Senang sungguh di zaman teknologi sekarang ini kita ditipu. Yang jeleknya tukang sebar video yang diedit itu adalah golongan yang mendakwa diri mereka pembela agama dan tentera Imam Mahdi! Padahal video itu tidak benar kerana ia telah diedit.
Saya merujuk video yang disebarkan oleh sesetengah pihak yang menayangkan Robert Alberto, CEO Syarikat Vaksin Pfizer membuat kenyataan: “bahawa separuh penduduk dunia akan mati (depopulation) pada tahun 2023 akibat vaksin mRNA Pfizer”.
Albert Bourla, tidak pernah membuat kenyataan seperti itu. Video yang tersebar di media sosial adalah disunting dari wawancara asalnya yang berlangsung pada 10 Mac 2022. Dalam wawancara itu, Albert Bourla bercakap tentang impian beliau untuk mengurangkan bilangan orang yang tidak mampu mendapatkan ubat-ubatan mereka sebanyak 50 peratus menjelang tahun 2023. Beliau juga tidak mengundurkan diri dari jawatan beliau sebagai CEO Pfizer. Video tersebut telah dikerat dan ini adalah pembohongan yang bertujuan untuk menyesatkan orang ramai.
Boleh rujuk Video Asal Wawancara. Lihat di minit 02:33. https://youtu.be/9ccd3LMNMl8?si=FIcKPqF3gaeC2dgk
Vaksin mRNA yang dibangunkan oleh Pfizer adalah selamat dan berkesan untuk melindungi daripada COVID-19, seperti yang dibuktikan oleh pelbagai kajian saintifik.
Jangan percaya kepada dakwaan palsu yang bertujuan untuk menakut-nakutkan orang ramai daripada mendapatkan vaksinasi.
Dr Suhazeli Abdullah
17/12/2023
Sumber
(1) Fact-Check | Edited Video Shared To Claim Pfizer CEO Albert Bourla Said …. https://www.thequint.com/news/webqoof/pfizer-ceo-albert-bourla-reduce-world-population-by-50-percent-by-2023-fact-check.
(2) Video Asal Wawancara. Lihat di minit 02:33. https://youtu.be/9ccd3LMNMl8?si=FIcKPqF3gaeC2dgk
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Words Format E Book
Previous articlePutik Kapas Ujian PCR COVID-19 Punca Kanser?
Next articlePaxlovid Tidak Mengandungi Babi
Dilahirkan di Kota Bharu Kelantan. Pendidikan awal di sekolah Kebangsaan Perol dan Sultan Ismail College (SIC), Kelantan. Melanjutkan pelajaran di peringkat ijazah perubatan di Universiti Sains Malaysia, Kubang Kerian, Kelantan. Kemudian, melanjutkan pelajaran ke peringkat Sarjana (Master of Medicine) dalam pengkhususan Perubatan Keluarga di Universiti Kebangsaan Malaysia. Kini berkhidmat di Klinik Kesihatan Ketengah Jaya, Dungun, Terengganu sebagai Pakar Perunding Perubatan Keluarga. Banyak terlibat dalam menyampaikan ceramah mengenai fikah perubatan. Menulis secara aktif dalam laman web peribadi beliau berkaitan isu-isu semasa termasuk vaksin dan sebagainya. Motto utama hidup beliau adalah Hidup Bermanfaat. Maklumat lanjut mengenai beliau dan hasil penulisan lain boleh diperolehi dari laman web www.suhazeli.com