Dr Meryl Nass ialah seorang doktor dan pakar epidemiologi peperangan biologi yang mempunyai lesen perubatan yang digantung kerana menyebarkan maklumat salah tentang COVID-19¹. Dalam sebuah video yang tersebar di media sosial, beliau didakwa sebagai wakil WHO dan membincangkan rancangan yang dikatakan sedang dibangunkan oleh agensi itu sebagai cara untuk menafikan perlindungan hak asasi manusia dalam nama persediaan pandemik².
Dalam video itu, beliau duduk di hadapan latar belakang biru yang mengandungi logo Parlimen Eropah dan alamat laman webnya. Beliau bercakap tentang “kudeta halus” yang akan membolehkan hak asasi manusia, seperti kebebasan bersuara, diabaikan dalam nama persediaan pandemik. Antara bukti-bukti lain yang dikemukakan, beliau mendakwa bahawa perjanjian wabak WHO adalah sebahagian daripada rancangan ini².
Beliau juga mendakwa bahawa perjanjian wabak WHO akan membolehkan WHO “mengambil alih bidang kuasa segala-galanya di dunia dengan mengatakan bahawa perubahan iklim, haiwan, tumbuhan, sistem air [dan] ekosistem adalah semua berkaitan dengan kesihatan”. Selain itu, ia akan menyingkirkan perlindungan hak asasi manusia, melaksanakan pengawasan dan penyensoran, menghendaki kerajaan untuk mendorong satu naratif “rasmi”, dan membolehkan WHO untuk mengisytiharkan “pandemik” sesuka hati².
Beliau berkata: “Kita sedang menjalani kudeta halus… di bawah alasan persediaan pandemik dan agenda biosekuriti.”²
Video ini telah diedit untuk membuat ia kelihatan seolah-olah wanita itu sedang bercakap bagi pihak WHO di sidang akhbar atau perhimpunan keseluruhan Parlimen Eropah. Sebenarnya, video ini adalah sebahagian daripada rakaman daripada sebuah persidangan pada Mei 2023 yang menampilkan beberapa penceramah yang dikenali kerana menyebarkan maklumat salah tentang virus. Persidangan ini dibuat untuk memberi doktor, peguam dan profesional lain di seluruh dunia suatu “tempat perlindungan yang tidak disensor dan selamat” untuk “membincangkan pengalaman mereka dengan COVID-19″³.
Margaret Harris, jurucakap WHO, mengesahkan bahawa Nass tidak bekerja untuk agensi itu dan beliau tidak bercakap bagi pihaknya di persidangan tersebut². Jurucakap itu juga mengesahkan bahawa WHO tidak sedang membangunkan sebarang rancangan untuk mengambil hak asasi manusia, seperti yang digambarkan dalam video tersebut².
Oleh itu, ucapan Dr Meryl Nass mengenai perjanjian wabak yang dicadangkan oleh WHO adalah tidak benar dan menyesatkan. Beliau juga menyebarkan maklumat salah tentang perjanjian wabak WHO dan tujuannya. Perjanjian wabak WHO adalah suatu usaha untuk meningkatkan kerjasama dan koordinasi antara negara-negara dan WHO dalam menghadapi kecemasan kesihatan global, bukan untuk menafikan hak asasi manusia atau mengambil alih bidang kuasa negara-negara.
Anda boleh membaca lebih lanjut tentang perjanjian wabak WHO di laman webnya⁴ atau draf rasminya.
Suhazeli Abdullah
25/10/2023
Sumber
(1) Dr Meryl Nass explains the WHO’s proposed pandemic treaty.. https://www.youtube.com/watch?v=NwXY9N9JTm8.
(2) Woman describing pandemic plans for a ‘soft coup’ is not a WHO …. https://apnews.com/article/ap-fact-check-873009990520.
(4) We’re in the Middle of a Global Coup — Here’s How We Stop It- Interview …. http://www.thepeoplesvoice.org/TPV3/Videos.php/2023/10/02/we-re-in-the-middle.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Previous articlePerjanjian WHO CA+ dan IHR2005
Next articleBill Gates Buat Vaksin untuk Bunuh Populasi?
Dilahirkan di Kota Bharu Kelantan. Pendidikan awal di sekolah Kebangsaan Perol dan Sultan Ismail College (SIC), Kelantan. Melanjutkan pelajaran di peringkat ijazah perubatan di Universiti Sains Malaysia, Kubang Kerian, Kelantan. Kemudian, melanjutkan pelajaran ke peringkat Sarjana (Master of Medicine) dalam pengkhususan Perubatan Keluarga di Universiti Kebangsaan Malaysia. Kini berkhidmat di Klinik Kesihatan Ketengah Jaya, Dungun, Terengganu sebagai Pakar Perunding Perubatan Keluarga. Banyak terlibat dalam menyampaikan ceramah mengenai fikah perubatan. Menulis secara aktif dalam laman web peribadi beliau berkaitan isu-isu semasa termasuk vaksin dan sebagainya. Motto utama hidup beliau adalah Hidup Bermanfaat. Maklumat lanjut mengenai beliau dan hasil penulisan lain boleh diperolehi dari laman web www.suhazeli.com