Disebarkan kenyataan Mizlak Kolakutic telah membuat beberapa kenyataan mengenai COVID-19 di Eropah yang menimbulkan kontroversi dan bantahan. Beliau mendakwa bahawa vaksinasi adalah berbahaya dan menyebabkan kematian beribu-ribu orang, dan menuduh pihak berkuasa kesihatan dan kerajaan melakukan penipuan dan keganasan terhadap rakyat. Beliau juga menyebarkan video yang menunjukkan statistik yang didakwa menunjukkan bahawa vaksinasi meningkatkan kadar kematian di Eropah.
Beliau juga telah dikenakan tindakan disiplin oleh Parlimen Eropah kerana melanggar kod tingkah laku mereka dengan menyebarkan maklumat palsu dan menyeleweng fakta mengenai COVID-19.
Kenyataan dan video beliau tidak mempunyai asas yang kukuh atau bukti yang sahih. Sebaliknya, banyak sumber yang menyangkal atau menentang dakwaan beliau.
Menurut laman web OECD, kadar kematian di negara-negara yang anda sebutkan pada tahun 2022 adalah seperti berikut:
– Croatia: 1.14 %
– Itali: 1.08 %
– Portugal: 1.07 %
– Greece: 1.06 %
– Sepanyol: 0.95 %
– Iceland: 0.66 %
Manakala data dari laman web Worldometer untuk kadar kematian dan penduduk di Romania dan Bulgaria pada tahun 2022.
– Romania: 1.35%
– Bulgaria: 1.56%
Boleh rujuk data dari laman web Databoks untuk pertumbuhan kematian mingguan di Eropah. Berdasarkan data ini, Bulgaria mempunyai peratus kematian yang lebih tinggi daripada Romania pada tahun 2022. Menurut laman web Databoks, Bulgaria juga mencatatkan penambahan kematian tertinggi di Eropa dengan pertumbuhan mingguan mencapai 20 persen. Ia tidak mencerminkan realiti sebenar mengenai hubungan antara vaksinasi COVID-19 dan kematian di Eropah.
Kenyataan tersebut adalah tidak benar dan telah menyeleweng kerana beliau dikenali sebagai penentang kepada pemberian vaksin di Eropah. Tidak hairanlah info senget itu beliau berikan.
Sumber rujukan
(1) Romania Population (2024) – Worldometer. https://www.worldometers.info/world-population/romania-population/.
(3) Bulgaria Death Rate 1950-2024 | MacroTrends. https://www.macrotrends.net/countries/BGR/bulgaria/death-rate.
(4) Bulgaria catat rekor kematian harian COVID-19 – ANTARA News. https://www.antaranews.com/berita/2512025/bulgaria-catat-rekor-kematian-harian-covid-19.
(5) Bulgaria Population 2024 (Live) – World Population Review. https://worldpopulationreview.com/countries/bulgaria-population.
(6) Country Health Profiles 2023 – OECD. https://www.oecd.org/health/country-health-profiles-EU.htm.
(7) Claim of tens of thousands of vaccine-related EU deaths is based on a misreading of data. https://www.reuters.com/article/factcheck-coronavirus-eu-idUSL1N2UJ0SH/
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Words Format E Book
Previous articleSacha Inchi: Fakta atau Mitos?
Next articleRawatan Gouty Arthritis & Septic Arthritis
Dilahirkan di Kota Bharu Kelantan. Pendidikan awal di sekolah Kebangsaan Perol dan Sultan Ismail College (SIC), Kelantan. Melanjutkan pelajaran di peringkat ijazah perubatan di Universiti Sains Malaysia, Kubang Kerian, Kelantan. Kemudian, melanjutkan pelajaran ke peringkat Sarjana (Master of Medicine) dalam pengkhususan Perubatan Keluarga di Universiti Kebangsaan Malaysia. Kini berkhidmat di Klinik Kesihatan Ketengah Jaya, Dungun, Terengganu sebagai Pakar Perunding Perubatan Keluarga. Banyak terlibat dalam menyampaikan ceramah mengenai fikah perubatan. Menulis secara aktif dalam laman web peribadi beliau berkaitan isu-isu semasa termasuk vaksin dan sebagainya. Motto utama hidup beliau adalah Hidup Bermanfaat. Maklumat lanjut mengenai beliau dan hasil penulisan lain boleh diperolehi dari laman web www.suhazeli.com