, ,

Punca Kanser Rahim dari Perut? 


Isu Penyakit Kanser setakat ini mencapai carta teratas dibincangkan oleh orang ramai. Ini kerana kejadian dan kematian akibat kanser berada di sepuluh tangga teratas kejadiannya seluruh dunia. Apa sahaja nasihat, petua kesihatan atau seumpamanya yang berkait dengan kanser akan terus dikongsi oleh orang ramai tanpa mempastikan maklumat itu sahih atau palsu.
Lihat contoh mesej berikut:
*ASAL USUL KANSER DI RAHIM PERUT!!!*
Kongsikan untuk para wanita (Bila lelaki yang terima tolong di hantar terus kepada wanita di sekitar anda).
*Jangan minum air ais, air soda berkarbonat, dan air kelapa ketika haid kerana pori kepala sedang terbuka pada saat haid dan boleh menyebabkan sakit kepala. Sangat berbahaya kesan ini boleh di rasakan ketika muda dan ketika tua nanti.*
*Jangan makan timun ketika sedang haid kerana getah yang ada pada timun boleh menyebabkan haid tersisa di dinding rahim.*
*Selain itu ketika sedang haid, tubuh tidak boleh terbentur, terjatuh dan terpukul oleh benda keras terutama bahagian perut kerana boleh menyebabkan muntah darah dan rahim boleh terluka.*
*Kajian membuktikan minum ais ketika haid boleh menyebabkan darah haid tersisa di dinding rahim, setelah 5 – 10 tahun dapat menyebabkan “KISTA & KANSER RAHIM”.*
*Tolong sebarkan info ini* kepada wanita sama ada ibu, isteri, anak perempuan kita, mahupun teman wanita, sebagai langkah berjaga-jaga.
Sayangi wanitamu. Indahnya berkongsi ilmu pengetahuan. Jangan putus pada anda sahaja ya. Melalui 1 kiriman saja mungkin anda sudah menyelamatkan seorang wanita, semoga bermanfaat bagi para wanita.
*Sumber : LPK (Lembaga Penyuluhan Kanser).*
◾◾◾◾◾◾
Sayugia saya mengesyorkan kepada penulis artikel dari LPK (Lembaga Penyuluhan Kanser) tersebut supaya membaca kembali sistem badan manusia (anatomi). Entah wujud atau tidak LPK ini? Saya kira pelajaran anatomi manusia ini sudah mula diajar seawal UPSR dalam sukatan pembelajaran negara kita.
Sistem penghadaman manusia tidak ada kaitan terus dengan sistem otak (saraf) mahupun sistem peranakan (rahim). Justeru segala apa yang dimakan oleh kita tidak akan terus melekat ke dalam organ yang lain. Getah timun yang dimakan tidak akan menyebabkan haid seseorang tersisa di dinding rahim samada ketika haid atau sebaliknya.
Begitu juga meminum ais, tidak sesekali menyebabkan penyakit Cyst atau Kanser rahim wanita. Manakala minum air berkarbonat, air kelapa semasa haid bukan penyebab sakit kepala. Pori-pori (bahasa indonesia, Bahasa Melayu adalah liang peluh) tidak terkesan dengan peminuman sedemikian. Jika orang ramai tiada pengetahuan sistem badan ini, mudah terpedaya dengan andaian tidak benar ini.
Dalam bidang perubatan, terdapat empat jenis kanser rahim iaitu selaput dinding rahim dinamakan kanser endometrium, kanser yang berasal daripada otot dinding rahim iaitu liomiosarkoma (Leiomyosarcoma) dan kanser yang berasal daripada kedua-dua komponen selaput dan dinding rahim dinamakan karsinosarkoma. [1] Manakala kanser pangkal rahim pula adalah kanser yang paling kerap berlaku dalam negara kita.
Kanser rahim mudah dikesan disebabkan tanda yang sangat jelas terutama selepas wanita itu menopaus iaitu selepas ketiadaan darah haid. Antaranya, pendarahan yang berlaku selepas menopaus. Kebiasaannya wanita mengambil mudah apabila selepas menopaus, mereka didatangi haid semula.
Pencegahan kanser pangkal rahim adalah melalui saringan kesihatan, pemeriksaan awal pap smear dan pemberian vaksin HPV kepada anak-anak gadis.[2]
Pautan:

[1] Kanser Rahim. https://makna.org.my/2014/12/kanser-rahim-mudah-dikesan/

[2] Pencegahan Kanser Pangkal rahim. http://drrushdanoor.tripod.com/id22.html
Suhazeli Abdullah

Fb.com/drsuhazeli

suhazeli.com
#MedicalMythBustersMalaysia

#MedTweetMY
12.1.2017

Ketengah Jaya

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...