PAXLOVID, ubat yang digunakan untuk merawat Covid-19, telah menimbulkan kekeliruan di kalangan sesetengah pihak. Surat jawapan dari FDA menyebutkan perkataan “an HIV-1 Protease Inhibitor,” yang telah menimbulkan anggapan bahawa Paxlovid mengandungi virus HIV.
Namun, mari kita selami fakta sebenar. Paxlovid mengandungi dua bahan aktif: Ritonavir dan Nirmatrelvir. Ritonavir adalah sejenis antiviral yang awalnya dicipta untuk merawat HIV. Ia berfungsi dengan menghalang enzim yang diperlukan oleh virus Covid-19 untuk menggandakan diri. Nirmatrelvir, pula, adalah agen antiviral yang membantu merawat Covid-19.
Penting untuk difahami bahawa Ritonavir dalam Paxlovid bukanlah virus HIV. Ia hanya merupakan sebatian yang digunakan untuk meningkatkan keberkesanan Nirmatrelvir dalam merawat Covid-19. Kombinasi kedua-dua ubat ini membantu mengurangkan risiko pesakit Covid-19 mengalami kesan jangkitan yang teruk atau kematian.
Jadi, jangan mudah terperangkap dalam maklumat yang dikelirukan. Paxlovid adalah ubat yang berkesan dalam merawat Covid-19, dan ia tidak mengandungi HIV.
Dr Suhazeli Abdullah
25/12/2023
Sumber
¹: Ritonavir: Uses, Interactions, Mechanism of Action | DrugBank Online
²: HIV protease inhibitors | HIV Management Guidelines
³: Paxlovid: Management Guideline. Ministry of Health Malaysia.
Link Sumber
(1) Ritonavir: Uses, Interactions, Mechanism of Action | DrugBank Online. https://go.drugbank.com/drugs/DB00503.
(2) HIV protease inhibitors | HIV Management Guidelines. https://hivmanagement.ashm.org.au/antiretroviral-drugs/hiv-protease-inhibitors/.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Words Format E Book