Pelik-pelik sungguh sebaran tak benar mengenai kesihatan dan alat-alat perubatan akhir-akhir ini. Sebaran viral tu seolah-olah benar dari sudut perubatan tetapi tipu dari sudut fakta sebenar. Saya mengistilahkan feneomena ini sebagai Tipu-Sains. Jika kita tidak selidik fakta sebenar, kita akan tertipu. Malah kita pula menjadi agen penyebar berita tipu tersebut.

.

Terbaharu, disebarkan dalam video klip kod warna yang terdapat di kelonsong ubat gigi. Setiap hujung kelongsong ubat gigi ditanda dengan kod warna tertentu. Menurut video tersebut,

1) Kod warna biru bermaksud bahan didalamnya dicampur bahan semulajadi (natural) dan ubat.

2) Kod warna hijau pula adalah bahan semulajadi,

3) Kod warna merah adalah campuran bahan semulajadi dan kimia.

4) Kod warna hitam pula dicampur kimia tulen.

.

Fakta sebenar

.

Fakta sebetulnya adalah kod pengecaman mesin semasa proses pembuatan. Ia dikenali sebagai tanda warna (color marks) atau tanda mata (eye marks). Bertujuan memudahkan pengecaman mesin berkomputer menyukat setakat mana paras untuk berhenti semasa melipat dan gam (seal) dibahagian belakang kelongsong ubat gigi. Ianya BUKAN melabel isi kandungan di dalam ubat gigi tersebut samada bahan kimia atau semulajadi.

.

Umat Islam dinasihatkan berhati-hati dalam membuat sebaran tidak benar ini. Selidik dan teliti dahulu punca kesahihan dari pihak yang berkenaan. Janganlah jari jemari kita lebih laju dari kepala yang berotak ini.

.

Wallahua’lam

.

Suhazeli Abdullah

Fb.com/drsuhazeli
11.7.2017

Kuala Berang

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Words Format E Book
Previous articleKita Aidil Fitri, Mereka Aidil Pasrah
Next articleTryphophobiaΒ 
Dilahirkan di Kota Bharu Kelantan. Pendidikan awal di sekolah Kebangsaan Perol dan Sultan Ismail College (SIC), Kelantan. Melanjutkan pelajaran di peringkat ijazah perubatan di Universiti Sains Malaysia, Kubang Kerian, Kelantan. Kemudian, melanjutkan pelajaran ke peringkat Sarjana (Master of Medicine) dalam pengkhususan Perubatan Keluarga di Universiti Kebangsaan Malaysia. Kini berkhidmat di Klinik Kesihatan Ketengah Jaya, Dungun, Terengganu sebagai Pakar Perunding Perubatan Keluarga. Banyak terlibat dalam menyampaikan ceramah mengenai fikah perubatan. Menulis secara aktif dalam laman web peribadi beliau berkaitan isu-isu semasa termasuk vaksin dan sebagainya. Motto utama hidup beliau adalah Hidup Bermanfaat. Maklumat lanjut mengenai beliau dan hasil penulisan lain boleh diperolehi dari laman web www.suhazeli.com