,

Tepuk-tepuk Sembuh Merawat Roh

Selalu sahaja tersebar promosi perubatan yang ajaib dan menakjubkan. Kami bukan nak merendah-rendahkan mereka, tetapi paling tidak keajaiban mereka merawat pesakit itu (jika benar berjaya), kembangkan lagi diseluruh negara.

Contohnya seorang ahli pengubatan Islam yang siarkan dalam TV boleh mengubati pesakit yang lama lumpuh sehingga boleh berjalan. Memang menakjubkan, dengan beberapa kali tepuk dan gosok pesakit sudah baik. Promosi yang dibuat pun mempamerkan kaedah Islam yang menggunakan ayat Al Quran dan merawat roh pesakit.

Contoh lain, sebaran viral “Perubatan secara asyifa oleh Ustaz Pak Habib Omar dengan cara aling telor ayam pada kedua-dua jari kaki untuk mengeluarkan segala penyakit dalam badan dengan izin Allah subhanahu wa ta’ala. Rawatan bertempat di bla..bla…bla.” Memang ajaib.

Saya berseloroh, sepatutnya KKM gajikan orang-orang hebat di alam melayu ini untuk merawat pesakit-pesakit di hospital. Sepatutnya juga mereka kembangkan lagi ilmu mereka dengan mendidik orang lain agar dapat juga menjalankan aktiviti yang sama. Bukan hanya untuk diri sendiri.

Untuk pengurusan yang lebih teratur agar semua kaedah perubatan komplimentari ini bergerak seiring dengan kemajuan dunia, Malaysia telah pun meluluskan satu akta yang khas. Akta ini dibentuk untuk menyerupai Akta Perubatan 1971 ke atas semua pengamal perubatan seluruh negara.

Pentingnya Akta 775 ini akan terpakai kepada Pengamal Perubatan Tradisional dan Komplimentari (PPTK) yang mendakwa mereka mencegah, merawat dan mengurus penyakit manusia atau sakit atau memelihara kesejahteraan fizikal dan mental individu. Ianya termasuk amalan seperti:

(1) Perubatan tradisional Melayu,

(2) Perubatan tradisional Cina,

(3) Perubatan tradisional India,

(4) Pengubatan Islam,

(5) Homeopati, dan

(6) Terapi komplementari

Semua pengamal pengubatan yang disebut di atas dikehendaki mendaftar bagi memudahkan pengurusan pihak kementerian. Jika ianya benar-benar memenuhi syarat yang melayakkan untuk beramal maka pengamal perubatan yang tersebut itu wajib mendaftarkan diri melalui mana-mana Badan Pengamal yang diiktiraf dan dilantik oleh KKM.

Apa yang penting juga adalah, kesemua kaedah untuk berubat itu mesti memenuhi keperluan fizikal dan syariat seperti yang selalu disarankan oleh JAKIM bagi mereka yang mengaku kaedah perubatan Islam. Pesanan kami agar melihat balik kepada garis panduan yang pernah dikeluarkan oleh JAKIM berkaitan isu bedah batin atau seumpamanya yang pernah viral satu ketika dahulu.

Amalan perbomohan dalam perubatan tradisional sering kali digunakan oleh Masyarakat Islam Malaysia. Berikut adalah contoh amalan perubatan tradisional yang tidak mengikut syariat Islam:

1. Pengamal menggunakan pertolongan jin (termasuk jin Islam) dalam rawatan perubatan.

2. Pengamal menggunakan sihir, ilmu hitam, silap mata, tukang nujum atau ramalan tapak tangan.

3. Pengamal mengaitkan suatu pengeras dengan suatu akibat.

4. Pengamal melakukan perkara syirik seperti sembelih binatang, sembah pantai, buang ancak dan lain-lain.

5. Pengamal menggunakan bacaan jampi yang tidak difahami.

6. Penggunakan menggunakan tangkal dan azimat yang berupa rajah atau bercampuraduk dengan ayat Al-Quran.

7. Pengamal membaca ayat Al-Quran secara terbalik.

8. Pengamal memberikan syarat yang bercanggah dengan aqidah, syariah dan akhlak Islam. (contoh: pesakit wanita perlu bersendirian dengan pengamal)

9. Pengamal mengaitkan amalan perubatannya bersumberkan daripada Rasulullah dan Al-Quran tetapi tidak boleh membuktikannya.

Fakta sebenar

1. Tiada bukti dalam Al-Quran dan Hadis bahawa amalan pembedahan batin ini mengikut syariat Islam.

2. Amalan ini HARAM dilakukan kerana pengamal mungkin menggunakan ilmu hitam, silap mata, perantaraan jin atau syaitan atau sihir semasa merawat.

3. Pengguna ditipu dengan janji manis keberkesanan rawatan ini di samping bayaran yang tidak munasabah.

4. Mukjizat adalah suatu perkara yang luar biasa yang dikurniakan oleh Allah untuk para nabi dan rasulNya, yang bersifat hakiki dan betul-betul terjadi pada waktu yang tertentu,ia yang mesti ditunjukkan kepada umatnya sebagai bukti kenabian dan kerasulan mereka

5. Karamah ialah suatu perkara luar biasa yang dikurniakan oleh Allah kepada orang yang soleh yang dikasihi Allah, yang bersifat hakiki dan betul-betul terjadi pada waktu tertentu secara mendadak semasa hidupnya, tetapi tidak boleh diprogramkan dan dipertontonkan kepada orang lain dan ianya khusus sebagai tanda kemuliaan yang diberikan kepada golongan yang taat kepadaNya.

6. Maunah ialah suatu perkara luar biasa yang berupa pertolongan yang dikurniakan oleh Allah kepada orang-orang tertentu, yang bersifat hakiki dan betul-betul terjadi pada waktu itu dengan tujuan untuk menambahkan lagi keyakinannya kepada Allah dan tidak wajar diperhebahkan.

7. Kasyaf ialah penyingkapan rahsia-rahsia alam ghaib melalui pandangan mata hati. Ia termasuk karamah yang mencarik adat yang dikurniakan kepada wali Allah SWT dan mestilah tidak bercanggah dengan kaedah agama dan hukum syarak yang telah disepakati.

Sesetengah keadaan kaedah perubatan komplimentari ini bukannya melibatkan batin atau roh, tetapi lebih kepada motivasi psikologi pesakit. Sudah sekian lama pesakit tidak disentuh dan dibelai sedemikian rupa, akhirnya bersemangat utuk gagahkan diri bangun. Ianya adalah bersifat sementara, kemudian kembali pada sakit asal setelah beberapa ketika.

Sebaliknya, jika benar-benar berhasil, daftarkan khidmat pengubatan tersebut agar ramai lagi pesakit yang memperolehi manfaat. Apa salahnya?

Pesanan dari suhazeli.com

fb.com/drsuhazeli

16.1.2019

Jerangau

[Sumber dari http://www.myhealth.gov.my/amalan-perubatan-yang-bercanggah-dengan-islam/]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...