Timbul isu ada pihak mempertikaikan air minuman bertudung warna putih, katanya berbahaya dan tidak boleh diminum. Dakwaan mereka lagi mengatakan bahawa air suling yang di suling dari air kumbahan negara Singapura itu adalah kotor dan haram diminum oleh orang Islam.
Mari kita mengenali jenis-jenis air yang dibotolkan dan adakah benar apa yang didakwakan oleh mereka itu.

Jenis-jenis Air

Terdapat tiga jenis air yang dibotolkan dengan warna tudung berbeza-beza.
1. Tudung warna Hijau: Air mineral semula jadi (natural mineral water). Air ini berasal dari sumber air bawah tanah atau mata air yang mengandungi mineral dan unsur semulajadi yang baik untuk kesihatan. Air ini tidak melalui proses penyulingan atau penurasan yang boleh mengurangkan kandungan mineralnya. Air ini mempunyai rasa yang segar dan menyenangkan. Contoh: Spritzer, Desa, Cactus, Evian dan Volvic²³.
2. Tudung warna Putih: Air minuman (drinking water). Air ini berasal dari sumber air seperti air paip, bekalan air awam, permukaan air atau air bawah tanah yang kemudian disulingkan dan dituraskan untuk menghilangkan rasa, bau dan klorin. Air ini tidak mengandungi mineral semulajadi yang baik untuk kesihatan tubuh badan. Air ini mungkin mengandungi bahan kimia yang ditambah selepas proses penyulingan seperti fosfat, Natrium hipoklorida dan seumpamaya. Air ini mempunyai rasa yang payau dan kurang menyenangkan. Contoh: RO Water, Aqua, Dasani dan Ice Mountain¹,². Namun terdapat juga air botol yang bertudung putih itu air mineral semulajadi. Contohhya air botol yang diedarkan dalam pesawat Firefly. Pengguna boleh membaca dahulu kandungan bahan yang terdapat dilabel setiap botol.
3. Tudung warna Biru: Air mineral atau air mineral semula jadi (mineral water or natural mineral water). Air ini berasal dari sumber air bawah tanah yang dipam naik untuk menjalani proses penyulingan sebelum dibotolkan. Air ini mengandungi mineral dan unsur semulajadi yang baik untuk kesihatan, tetapi mungkin kurang daripada air mineral semula jadi. Air ini mempunyai rasa yang sedap dan popular dalam kalangan rakyat Malaysia. Contoh: Bleu, Perrier, San Pellegrino dan Vico¹,².

Adakah Air Tudung Putih Bahaya?

Air minuman bertudung putih tidak bermaksud tidak sesuai atau tidak selamat untuk diminum, tetapi ia mempunyai kualiti dan kandungan yang berbeza daripada air mineral bertudung lain. Air minuman bertudung putih adalah penghilang dahaga dan membantu kesegaran badan. Cumanya air tersebut tidak mengandungi mineral yang diperlukan oleh tubuh seperti kalium, kalsium, magnesium, fosfat, dan seumpamanya. Kandungan mineral seperti itu boleh diperolehi dalam air minuman yang bertudung biru atau hijau.
Kerajaan membenarkan penjualan air minuman bertudung putih kerana ia masih mematuhi standard kualiti yang ditetapkan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM). KKM sedang dalam proses merangka Rang Undang-Undang Air Minum Yang Selamat untuk melindungi orang awam daripada bahaya kesihatan akibat daripada menggunakan air minum yang tidak mematuhi tahap kualiti yang ditetapkan¹. Rang Undang-Undang ini akan merangkumi semua sistem air minum di seluruh Malaysia, termasuk air minuman bertudung putih, tetapi tidak termasuk air mineral berbungkus (AMB), air mineral semulajadi (AMS) dan air mesin yang diselia di bawah Akta Makanan 1983 [Akta 281]5.
Dr Suhazeli Abdullah
19/10/2023
Sumber:
  1. Free Malaysia Today.  (2019, Disember 19). Ketahui kenapa botol mineral mempunyai warna tudung berbeza.
  2. I Am Lejen.  (2017, Mei 12). Biru, Putih, Dan Hijau? Ini Maksud Warna Pada Penutup Botol Minuman Anda.
  3. mStar. mStar.  (2017, Mei 12). Rahsia Penutup Botol Air ‘Pink’, Hijau, Kuning – Semasa.
  4. Harian Metro. (2019, Mei 15). Wajib tahu beza air mineral, air minuman | Harian Metro.
  5. Portal Rasmi Kementerian Kesihatan Malaysia.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Previous articleMajoriti Rakyat dan Pakar-pakar Desak Kerajaan Bentang RUU Vape dan GEG
Next articleAS sekat resolusi PBB salur bantuan kemanusiaan di Gaza
Dilahirkan di Kota Bharu Kelantan. Pendidikan awal di sekolah Kebangsaan Perol dan Sultan Ismail College (SIC), Kelantan. Melanjutkan pelajaran di peringkat ijazah perubatan di Universiti Sains Malaysia, Kubang Kerian, Kelantan. Kemudian, melanjutkan pelajaran ke peringkat Sarjana (Master of Medicine) dalam pengkhususan Perubatan Keluarga di Universiti Kebangsaan Malaysia. Kini berkhidmat di Klinik Kesihatan Ketengah Jaya, Dungun, Terengganu sebagai Pakar Perunding Perubatan Keluarga. Banyak terlibat dalam menyampaikan ceramah mengenai fikah perubatan. Menulis secara aktif dalam laman web peribadi beliau berkaitan isu-isu semasa termasuk vaksin dan sebagainya. Motto utama hidup beliau adalah Hidup Bermanfaat. Maklumat lanjut mengenai beliau dan hasil penulisan lain boleh diperolehi dari laman web www.suhazeli.com