Menurut tinjauan yang dijalankan oleh syarikat penyelidikan Ipsos, ahli politik masih menjadi golongan yang paling kurang dipercayai oleh rakyat Malaysia. Tinjauan tersebut melibatkan 1,000 responden yang mewakili penduduk dewasa Malaysia yang berumur 18 tahun ke atas. Tinjauan tersebut dijalankan secara dalam talian antara 20 hingga 29 Oktober 2023.
Hasil tinjauan menunjukkan bahawa hanya 15 peratus responden yang menyatakan bahawa mereka mempunyai keyakinan terhadap ahli politik, manakala 85 peratus responden menyatakan bahawa mereka tidak mempunyai keyakinan terhadap ahli politik. Ini menunjukkan bahawa tahap kepercayaan terhadap ahli politik di Malaysia adalah antara yang terendah di dunia, berbanding dengan purata global sebanyak 26 peratus.
Faktor-faktor yang mungkin menyumbang kepada tahap kepercayaan yang rendah terhadap ahli politik di Malaysia adalah:

Faktor-faktor Penyebab

1. Krisis politik yang berlarutan sejak tahun 2020, yang menyaksikan peralihan kuasa, pembubaran kerajaan negeri, percubaan pembentukan kerajaan baharu, dan ketidakstabilan politik.
2. Kegagalan ahli politik untuk menangani pandemik COVID-19 dengan berkesan, yang menyebabkan peningkatan kes jangkitan, kematian, dan kesan ekonomi yang negatif.
3. Skandal rasuah, salah guna kuasa, dan penyalahgunaan dana awam yang melibatkan ahli politik dari pelbagai parti.
4. Ketidakupayaan ahli politik untuk menepati janji-janji pilihan raya, menghormati aspirasi rakyat, dan menjaga kepentingan negara.

Doktor lebih dipercayai

Tinjauan Ipsos juga menunjukkan bahawa golongan yang paling dipercayai oleh rakyat Malaysia adalah doktor, dengan tahap kepercayaan sebanyak 93 peratus, diikuti oleh saintis (88 peratus), dan guru (86 peratus). Golongan yang kurang dipercayai selepas ahli politik adalah pengacara (33 peratus), pengurus bank (32 peratus), dan jurujual (25 peratus).
Rujuk:
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Previous articleIsrael Lancar Pembunuhan Beramai-ramai ke atas Palestin: Darah, Api dan Tangisan
Next articleIsrael gempur Gaza tanpa belas: Rakyat Palestin Terus Bermandikan Darah
Dilahirkan di Kota Bharu Kelantan. Pendidikan awal di sekolah Kebangsaan Perol dan Sultan Ismail College (SIC), Kelantan. Melanjutkan pelajaran di peringkat ijazah perubatan di Universiti Sains Malaysia, Kubang Kerian, Kelantan. Kemudian, melanjutkan pelajaran ke peringkat Sarjana (Master of Medicine) dalam pengkhususan Perubatan Keluarga di Universiti Kebangsaan Malaysia. Kini berkhidmat di Klinik Kesihatan Ketengah Jaya, Dungun, Terengganu sebagai Pakar Perunding Perubatan Keluarga. Banyak terlibat dalam menyampaikan ceramah mengenai fikah perubatan. Menulis secara aktif dalam laman web peribadi beliau berkaitan isu-isu semasa termasuk vaksin dan sebagainya. Motto utama hidup beliau adalah Hidup Bermanfaat. Maklumat lanjut mengenai beliau dan hasil penulisan lain boleh diperolehi dari laman web www.suhazeli.com