Prevalens merokok dan vape di Malaysia adalah seperti berikut:

Menurut Tinjauan Kesihatan dan Morbiditi Kebangsaan (NHMS) 2022, prevalens merokok dalam kalangan orang dewasa berumur 15 tahun ke atas adalah 19.9 peratus, menurun daripada 23.1 peratus pada tahun 20171. Prevalens merokok adalah lebih tinggi dalam kalangan lelaki (38.3 peratus) berbanding wanita (1.4 peratus).


NHMS 2022 juga mencatatkan peningkatan penggunaan rokok elektronik atau vape dalam kalangan remaja berumur 13 hingga 17 tahun, dari 9.8 peratus pada tahun 2017 kepada 14.9 peratus pada tahun 20221. Penggunaan vape adalah lebih tinggi dalam kalangan lelaki (21.4 peratus) berbanding wanita (8.4 peratus).

Menurut kajian oleh Mahmood Nazar Mohamed et al. (2016), profil pengguna vape di Malaysia adalah terdiri daripada golongan muda, berbangsa Melayu dan masih bujang2. Sebab utama mereka vape adalah untuk berhenti merokok, mengurangkan kemudaratan dan risiko kesihatan akibat rokok.

Takkanlah dengan jumlah yang membimbangkan kita ini tidak mendatangkan satu detik keinsafan kepada pemimpin kita untuk menyegerakan akta GEG dan VAPE? Keras sangat ke hati mereka atau ada udang disebalik batu?

Suhazeli Abdullah

7/10/2023

(1) Kementerian Kesihatan Malaysia. (2023, June 13). Penggunaan vape dalam kalangan remaja meningkat, kata Kementerian Kesihatan. Malaysianow. [https://www.malaysianow.com/my/news/2023/06/13/penggunaan-vape-dalam-kalangan-remaja-meningkat-kata-kementerian-kesihatan].

(2) Mohamed, M. N., Mohd Yusoff, M. F., & Mohd Zin, M. A. (2016). Profil pengguna, amalan dan kesan menghisap vape di Malaysia. Kementerian Pendidikan Tinggi Malaysia. [https://mycite.mohe.gov.my/en/files/article/154836].

(3) Persatuan Pakar Perubatan Kesihatan Awam Malaysia. (2022, September 9). Kenyataan media Persatuan Pakar Perubatan Kesihatan Awam Malaysia: Rokok elektronik dan vape tidak selamat dan tidak berkesan untuk berhenti merokok. [https://pppkam.org.my/kenyataan-media-persatuan-pakar-perubatan-kesihatan-awam-malaysia/].

(4) Berita Harian. (2022, September 10). Malaysia belum bersedia. [https://www.bharian.com.my/berita/nasional/2022/09/1001865/malaysia-belum-bersedia].

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Words Format E Book
Previous articleDNA Anak Jin
Next articleGanja dalam Vape
Dilahirkan di Kota Bharu Kelantan. Pendidikan awal di sekolah Kebangsaan Perol dan Sultan Ismail College (SIC), Kelantan. Melanjutkan pelajaran di peringkat ijazah perubatan di Universiti Sains Malaysia, Kubang Kerian, Kelantan. Kemudian, melanjutkan pelajaran ke peringkat Sarjana (Master of Medicine) dalam pengkhususan Perubatan Keluarga di Universiti Kebangsaan Malaysia. Kini berkhidmat di Klinik Kesihatan Ketengah Jaya, Dungun, Terengganu sebagai Pakar Perunding Perubatan Keluarga. Banyak terlibat dalam menyampaikan ceramah mengenai fikah perubatan. Menulis secara aktif dalam laman web peribadi beliau berkaitan isu-isu semasa termasuk vaksin dan sebagainya. Motto utama hidup beliau adalah Hidup Bermanfaat. Maklumat lanjut mengenai beliau dan hasil penulisan lain boleh diperolehi dari laman web www.suhazeli.com