*DG of Health Newsflash*

Tengahari ini, YB Menteri Kesihatan Datuk Seri Dr Dzulkefly Ahmad, YB Zuraida Kamaruddin, iaitu Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan, dan YB Dr Lee Boon Chye, Timbalan Menteri Kesihatan telah diiringi oleh barisan kepimpinan tertinggi KKM bagi melawat restoran dan medan selera di Presint 9. Ini bersempena pelancaran Program RESTART iaitu Restoran Tanpa Asap Rokok anjuran bersama Persatuan Kanser Kebangsaan Malaysia dan kumpulan media sosial seperti MedTweetMy, Persatuan intergrasi Profesional Perubatan Malaysia (MIMPA), Medical Mythbuster Malaysia (M3) dan Public Health Malaysia (PHM).

Program yang menggalakkan penglibatan orang ramai untuk berkongsi maklumat tentang pelaksaan pewartaan ini adalah sangat dialu-alukan agar dapat membantu KKM dalam menguatkuasakan larangan ini melalui pemerkasaan masyarakat. Inisiatif larangan merokok di tempat makan ini memerlukan sokongan dan penglibatan segenap lapisan masyarakat, Kementerian atau Agensi Kerajaan dan Bukan Kerajaan, Badan-badan Bukan Kerajaan, industri, Persatuan-persatuan dan individu agar dapat bersama-sama dalam memastikan larangan merokok di tempat makan dapat dipatuhi sepenuhnya.

*Datuk Dr Noor Hisham Abdullah*

*KP Kesihatan*

Tengahari ini, YB Menteri Kesihatan Datuk Seri Dr Dzulkefly Ahmad, YB Zuraida Kamaruddin, iaitu Menteri Perumahan dan…

Posted by Noor Hisham Abdullah on Wednesday, 2 January 2019

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Previous articleKanada pun Tidak Suruh Guna Ganja Perubatan
Next articleBolehkah Kencing Manis Sembuh?
Dilahirkan di Kota Bharu Kelantan. Pendidikan awal di sekolah Kebangsaan Perol dan Sultan Ismail College (SIC), Kelantan. Melanjutkan pelajaran di peringkat ijazah perubatan di Universiti Sains Malaysia, Kubang Kerian, Kelantan. Kemudian, melanjutkan pelajaran ke peringkat Sarjana (Master of Medicine) dalam pengkhususan Perubatan Keluarga di Universiti Kebangsaan Malaysia. Kini berkhidmat di Klinik Kesihatan Ketengah Jaya, Dungun, Terengganu sebagai Pakar Perunding Perubatan Keluarga. Banyak terlibat dalam menyampaikan ceramah mengenai fikah perubatan. Menulis secara aktif dalam laman web peribadi beliau berkaitan isu-isu semasa termasuk vaksin dan sebagainya. Motto utama hidup beliau adalah Hidup Bermanfaat. Maklumat lanjut mengenai beliau dan hasil penulisan lain boleh diperolehi dari laman web www.suhazeli.com