Banyak trend tanam rambut telah dibuat dalam negara kita. Adakah ia dibenarkan dan apakah hukumnya?
Rawatan transplant rambut di Malaysia dibenarkan, tetapi dengan syarat-syarat tertentu. Antara syarat-syarat tersebut ialah:
1. Rawatan transplant rambut hanya boleh dilakukan oleh doktor yang berdaftar dengan KKM dan mempunyai kelulusan dalam bidang bedah plastik atau dermatologi.
2. Rawatan transplant rambut hanya boleh dilakukan di fasiliti perubatan yang berdaftar dengan KKM dan mempunyai lesen untuk menjalankan prosedur tersebut.
3. Rawatan transplant rambut haruslah mengikut garis panduan amalan baik yang ditetapkan oleh KKM dan badan profesional yang berkaitan.
4. Rawatan transplant rambut haruslah mendapat persetujuan bertulis daripada pesakit sebelum menjalankan prosedur tersebut.
Rawatan transplant rambut adalah prosedur yang melibatkan pemindahan folikel rambut dari bahagian belakang atau sisi kepala ke bahagian yang botak. Ia boleh memberikan hasil yang lebih semulajadi dan kekal, tetapi juga mempunyai risiko dan kesan sampingan tertentu, seperti jangkitan kuman, parut, kesakitan, bengkak, dan kegagalan pertumbuhan rambut baru.

Hukum Transplan Rambut

Hukum fatwa mengenai transplant rambut adalah HARUS jika memenuhi syarat-syarat tertentu, seperti:
1. Mempunyai kepentingan atau maslahah untuk diri yang melakukannya, misalnya untuk mengatasi kebotakan atau menutup aib.
2. Tidak menyebabkan penipuan identiti atau tadlis (menipu) orang lain.
3. Tidak memberikan kemudaratan kepada diri dan harta, misalnya dengan menggunakan bahan yang halal dan suci, dan tidak menimbulkan jangkitan atau kesakitan.
Transplan rambut berbeza dengan menyambung rambut, yang melibatkan melekatkan rambut orang lain atau benda lain pada rambut sendiri. Menyambung rambut adalah HARAM kerana terdapat larangan dari Rasulullah SAW.
Transplant rambut dianggap sebagai salah satu cara untuk mengembalikan sesuatu yang telah diciptakan Allah SWT dan juga menghilangkan aib. Hal ini berdasarkan hadis Rasulullah SAW yang memerintahkan seorang sahabat yang kehilangan hidungnya dalam peperangan untuk menggantikannya dengan hidung emas. Juga berdasarkan kisah tiga orang lelaki yang didoakan oleh malaikat, salah seorang daripadanya adalah botak dan dia mengharapkan Allah SWT mengembalikan rambutnya.
Suhazeli Abdullah
5/10/2023
Rujuk
(1)Pejabat Mufti Wilayah Persekutuan. (2016). Irsyad al-fatwa series 150: The ruling of selling or donating hair and hair transplant. Pejabat Mufti Wilayah Persekutuan.
(2) Islampos. (2017). Bagaimana hukum transplantasi rambut menurut syariat Islam? Islampos.
(3) Mufti Perlis. (2018). Fatwa berkaitan sulam bedak, tanam rambut dan janggut. Mufti Perlis.
(4) Aesthetics Advisor. (2019). Hair transplant di Malaysia. Aesthetics Advisor.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Words Format E Book
Previous articleVAKSIN PENYAKIT X SUDAH SAMPAI?
Next articleTestimoni Dr. Karen DeVore mengenai vaksin COVID-19
Dilahirkan di Kota Bharu Kelantan. Pendidikan awal di sekolah Kebangsaan Perol dan Sultan Ismail College (SIC), Kelantan. Melanjutkan pelajaran di peringkat ijazah perubatan di Universiti Sains Malaysia, Kubang Kerian, Kelantan. Kemudian, melanjutkan pelajaran ke peringkat Sarjana (Master of Medicine) dalam pengkhususan Perubatan Keluarga di Universiti Kebangsaan Malaysia. Kini berkhidmat di Klinik Kesihatan Ketengah Jaya, Dungun, Terengganu sebagai Pakar Perunding Perubatan Keluarga. Banyak terlibat dalam menyampaikan ceramah mengenai fikah perubatan. Menulis secara aktif dalam laman web peribadi beliau berkaitan isu-isu semasa termasuk vaksin dan sebagainya. Motto utama hidup beliau adalah Hidup Bermanfaat. Maklumat lanjut mengenai beliau dan hasil penulisan lain boleh diperolehi dari laman web www.suhazeli.com