Amat menjengkelkan apabila ada pihak cuba merujuk kepada laporan yang mengarut serta menyeleweng dari fakta sebenar. Sebelum ini kononnya beria-ria mereka nakkan laporan jurnal yang ada peer review dan sebagainya, tetapi masih lagi duk rujuk kepada penulisan yang banyak kesalahan maklumat dan tidak ada peer review pun. Bahkan website yang paparkan laporan tu entah apa-apa namanya. Tak autentik langsung.
Inilah masalahnya apabila orang yang bukan daripada ahlinya cuba nak bercakap berkaitan dengan perubatan, kelaut jadinya. Akhirnya mereka merujuk kepada laporan-laporan yang mengarut dan salah fakta. Berikut sebahagian kenyataan atau kajian mereka telah disangkal atau ditarik balik oleh pakar-pakar lain.

Artikel ditarik balik

Dr. Steven Quay dan Dr. Richard Fleming adalah antara pengarang preprint yang bertajuk “Autopsy Proven Fatal COVID-19 Vaccine-Induced Myocarditis” yang telah ditarik balik oleh pelayan preprint Research Square pada 27 Julai 2023 kerana mengandungi kesilapan matematik yang besar. Preprint ini mendakwa bahawa terdapat 13 kes kematian akibat miokarditis (keradangan otot jantung) selepas vaksinasi COVID-19, dan menyalahkan vaksin COVID-19 sebagai punca kematian tersebut. Walau bagaimanapun, preprint ini telah dikritik oleh pakar-pakar lain kerana mempunyai kelemahan metodologi dan penulisan yang boleh menjejaskan kebolehpercayaan dan kebolehgeneralisasian hasilnya. Salah satu kesilapan matematik yang ditemui adalah penggunaan formula yang salah untuk mengira kadar kejadian miokarditis, yang menyebabkan angka yang sangat tinggi dan tidak masuk akal.
Dr. Paul Alexander adalah antara pengarang kajian yang bertajuk “COVID-19: Restoring Public Trust During A Global Health Crisis” yang telah ditarik balik oleh jurnal Open Public Health Journal pada 22 Julai 2023 kerana mengandungi maklumat palsu dan tidak berasas. Kajian ini mendakwa bahawa pandemik COVID-19 adalah satu penipuan global yang direncanakan oleh China, Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), dan Bill Gates untuk mengawal dunia dengan vaksin COVID-19. Kajian ini juga mendakwa bahawa vaksin COVID-19 adalah berbahaya dan tidak berkesan, dan menyeru orang ramai untuk menolak vaksinasi. Walau bagaimanapun, kajian ini telah dikritik oleh pakar-pakar lain kerana mempunyai kelemahan metodologi dan penulisan yang boleh menjejaskan kebolehpercayaan dan kebolehgeneralisasian hasilnya . Salah satu maklumat palsu yang ditemui adalah penggunaan data palsu dari laman web Worldometer untuk menyokong dakwaan mereka.

Apakah sikap yang perlu diambil sebagai orang berilmu?

Sebagai orang yang berilmu perlu meneliti setiap maklumat yang diterimanya dan jika kita tidak mahir dalam sesuatu isu tersebut, maka rujuklah kepada mereka yang lebih mahir. Bukannya membaca sesuatu laporan dan menelannya secara buta tuli dan akhirnya paling parah adalah percaya secara membabi buta.
Terdapat satu analisa yang tuntas mengenai maklumat yang tidak benar berkaitan dengan COVID-19 dan vaksin.
Satu artikel jurnal bertajuk “Khabar angin dan teori konspirasi mengenai vaksin COVID-19: Keperluan untuk melindungi kognitif terhadap maklumat salah untuk meningkatkan kepatuhan vaksin” dan ditulis oleh lima belas orang pengarang dari pelbagai negara.
1. Tujuan artikel ini adalah untuk mengkaji khabar angin dan teori konspirasi mengenai vaksin COVID-19 yang beredar di platform dalam talian, memahami konteksnya, dan kemudian meninjau intervensi untuk mengurus maklumat salah ini dan meningkatkan penerimaan vaksin.
2. Kaedah yang digunakan adalah analisis data dalam talian yang berkaitan dengan calon vaksin COVID-19 yang dapat menjejaki maklumat salah mengenai vaksin secara real-time dan membantu menafikan kesannya. Kajian ini bertujuan untuk menyemak dan mengumpulkan khabar angin dan teori konspirasi mengenai vaksin COVID-19 antara 31 Disember 2019 hingga 30 November 2020. Sumber-sumber termasuk Google, Google Fact Check, Facebook, YouTube, Twitter, laman web agensi pengecekan fakta, dan laman web televisyen dan akhbar. Data kuantitatif diekstrak, dimasukkan ke dalam helaian kerja Excel, dan dianalisis secara deskriptif menggunakan pakej statistik R versi 4.0.3. Mereka melakukan analisis kandungan terhadap maklumat kualitatif daripada artikel berita, laporan dalam talian dan blog dan membandingkannya dengan hasil data kuantitatif. Berdasarkan penilaian agensi penilaian fakta, maklumat dikategorikan sebagai benar, salah, menyesatkan, atau dilebih-lebihkan.
3. Hasil artikel ini menunjukkan bahawa kami mengenal pasti 637 item yang berkaitan dengan vaksin COVID-19: 91% adalah khabar angin dan 9% adalah teori konspirasi dari 52 negara. Daripada 578 khabar angin, 36% berkaitan dengan pembangunan, ketersediaan, dan akses vaksin, 20% berkaitan dengan morbiditi dan mortaliti, 8% berkaitan dengan keselamatan, keberkesanan, dan penerimaan, dan selebihnya adalah kategori lain. Daripada 637 item, 5% (30/637) adalah benar, 83% (528/637) adalah salah, 10% (66/637) adalah menyesatkan, dan 2% (13/637) adalah dilebih-lebihkan.
4. Kesimpulan artikel ini adalah bahawa khabar angin dan teori konspirasi boleh menyebabkan ketidakpercayaan yang menyumbang kepada keraguan vaksin. Menjejaki maklumat salah mengenai vaksin COVID-19 secara real-time dan berinteraksi dengan media sosial untuk menyebarkan maklumat yang betul boleh membantu melindungi orang ramai daripada maklumat salah.
Salah satu sifat yang perlu ada bagi orang beriman adalah Selidik dulu sebelum menyebarkan atau mempercayai sesuatu.

Pesanan buat diri

يَٰٓأَيُّهَا ٱلَّذِينَ ءَامَنُوٓا۟ إِن جَآءَكُمْ فَاسِقٌۢ بِنَبَإٍ فَتَبَيَّنُوٓا۟ أَن تُصِيبُوا۟ قَوْمًۢا بِجَهَٰلَةٍ فَتُصْبِحُوا۟ عَلَىٰ مَا فَعَلْتُمْ نَٰدِمِينَ
Bermaksud: “Wahai orang-orang yang beriman, jika datang kepadamu orang fasik membawa suatu berita, maka periksalah dengan teliti agar kamu tidak menimpakan suatu musibah kepada suatu kaum tanpa mengetahui keadaannya yang menyebabkan kamu menyesal atas perbuatanmu itu.”
Surah Al Hujurat: 6
Suhazeli Abdullah
24/10/2023
Sumber
(1) Fact checks of 10 prominent types of misinformation about COVID-19 vaccines. https://www.poynter.org/fact-checking/2021/fact-checks-of-10-prominent-types-of-misinformation-about-covid-19-vaccines/.
(4) COVID-19 vaccine rumors and conspiracy theories: The need for … – PLOS. https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0251605.
(5) Fact checks of 10 prominent types of misinformation about COVID-19 vaccines. https://www.poynter.org/fact-checking/2021/fact-checks-of-10-prominent-types-of-misinformation-about-covid-19-vaccines/.
(8) COVID-19 vaccine rumors and conspiracy theories: The need for … – PLOS. https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0251605.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Words Format E Book
Previous articleSemenanjung Gaza diserang hebat oleh Israel, rakyat Palestin menderita
Next articlePerjanjian WHO CA+ dan IHR2005
Dilahirkan di Kota Bharu Kelantan. Pendidikan awal di sekolah Kebangsaan Perol dan Sultan Ismail College (SIC), Kelantan. Melanjutkan pelajaran di peringkat ijazah perubatan di Universiti Sains Malaysia, Kubang Kerian, Kelantan. Kemudian, melanjutkan pelajaran ke peringkat Sarjana (Master of Medicine) dalam pengkhususan Perubatan Keluarga di Universiti Kebangsaan Malaysia. Kini berkhidmat di Klinik Kesihatan Ketengah Jaya, Dungun, Terengganu sebagai Pakar Perunding Perubatan Keluarga. Banyak terlibat dalam menyampaikan ceramah mengenai fikah perubatan. Menulis secara aktif dalam laman web peribadi beliau berkaitan isu-isu semasa termasuk vaksin dan sebagainya. Motto utama hidup beliau adalah Hidup Bermanfaat. Maklumat lanjut mengenai beliau dan hasil penulisan lain boleh diperolehi dari laman web www.suhazeli.com