#PelajariAdab 

Daku selalu berfikir panjang untuk muat naik status facebook atau twitter apabila melibatkan gambar yang agak sensitif. Begitu juga gambar-gambar yang mendedahkan aurat, dimuat naik ke laman website peribadi.

Secara personal, sebagai muslim, biarlah orang lain nak kata apapun padaku. Prinsip menjaga maruah orang perlu dijaga walaupun gambar sesorang itu sudah bertebaran di alam maya. Biarlah orang lain sebarkan tetapi bukan daku. Seboleh-bolehnya daku elakkan share gambar sensitif sedemikian kecuali ianya amat mendesak dan perlu dipaparkan. Jika dalam bentuk kartun, lakaran atau lukisan yang bukan gambar real akan daku utamakan. 

Pernah daku bertanya penasihat Pusat Talaqqi Batu Rakit, Ustaz Ahmad Tarmizi Taha dalam isu ini. Soalannya: 

Lakaran sebegini lebih baik

Boleh tak doktor share gambar (real) aurat wanita atau lelaki dalam media bagi tujuan pendidikan kesihatan? Contohnya: gambar wanita hamil yang berbikini free hair sedang melakukan senaman kesihatan semasa hamil?

Beliau menjawab: 

Pendedahan gambar yang mendedahkan aurat adalah menjadi khilaf dalam ilmuwan Islam. Ada yang berpendapat gambar aurat adalah hukumnya seperti aurat. Ada yang berpendapat gambar aurat hukumnya adalah bukan aurat dan boleh dilihat.

Walaubagaimanapun mereka yang tidak berbeza pendapat haram mendedahkan gambar yang menaikkan nafsu.

Berdasarkan kenyataan tersebut, hukum pendedahan gambar wanita hamil yang berbikini free hair sedang melakukan senaman kesihatan adalah khilaf hukumnya.

Walaubagaimanapun, perkara yang perlu diperhati ialah kesan kepada masyarakat akibat pendedahan tersebut. Jika menyebabkan free hair menjadi ikutan dan dianggap perkara biasa dan tidak menjadi kesalahan dalam masyarakat, maka pendedahan tersebut adalah tidak wajar.

Begitu juga perlu dilihat dari sudut maruah. Adakah pendedahan gambar dengan posture yang sebegitu mencalarkan maruah atau tidak? Jika ianya menjatuhkan maruah maka ianya perlu dielak.

Untuk mencari jalan keluar dari pendedahan aurat tersebut, wajar difikirkan alternatif lain yang dapat mencapai objektif iaitu memberi kesedaran kepentingan senaman kesihatan.

Jika kita perhati, kebiasaannya klip video yang memaparkan binatang sedang disembelih disensor@ditutupi pada bahagian yang disembelih. Sedangkan di dalam hadis dinyatakan kelebihan melihat titisan darah binatang korban yang tumpah di tanah.

Namun pendedahan sedemikian seperti sembelihan lembu atau gambar free hair dan seumpamanya ini boleh menimbulkan krisis nilai dalam jiwa anak-anak. Ia juga memberi kesan psikologi yang mendalam kepada anak-anak atau penonton media sosial kita dari sudut pembangunan sakhsiah diri. 

Walaubagaimanapun jika gambar tersebut hanya didedahkan kepada golongan yang tertentu, dan terdapat keperluan untuk memaparkan gambar tersebut, hukumnya  adalah harus tetapi sekadar yang perlu. Hukum ini juga terpakai kepada pendedahan gambar kemaluan untuk tujuan pembelajaran dan pengajaran jika tiada alternatif lain.

Semoga dengan penjelasan ini memberi garis panduan kepada rakan-rakan media maya saya. 

Dr Suhazeli Abdullah 

Fb.com/drsuhazeli 

13.12.2016

Kuala Berang 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Previous articleCocktail Durjana Pemutih Wajah
Next articlePenggunaan Enoxaparin (clexane) vs Fondaparinux (arixtra); haram vs halal
Dilahirkan di Kota Bharu Kelantan. Pendidikan awal di sekolah Kebangsaan Perol dan Sultan Ismail College (SIC), Kelantan. Melanjutkan pelajaran di peringkat ijazah perubatan di Universiti Sains Malaysia, Kubang Kerian, Kelantan. Kemudian, melanjutkan pelajaran ke peringkat Sarjana (Master of Medicine) dalam pengkhususan Perubatan Keluarga di Universiti Kebangsaan Malaysia. Kini berkhidmat di Klinik Kesihatan Ketengah Jaya, Dungun, Terengganu sebagai Pakar Perunding Perubatan Keluarga. Banyak terlibat dalam menyampaikan ceramah mengenai fikah perubatan. Menulis secara aktif dalam laman web peribadi beliau berkaitan isu-isu semasa termasuk vaksin dan sebagainya. Motto utama hidup beliau adalah Hidup Bermanfaat. Maklumat lanjut mengenai beliau dan hasil penulisan lain boleh diperolehi dari laman web www.suhazeli.com