#Buah_Letup_Letup

Rakan-rakan bertanya kepada saya mengenai buah letup-letup yang ditularkan mempunyai khasiat ajaib. Antara sebaran yang ditularkan itu adalah:

 

“Buah letup kelambu, cabut sepokok, basuh cuci dgn akar, batang, daun dan buah. Rebus dgn tiga gelas air sampai tgl satu gelas. Amalkan minum pagi dan ptg selama tiga hari…insha allah, stroke (lumpuh) akn pulih. Ikhtiar kita, allah jua yg menyembuhkan”

“MEMANG AJAIB … !!! Inilah Ubat STROKE Paling Berkesan,, Kongsikan Jangan Sampai Terhenti Di Tangan Anda Mungkin Teman Yg Lain Sangat Memerlukannya …”

Setiap kali viral tuntutan khasiat perubatan sebegini, saya akan mendapatkan info berfakta dari website berwibawa. Antara website yang biasa saya rujuk adalah Pubmed. PubMed mengandungi 27 juta artikel yang disepadukan dari MEDLINE, jurnal-jurnal sains dan buku yang teraku.[1] Saya melakukan sedemikian kerana apa sahaja komen yang akan dikemukakan nanti mesti merangkumi bukti sahih seperti yg didakwa dalam tulisan tu. 

Carian ringkas saya mendapati terdapat satu laporan jurnal Evidence-Based of Complementary & Alternative Medicine (Hindawi 2013) mencatatkan bahawa kajian ke atas tikus boleh menyebabkan kematian. 50% tikus makmal yang diberikan jus buah letup-letup ini (physalis peruviana) mati dalam tempoh 90 hari. Komplikasi cirit-birit yang dihidapi oleh tikus tersebut mengakibatkan berat badan turun dan akhirnya mati. Mereka juga mendapati jus buah letup-letup boleh mengakibatkan rentak jantung tidak teratur sehingga boleh mendatangkan risiko sakit jantung. Manakala ujian keatas paras gula, sistem hati dan ginjal tidak berubah.[2]

Dalam satu pautan kajian lain, artikel tersebut menemui beberapa kajian kes memakan buah letup-letup menyebabkan penyakit darah tinggi, rentak jantung cepat (Ventricular tachycardia) dan gila. Walaupun ianya mempunyai kesan positif sebagai anti oksida dan pemusnah sel cancer (Cytotoxic), tetapi catatan kajian berkenaan agak terpencil. 

Saya suka mencadangkan kepada rakan-rakan yang tegar mempercayai berita viral sedemikian agar tampil memberikan bukti real. Saya akan katakan kepada mereka, jika sudah ramai pesakit yang dah sembuh dari stroke, kanser atau seumpamanya sila beritahu berapa ramai? Berikan satu jumlah yang berangka agar senang saya ambil perjalanan. Atau tuan² sendiri terlibat memakan buah itu, boleh saya hubungi tuan untuk saya buat ujikaji klinikal dan pengesahan lanjut. 

Jika sekadar share tanpa usul periksa, fakta kelaut lah.  

.

😎

Suhazeli Abdullah 

Fb.com/drsuhazeli 

14.7.2017

Kuala Berang 

Pautan

[1] Pubmed Central. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/

[2] Buah letup-letup, physalis peruviana. https://www.hindawi.com/journals/ecam/2013/707285/

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Previous articleSyarat Lulus Pemeriksaan Haji 
Next articleVaksin Untuk Jemaah Haji 
Dilahirkan di Kota Bharu Kelantan. Pendidikan awal di sekolah Kebangsaan Perol dan Sultan Ismail College (SIC), Kelantan. Melanjutkan pelajaran di peringkat ijazah perubatan di Universiti Sains Malaysia, Kubang Kerian, Kelantan. Kemudian, melanjutkan pelajaran ke peringkat Sarjana (Master of Medicine) dalam pengkhususan Perubatan Keluarga di Universiti Kebangsaan Malaysia. Kini berkhidmat di Klinik Kesihatan Ketengah Jaya, Dungun, Terengganu sebagai Pakar Perunding Perubatan Keluarga. Banyak terlibat dalam menyampaikan ceramah mengenai fikah perubatan. Menulis secara aktif dalam laman web peribadi beliau berkaitan isu-isu semasa termasuk vaksin dan sebagainya. Motto utama hidup beliau adalah Hidup Bermanfaat. Maklumat lanjut mengenai beliau dan hasil penulisan lain boleh diperolehi dari laman web www.suhazeli.com