Segelintir pihak masih tidak berganjak dengan menuduh vaksin Polio mengandungi virus monyet (Simian). Mereka merujuk kepada insiden 1955 hingga 1963, pencemaran vaksin polio dengan virus bernama simian virus 40 (SV40) sehingga menyebabkan kanser terhadap tikus makmal dalam tempoh kajian yang dijalankan.
Insiden tersebut berlaku kerana pada masa itu, proses propogasi (pembiakan) polio di atas sel ginjal monyet yang mungkin tercemar dengan SV40, sebuah virus yang boleh menyebabkan tumor pada tikus. Sebelum lupa, virus ini nama aje simian virus, ianya bukan sel monyet! Contohnya nama kutu babi, tetapi bukanlah babi.
SV40 ditemui pada tahun 1960 oleh seorang saintis bernama Bernice Eddy, yang menyuntikkan vaksin polio yang tercemar ke dalam tikus dan melihat pembentukan tumor pada haiwan tersebut.
Menurut anggaran, antara 10 hingga 30 peratus vaksin polio yang diberikan di Amerika Syarikat antara tahun 1955 hingga 1963 mengandungi SV40. Kebanyakan pencemaran berlaku pada vaksin polio yang tidak aktif (IPV), tetapi ia juga didapati pada vaksin polio oral (OPV).
Walaupun SV40 adalah tumorigenik pada tikus, tidak ada bukti kukuh bahawa ia menyebabkan kanser pada manusia. Beberapa kajian telah mencari DNA SV40 dalam beberapa jenis tumor manusia yang jarang, seperti ependimoma, osteosarkoma, dan mesotelioma, tetapi hubungan sebab akibat antara SV40 dan kanser manusia masih belum dapat dibuktikan.
Sejak penemuan SV40, langkah-langkah penambahbaikan telah diambil untuk menghapuskan pencemaran vaksin polio dengan virus tersebut. Kaedah baru untuk menapis dan membersihkan sel ginjal monyet telah diperkenalkan, dan penggunaan sel manusia sebagai pengganti sel haiwan juga telah dikaji. Sejak tahun 1963, semua vaksin polio yang digunakan di Amerika Syarikat telah diuji dan didapati bebas dari SV40.
Sejak tahun 1963, semua vaksin polio yang digunakan di Malaysia dan di seluruh dunia telah diuji dan didapati bebas dari SV40. Vaksin polio yang digunakan sekarang bebas dari tercemar SV40 sama ada Oral Polio Vaccine (OPV) yang dititiskan ke dalam mulut atau Inactivated Polio Vaccine (IPV) yang diberi secara suntikan. Kedua-dua jenis vaksin ini adalah selamat dan berkesan untuk mencegah penyakit polio.
Mulai tahun 2008, Malaysia akan menggunakan IPV sahaja untuk menggantikan OPV dalam jadual imunisasi kebangsaan. Ini adalah sebahagian daripada usaha global untuk menghapuskan virus polio sepenuhnya. Negara kita telah di istiharkan bebas Polio sejak tahun 2000 lagi tetapi vaksin polio masih diperlukan kerana wabak Polio masih lagi wujud di dunia ini.
Oleh itu, insiden pencemaran vaksin polio dengan SV40 adalah satu kesilapan yang tidak disengajakan yang telah diperbaiki dengan pembangunan dan pemindahan teknologi baru dalam proses pembuatan vaksin. Vaksin polio adalah salah satu pencapaian terbesar dalam bidang perubatan, yang telah menyelamatkan jutaan nyawa daripada penyakit yang boleh membawa maut atau kecacatan.
Suhazeli Abdullah
30/10/2023
Sumber
(1) Contamination of Poliovirus Vaccines With Simian Virus 40 (1955-1963… https://jamanetwork.com/journals/jama/fullarticle/18718.
(3) Polio – PORTAL MyHEALTH. http://www.myhealth.gov.my/polio/.
(4) FAQ – Penyakit Polio – PORTAL MyHEALTH. http://www.myhealth.gov.my/en/faq-penyakit-polio/.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Words Format E Book
Previous articleGaza terus diserang habis-habisan.
Next articleIsrael Lancar Pembunuhan Beramai-ramai ke atas Palestin: Darah, Api dan Tangisan
Dilahirkan di Kota Bharu Kelantan. Pendidikan awal di sekolah Kebangsaan Perol dan Sultan Ismail College (SIC), Kelantan. Melanjutkan pelajaran di peringkat ijazah perubatan di Universiti Sains Malaysia, Kubang Kerian, Kelantan. Kemudian, melanjutkan pelajaran ke peringkat Sarjana (Master of Medicine) dalam pengkhususan Perubatan Keluarga di Universiti Kebangsaan Malaysia. Kini berkhidmat di Klinik Kesihatan Ketengah Jaya, Dungun, Terengganu sebagai Pakar Perunding Perubatan Keluarga. Banyak terlibat dalam menyampaikan ceramah mengenai fikah perubatan. Menulis secara aktif dalam laman web peribadi beliau berkaitan isu-isu semasa termasuk vaksin dan sebagainya. Motto utama hidup beliau adalah Hidup Bermanfaat. Maklumat lanjut mengenai beliau dan hasil penulisan lain boleh diperolehi dari laman web www.suhazeli.com