Posts

Prof Imelda Sedih

PROF IMELDA SEDIH

Terjemahan posting Prof Imelda Balchin pagi ni.

.

Hari ini saya sedih, dan hari ini saya berkabung sedih.

.

Cabaran paling besar sepanjang program (Analisis TVAH malam tadi) adalah tidak membiarkan air mata saya mengalir dan saya tidak kelihatan beremosi.

Semasa duduk dikerusi pentas, sejurus sebelum siaran berlangsung, mata saya terpandang seorang wanita, senyumannya terukir jelas walau disebalik kilauan kamera. Kemudian beliau meminta izin untuk mendekati saya di pentas. Beliau mara ke depan dan berkata: “Prof, ini untuk anda, terima kasih.”

.

Saya membalas, “Oh hello, hadiah ini untuk apa?”

.

Beliau menjawab: “Prof, Amy Karmila adalah kawan karib saya. Saya hanya ingin ucapkan terima kasih.”

.

Saya cukup tersentuh dan terharu sehingga mata saya berkaca menangis.

.

Saya berkata, “Takziah, maafkan saya, tolong maafkan saya…” Kami berpelukan ringkas kerana program sudah hendak dimulakan.

.

Sahabat karib wanita itu adalah (arwah) Amy Karmila semasa bersalin 5 tahun lalu. Arwah bersalin di rumah dengan seorang mendakwa diri sendiri sebagai doula bertauliah dan ‘Guru Bersalin’, juga mendakwa semua kelahiran manusia adalah proses fisiologi, juga doula tidak bertauliah perubatan yang tidak mengenalpasti situasi kecemasan, kecuali hingga (pesakit) sudah terlalu lewat.

.

Kemudian dia (doula) menghilang disebalik orang ramai, saya (sekarang) bersemuka dengan doula, duduk sebelah saya. Doula inilah yang mentauliah diri sendiri juga turut berada di sisi Amy Karmila, di hari itu dia (Amy) bersalin, di hari itu dia mati, bersalin secara lotus, tanpa kehadiran seorang pun pembantu kelahiran yang mahir.

.

Tetiba saya mendapati diri saya diselebungi sayu kesedihan sepanjang program berjalan. Sangat jelas bahawa doula yang berada tepi saya ini masih tidak sedar diri apa yang beliau telah lakukan. Sangat jelas doula yang berada tepi saya ini tidak belajar dari kesilapan lalu.

.

Di wad bersalin, kami bekerja secara kumpulan mahir untuk selamatkan satu nyawa. Walaupun sepanjang hidup kami bergelumang dengan latihan dan pengalaman, kami tidak sesekali bertindak bersendirian. Kami bergerak secara kumpulan.

.

Terlebih yakin boleh membunuh!

.

Terjemahan suhazeli.com, dari Facebook Prof Imelda Balchin https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=10156107307496659&id=679746658

15 Karenah Doula Malaysia

Sepanjang perbincangan kami dengan pihak doula di Malaysia, inilah permintaan dan kelakuan mereka:

.

1) Tiada doktor lelaki dalam Bilik Beranak (LR). Isu aurat wanita yang dilihat oleh menjadi topik utama berbanding dengan keperluan dan rukhsah semasa merawat. Mungkin boleh diperbincangkan lanjut, malah ramai agamawan telah memberikan pendapat sesuai dengan situasi dalam negara kita.

.

2) Doktor tidak dibenarkan buat pemeriksaan anggota kemaluan (Vagina Examination – VE). Sebab dikira sebagai mencabul (birth rape) kehormatan wanita menggunakan jari jemari. Tambahan pula jika doktor pelatih yang buat- Lelaki pulak tu. sadis. Doktor yang merawat hanya mengintai bentuk perut dan tunggu bayi keluar sahaja.

.

3) Tiada ubatan yang boleh membantu proses kelahiran seperti pitocin atau percepatkan pengecutan rahim setelah bersalin sepert Syntocinon. Begitu juga ubat-ubatan lain seperti ubat penahan sakit. Mereka mahu kelahiran itu senatural mungkin. Segala campur tangan ubatan seolah berdosa besar.

.

4) Posisi ibu semasa bersalin boleh ubah. Tidak hanya kepada satu posisi sahaja seperti yang diamalkan di hospital kerajaan sekarang. Mereka akan mengagung-agungkan hospital swasta yang boleh benarkan mereka bersalin dalam pelbagai posisi ikut kemahuan para doula. Samada posisi berdiri, mencangkung, menunggeng, meniarap, ikut graviti, dalam kolam dan banyak lagi yang diajarkan oleh doula kesayangan mereka. Kata mereka kaedah itu adalah fitrah seperti haiwan gajah, lembu, kambing dan sebagainya. Bukan ke proses kelahiran itu satu fisiologi normal dan fitrah kepada manusia? Saidatina Maryam, bonda Nabi Isa pun bersalin sambil mencangkung bawah pokok tamar, tambah mereka lagi. Itulah soalan yang selalu diungkit-ungkitkan.

.

5) Suasana bilik beranak penuh dengan ritual keagamaan seperti ada music, nasyid 🎧 atau bacaaan Quran sepanjang masa.

.

6) Ibu yang sedang bersalin jangan diikat dengan mesin CTG (mesin periksa jantung anak dan kontraksi rahim) kerana ganggu pergerakan. Bahkan mesin itu semua adalah alatan barat yang direka oleh Yahudi. Ultrasound pun boleh sebabkan autism, hujah seorang dari mereka yang diangkat sebagai doktor idola geng doula.

.

7) Tidak pecahkan ketuban (Artificial Rupture of Mambrane -ARM) dengan alatan besi atau plastik hospital. ARM adalah tidak alami, lalu ditempek beberapa kajian yang entah dari mana diceduk untuk dijadikan hujah secara terpilih itu – cherry picking).

.

😎 Tidak buat EPISIOTOMY. Menggunting daging kemaluan sudah tidak natural dan merosakkan organ yang Tuhan kurniakan. Organ itu adalah kehormatan wanita yang perlu dijaga. Jika menggunting semasa bersalin, bimbang akan rosakkan hubungan dangan suami selepas ini. Maaf terpasksa sebut- depa risau anggota anu tidak ket*t.

.

9) Benarkan suami masuk untuk rangsang hormon oxytocin secara natural. Ada kes mereka bercumbuan atas katil bilik beranak. Malu nurse dan doktor yang bertugas tengok aksi ranjang yang mereka lakukan. Atas alasan rangsang hormon cepat bersalin secara natural. Mungkin ada satu slibus khusus kut dalam kelas doula di Malaysia ni bab tersebut.

.

10) Tidak beri vaksin BCG, Vitamin K dan tolak vaksin secara total. Majoriti mereka adalah anti-vaksin, anti perubatan moden dan penjual produk kesihatan.

.

11) Doula akan mengarahkan siapa yang kendalikan kelahiran supaya lambatkan potong tali pusat bayi (Delay Cord Clamping >3 minit) dengan hujah darah dari tali pusat itu sumber imunisasi natural dari ibu. Malah dalam kes-kes doula yang terlibat itu sendiri bersalin di rumah semata-mata nak lari dari campur tangan anggota kesihatan yang mahir. Mereka tidak memotong tali pusat sehingga melebihi 12 jam. Kes kematian akibat kendalian doula semasa bersalin pun sudah cukup mengerikan kita.

.

12) Bagi kes berisiko yang telah melalui pembedahan semasa bersalin (c-section) sebelum ini, doula akan berkeras untuk tidak benarkan doktor membuat pembedahan berikutnya. Sehinggakan mereka membuka satu group facebook khusus untuk terus menghasut sesama mereka supaya bersalin normal walaupun penuh dengan risiko. Terutamanya bagi ibu-ibu yang telah mengalami pembedahan C-Section 2 kali dan ke atas.

.

13) Benarkan makan dan minum semasa beranak. Kalau boleh sediakan terus makanan sunnah di tepi katil.

.

14) Mereka menjalankan konsultasi perubatan dalam perawatan kes. Seolah-olah merekalah bidan, merekalah doktor dan merekalah peneman sebelum, semasa dan selepas bersalin. Dunia semakin canggih, konsultasi perawatan mereka pun boleh melalui telefon pintar.

.

15) Yang sahih, jelas dan benar bahawa mereka tiada asas dan kelayakan bidang perubatan pun. Hanya belajar melalui Youtube online selama 22 jam dan sudah meniktiraf sesama mereka sebagai doula bertauliah. Kursus sana-sini yang mereka sebagai “try and error” sambut bayi tu ada lah. Tetapi entah dari badan berautoriti dan badan berintegriti mana pun kita tidak tahu iktiraf kursus yang mereka ambil dan jalankan. Sijil-sijil doula yang mereka pamerkan dalam media sosial pun bukan dari mana-mana universiti dunia.

.

Sekian kompilasi yang sempat saya catat sepanjang tempoh berhujah dengan mereka di media sosial.

.

Jika rasa penting, boleh jawab sendiri falasi mereka itu. Jika catatan ni tak signifikan. Abaikan or delete. Mungkin benar, dan mungkin tidak benar!

.

Catatan dari suhazeli.com

Fb.Com/drsuhazeli

20.2.2019

Jerangau

.

P/s Mungkin Prof Imelda Balchin akan beri pencerahan pada malam jumaat nanti. Kita sama saksikan

Ultrasound Penyebab Autism? 

ULTRASOUND SELAMAT DIGUNAKAN
Terdapat sebaran tak tepat berkaitan dengan penggunaan ultrasound yang digunakan oleh para doktor semasa pemeriksaan ibu-ibu hamil. Tanpa kami ketahui niat sebenar sebaran negatif itu. Sekaligus boleh mencetuskan kerumitan di pihak kami bagi melaksanakan tugas perawatan yang sempurna.

.

Pada tahun 1942, Pakar saraf (Neurologist) Karl Dussik adalah pelopor penggunaan alat imbas bunyi (sonography) dalam bidang perubatan. Kemudian tahun 1948 George D. Ludwig, M.D., mencipta alat ultrasound untuk mengesan batu karang dalam hempedu. Berita kejayaan ini tersebar luas hinggalah pelbagai syarikat pengeluar ultrasound wujud dengan kapasiti kecanggihan tertentu. Hingga kini boleh dikatakan setiap klinik mempunyai mesin ultrasound bagi menjadikan perawatan pesakit semakin tersusun.

.

Prof Dr Imelda Balchin, Pakar Perunding Fetomaternal Universiti Malaya, membuat teguran kepada kumpulan AMANI yang menyebarkan keburukan ultrasound dikalangan pengikut mereka. Penggunaan ultrasound semasa hamil tidak menyebabkan bayi dihinggapi penyakit mental, autisma dan penyakit barah.

.

Kata Prof Imelda melalui laman facebook beliau: “Kepada semua ibu-ibu yang hamil dan doula AMANI. Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) telah pun membuat kajian yang terperinci tentang keselamatan penggunaan Ultrasound semasa hamil. WHO telah mengkaji 61 penerbitan, 41 kajian antarabangsa yang berpiawai tinggi yang mengikuti perkembangan kanak-kanak. Keputusan mereka telah membuktikan yang kanak-kanak yang terdedah kepada ultrasound semasa janin, tidak mendapat lebih masalah perubatan atau kesihatan dari segi kesihatan mental, penilaian IQ, autisma atau penyakit barah.”

.

Beliau menyarakan agar kumpulan berkenaan menyampaikan ilmu yang sahih lagi benar. Bukannya mengambil sesuatu yang diluar dari ilmu benar dari dari disiplin perubatan.

“Marilah kita sama-sama menyampaikan ibu-ibu dengan ilmu pengetahuan yang sahih dan benar, supaya ibu-ibu kita diberdayakan membuat pemilihan dengan maklumat yang betul.”

.

Adalah paling merisaukan apabila pihak-pihak tertentu yang kononnya mempunyai kepakaran dalam perubatan tetapi menggunakan teknik menakut-nakutkan (fear monggering) masyarakat melalui tulisan mereka. Fenomena ini amat menyedihkan. Masyarakat kadang-kadang tidak dapat menilai antara batu dan permata dek kerana teknik yang mereka gunakan terlalu licik. Mereka selalu berlapik hujah mereka dengan fakta perubatan yang tidak tepat. Malah ada antara mereka yang menggunakan hujah agama bagi mengukuhkan kefahaman silap itu.

.

“BERKATA BENAR WALAUPUN PAHIT”

.

Suhazeli bin Abdullah

fb.com/drsuhazeli

.

23.9.2017

Kuala Berang