Konflik antara Israel dan Hamas di Segenting Gaza semakin memuncak setelah Israel mengumumkan operasi daratnya di wilayah yang terkepung itu. Hamas mengatakan pejuangnya sedang berhadapan dengan pasukan Israel di beberapa lokasi di sepanjang perbatasan. Serangan udara Israel juga menyebabkan pemadaman elektrik di sebagian besar Gaza, memperparah krisis kemanusiaan di sana.

Menurut laporan Al Jazeera¹, Israel telah melakukan lebih dari 1000 serangan udara ke Gaza sejak konflik meletus pada 21 Oktober 2023, menewaskan lebih dari 500 orang Palestin, termasuk lebih dari 100 anak-anak, dan melukai ribuan lainnya. Hamas dan kelompok bersenjata lainnya di Gaza juga telah meluncurkan lebih dari 3000 roket ke Israel, menewaskan 12 orang, termasuk dua anak-anak, dan melukai ratusan lainnya.

PBB, Kesatuan Eropah, dan negara-negara Arab telah mendesak gencatan senjata segera untuk mengakhiri pertumpahan darah, tetapi usaha perdamaian belum membuahkan hasil. Amerika Syarikat, sekutu utama Israel, telah mengatakan bahawa Israel memiliki hak untuk membela diri, tetapi juga menekankan perlunya mengurangi ketegangan dan melindungi warga awam.

Sementara itu, protes dan demonstrasi antara warga Palestin dan pasukan Israel terus terjadi di Tebing Barat yang diduduki, Jerusalem Timur, dan kota-kota Israel yang besar. Lebih dari 20 orang Palestin tewas dalam protes tersebut, dan ratusan orang ditangkap oleh polis Israel.

Situasi di Gaza semakin kritikal kerana kurangnya bahan bakar, air bersih, makanan, dan ubat-ubatan. Organisasi Kesihatan Dunia (WHO) mendesak agar bantuan kemanusiaan dapat masuk ke Gaza tanpa sekatan³. WHO juga memperingatkan bahawa kemudahan kesihatan di Gaza dapat runtuh jika serangan udara tidak berhenti.

Ya Allah selamatkan mereka.

Sumber
(1) Israel-Hamas war live: Israeli bombings intensify as Gaza goes dark …. https://www.aljazeera.com/news/liveblog/2023/10/28/israel-hamas-war-live-israeli-bombings-intensify-as-gaza-goes-dark.
(2) Israel-Hamas war live: WHO urges fuel, healthcare deliveries to Gaza …. https://www.aljazeera.com/news/liveblog/2023/10/23/israel-hamas-war-live-hundreds-killed-israeli-strikes-gaza.
(3) Israel-Hamas war updates: Hamas says repelled ground attack in Gaza …. https://www.aljazeera.com/news/liveblog/2023/10/21/israel-gaza-war-hamas-and-israel-spar-over-hostage-release.
(4) البث الحي – آخر أخبار اليوم | الجزيرة نت. https://www.aljazeera.net/live.
(5) Israel-Gaza latest: Israeli tanks and troops cross into Gaza in …. https://news.sky.com/story/israel-gaza-war-latest-hamas-palestine-sky-news-live-blog-12978800.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Previous articleFakta atau Keliru? Mengungkap Kebenaran Mengenai Vaksin COVID-19 dan Peningkatan Kematian
Next articleMitos atau Fakta: Vaksin Polio Mengandungi “Simian Virus” – Temukan Kebenarannya!
Dilahirkan di Kota Bharu Kelantan. Pendidikan awal di sekolah Kebangsaan Perol dan Sultan Ismail College (SIC), Kelantan. Melanjutkan pelajaran di peringkat ijazah perubatan di Universiti Sains Malaysia, Kubang Kerian, Kelantan. Kemudian, melanjutkan pelajaran ke peringkat Sarjana (Master of Medicine) dalam pengkhususan Perubatan Keluarga di Universiti Kebangsaan Malaysia. Kini berkhidmat di Klinik Kesihatan Ketengah Jaya, Dungun, Terengganu sebagai Pakar Perunding Perubatan Keluarga. Banyak terlibat dalam menyampaikan ceramah mengenai fikah perubatan. Menulis secara aktif dalam laman web peribadi beliau berkaitan isu-isu semasa termasuk vaksin dan sebagainya. Motto utama hidup beliau adalah Hidup Bermanfaat. Maklumat lanjut mengenai beliau dan hasil penulisan lain boleh diperolehi dari laman web www.suhazeli.com