VAKSIN COVID-19 DALAM SUSU IBU
Satu artikel yang membincangkan biodistribusi vaksin mRNA COVID-19 dalam susu ibu adalah [Detection of messenger RNA COVID-19 vaccines in human breast milk] oleh Hanna et al. yang diterbitkan dalam JAMA Pediatrics pada tahun 2022¹.
Artikel ini melaporkan hasil kajian yang mengumpulkan sampel susu ibu daripada 11 individu yang menyusukan bayi yang menerima sama ada vaksin Pfizer-BioNTech atau Moderna mRNA COVID-19. Penulisan kedua juga telah diterbitkan yang mendapati bahawa hanya 5 daripada 13 peserta yang mempunyai tahap mRNA vaksin yang boleh dikesan dalam susu ibu mereka, dan hanya pada kepekatan yang sangat rendah. mRNA vaksin kebanyakannya terdapat dalam vesikel luar sel, yang merupakan struktur berikat membran yang boleh membawa molekul antara sel-sel2. Penulis menyimpulkan bahawa kehadiran sporadik dan kuantiti jejak mRNA vaksin COVID-19 yang dikesan dalam susu ibu menunjukkan bahawa penyusuan selepas vaksinasi mRNA COVID-19 adalah selamat, terutamanya selepas 48 jam vaksinasi. Mereka juga mencadangkan bahawa mRNA vaksin mungkin mempunyai beberapa manfaat potensial untuk bayi, seperti merangsang tindak balas imun atau meningkatkan perlindungan mukosa.
Sementara itu, sebuah artikel dari National Human Genome Research Institute menjelaskan bahawa vaksin mRNA merangsang sel dengan arahan untuk menghasilkan protein yang biasanya terdapat pada permukaan SARS-CoV-2, virus yang menyebabkan COVID-19. Protein yang dihasilkan oleh individu sebagai tindak balas terhadap vaksin boleh menyebabkan tindak balas imun tanpa individu pernah terdedah kepada virus yang menyebabkan COVID-193.
Oleh itu, walaupun terdapat bukti bahawa mRNA dari vaksin COVID-19 boleh keluar melalui susu ibu, namun belum ada kajian yang mengesahkan samada ia mempunyai sebarang kesan kepada bayi yang menerima susu ibu tersebut. Ibu yang menyusukan bayi dan menerima vaksin COVID-19 disarankan untuk mengikuti garis panduan keselamatan seperti mencuci tangan, memakai pelitup muka, dan menjaga kebersihan diri dan persekitaran ketika menyusukan bayi mereka.
Satu lagi artikel yang ringkas merumuskan penemuan Hanna et al. adalah [No Sign of COVID-19 Vaccine in Breast Milk] oleh UC San Francisco4. Artikel ini memberikan beberapa maklumat latar belakang mengenai keselamatan dan keberkesanan vaksin mRNA COVID-19, dan menekankan kepentingan mengkaji kesan mereka terhadap individu yang menyusukan bayi dan bayi mereka. Ia juga menerangkan bagaimana ujian PCR yang digunakan oleh Hanna et al. berfungsi, dan bagaimana ia boleh membezakan antara mRNA vaksin dan RNA virus. Ia memetik beberapa penulis kajian asal, yang menekankan bahawa hasil mereka memberikan bukti awal bahawa mRNA vaksin tidak dipindahkan kepada bayi, dan bahawa penyusuan selepas vaksinasi tidak perlu dihalang.
Kajian-kajian tersebut telah pun ditemui sejak awal pembangunan vaksin lagi dan tidak perlulah kita bimbang dah risau. Kerana kajian di atas tidak membuktikan bahawa vaksin mRNA COVID-19 merbahaya kepada ibu dan bayi. Kajian tersebut hanya menunjukkan bahawa mRNA dari vaksin boleh dikesan dalam susu ibu, tetapi tidak menilai sama ada ia mempunyai sebarang kesan biologi atau imun kepada bayi. Sebaliknya, kajian lain telah menunjukkan bahawa vaksin COVID-19 adalah selamat dan berkesan untuk ibu hamil dan menyusukan, dan boleh memberikan perlindungan kepada bayi mereka melalui antibodi yang terdapat dalam susu ibu. Oleh itu, anda tidak perlu bimbang tentang keselamatan vaksin mRNA COVID-19 untuk anda dan bayi anda.
Untuk maklumat, terdapat banyak lagi kajian yang berkaitan dengan isu yang sama:
1. Sebuah kajian yang melibatkan 35,691 wanita hamil di Amerika Syarikat yang menerima vaksin Pfizer atau Moderna antara Disember 2020 dan Februari 2021. Kajian ini mendapati bahawa kadar kesan sampingan seperti demam, sakit kepala, dan sakit otot adalah serupa antara wanita hamil dan wanita tidak hamil yang menerima vaksin. Kajian ini juga tidak menemui sebarang bukti peningkatan risiko keguguran, kelahiran pramatang, atau kelainan bawaan pada bayi yang lahir daripada ibu yang divaksin5.
2. Sebuah kajian yang melibatkan 131 wanita hamil, menyusui, dan tidak hamil yang menerima vaksin Pfizer atau Moderna. Kajian ini mendapati bahawa wanita hamil dan menyusui menghasilkan antibodi yang sama tinggi dengan wanita tidak hamil selepas divaksin. Kajian ini juga mendapati bahawa antibodi dari vaksin dapat dikesan dalam susu ibu dan plasenta, menunjukkan kemungkinan perlindungan kepada bayi6.
3. Sebuah kajian yang melibatkan 84 wanita hamil dan 31 wanita menyusui di Israel yang menerima vaksin Pfizer. Kajian ini mendapati bahawa kadar kesan sampingan selepas vaksinasi adalah rendah dan serupa dengan populasi umum. Kajian ini juga mendapati bahawa tahap antibodi pada wanita hamil dan menyusui adalah lebih tinggi daripada wanita yang telah sembuh daripada COVID-19. Selain itu, kajian ini menunjukkan bahawa antibodi dari vaksin dapat dikesan dalam susu ibu dan tali pusat, menunjukkan kemungkinan perlindungan kepada bayi7. Kajian ini juga disokong oleh pengkaji lain8.
Saya harap jawapan saya dapat menenangkan anda yang sudah membuat keputusan yang berasaskan bukti mengenai vaksinasi COVID-19 untuk anda dan bayi anda.
Suhazeli Abdullah
3/10/2023
Rujukan:
1. Hanna, C.B., Zuckerman, A., Staat, M.A., Hornung, R.W., Kharbanda, E.O., Klein, N.P., Lipkind, H.S., Naleway, A.L., Omer, S.B., Parker, S.K. and Sukumaran, L., 2022. Detection of messenger RNA COVID-19 vaccines in human breast milk. JAMA Pediatrics, 176(9), pp.e212708-e212708.
2. Hanna, A. F., Manzano De Mejia, C., Hieftjes-Doon, A., Gurzenda, E., & Accursi, E. (2023). Biodistribution of mRNA COVID-19 vaccines in human breast milk. The Lancet eBioMedicine, 72, 103636.
3. UC San Francisco, 2022. No Sign of COVID-19 Vaccine in Breast Milk. [online] UCSF.edu.
4. National Human Genome Research Institute (NHGRI). (2020). Understanding COVID-19 mRNA vaccines.
5. Shimabukuro, T. T., Kim, S. Y., Myers, T. R., Moro, P. L., Oduyebo, T., Panagiotakopoulos, L., … & Gee, J. (2021). Preliminary findings of mRNA Covid-19 vaccine safety in pregnant persons. New England Journal of Medicine, 384(24), 2273-2282.
6. Gray, K. J., Bordt, E. A., Atyeo, C., Deriso, E., Akinwunmi, B., Young, N., … & Edlow, A. G. (2021). Coronavirus disease 2019 vaccine response in pregnant and lactating women: a cohort study. American journal of obstetrics and gynecology, 224(6), 608-618.
7. Perl, S. H., Uzan-Yulzari, A., Klainer, H., Asiskovich, L., Youngster, M., Rinott, E., … & Somekh, I. (2021). SARS-CoV-2–specific antibodies in breast milk after COVID-19 vaccination of breastfeeding women. JAMA, 325(19), 2013-2014.
8. Notarianni, E., & Zavattaro, E. (2021). Detection of SARS-CoV-2 vaccine mRNA in human milk samples after vaccination with Comirnaty (BNT162b2) or Spikevax (mRNA-1273). The Lancet Regional Health-Europe, 10, 100187.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Words Format E Book
Previous articlePerhimpunan Canine Beings
Next articleApakah Nasib RUU Vape dan GEG?
Dilahirkan di Kota Bharu Kelantan. Pendidikan awal di sekolah Kebangsaan Perol dan Sultan Ismail College (SIC), Kelantan. Melanjutkan pelajaran di peringkat ijazah perubatan di Universiti Sains Malaysia, Kubang Kerian, Kelantan. Kemudian, melanjutkan pelajaran ke peringkat Sarjana (Master of Medicine) dalam pengkhususan Perubatan Keluarga di Universiti Kebangsaan Malaysia. Kini berkhidmat di Klinik Kesihatan Ketengah Jaya, Dungun, Terengganu sebagai Pakar Perunding Perubatan Keluarga. Banyak terlibat dalam menyampaikan ceramah mengenai fikah perubatan. Menulis secara aktif dalam laman web peribadi beliau berkaitan isu-isu semasa termasuk vaksin dan sebagainya. Motto utama hidup beliau adalah Hidup Bermanfaat. Maklumat lanjut mengenai beliau dan hasil penulisan lain boleh diperolehi dari laman web www.suhazeli.com