RUU Vape dan GEG adalah dua inisiatif yang bertujuan untuk mengawal penggunaan produk tembakau dan merokok di Malaysia, khususnya di kalangan generasi muda. RUU Vape adalah singkatan bagi Rang Undang-Undang Kawalan Produk Tembakau dan Merokok 2022, manakala GEG adalah singkatan bagi Dasar Generasi Penamat, yang akan melarang individu yang lahir pada 1 Januari 2007 dan selepasnya membeli atau memiliki produk tembakau atau peranti.
Namun pembentangan RUU Kawalan Produk Merokok Demi Kesihatan Awam 2023 atau RUU Generasi Penamat (GEG) di Parlimen masih tidak bernoktah:
1. Pada 27 Julai 2022, RUU Kawalan Produk Tembakau dan Merokok 2022 dibentang oleh Menteri Kesihatan, Khairy Jamaluddin Abu Bakar, bagi bacaan pertama dan kedua. RUU ini bertujuan untuk melarang penjualan dan penggunaan produk tembakau dan peranti kepada individu yang lahir pada atau selepas 1 Januari 2007. Ahli Parlimen masa itu dilihat kurang bersetuju dengan pergerakan yang dibuat oleh KJ.
2. Pada 1 Ogos 2022, RUU tersebut diluluskan oleh Dewan Rakyat dan dirujuk ke Jawatankuasa Pilihan Khas (JPK) Parlimen untuk Menimbang Rang Undang-Undang bagi meneliti dan membuat syor penambahbaikan. Sebanyak 23 cadangan pindaan yang terkandung dalam RUU tersebut. Antara syor penambahbaikan itu membuang unsur yang dikatakan menzalimi remaja yang didapati bersalah nanti dengan denda yang tinggi.
3. Pada 10 Okt 2022, Parlimen dibubarkan bagi memberi laluan kepada Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU15), menyebabkan proses pembahasan RUU tersebut tergendala.
4. Lain kerajaan, lain padangnya. Pada 26 Mei 2023, Kabinet memberi persetujuan dan sokongan kepada Kementerian Kesihatan untuk membentang semula RUU tersebut dengan beberapa perubahan. Antara perubahan yang dibuat adalah menggugurkan peruntukan larangan pemilikan bagi generasi penamat, menambah klausa baharu tentang pembentangan laporan keberkesanan berkala setiap lima tahun, dan menghadkan kuasa penguatkuasaan hanya bagi tujuan pengilangan, pembungkusan, penyimpanan, penyerahan, pengedaran atau penjualan produk tembakau.
5. Pada 12 Jun 2023, RUU tersebut dibaca buat kali pertama di Parlimen dengan nama baru iaitu RUU Kawalan Produk Merokok Demi Kesihatan Awam 2023 atau RUU GEG. RUU ini masih menunggu bacaan kedua dan ketiga sebelum dapat diluluskan dan dilaksanakan.
RUU Vape dan GEG masih kelam serta telah menimbulkan banyak reaksi daripada pelbagai pihak, termasuk industri tembakau, pengguna vape, ahli akademik, ahli politik, dan masyarakat umum. Antara isu-isu yang dibangkitkan adalah:
1. Industri tembakau mendakwa bahawa RUU Vape dan GEG akan menjejaskan ekonomi negara, menghilangkan pekerjaan, dan meningkatkan aktiviti haram.
2. Pengguna vape dan pengusaha vape mendakwa bahawa RUU Vape dan GEG akan menghalang mereka daripada beralih daripada rokok kepada produk yang lebih selamat, dan mengugat hak mereka untuk memilih gaya hidup mereka.
3. Ahli akademik mendakwa bahawa RUU Vape dan GEG adalah langkah tepat untuk melindungi kesihatan awam, mengurangkan beban perubatan, dan mencegah generasi muda daripada terjebak dengan tabiat merokok.
4. Ahli politik mendakwa bahawa RUU Vape dan GEG adalah sebahagian daripada komitmen kerajaan untuk memperkukuh kawalan tembakau dan melaksanakan konvensyen antarabangsa yang ditandatangani oleh Malaysia.
6. Badan profesional Perubatan, NGO dan Masyarakat umum mendakwa bahawa RUU Vape dan GEG adalah penting untuk kesejahteraan rakyat pada masa akan datang, dan menyokong larangan sepenuhnya terhadap rokok elektronik seperti negara-negara jiran.
RUU Vape dan GEG masih belum diluluskan oleh Dewan Rakyat, dan dijangka akan menghadapi banyak cabaran dan tentangan sebelum dapat dilaksanakan. Kalau tuah sabut timbul, tuah batu tenggelam la.
Wahai pimpinanku, fikirkan lah anak generasi kita!
Suhazeli Abdullah
3/10/2023
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Words Format E Book
Previous articleVAKSIN COVID-19 DALAM SUSU IBU
Next articleTURBO KANSER SELEPAS CUCUK VAKSIN?
Dilahirkan di Kota Bharu Kelantan. Pendidikan awal di sekolah Kebangsaan Perol dan Sultan Ismail College (SIC), Kelantan. Melanjutkan pelajaran di peringkat ijazah perubatan di Universiti Sains Malaysia, Kubang Kerian, Kelantan. Kemudian, melanjutkan pelajaran ke peringkat Sarjana (Master of Medicine) dalam pengkhususan Perubatan Keluarga di Universiti Kebangsaan Malaysia. Kini berkhidmat di Klinik Kesihatan Ketengah Jaya, Dungun, Terengganu sebagai Pakar Perunding Perubatan Keluarga. Banyak terlibat dalam menyampaikan ceramah mengenai fikah perubatan. Menulis secara aktif dalam laman web peribadi beliau berkaitan isu-isu semasa termasuk vaksin dan sebagainya. Motto utama hidup beliau adalah Hidup Bermanfaat. Maklumat lanjut mengenai beliau dan hasil penulisan lain boleh diperolehi dari laman web www.suhazeli.com