Vaksin COVID-19 Adalah Punca Peningkatan Kematian?

Saya faham bahawa kita mungkin bimbang tentang berita-berita kematian mengejut di kalangan orang yang telah pun mendapat vaksin COVID-19. Walau bagaimanapun, saya ingin memberitahu kita bahawa berita-berita ini tidak bermakna bahawa vaksin COVID-19 menyebabkan kematian tersebut. Saya akan cuba menjelaskan beberapa sebab mengapa ini berlaku.
Pertama, kita perlu tahu bahawa terdapat satu sistem yang dipanggil VAERS (Vaccine Adverse Event Reporting System) di Amerika Syarikat, yang merupakan sistem amaran awal untuk kesan sampingan vaksin. Dalam negara kita pun ada sistem pelaporan AEFI melalui Pusat Regulatori Farmakovigilan Kebangsaan (NPRA). Sistem ini memerlukan para profesional pakar perubatan dan kesihatan untuk melaporkan sebarang kematian yang berlaku selepas vaksinasi, tetapi ia tidak direka untuk memberikan maklumat tentang apa yang menyebabkan kematian tersebut. Oleh itu, hanya kerana seseorang melaporkan kematian selepas vaksinasi, tidak bermakna bahawa vaksin itu adalah punca kematian. Ia hanya bermakna bahawa terdapat satu hubungan masa, bukan hubungan sebab-akibat. Siasatan punca secara klinikal dan terperinci perlu dijalankan. Pihak NPRA akan mengeluarkan laporan secara berkala melaui laman web rasmi mereka. Pihak-pihak lain tidak berkelayakan mengeluarkan kenyataan kerana tidak mempunyai kepakaran dan autoriti dalam penyiasatan.
Kedua, kita perlu tahu bahawa vaksin COVID-19 telah melalui ujian-ujian klinikal yang ketat untuk menguji keselamatan dan keberkesanan mereka sebelum diluluskan oleh WHO dan agensi-agensi kesihatan awam lain. Selepas kelulusan, mereka terus dipantau untuk keselamatan dan keberkesanan berterusan. Sehingga kini, tiada isu-isu keselamatan yang serius atau tidak dijangka yang berkaitan dengan vaksin-vaksin COVID-19 telah dilaporkan. Kesan sampingan yang paling biasa adalah ringan dan sementara, seperti sakit kepala, demam, sakit otot atau sendi, atau bengkak di tempat suntikan. Tidak dinafikan terdapat juga sebahagian kecil kesan sampingan yang jarang tetapi serius, seperti reaksi alergi atau trombosis, boleh dirawat dengan cepat jika berlaku. Kematian juga telah dilaporkan, namum manfaat yang diperolehi dari pengambilan vaksin jauhh melebihi mudarat yang sedikit tersebut.
Ketiga, kita perlu tahu bahawa vaksin COVID-19 telah terbukti berkesan dalam mencegah penyakit COVID-19 yang teruk dan kematian. Dalam ujian klinikal, vaksin-vaksin mRNA (Pfizer-BioNTech dan Moderna) menunjukkan keberkesanan 95% dalam mencegah penyakit COVID-19. Dalam dunia sebenar, satu kajian CDC melibatkan lebih daripada 500,000 pekerja penjagaan kesihatan menunjukkan bahawa vaksin-vaksin mRNA ini mengurangkan risiko mendapat sakit dengan COVID-19 sebanyak 94% di kalangan pekerja penjagaan kesihatan yang divaksinasi sepenuhnya.
Namun begitu, kita juga perlu tahu bahawa tiada vaksin yang 100% berkesan. Ini bermakna bahawa masih ada kemungkinan untuk mendapat jangkitan COVID-19 selepas divaksinasi, tetapi kemungkinannya sangat rendah. Jika kita mendapat jangkitan selepas divaksinasi, kemungkinannya juga sangat rendah untuk kita mengalami penyakit yang teruk atau kematian. Oleh itu, vaksin COVID-19 bukan sahaja melindungi kita dari COVID-19, tetapi juga melindungi orang lain di sekeliling kita.
Akhir sekali, kita perlu tahu bahawa terdapat beberapa faktor lain yang mungkin menyumbang kepada peningkatan kadar kematian di kalangan orang yang telah pun divaksinasi. Antaranya ialah peningkatan kadar pengambilan vaksin dalam populasi, penurunan perlindungan imun dan pengambilan rendah dos tambahan (booster), dan perubahan imuniti di kalangan orang yang tidak divaksinasi. Variasi baru yang digabungkan dengan pengurangan pemakaian topeng dan intervensi bukan farmaseutikal lain juga boleh menyebabkan lebih banyak penularan, yang pada gilirannya boleh menyebabkan lebih banyak kematian.
Saya harap penjelasan saya dapat membantu kita memahami isu-isu yang berkaitan dengan vaksin COVID-19 dan kematian. Jangan sesekali mendengar kenyataan dari pihak yang tidak berwibawa dalam apa juga isu kesihatan.
Suhazeli Abdullah
27/10/2023
Sumber
(1) Fact Check-VAERS reported vaccine deaths have not been … – Reuters. https://www.reuters.com/article/factcheck-vaers-deaths-idUSL1N2MZ2H8.
(2) Fact Check: Have 966 People Died After Receiving the COVID vaccine?. https://www.newsweek.com/covid-vaccine-deaths-cause-pfizer-moderna-fact-check-966-died-1574447.
(3) COVID-19 Vaccination and Factors Contributing to Vaccine Refusal. https://sciencebasedmedicine.org/covid-19-vaccination-and-factors-contributing-to-vaccine-refusal/.
(4) Updated COVID-19 boosters and XBB.1.5: What you need to know. https://medicalxpress.com/news/2023-10-covid-boosters-xbb15.html.
(5) Coronavirus was biggest cause of death among pregnant women – almost 30 who died in pandemic years could have had two vaccines. https://www.msn.com/en-gb/health/other/coronavirus-was-biggest-cause-of-death-among-pregnant-women-almost-30-who-died-in-pandemic-years-could-have-had-two-vaccines/ar-AA1icasa.
(6) Why Do Vaccinated People Represent Most COVID-19 Deaths Right Now? – KFF. https://www.kff.org/policy-watch/why-do-vaccinated-people-represent-most-covid-19-deaths-right-now/.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Previous articleKesan Vaksin mRNA COVID-19 Hasilkan IgG4 yang Bahaya?
Next articleGaza terus diserang habis-habisan.
Dilahirkan di Kota Bharu Kelantan. Pendidikan awal di sekolah Kebangsaan Perol dan Sultan Ismail College (SIC), Kelantan. Melanjutkan pelajaran di peringkat ijazah perubatan di Universiti Sains Malaysia, Kubang Kerian, Kelantan. Kemudian, melanjutkan pelajaran ke peringkat Sarjana (Master of Medicine) dalam pengkhususan Perubatan Keluarga di Universiti Kebangsaan Malaysia. Kini berkhidmat di Klinik Kesihatan Ketengah Jaya, Dungun, Terengganu sebagai Pakar Perunding Perubatan Keluarga. Banyak terlibat dalam menyampaikan ceramah mengenai fikah perubatan. Menulis secara aktif dalam laman web peribadi beliau berkaitan isu-isu semasa termasuk vaksin dan sebagainya. Motto utama hidup beliau adalah Hidup Bermanfaat. Maklumat lanjut mengenai beliau dan hasil penulisan lain boleh diperolehi dari laman web www.suhazeli.com