Ada pihak masih fobia dengan PKP (Lockdown) semasa pandemik COVID-19 lalu. Katanya lockdown itu adalah arahan daripada dajal yang WHO itu ketua agen dajal. Berminda-ketat betul pemikiran sebegitu.
Dakwaan yang menyatakan bahawa WHO (World Health Organisation) akan mempunyai kuasa penuh untuk mengarahkan lockdown atau darurat tanpa kebenaran atau ulasan daripada Raja-Raja Melayu dan kerajaan Malaysia adalah TIDAK TEPAT. Pindaan kepada International Health Regulations (IHR) yang sedang dibincangkan tidak memberikan kuasa mutlak kepada WHO untuk mengarahkan tindakan-tindakan tersebut.
IHR adalah satu set peraturan yang bertujuan untuk membantu negara-negara bersiap-siaga dan bertindak balas terhadap wabak penyakit dan kejadian kesihatan awam yang lain yang berisiko merebak secara antarabangsa. Pindaan yang dicadangkan adalah hasil daripada pengalaman yang diperolehi semasa pandemik COVID-19 dan bertujuan untuk memperkuatkan kerjasama antarabangsa dalam menghadapi ancaman kesihatan awam. Proses perbincangan masih lagi dijalankan, tiada keputusan muktamad pun lagi.
WHO tidak mempunyai kuasa untuk membuat arahan lockdown negara tertentu jika berlaku sesuatu wabak penyakit. WHO hanya boleh memberi nasihat, bantuan dan sokongan kepada negara-negara ahli, tetapi tidak boleh mengenakan sebarang tindakan paksaan atau undang-undang. Setiap negara mempunyai hak kedaulatan untuk menentukan dasar-dasar kesihatan awam yang sesuai dengan keadaan dan keperluan mereka.
Sebagai contoh, pada bulan November 2020, pengerusi pemimpin-pemimpin Kesatuan Eropah, Charles Michel, mencadangkan idea untuk mewujudkan perjanjian antarabangsa yang akan membantu dunia menghadapi krisis kesihatan masa depan seperti pandemik COVID-19. Perjanjian ini bertujuan untuk meningkatkan akses sejagat dan saksama kepada vaksin, ubat-ubatan dan diagnostik untuk pandemik, serta meningkatkan rasa tanggungjawab, ketelusan dan kerjasama di peringkat global.
Pada bulan Mac 2021, pemimpin 23 negara dan WHO menyokong idea perjanjian tersebut, dan menggesa semua negara untuk menyertai usaha ini. Namun, perjanjian ini masih dalam peringkat perbincangan dan belum ditandatangani oleh mana-mana negara. Perjanjian ini juga tidak akan memberi WHO kuasa untuk mengawal dasar-dasar negara-negara ahli, tetapi hanya akan menggalakkan kerjasama dan koordinasi antara negara-negara dalam menghadapi ancaman pandemik.
Oleh itu, WHO tidak boleh buat arahan lockdown negara tertentu jika berlaku sesuatu wabak penyakit, tetapi hanya boleh memberi panduan dan sokongan berdasarkan bukti saintifik dan pengalaman terbaik. Setiap negara masih mempunyai kuasa untuk membuat keputusan sendiri mengenai langkah-langkah pencegahan dan kawalan pandemik.
Suhazeli Abdullah
Pakar Perubatan Keluarga
Sumber:
(3) WHO “pandemic treaty” will not rob Australia of its sovereignty. https://www.rmit.edu.au/news/factlab-meta/who–pandemic-treaty–will-not-rob-australia-s-sovereignty.
(5) WHO health regulations don’t infringe on US decision-making. https://apnews.com/article/fact-check-who-national-sovereignty-038069150355.
(7) New treaty set to unite nations against future pandemics | World …. https://www.weforum.org/agenda/2021/03/new-treaty-aims-to-unite-nations-in-preparation-for-future-pandemics/.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Words Format E Book
Previous articlePindaan IHR: Mengapa Vaksin Akan Menjadi Keperluan Penting Untuk Kesihatan Awam?
Next articlePfizer kalah kes mahkamah dan Vaksin Covid-19 Merbahaya?
Dilahirkan di Kota Bharu Kelantan. Pendidikan awal di sekolah Kebangsaan Perol dan Sultan Ismail College (SIC), Kelantan. Melanjutkan pelajaran di peringkat ijazah perubatan di Universiti Sains Malaysia, Kubang Kerian, Kelantan. Kemudian, melanjutkan pelajaran ke peringkat Sarjana (Master of Medicine) dalam pengkhususan Perubatan Keluarga di Universiti Kebangsaan Malaysia. Kini berkhidmat di Klinik Kesihatan Ketengah Jaya, Dungun, Terengganu sebagai Pakar Perunding Perubatan Keluarga. Banyak terlibat dalam menyampaikan ceramah mengenai fikah perubatan. Menulis secara aktif dalam laman web peribadi beliau berkaitan isu-isu semasa termasuk vaksin dan sebagainya. Motto utama hidup beliau adalah Hidup Bermanfaat. Maklumat lanjut mengenai beliau dan hasil penulisan lain boleh diperolehi dari laman web www.suhazeli.com