Ada pihak tertentu cuba menyeleweng fakta melalui kajian yang dibuat berkaitan dengan vaksin COVID-19 yang kononnya penyebab kepada Turbo kanser.
Kajian yang dilakukan oleh Eens, S., et. al adalah satu laporan kes ujikaji dibuat ke atas tikus1. Namun kajian tersebut tidak membuktikan bahawa vaksin Covid-19 mRNA berbahaya pada manusia. Kajian tersebut hanya melaporkan satu “case report” yang jarang berlaku di mana seekor TIKUS yang diberi dos TINGGI vaksin mRNA SECARA INTRAVENA (cucuk ke saluran darah secara terus).
Sekali lagi dijelaskan bahawa kajian itu tidak menggunakan kaedah yang sama dengan cara pemberian vaksin kepada manusia, iaitu melalui suntikan ke dalam otot (intramuskular). Oleh itu, kajian ini tidak boleh digunakan sebagai bukti bahawa vaksin mRNA menyebabkan “turbo cancer”, seperti yang didakwa oleh laporan ini. Bayangkan kalau kita diberi minum air sarsi, tiada masalah pun. Tetapi jika air sarsi itu disuntik ke saluran darah kita, mautlah jawapannya.
Kajian tersebut juga tidak menunjukkan hubungan sebab-akibat antara vaksin mRNA dan limfoma, dan tidak dapat mengecualikan faktor-faktor lain yang mungkin menyumbang kepada perkembangan kanser limfoid pada tikus tersebut.
Adalah didapati bahawa ulasan mereka yang skeptikal dengan vaksin itu tidak berasas dan menyelewengkan dari objektif kajian sebenarnya. Mereka bertujuan untuk menakut-nakutkan orang ramai daripada mengambil vaksin Covid-19 jenis mRNA.
Sebaliknya, terdapat banyak bukti saintifik yang menunjukkan bahawa vaksin Covid-19 mRNA adalah selamat dan berkesan untuk mencegah jangkitan, penyakit serius, dan kematian akibat Covid-19 pada manusia.
Beberapa artikel berikut menyangkal dakwaan bahawa vaksin Covid-19 mRNA menyebabkan “turbo cancer”:
1. [COVID-19 Vaccines Have Not Been Shown to Cause ‘Turbo Cancer’]2: Artikel ini menjelaskan bahawa orang yang menghidap kanser adalah lebih terdedah kepada risiko penyakit teruk dan kematian akibat Covid-19, dan vaksin dapat memberi perlindungan yang diperlukan. Artikel ini juga menegaskan bahawa tidak ada bukti bahawa vaksin Covid-19 menyebabkan atau mempercepat kanser. Artikel ini juga membidas dakwaan palsu bahawa kajian tikus tersebut membuktikan bahawa vaksin Pfizer/BioNTech menyebabkan “turbo cancer”.
2. [Paper does not prove Pfizer mRNA vaccine causes ‘turbo cancer’]3: Artikel ini membandingkan kajian tikus tersebut dengan laporan-laporan klinikal sebelumnya mengenai perkembangan limfoma ganas selepas vaksinasi Covid-19 mRNA yang baru, dan menunjukkan bahawa penunjukan kausaliti langsung masih sukar. Artikel ini juga menjelaskan bahawa dos dan cara pemberian vaksin kepada tikus adalah berbeza dengan manusia, dan bahawa limfoma adalah sejenis kanser yang boleh berlaku secara spontan pada tikus.
Diharap masyarakat cukup-cukuplah mendengar dari mereka yang sengaja memutarbelitkan fakta dan menakut-nakutkan orang ramai dalam isu pencegahan penyakit ini.
Suhazeli Abdullah
3/10/2023
Rujukan:
1. Eens, S., Van den Berghe, N., De Vos, F., & Van Gool, S. W. (2021). B-cell lymphoblastic lymphoma following intravenous BNT162b2 mRNA booster in a BALB/c mouse: A case report. Frontiers in Oncology, 11, 722.
2. Cancer Research UK. (2021, October 1). COVID-19 vaccines have not been shown to cause ‘turbo cancer’.
3. Health Feedback. (2021, October 4). Paper does not prove Pfizer mRNA vaccine causes ‘turbo cancer’.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Words Format E Book
Previous articleApakah Nasib RUU Vape dan GEG?
Next articleBuah Antioksidan Merawat Penyakit?
Dilahirkan di Kota Bharu Kelantan. Pendidikan awal di sekolah Kebangsaan Perol dan Sultan Ismail College (SIC), Kelantan. Melanjutkan pelajaran di peringkat ijazah perubatan di Universiti Sains Malaysia, Kubang Kerian, Kelantan. Kemudian, melanjutkan pelajaran ke peringkat Sarjana (Master of Medicine) dalam pengkhususan Perubatan Keluarga di Universiti Kebangsaan Malaysia. Kini berkhidmat di Klinik Kesihatan Ketengah Jaya, Dungun, Terengganu sebagai Pakar Perunding Perubatan Keluarga. Banyak terlibat dalam menyampaikan ceramah mengenai fikah perubatan. Menulis secara aktif dalam laman web peribadi beliau berkaitan isu-isu semasa termasuk vaksin dan sebagainya. Motto utama hidup beliau adalah Hidup Bermanfaat. Maklumat lanjut mengenai beliau dan hasil penulisan lain boleh diperolehi dari laman web www.suhazeli.com