image
Saya tertarik dengan satu kaedah perawatan yang disyorkan oleh seorang pengamal pengubatan Islam Tanah Air. Pengesyorannya ringkas dan senang dibuat oleh setiap dari kita. Bahannya pun senang diperolehi. Ramuan semacam resepi. Bukan itu yang saya nak ulas.
Apa yang menjadi keinginan saya membacanya lanjut adalah sandarannya. Adakah kaedah ini ada sandaran secara ujian? Atau hanya berdasarkan testimoni-testimoni? Jika testimoni sekalipun sudah berapa ramai yang berjaya “menyembuhkan” dan berapa ramai yang tidak. Atau hanya dakwaan semata-mata tanpa kesahan merawat penyakit.
Atau mungkin kaedah ini adalah amalan para Nabi atau Sahabat? Namun di mana dalilnya.
Saya ingin membacanya lanjut jika ada jawaban dari soalan-soalan yang saya kemukakan tadi.

Wallahuaklam

Madinah Munawwarah

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Previous articleTravelog Keningau siri 4
Next articleDR AHMAD ARIF KHUTBAH EID ADHA DARI DLM BILIK TAHANAN SEORANG DIRI..TAKBIR RAYA GEGARKAN PENJARA.
Dilahirkan di Kota Bharu Kelantan. Pendidikan awal di sekolah Kebangsaan Perol dan Sultan Ismail College (SIC), Kelantan. Melanjutkan pelajaran di peringkat ijazah perubatan di Universiti Sains Malaysia, Kubang Kerian, Kelantan. Kemudian, melanjutkan pelajaran ke peringkat Sarjana (Master of Medicine) dalam pengkhususan Perubatan Keluarga di Universiti Kebangsaan Malaysia. Kini berkhidmat di Klinik Kesihatan Ketengah Jaya, Dungun, Terengganu sebagai Pakar Perunding Perubatan Keluarga. Banyak terlibat dalam menyampaikan ceramah mengenai fikah perubatan. Menulis secara aktif dalam laman web peribadi beliau berkaitan isu-isu semasa termasuk vaksin dan sebagainya. Motto utama hidup beliau adalah Hidup Bermanfaat. Maklumat lanjut mengenai beliau dan hasil penulisan lain boleh diperolehi dari laman web www.suhazeli.com