Bawang hitam (Black Garlic) adalah sejenis bawang tua yang berwarna gelap dan bertekstur lembut. Ia dikatakan mempunyai pelbagai manfaat kesihatan, seperti antioksidan, anti-radang, anti-diabetes, anti-hipertensi, dan anti-kanser.

Berikut adalah beberapa kajian yang saya temui berkaitan dengan khasiat bawang hitam itu.

1. Kajian oleh Kim et al. (2012) menunjukkan bahwa bawang hitam dapat menurunkan kadar gula darah dan meningkatkan sensitiviti insulin pada tikus yang diinduksi diabetes.

2. Kajian oleh Lee et al. (2014) menunjukkan bahwa bawang hitam dapat menghambat pertumbuhan sel kanser usus besar manusia dengan cara menginduksi apoptosis (kematian sel terprogram) dan menghentikan kitaran sel.

3. Kajian oleh Kim et al. (2016) menunjukkan bahwa bawang hitam dapat menghambat pertumbuhan bakteria Helicobacter pylori, yang merupakan penyebab utama gastritis, ulser perut, dan kanser perut.

4. Kajian oleh Kim et al. (2018) pula menunjukkan bahwa bawang hitam dapat melindungi hati dari kerosakan akibat radikal bebas dan peradangan yang disebabkan oleh asetaminofen, ubat penghilang rasa sakit yang sering digunakan.

Kajian-kajian tersebut kekurangan bukti berkualiti tinggi dan relevan. Bahkan kebanyakan kajian dijalankan ke atas sel makmal ataupun haiwan. Justeru bagi membuktikan kesan bawang hitam pada manusia masih lagi belum terbukti dengan jelas. Oleh kerana itu, hasil kajian-kajian tersebut belum tentu dapat diterapkan pada manusia secara langsung.

Selain itu, kajian-kajian tersebut juga memiliki keterbatasan dan variasi dalam hal rekabentuk kajian, metodologi, ukuran sampel, durasi, dos, dan parameter yang diukur. Oleh kerana itu, kajian-kajian tersebut belum dapat dijadikan bukti yang kuat dan pasti bahwa bawang hitam mampu merawat penyakit. Maka, tidak jelas sama ada bawang hitam adalah berkesan atau selamat untuk pencegahan atau rawatan diabetes, hipertensi, kanser, atau gout.

Suhazeli Abdullah
28/9/2023

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Words Format E Book
Previous articleFITOSTROL POKOK PINE UBAT KOLESTEROL?
Next articleVaksin Influenza
Dilahirkan di Kota Bharu Kelantan. Pendidikan awal di sekolah Kebangsaan Perol dan Sultan Ismail College (SIC), Kelantan. Melanjutkan pelajaran di peringkat ijazah perubatan di Universiti Sains Malaysia, Kubang Kerian, Kelantan. Kemudian, melanjutkan pelajaran ke peringkat Sarjana (Master of Medicine) dalam pengkhususan Perubatan Keluarga di Universiti Kebangsaan Malaysia. Kini berkhidmat di Klinik Kesihatan Ketengah Jaya, Dungun, Terengganu sebagai Pakar Perunding Perubatan Keluarga. Banyak terlibat dalam menyampaikan ceramah mengenai fikah perubatan. Menulis secara aktif dalam laman web peribadi beliau berkaitan isu-isu semasa termasuk vaksin dan sebagainya. Motto utama hidup beliau adalah Hidup Bermanfaat. Maklumat lanjut mengenai beliau dan hasil penulisan lain boleh diperolehi dari laman web www.suhazeli.com