
 4. The Reproductive System di perolehi dalam talian http://library.thinkquest.org/2935/Natures_Best/Nat_Best_Low_Level/Reproductive_page.L.html#female_repro pada Tuesday, November 11, 2008
 5. Berbagai Ukuran Seputar Seks dan Organ Reproduksi. Di capai melalui http://www.hanyalelaki.com/mod.php?mod=publisher&op=viewarticle&artid=140 pada 13 November 2008
 6. Menopause. Dicapai melalui http://menopause.emedtv.com/menopause/menopause.html pada November 14, 2008
 7. Menopause. Dicapai melalui http://www.healthywomen.org/healthtopics/menopause pada November 14, 2008
 8. Postmenopausal Bleeding. http://www.patient.co.uk/showdoc/40024599/
 9. KATHLEEN A. ORIEL, SARINA SCHRAGER. Abnormal Uterine Bleeding. Dicapai melalui http://www.aafp.org/afp/991001ap/1371.html
Copyright Control by aljazli design (c) 2003 – 2008

Haid tidak menjejaskan ibadah haji

Terbitan semula: Haid tak jejas kesempurnaan ibadah haji

May 25, 2007, 9:36 am Bersama Tabung Haji

tg azizOleh Tengku Aziz Raja Abdullah

MASALAH haid kadangkala mengganggu kelancaran wanita mengerjakan ibadat haji dan umrah. Oleh itu, satu kefahaman dalam masalah ini perlu difahami dan diberi perhatian oleh wanita.

Wanita yang didatangi haid diharam sembahyang, puasa, tawaf, duduk dalam masjid, bersetubuh, menyentuh dan membaca Al-Quran.

Darah haid keluar paling minimum ialah satu hari satu malam (24 jam), manakala tempoh maksimum ialah 15 hari 15 malam dan tempoh kebiasaannya antara tiga hingga tujuh hari mengikut kebiasaan individu.

Jika haid keluar satu hari satu malam kemudian berhenti satu hari satu malam atau darah haid keluar dua atau tiga hari, kemudian berhenti dua hari secara umum, Mazhab Syafi’e berpendapat hari yang darah keluar dan hari darah berhenti dikira tempoh haid.

Dalam Al-Iqna ditambah tiga syarat :

 • Hari darah terhenti dan hari darah keluar tidak melebihi 15 hari.
 • Tempoh darah terhenti dan keluar tidak kurang daripada satu hari atau satu malam iaitu tempoh minimum haid.
 • Hari suci atau tempoh suci yang menyelangi antara dua haid tidak kurang daripada 15 hari.
 • Tempoh suci antara dua haid ialah 15 hari. Ulama fiqh bersepakat bahawa warna darah haid pada hari kebiasaan ialah kehitaman, merah, kuning dan keruh. Warna kuning dan keruh yang keluar hari kebiasaan haid dikira sebagai darah haid.

Darah yang keluar selepas hari kebiasaan haid tidak dikira sebagai haid. Oleh itu, jika masalah itu berlaku ke atas jemaah haji ketika berada dapatlah melakukan ibadat di Makkah dengan sempurna tanpa ragu-ragu.

Tanda wanita suci daripada haid ialah kering tempat darah keluar (faraj) tanpa ada kesan warna darah, sama ada merah, kuning atau keruh yang tinggal pada kapas atau seumpamanya yang dimasukkan dalam faraj sekadar hujung jari. Jika kapas atau yang seumpamanya itu didapati basah dan tidak ada kesan warna seperti di atas, itu juga sudah dianggap suci.

Putih bersih bermaksud apabila kapas atau seumpamanya yang dimasukkan dalam faraj sekadar hujung jari didapati putih, bersih, kering atau masih ada kebasahan yang putih jernih ia juga dianggap bersih.

Permasalahan wanita dalam haid ialah :

 • Keluar darah selepas tempoh maksimum haid

Bagi wanita yang pertama kali datang haid, Mazhab Syafi’e berpendapat, hendaklah mengira darah haidnya satu hari satu malam saja iaitu tempoh minimum haid. Darah keluar selepas satu hari satu malam adalah dikira sebagai darah istihadah.

Bagi wanita pertama kali datang haid tetapi dapat membezakan antara darah haid atau tidak, maka Syafi’e mensyaratkan dengan tiga syarat iaitu tempoh darah yang keluar tidak kurang daripada tempoh minimum haid (24 jam), darah yang keluar tidak melebihi tempoh maksimum haid (15 hari) dan tidak kurang daripada tempoh minimum suci antara dua haid.

Bagi wanita yang sudah biasa mengalami haid dan dapat atau tidak dapat membezakan warna darah. Wanita ini hendaklah mengira tempoh haid mengikut kebiasaan haidnya. Darah yang keluar melebihi hari kebiasaan haidnya hendaklah dikira sebagai darah istihadah.

 • Darah yang keluar ketika hamil

Wanita yang keluar darah ketika hamil adalah darah haid. Dalam Ashab Al-Syafie berpendapat jika wanita hamil mendapati darah keluar seperti hari kebiasaan haidnya dan sifat darah itu juga sama dengan sifat darah haid, maka darah itu dikira sebagai darah haid. Jika darah itu keluar pada hari yang bukan hari kebiasaan haid, maka darah itu bukan darah haid.

 • Darah keluar selepas putus haid

Tiada had pada tempoh haid. Namun, umur kebiasaan bagi perempuan putus haid adalah di antara umur 49 hingga 62 tahun. Walau bagaimanapun, menurut pandangan perubatan, putus haid berlaku apabila tiada lagi benih aktif yang dapat mengeluarkan hormon. Jika ada, mungkin tidak aktif.

Kebanyakan wanita Malaysia putus haid pada purata umur 49 hingga 50 tahun. Pada pandangan perubatan, wanita akan dikira benar-benar putus haid apabila tiada haid selama enam bulan berturut-turut. Walau bagaimanapun, jika ada haid lagi selepas putus haid, ia bukan darah haid tetapi darah penyakit. Oleh itu, pemeriksaan dengan doktor perlu untuk menentukan darah itu darah haid atau tidak.

 • Angin keluar melalui (qubul) faraj

Pada pandangan Mazhab Syafi’e, angin yang keluar daripada faraj wanita atau zakar lelaki adalah batal wuduk (ada orang yang mengalami keadaan sedemikian). Walau bagaimanapun, jika angin tidak keluar daripada permukaan faraj dan hanya berada di dalam saja, maka ia tidak membatalkan wuduk.

 • Kelembapan faraj

Kadangkala berlaku kelembapan pada faraj. Kelembapan ini adalah sifat faraj menghasilkan lelehan untuk mengelakkan kulit mukosa daripada melekit dan mengering. Ulama fiqh berpendapat, kelembapan faraj akibat daripada lelehan yang dihasilkan mukosa tidak membatalkan wuduk. Bandingan sama keadaannya dengan seorang yang menjulurkan lidahnya keluar daripada mulut dalam keadaan lidah itu basah dan lembap air liurnya. Kemudian dia memasukkannya kembali ke dalam mulutnya dan menelan air liur itu, perbuatannya tidak membatalkan puasa kerana air liur pada lidah tidak terpisah daripada lidahnya.

Permasalahan haid dengan haji/umrah :

 • Datang haid ketika berniat ihram. Boleh mandi sunat ihram, boleh berniat untuk ihram sekalipun dalam keadaan tidak suci.
 • Datang haid selepas berniat ihram. Dibenarkan melakukan semua kerja haji dan umrah kecuali tawaf. Wanita yang datang haid ketika di Makkah dibolehkan melakukan zikir, bertahmid, tahlil dan takbir serta talbiyah.
 • Mengerjakan haji tamattuk dan datang haid sebelum tawaf. Jika wanita memilih melakukan haji tamattuk kemudian datang haid sebelum tawaf umrah dan dibimbangi luput haji, dia boleh niat ihram haji berserta umrah (Qiran). Dengan itu, dia bertukar daripada haji tamattuk kepada haji Qiran. Ini pandangan majoriti fuqaha. Wajib bayar dam.
 • Haid selepas wukuf dan tawaf rukun. Jika wanita datang haid selepas wukuf di Arafah dan selepas tawaf rukun sedangkan haidnya tidak suci sehingga hampir hendak pulang ke tanah air, dia tidak perlu tawaf Wida’ dan tidak dikenakan dam.

Bagi wanita yang datang haid atau nifas ketika hendak melakukan umrah, sampai ke Miqat dia boleh berniat ihram umrah kemudian mengucap talbiyah sehingga sampai ke Makkah.

Apabila sampai di Makkah, dia tidak boleh masuk ke Masjidil Haram, dia mesti berada di dalam ihramnya sehingga suci.

Apabila suci hendaklah mandi wajib, kemudian hendaklah tawaf di Kaabah tujuh keliling, kemudian sa’ie antara Safa dan Marwah sebanyak tujuh kali. Selepas itu bergunting rambut dan bebaslah daripada ihramnya. Umrah itu sah dan tidak dikenakan dam. (Muhamamad al-Ajami, Al-Umrah : 21)

Bagi wanita yang haid/nifas ketika haji, sampai ke Miqat dia boleh berniat ihram haji (Ifrad) kemudian mengucap talbiyah sehingga sampai ke Makkah. Apabila sampai di Makkah, dia tidak boleh masuk ke Masjidil Haram, dia mesti berada di dalam ihramnya sehingga suci.

Apabila suci hendaklah mandi wajib, kemudian tawaf (selamat datang) di Kaabah tujuh keliling, kemudian tunggu hari berangkat ke Arafah untuk melakukan wukuf. Selepas itu lakukanlah amalan wajib dan rukun haji seperti biasa. Haji itu sah dan tidak dikenakan dam.

Wanita berihram di Miqat, kemudian datang haid atau nifas selepas ihramnya itu, dia terus berada di dalam ihramnya dengan erti tidak boleh melakukan perkara dilarang dan tidak boleh tawaf sehingga suci. Apabila suci hendaklah mandi wajib. Selepas itu tawaf umrah tujuh keliling dan sa’ie umrah tujuh kali.

Kemudian menggunting rambut dan bebaslah daripada ihramnya itu dan halal baginya melakukan segala yang dilarang ketika ihram. Umrah sah dan tidak dikenakan dam.

Perempuan berihram di Miqat (Tamattuk dan niat haji di Tanah Haram), kemudian datang haid atau nifas selepas ihram, dia terus berada di dalam ihramnya dengan erti tidak boleh melakukan perkara dilarang dan boleh melakukan amalan lain seperti wukuf, bermalam di Muzdalifah, bermalam dan melontar di Mina serta bergunting. Tidak boleh tawaf rukun sehingga suci. Apabila suci hendaklah mandi wajib. Selepas itu tawaf haji tujuh keliling dan sa’ie haji tujuh kali. Haji itu sah dan tidak dikenakan dam.

Jika wanita itu datang haid ketika tawaf, hendaklah cepat-cepat keluar dari tempat tawaf dan pakailah tuala wanita dan terus berada di dalam ihramnya sehingga suci dan mandi wajib. Kemudian tawaf, sa’ie. Ditambah dengan bergunting (jika umrah). Dengan itu bebaslah daripada ihramnya.

Apabila datang haid selepas tawaf dan sebelum sa’ie, hendaklah memakai tuala wanita dan boleh melakukan sa’ie tidak disyaratkan suci daripada hadas. Kemudian bergunting (jika umrah) dan bebas daripada ihramnya.

Jika datang haid selepas selesai mengerjakan umrah atau haji sebelum keluar dari Makkah, dia tidak boleh melakukan Tawaf Wada. Dia boleh pulang ke tanah air tanpa mengerjakan Tawaf Wada’ dan tidak dikenakan dam.

Apabila seseorang wanita hendak mengerjakan haji atau umrah dan bimbang kedatangan haid, dia boleh mengambil pil pencegah haid. Perbuatan ini harus mengikut ulama dan tidak salah.

Kefahaman masalah haid amat berguna dan menjadi fardu ain kepada setiap orang (khasnya wanita). Oleh itu, jika jemaah haji ada persoalan dalam masalah haid, haji atau umrah boleh rujuk kepada ustaz atau ustazah yang berada di maktab dan zon ketika berada di Tanah Suci.

Ia penting bagi menjadikan amalan haji dan umrah kita sempurna dan diterima Allah.

Penulis ialah Pengurus Besar (Bimbingan) Lembaga Tabung Haji

 

Copyright Control by aljazli design (c) 2003 – 2008

Tipu Sebelum Tunai Haji?

Terbitan semula:

“Saya teliti buku kesihatan Pak Aji ni sihat dan lulus untuk mengerjakanhaji…” Aku memulakan bicara bersama seorang jemaah haji yang berkungjung ke klinik Maktab pada satu hari.“Aa..a, Doktor kat Klinik Malaysia kata Pak Cik boleh tunaikan haji tahun ni kerana semua pemeriksaan tiada masalah pun”. Cepat-cepat isterinya menyampuk…seolah-olah ingin menyembunyikan sesuatu.

“Ni sebak dada, gula dalam darah tinggi dan darah tinggi ni baru kena kat sini le ye?” Aku cuba menduga. Pelik rasanya menurut keilmuan yang ada; penyakit kencing manis dan darah tinggi boleh datang secara tiba-tiba tanpa ada tanda-tanda keabnormalan sebelum darinya.“Melalui pemeriksaan dan pengamatan saya Pak Cik dinasihatkan masuk Hospital untuk pemeriksaan lanjut…” aku memulakan hujah untuk memasukkan jemaah haji tadi ke Hospital Malaysia kat Mekah.

kursus hajiTabung Haji telah menyediakan dua Hospital yang diurus tadbir sepenuhnya oleh Tabung Haji. Bermula dari Pengarah Hospital, Pakar Perubatan, Pegawai Perubatan, Penyelia Hospital, Ketua Jururawat sehinggalah kepada Penolong Perawatan Kesihatan, semuanya dilantik melalui Kementerian Kesihatan Malaysia. Jemaah haji yang menunaikan haji setiap tahun begitu bertuah kerana ramai Pakar dalam bidang masing-masing telah dilantik oleh Kementerian Kesihatan untuk berkhidmat di Tanah Suci. Walaupun mereka berjawatan Pegawai Perubatan di Tanah Suci tetapi kepakaran mereka semasa di Tanah Air diguna pakai untuk merawat para tetamu Allah.

“Assalamualaikum Suhazeli!. Enta refer kes MI (Myocardial Infarction) le tadi…” Sergah seorang kawan saya yang berkhidmat di Hospital Aziziah.“Apasal hang tak tanya lanjut ceritanya…dia baru saje keluar IJN (Institut Jantung Negara) sebulan lepas.” Sahabat saya tadi melanjutkan bicara.“Nak cepat tadi..Pak Cik tu dan tak tahan sebak dada…tapi memang aku dah agak dah, dengan tanda-tanda tu, Pak Cik tadi may have some ECG changes…” Sahutku dengan fakta penemuan fizikal semasa aku memeriksa jemaah tersebut pagi tadi.Inilah salah satu kes yang ditemui semasa berkhidmat di Tanah Suci. Ada jemaah haji yang sanggup menyembunyikan status kesihatan mereka semasa pemeriksaan haji. Walaupun mungkin kes sebegini agak terpencil, tetapi kerap ditemui oleh pihak Hospital di Tanah Suci. Tidak salah jika saya mengatakan bahwa mereka sanggup MENIPU dalam melakukan ibadah. Dan padahnya mereka akan menerima balasan semasa di Tanah Suci. Ibadah yang dilakukan tidak sempurna kerana dimasukkan ke Wad sepanjang tempoh mengerjakan haji.
Definisi kemampuan mengerjakan ibadah haji
Memang berpatutan dengan salah satu syarat wajib haji iaitu: “seseorang yang sihat tubuh badan dan berakal”. Inilah definisi MAMPU yang telah dinukilkan dalam Al-Quran

97. Padanya terdapat tanda-tanda yang nyata, (di antaranya) maqam Ibrahim; Barangsiapa memasukinya (Baitullah itu) menjadi amanlah dia; mengerjakan haji adalah kewajiban manusia terhadap Allah, iaitu (bagi) orang yang sanggup Mengadakan perjalanan ke Baitullah. Barangsiapa mengingkari (kewajiban haji), Maka Sesungguhnya Allah Maha Kaya (tidak memerlukan sesuatu) dari semesta alam. Surah ali Imran Ayat 97
Kemampuan yang dimaksudkan disini terbahagi kepada tiga:
1. Orang yang sanggup mendapatkan perbekalan dan alat-alat pengangkutan
2. Sihat jasmani dan Akal Fikiran dan
3. Aman perjalanan.
Kemampuan pertama dan ketiga diatas rasanya senang diperolehi dizaman yang serba canggih kini. Tetapi sihat tubuh badan dan akal fikiran adalah bergantung kepada individu tersebut. Kemampuan dari sudut kesihatan hanya diperolehi setelah setiap jemaah haji menjalani pemeriksaan kesihatan semasa di Tanah Air. Pegawai Perubatan yang memeriksa mempunyai panduan khusus untuk memeriksa setiap bakal haji.
Terdapat beberapa kategori penyakit yang tidak layak untuk menunaikan haji, dengan ertikata lain, jemaah tersebut tidak berkemampuan dari sudut kesihatan dan terhapuslah kewajipan haji keatasnya. Berikut adalah jenis penyakit yang tidak layak untuk mengerjakan haji yang telah dikeluarkan oleh Lembaga Tabung Haji dengan bantuan Kementerian Kesihatan Malaysia.

Copyright Control by aljazli design (c) 2003 – 2008