image

By Editor: 10/12/2015

51 perisa rokok elektronik yang diuji, 47 daripadanya memiliki sekurang-kurangnya 1 jenis bahan kimia berbahaya yang dikaitkan dengan paru-paru.

Perkembangan yang sangat pesat berserta populariti rokok elektronik (vape), telah dipasarkan sebagai alternatif yang lebih sihat daripada rokok sebenar. Saintis telah melakukan kajian ke atas bahan kimia yang digunakan di dalam usaha untuk mengenal pasti sebarang risiko kesihatan.

Terbaru satu kajian menunjukkan bahawa rokok elektronik boleh mendatangkan kemudaratan yang besar kepada penghisapnya (vapers), terdapat lebih daripada 75 peratus dari pelbagai jenis rokok elektronik telah diuji mengandungi diacetyl – bahan kimia berperisa yang sebelum ini dikaitkan dengan penyakit pernafasan yang teruk – bronchiolitis obliterans.

Keadaan paru-paru yang lemah serta lesu lesu dikenali sebagai ‘paru-paru bertih jagung’ (popcorn lung) – atau ‘paru-paru pekerja industri bertih jagung – mengimbau semula awal 2000, apabila pertama kali kemunculannya terhadap pekerja-pekerja industri makanan yang menghidu perisa mentega tiruan dalam peralatan pemprosesan ketuhar gelombang mikro bertih jagung.

Penyakit bawaan diacetyl ini disedut daripada perisa dalam satu tempoh yang panjang, bahan kimia ini boleh mengurangkan aliran udara di dalam paru-paru dengan menutup laluan-laluan lubang udara yang disebut bronchioles. Bahan kimia ini juga sangat bahaya kepada mereka yang terdedah secara berterusan di tempat kerja, meskipun terdapat sekurang-kurangnya satu kes yang melibatkan penggemar tegar bertih jagung yang diproses dari ketuhar gelombang mikro yang menggunakan pelbagai beg makanan harian selama lebih satu dekad.

“Kesedaran terhadap bahaya yang dikaitkan dengan sedutan bahan kimia berperisa bermula dengan ‘paru-paru bertih jagung’ lebih sedekad lalu”, kata Joseph Allen, seorang pakar penilaian di Universiti Harvard T.H. Chan School of Public Health. “Meskipun, diacetyl dan bahan kimia berperisa yang lain digunakan lebih daripada bertih jagung berperisa mentega, termasuk, perisa buah-buahan, alkohol, dan kami meneliti kajian kami, rokok elektronik (vape) berperisa gula-gula.”

Dengan lebih 7000 jenis perisa rokok elektronik (vape) dan jus elektronik (digunakan dalam peranti isian semula) dalam pasaran, ianya terlalu sukar dan mustahil untuk menguji kesemuanya. Untuk kajian ini, Allen dan pasukannya telah memilih 51 jenis perisa rokok elektronik (vape) yang telah dijual dengan sembilan jenama yang berbeza, pemilihan perisa berdasarkan potensi daya tarikan kepada kanak-kanak, remaja dan kelompok belia. Setiap produk telah dimasukkan ke dalam ruang tertutup yang dikepilkan bersamanya peranti-binaan makmal yang menarik udara melalui rokok elektronik (vape) selama 8 saat dalam satu masa.

Analisis aliran udara menunjukkan bahawa diacetyl wujud dalam 39 daripada 51 perisa yang diuji. Apabila ujian terhadap kewujudan acetoin dan 2.3 pentanedione – dua sebatian perisa yang berpotensi menyebabkan bahana yang memudaratkan pernafasan di tempat kerja – sekurang-kurangnya salah satu daripada tiga bahan kimia telah dikesan dalam 47 daripada 51 perisa yang diuji.

Kumpulan ini telah memasukkan senarai penuh perisa yang ditemui mengandungi diacetyl dan/atau bahan kimia lain dalam kertas penyelidikan mereka, diterbitkan di Environmental Health Perspectives, termasuk perisa Cherry Crush, Peach Schnapps, Vanila Bean, dan Grape Hookah. (sekadar menyebutkan beberapa perisa yang telah dikaji)

Hasil penemuan memberikan maklumat yang lebih mengenai potensi betapa bahayanya rokok elektronik (vape), akan tetapi pasukan penyelidik ini juga menekankan bahawa kita sebenarnya baru sahaja bermula dalam memahami implikasi kesihatan terhadap pilihan ubat baru. Meskipun saiz sampel kajian ini hanyalah perbandingan kecil – sekadar 51 perisa daripada lebih 7000 yang berada dalam pasaran, dan semata-mata mewakili sembilan produk berjenama – penghisap rokok elektronik (vapers) mestilah memikirkan hal ini sekiranya mereka memilih untuk terus menghisap, ini kerana mereka percaya dan yakin bahawa mereka tidak merosakkan tubuh badannya yang sihat.

“Memandangkan kebanyakan perihal kesihatan yang dikaitkan dengan rokok elektronik (vape) menumpukan kepada nikotin semata-mata, masih terlalu awal dan banyak lagi perkara yang kita tidak tahu tmengenai rokok elektronik (vape) ini,” kata salah seorang penyelidik, David Christiani. “Selain mengandungi pelbagai peringkat yang boleh mengakibatkan barah yang lain, seperti formaldehyde (juga dikenali sebagai karsinogen iaitu agen yang menyebabkan barah), dan kajian kami telah menunjukkan bahan kimia berperisa boleh menyebabkan kerosakan paru-paru”

SUMBER – ScienceAlert

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Words Format E Book
Previous articleMPN Selar Kenyataan G25 Isu Khalwat
Next articleRumusan Siri Jelajah Penerangan Vape JKNT
Dilahirkan di Kota Bharu Kelantan. Pendidikan awal di sekolah Kebangsaan Perol dan Sultan Ismail College (SIC), Kelantan. Melanjutkan pelajaran di peringkat ijazah perubatan di Universiti Sains Malaysia, Kubang Kerian, Kelantan. Kemudian, melanjutkan pelajaran ke peringkat Sarjana (Master of Medicine) dalam pengkhususan Perubatan Keluarga di Universiti Kebangsaan Malaysia. Kini berkhidmat di Klinik Kesihatan Ketengah Jaya, Dungun, Terengganu sebagai Pakar Perunding Perubatan Keluarga. Banyak terlibat dalam menyampaikan ceramah mengenai fikah perubatan. Menulis secara aktif dalam laman web peribadi beliau berkaitan isu-isu semasa termasuk vaksin dan sebagainya. Motto utama hidup beliau adalah Hidup Bermanfaat. Maklumat lanjut mengenai beliau dan hasil penulisan lain boleh diperolehi dari laman web www.suhazeli.com