Ada seorang pakcik berceramah menuduh Bill Gates dan WHO sedang berusaha untuk cucuk vaksin secara paksa bagi membunuh penduduk dunia supaya menjadi separuh bilangannya. Dia kata, barat sudah buat demonstrasi bantah Bill Gates, tapi kita sahaja lalai dek berpolitik 24 jam. Kesian sungguh pak cik tu.
Mai nak kabo…
Ini adalah salah satu teori konspirasi yang tidak berasas dan menyesatkan. Faktanya, Bill Gates adalah seorang dermawan dan aktivis kesihatan global yang telah menyumbang banyak sumber dan usaha untuk memerangi penyakit-penyakit seperti malaria, polio, HIV/AIDS, dan COVID-19 melalui Yayasan Bill & Melinda Gates. Bill Gates juga mendukung pengembangan dan pengedaran vaksin yang selamat dan berkesan sebagai salah satu cara untuk mengakhiri pandemik dan menyelamatkan nyawa. Kalau saya back-up begini sahih mereka akan tuduh saya agen Bill Gates dan WHO!
Teori konspirasi mengenai Bill Gates dan vaksin bermula dari salah tafsir terhadap kenyataan beliau di TEDx talks pada tahun 2010. Pada masa itu, beliau memaparkan tentang bagaimana mengurangkan emisi karbon di dunia dengan menggunakan formula yang melibatkan faktor-faktor seperti populasi, perkhidmatan, tenaga, dan karbon. Beliau menyebut bahawa salah satu cara untuk mengurangkan emisi karbon adalah dengan mengurangkan pertumbuhan penduduk melalui peningkatan kesihatan dan akses kepada perancang keluarga. Beliau tidak menyebut apa-apa tentang vaksin atau depopulasi.
Namun, beberapa pihak yang menentang vaksin atau Bill Gates telah menyelewengkan perkataan beliau dan menuduh beliau merancang untuk mengurangkan populasi manusia dengan cara memaksa orang-orang untuk divaksin. Mereka juga menuduh beliau ingin mengawal orang-orang melalui cip mikro yang disuntik bersama vaksin. Ini semua adalah dakwaan palsu yang tidak mempunyai bukti atau logik.
Kenapa pula ada demonstrasi bantah Bill Gates yang menggunakan vaksin bagi mendepopulasi manusia atas muka bumi. Begitu mudahnya mereka tertipu dengan propaganda licik itu. Ada satu artikel surat khabar yang berjudul \”Depopulation Through Forced Vaccination: The Zero Carbon Solution!\” adalah sebahagian daripada sebuah artikel satira, yang telah dibubuhi keterangan bahawa artikel itu adalah tulisan fiksyen. Hanya untuk dijadikan lawak jenaka sahaja.
Oleh itu, saya dapat menyimpulkan bahawa teori konspirasi mengenai Bill Gates yang menggunakan vaksin bagi mendepopulasi manusia atas muka bumi adalah tidak benar dan menyesatkan.
Vaksin sangat membantu pengurangan kerosakan akibat banyak penyakit dalam satu abad ini. Sekitar 2,6 juta orang hampir meninggal kerana Penyakit Campak (Measles) setiap tahun sebelum vaksin penyakit ini diperkenalkan pada tahun 1960-an. Vaksinasi menyebabkan penurunan sebesar 80% kematian karena campak antara tahun 2000 dan 2007.
Selain itu, vaksin juga menyumbang kepada peningkatan kadar kelahiran dan pengurangan kadar kematian di seluruh dunia. Ini kerana vaksin dapat mencegah penyakit-penyakit yang boleh menyebabkan kemandulan, kecacatan, keguguran, kematian ibu atau bayi, dan komplikasi lain yang boleh mengganggu kesuburan dan kelangsungan hidup manusia. Contohnya, vaksin rubela dapat mengelakkan sindrom rubela kongenital yang boleh menyebabkan kecacatan atau kematian bayi. Vaksin HPV pula dapat mengelakkan kanser serviks yang merupakan punca utama kematian wanita di negara-negara berpendapatan rendah.
Menurut data Bank Dunia, kadar kelahiran global telah meningkat dari 18,9 per 1,000 orang pada tahun 1960 menjadi 19,4 per 1,000 orang pada tahun 2019⁴. Kadar kematian global pula telah berkurang dari 12,4 per 1,000 orang pada tahun 1960 menjadi 7,5 per 1,000 orang pada tahun 2019⁵. Walaupun terdapat faktor-faktor lain yang mempengaruhi kadar kelahiran dan kematian seperti pendidikan, ekonomi, perubahan sosial, dan persekitaran, vaksin tetap memainkan peranan penting dalam meningkatkan kesihatan dan kesejahteraan populasi manusia. Kalaulah vaksin pembunuh manusia, sudah pasti kita semua sudah tiada atas muka bumi ini. Malah penduduk dunia’makin bertambah.
Lain kali nak sembang tu pandang dulu kiri kanan belakang depan.
Suhazeli Abdullah
26/10/2023
Sumher
(1) Vaksin Covid-19 membunuh 6 orang sewaktu kajian, ini penjelasan pakar. https://sinarplus.sinarharian.com.my/fyi/vaksin-covid-19-membunuh-6-orang-sewaktu-kajian-ini-penjelasan-pakar/.
(3) Vaksinasi: Sejarah imunisasi dan alasan mengapa masih ada orang yang …. https://www.bbc.com/indonesia/majalah-48668611.
(5) COVID-19 di Malaysia – COVIDNOW. https://covidnow.moh.gov.my/bm/.
(6) Kematian COVID-19 di Malaysia – COVIDNOW. https://covidnow.moh.gov.my/bm/deaths/.
(7) Kajian KKM sahkan vaksin Covid-19 kurangkan risiko kematian sebanyak 88%. https://www.malaysiakini.com/news/592572.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Previous articleUcapan Dr Meryl Nass mengenai perjanjian wabak WHO
Next articleKesan Vaksin mRNA COVID-19 Hasilkan IgG4 yang Bahaya?
Dilahirkan di Kota Bharu Kelantan. Pendidikan awal di sekolah Kebangsaan Perol dan Sultan Ismail College (SIC), Kelantan. Melanjutkan pelajaran di peringkat ijazah perubatan di Universiti Sains Malaysia, Kubang Kerian, Kelantan. Kemudian, melanjutkan pelajaran ke peringkat Sarjana (Master of Medicine) dalam pengkhususan Perubatan Keluarga di Universiti Kebangsaan Malaysia. Kini berkhidmat di Klinik Kesihatan Ketengah Jaya, Dungun, Terengganu sebagai Pakar Perunding Perubatan Keluarga. Banyak terlibat dalam menyampaikan ceramah mengenai fikah perubatan. Menulis secara aktif dalam laman web peribadi beliau berkaitan isu-isu semasa termasuk vaksin dan sebagainya. Motto utama hidup beliau adalah Hidup Bermanfaat. Maklumat lanjut mengenai beliau dan hasil penulisan lain boleh diperolehi dari laman web www.suhazeli.com