Saya terima pautan video testimoni Dr. Karen DeVore mengenai vaksin COVID-19. Saya telah menonton video itu dan saya dapati bahawa ia mengandungi beberapa kesilapan dan kekeliruan mengenai vaksin COVID-19-19.
Video itu dibuat oleh seorang doktor perubatan keluarga, yang mengatakan bahawa beliau tidak akan mengambil vaksin COVID-19 kerana beliau bimbang tentang kesan sampingan dan keberkesanan vaksin tersebut.
Saya ingin menjelaskan beberapa perkara mengenai dakwaan beliau itu:
Pertama, Dr. DeVore mengatakan bahawa vaksin COVID-19 tidak pernah diuji secara klinikal dan tidak mempunyai data saintifik yang menyokongnya. Ini adalah tidak benar. Ianya semata-mata testimoni yang tidak merujuk kepada kajian-kajian yang berwibawa. Ramai juga mereka yang skeptikal dengan vaksin COVID-19 mempunyai perasaan sama dan cuba mempengaruhi masyarakat umum dengan kafahaman yang tidak tepat itu.
Vaksin COVID-19 telah melalui ujian klinikal yang ketat dan teliti yang melibatkan beribu-ribu peserta, dan telah menunjukkan tahap keberkesanan dan keselamatan yang tinggi. Data-data ini telah diterbitkan dalam jurnal-jurnal saintifik yang berprestij dan telah disemak oleh pakar-pakar bebas dan berwibawa. Vaksin COVID-19 juga telah mendapat kelulusan daripada pihak berkuasa kesihatan di pelbagai negara, termasuk Malaysia.
Kedua, Dr. DeVore mengatakan bahawa vaksin COVID-19 boleh menyebabkan penyakit autoimun, kemandulan, dan kematian. Ini adalah tidak berasas dan tidak disokong oleh bukti-bukti saintifik. Tiada bukti yang menunjukkan bahawa vaksin COVID-19 boleh menyebabkan penyakit autoimun, kemandulan, atau kematian. Sebaliknya, kajian-kajian telah menunjukkan bahawa vaksin COVID-19 boleh melindungi kita daripada jangkitan virus COVID-19 yang boleh menyebabkan penyakit pernafasan yang serius, komplikasi organ, dan kematian.
Ketiga, Dr. DeVore mengatakan bahawa vaksin COVID-19 tidak diperlukan kerana terdapat rawatan alternatif yang lebih selamat dan berkesan untuk COVID-19. Ini adalah tidak bertanggungjawab dan memutarbelitkan fakta. Tiada rawatan alternatif yang telah dibuktikan secara saintifik untuk mencegah atau merawat COVID-19. Vaksin COVID-19 adalah cara yang paling berkesan untuk mencegah jangkitan virus COVID-19 dan mengurangkan risiko penularan kepada orang lain . Vaksin COVID-19 juga adalah cara yang paling penting untuk mencapai kekebalan kelompok dan mengakhiri pandemik ini.
Saya harap penjelasan saya dapat membantu anda memahami lebih lanjut mengenai vaksin COVID-19 dan mengapa ia adalah penting untuk kita semua mengambilnya. Terima kasih kepada majoriti rakyat Malaysia yang telah pun mengambil vaksin COVID-19 sejak daripada program Imunisasi COVID-19 kebangsaan sejak 2021 yang lalu.
Saya juga ingin menasihati anda supaya tidak mempercayai video atau sumber yang tidak dapat dipercayai atau tidak disahkan oleh pihak berkuasa kesihatan.
Suhazeli Abdullah
5/10/2023
Rujuk
 1. Program Imunisasi COVID-19 Kebangsaan. (2021). Laman web rasmi Program Imunisasi COVID-19 Kebangsaan.
 2. World Health Organization. (2021). COVID-19 vaccines.
 3. Centers for Disease Control and Prevention. (2021). COVID-19 vaccines.
 4. Polack, F. P., Thomas, S. J., Kitchin, N., Absalon, J., Gurtman, A., Lockhart, S., … & Gruber, W. C. (2020). Safety and efficacy of the BNT162b2 mRNA COVID-19 vaccine. New England Journal of Medicine, 383(27), 2603-2615.
 5. Baden, L. R., El Sahly, H. M., Essink, B., Kotloff, K., Frey, S., Novak, R., … & Zaks, T. (2020). Efficacy and safety of the mRNA-1273 SARS-CoV-2 vaccine. New England Journal of Medicine, 384(5), 403-416.
 6. World Health Organization. (2021). COVID-19 vaccine safety update: AstraZeneca vaccines and thromboembolic events (No. WHO/2019-nCoV/vaccine_safety/AstraZeneca_analysis/2021.1). World Health Organization.
 7. Almazrouei, A., Almazrouei, S., Almazrouei, H., & Almazrouei, M. (2021). The efficacy and safety of COVID‐19 vaccines: A systematic review and meta‐analysis of randomized controlled trials. International Journal of Infectious Diseases.
 8. Tenforde, M.W., Olson, S.M., Self, W.H., Talbot, H.K., Lindsell, C.J., Steingrub, J.S., … & Ginde, A.A. (2021). Effectiveness of Pfizer-BioNTech and Moderna Vaccines Against COVID-19 Among Hospitalized Adults Aged ≥65 Years — United States, January–March 2021. MMWR Morbidity and Mortality Weekly Report, 70(18), 674–679.
 9. Logunov, D.Y., Dolzhikova, I.V., Shcheblyakov, D.V., Tukhvatulin, A.I., Zubkova, O.V., Dzharullaeva, A.S., … & Naroditsky, B.S.(2021). Safety and efficacy of an rAd26 and rAd5 vector-based heterologous prime-boost COVID-19 vaccine: an interim analysis of a randomised controlled phase 3 trial in Russia.The Lancet, 397(10275), 671–681.
 10. Mayo Clinic Staff.(2020). Coronavirus myths: What’s true and what’s not about COVID-19.
 11. U.S Food & Drug Administration.(2020). Beware of Fraudulent Coronavirus Tests,Vaccines and Treatments.
 12. Mayo Clinic Staff.(2020). COVID-19 vaccines: Get the facts.
 13. Centers for Disease Control and Prevention.(2021). When You’ve Been Fully Vaccinated.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Words Format E Book
Previous articleHukum Tanam Rambut
Next articleDNA Anak Jin
Dilahirkan di Kota Bharu Kelantan. Pendidikan awal di sekolah Kebangsaan Perol dan Sultan Ismail College (SIC), Kelantan. Melanjutkan pelajaran di peringkat ijazah perubatan di Universiti Sains Malaysia, Kubang Kerian, Kelantan. Kemudian, melanjutkan pelajaran ke peringkat Sarjana (Master of Medicine) dalam pengkhususan Perubatan Keluarga di Universiti Kebangsaan Malaysia. Kini berkhidmat di Klinik Kesihatan Ketengah Jaya, Dungun, Terengganu sebagai Pakar Perunding Perubatan Keluarga. Banyak terlibat dalam menyampaikan ceramah mengenai fikah perubatan. Menulis secara aktif dalam laman web peribadi beliau berkaitan isu-isu semasa termasuk vaksin dan sebagainya. Motto utama hidup beliau adalah Hidup Bermanfaat. Maklumat lanjut mengenai beliau dan hasil penulisan lain boleh diperolehi dari laman web www.suhazeli.com