Semakin banyak berita yang menyesakkan dan membimbangkan. Ada berita, penjual dadah menggunakan vape sebagai modul operandi lariskan jualan mereka.
Ganja adalah sejenis tumbuhan yang mengandungi bahan psikoaktif seperti THC (tetrahydrocannabinol) yang boleh menyebabkan halusinasi, ketagihan, dan gangguan mental. Ganja boleh dicampurkan dengan cecair vape untuk menghasilkan wap yang berisi THC. Ini boleh dilakukan dengan menggunakan minyak THC, ekstrak ganja, atau bunga ganja yang dikisar halus.
Penyalahgunaan vape untuk menghisap ganja adalah sangat berbahaya kerana ia boleh menyebabkan kerosakan paru-paru, jangkitan, keracunan, dan kematian. Di Amerika Syarikat, terdapat lebih daripada 2,000 kes penyakit paru-paru yang berkaitan dengan vape, dan hampir 40 orang meninggal dunia. Kebanyakan pesakit melaporkan menggunakan produk vape yang mengandungi THC sebelum mereka jatuh sakit1.
Di Malaysia, penggunaan vape untuk menghisap ganja juga adalah haram dan melanggar undang-undang. Majlis Fatwa Kebangsaan telah mengharamkan penggunaan rokok elektrik pada tahun 2015. Ini kerana penjualan peralatan vape di pasaran akan mendedahkan kepada penyalahgunaan seperti menghisap vape berperisa ganja, dadah, kanabis, ketum, syabu, nikotin dan sebagainya2. Penyalahgunaan ini boleh membawa kepada kegiatan pengedaran ganja dan dadah berbahaya.
Isu dadah seperti ganja dalam vape ini sudah berapa kali dicekup oleh pihak polis. Namun keadaan ini terus berleluasa akibat tidak ada satu penguatkusaan yang ketat dari pihak berkuasa. Antara puncanya mungkin akibat daripada tidak ada akta yang boleh dijadikan sebagai punca kuasa untuk memeriksa dan menyita penjualan vape yang tumbuh seperti cendawan.
Ya, terdapat beberapa kes tangkapan penyalahgunaan vape yang dicampurkan dengan ganja atau dadah lain di Malaysia. Berikut adalah beberapa contoh kes yang telah dilaporkan oleh media:
1. Pada 29 dan 30 April 2020, polis menahan 17 individu termasuk seorang wanita yang didakwa mengedar cecair vape berperisa ganja dan ketamin melalui e-dagang. Kesemua suspek berusia antara 20 hingga 56 tahun dan ditahan dalam Ops Slayer di sekitar Lembah Klang³.
2. Pada 4 Januari 2023, polis menumpaskan sindiket pengedaran cecair vape berperisa ganja yang dikendalikan oleh dua lelaki berusia 24 dan 25 tahun. Polis merampas 37 botol cecair vape berperisa ganja, dua botol cecair vape berperisa ketum, dan sejumlah dadah lain dalam serbuan di sebuah rumah di Taman Sri Gombak⁴.
3. Pada 7 Oktober 2023, polis menangkap empat lelaki yang disyaki mengedar cecair vape yang mengandungi ganja di kawasan Penampang dan Putatan. Polis merampas 31 botol cecair vape bercampur ganja bernilai RM5,600 dalam tiga serbuan berasingan. Kesemua suspek didapati positif dadah jenis THC².
Ini adalah beberapa kes yang menunjukkan bahawa penyalahgunaan vape untuk menghisap ganja atau dadah lain adalah satu isu yang serius dan perlu ditangani dengan tegas. Saya harap anda tidak terlibat dalam aktiviti haram ini dan menjaga kesihatan anda.
Harapan besar kami adalah kepada Yb Menteri Kesihatan untuk membentangkan Akta Regulasi vape dan GEG minggu depan.
Suhazeli Abdullah
7.10.2023
Rujukan
(1) E-dagang promosi cecair vape perisa ganja, ketamin. (2020, Mei 5). Berita Harian.
(2) Sindiket jual vape ganja tumpas. (2023, Januari 4). Sinar Harian.
(3) Suspected drug-laced vape liquid dealers arrested. (2023, Oktober 7). The Star.
(4) Dua tokan diberkas, ganja bernilai RM63,129 dirampas. (2022, Februari 2). Utusan Malaysia.
(5) Flavour Vape Khayal: Cecair Vape Berisi Dadah Dijual Di Media Sosial! (2019, September 30). Hello Doktor.
(6) JAKIM. (2017, November 8). Rokok Elektronik (Vape). E-SMAF V1.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Words Format E Book
Previous articlePrevalens merokok dan vape di Malaysia
Next articleLaporan DailyCloud Vaksin mRNA Bahaya
Dilahirkan di Kota Bharu Kelantan. Pendidikan awal di sekolah Kebangsaan Perol dan Sultan Ismail College (SIC), Kelantan. Melanjutkan pelajaran di peringkat ijazah perubatan di Universiti Sains Malaysia, Kubang Kerian, Kelantan. Kemudian, melanjutkan pelajaran ke peringkat Sarjana (Master of Medicine) dalam pengkhususan Perubatan Keluarga di Universiti Kebangsaan Malaysia. Kini berkhidmat di Klinik Kesihatan Ketengah Jaya, Dungun, Terengganu sebagai Pakar Perunding Perubatan Keluarga. Banyak terlibat dalam menyampaikan ceramah mengenai fikah perubatan. Menulis secara aktif dalam laman web peribadi beliau berkaitan isu-isu semasa termasuk vaksin dan sebagainya. Motto utama hidup beliau adalah Hidup Bermanfaat. Maklumat lanjut mengenai beliau dan hasil penulisan lain boleh diperolehi dari laman web www.suhazeli.com