, ,

Manfaat dan Hukum Ganja

Ramai yang akan melenting apabila isu pengharaman ganja ditulis dalam media massa mahupun media sosial. Para penyokong ganja akan bermati-matian mempertahankan kewajaran penggunaan ganja dalam hidup seharian terutama sekali sebagai rawatan penyakit. Kata mereka, ganja ini adalah ubat-ubatan dari para alim ulama terdahulu dan para saintis sejak berabad lamanya. Cuma, hasil konspirasi barat dan Israel yang cuba melenyapkan keistimewaan ganja ini kerana ingin menaikkan ubat-ubatan moden yang berpaksikan syarikat farmasi kapitalis.

Ada juga mendakwa ganja wujud sebelum datangnya Rasulullah SAW lagi. Andainya ganja haram, kenapa tiada hadis nabi yang melarangnya? Ganja juga bukan punca ketagihan. Ketagihan rokok lebih parah dari ganja. Begitulah beberapa hujah para penyokong tegar bagi membolehkan ganja dihalalkan dalam negara.

Mari kita melihat asas kepada pengharaman sesuatu yang memabukkan termasuk ganja:

«نَهَى رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ عَنْ كُلِّ مُسْكِرٍ وَمُفَتِّرٍ»

Nabi SAW melarang setiap yang memabukkan dan yang mengkhayalkan/melemahkan badan. [Hadis Abu Dawud]

قَالَ الطِّيبِيُّ لَا يَبْعُدُ أَنْ يُسْتَدَلَّ بِهِ عَلَى تَحْرِيمِ الْبَنْجِ وَالشَّعْثَاءِ وَنَحْوِهِمَا مِمَّا يُفْتِرُ وَيُزِيلُ الْعَقْلَ لِأَنَّ الْعِلَّةَ وَهِيَ إِزَالَةُ الْعَقْلِ مُطَّرِدَةٌ فيها

Menurut al Tiibi, tidak jauh dari kebenaran jika hadis di atas dijadikan dalil haramnya ganja dan sya’tha dan seumpamanya iaitu setiap apa yang boleh melemah dan menghilangkan akal kerana berpotensi menghilangkan akal secara konsisten. [Dari Aun al Ma’bud Syarh Sunan Abi Dawud]

Fatwa Saudi pula menyatakan dalil pengharaman ganja ialah diqiaskan kepada arak iaitu menghilangkan akal.

Manakala dalam Mausu’ah Kuwait dinyatakan ganja adalah halal jika digunakan dengan betul seperti dijadikan. Ganja haram bukan kerana daunnya tetapi kerana kesan penyalahgunaannya. Pengharaman ganja adalah haram lighairih. Haram setelah datang suatu mudarat kepada manusia.

Ibnu Hajar Al-Asqalani menukil ijma` (kesepakatan alim ulama) tentang haramnya ganja dengan dengan berkata: barangsiapa yang menghalalkannya, niscaya dia telah kafir. [kitab Az- Zawajir `an Iqtiraf al-abair 1/213]. Dan dalam kitab Fathul bari, beliau berkata: Hukumnya haram berdasarkan maksud hadis Nabi SAW yang berbunyi: setiap yang memabukkan hukumnya haram.

Ibnul Qoyyim pula berkata: Sesungguhnya setiap yang memabukkan masuk ke dalam kategori arak, baik berupa cairan maupun pepejal, yang diperas maupun yang dimasak. Termasuk di dalamnya yang digunakan oleh orang-orang fasik dan pendosa, iaitu ganja (dan seumpamanya). Seluruhnya termasuk arak yang diharamkan secara jelas berdasarkan hadis sahih dari Rasulullah SAW yang tiada cacat pada sannadnya, setiap yang memabukkan hukumnya haram.”…. sekalipun ganja tidak termasuk dalam sabda Nabi SAW, tetapi dia tetap haram berdasarkan qias yang menyamaratakan seluruh perkara yang memabukkan kerana illat (alasan hukum) yang sama. [lihat kitab Zaadul Ma`ad fi Hadyi ` ibaad, 5/ 747, dan kitab Al-Mukh adirat Al-Aqiqir an-Nafsiyah, hal: 18-20].

Penggunaan ganja telah difatwakan haram oleh Muzakarah Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaan yang bersidang kali Ke-76 pada 21 – 23 Nov 2006. Pengharaman ini sepatutnya menjadi dalil yang kuat bagi masyarakat Islam khususnya untuk menolak sekeras-kerasnya usaha untuk menghalalkan penggunaan ganja di Malaysia.[Fahmi Hassan, 2016]

Terdapat beberapa kajian klinikal dijalankan bagi mengetahui keberkesanan ganja dalam merawat penyakit. Antaranya ganja digunakan dalam melawan muntah yang teruk terhadap pesakit yang sedang menjalani kemoterapi. Tetapi kajian menunjukkan tidak konklusif.

Begitu juga ganja digunakan dalam merawat pesakit kanser terminal. Guna untuk memberi rasa tenang dan kurangkan kesakitan yang amat akibat kanser terminal. Kanser terminal bermaksud pesakit telah melalui fasa-fasa rawatan dan sudah berada dipenghujung usia setelah berubat. Menunggu saat-saat kematian yang menakutkan. Dikala ini mereka memerlukan ketenangan dan pengurangan kesakitan akibat kanser. Setakat ini menggunakan ganja dalam perawatan pesakit terminal bukan mendesak. Ini kerana terdapat ubatan alternatif lain yang boleh digunakan dan diiktiraf melalui kajian.[Fahmi Hassan, 2016]

Andaikata terdapat bukti kukuh kajian santifik yang terkini ganja lebih hebat keberkesanannya dalam merawat pesakit berbanding ubatan dari yang lain, mungkin boleh difikirkan semula dari sudut amalan penggunaannya dalam merawat pesakit. Ilmu perubatan senantiasa berubah berdasarkan dinamika hasil cerapan para pengkaji.

Dr Suhazeli Abdullah
Pakar Perubatan Keluarga
Fb.com/drsuhazeli
suhazeli.com

24.1.2017
Dungun Terengganu

Pautan
[1] Meta Analysis penggunaan cannabis dalam perubatan. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26103030
[2] Salah tafsir penggunaan ganja dalam perubatan.https://suhazeli.com/wp/?p=2042
[3] Marijuana boleh merawat kanser?https://suhazeli.com/wp/?p=2117

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...