image

Sa’du Zarai’e adalah satu istilah fekah bagi menjaga kepentingan ummat ataupun individu muslim. Istilah ini bunyinya payah, sebenarnya tak lah payah sangat. Maksud Sa’du Zarai’e ialah menyekat jalan. Istilah ini digunakan oleh para ulamak Usul Fiqh. Ulamak Islam dapat memahami ada hukum yang disyariatkan oleh Allah sebenarnya bagi bertujuan mencegah daripada berlakunya satu benda lain yang lebih buruk.

Contoh yang biasa disebut adalah seperti perbuatan yang menjurus kepada perzinaan. Zina itu sendiri jelas haramnya dan berdosa besar. Oleh demikian, segala perlakuan yang menghampiri zina juga perlu dicegah sedari awal seperti berdua-duaan, bersolek dengan berlebihan dan sebagainya. Sehinggakan sesuatu perbuatan yang awalnya baik tetapi boleh menimbulkan fitnah juga perlu dielakkan. Sebagai perumpamaannya, seorang muslim dengan niat yang betul bersendirian ke rumah pelacur untuk berdakwah. Tetapi ianya dilihat kepada umum bahawa beliau ingin berlanggan dengan pelacur. Pada pandangan pertama orang lain akan melihat sedemikian sebgai melakukan maksiat, lantas menimbulkan fitnah dikalangan ahli keluarganya dan masyarakat beliau. Kecuali ianya dilakukan dakwah secara berkumpulan dan dapat memberi penjelasan dengan bersaksi perbuatan tersebut.

Isu terbaru seperti yang dilontarkan oleh Sahibus Samahah Datuk Dr Zulkifli Al Bakri, Mufti Wilayah Persekutuan mengharamkan vape kerana berlandaskan kaedah fekah ini. Pelbagai berita yang tidak menyenangkan masyarakat sehingga menimbulkan hegamoni politik. Lebih membimbangkan terdapat bukti bahawa vape ini adalah jalan masuk kepada penyalahgunaan dadah, adalah amat sesuai penetapan hukum sebegini dikeluarkan.

#SayNoToVape
#stopsmoking

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Words Format E Book
Previous articleRegulasi e-rokok dan Vape: Dulu, kini dan akan datang.
Next articleKENYATAAN MEDIA PAPISMA Malaysia, Isu: Jururawat Dipecat kerana Pakai Baju Tutup Aurat
Dilahirkan di Kota Bharu Kelantan. Pendidikan awal di sekolah Kebangsaan Perol dan Sultan Ismail College (SIC), Kelantan. Melanjutkan pelajaran di peringkat ijazah perubatan di Universiti Sains Malaysia, Kubang Kerian, Kelantan. Kemudian, melanjutkan pelajaran ke peringkat Sarjana (Master of Medicine) dalam pengkhususan Perubatan Keluarga di Universiti Kebangsaan Malaysia. Kini berkhidmat di Klinik Kesihatan Ketengah Jaya, Dungun, Terengganu sebagai Pakar Perunding Perubatan Keluarga. Banyak terlibat dalam menyampaikan ceramah mengenai fikah perubatan. Menulis secara aktif dalam laman web peribadi beliau berkaitan isu-isu semasa termasuk vaksin dan sebagainya. Motto utama hidup beliau adalah Hidup Bermanfaat. Maklumat lanjut mengenai beliau dan hasil penulisan lain boleh diperolehi dari laman web www.suhazeli.com