Kenapa mereka suka cakap kasar, perli doktor dan perbodohkan orang lain? Hilang terus akhlak dan adab. Sestengah mereka mengaku pejuang Imam Mahdi yang akan muncul di Akhir zaman, tetapi tengok kepada percakapan dan perangai, tak layak dalam syariat agama.

Semakin tenat dah netizen yang seangkatan dengan mereka, komen-komen di media-media sosial amat menjelikkan. Jarang saya nampak bangsa lain pun melontarkan komen sedemikian rupa. Bukan sahaja menuduh doktor-doktor KKM itu dajjal, malah ada yang sanggup lukis karikatur menghina. Adakah ini sebahagian dari fitnah akhir zaman?

Akaun palsu media sosial bercambah ibarat cendawan lepas hujan. Komen-komen yang dibuat itu menghasut masyarakat supaya percaya kepada naratif berita separuh masuk, palsu, putarbelit dan sengaja direkacipta diluar konteks sebenar. Apabila diperjelaskan, lantas dituduh doktor yang beri penjelasan itu penyembah vaksin, agen dajjal dan sebagainya.

DrS
15.2.2020

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Previous articleKanak-kanak Mati 52 kali ganda akibat vaksin?
Next articlePenjelasan Jururawat yang Cucuk Vaksin COVID-19 Anak KJ
Dilahirkan di Kota Bharu Kelantan. Pendidikan awal di sekolah Kebangsaan Perol dan Sultan Ismail College (SIC), Kelantan. Melanjutkan pelajaran di peringkat ijazah perubatan di Universiti Sains Malaysia, Kubang Kerian, Kelantan. Kemudian, melanjutkan pelajaran ke peringkat Sarjana (Master of Medicine) dalam pengkhususan Perubatan Keluarga di Universiti Kebangsaan Malaysia. Kini berkhidmat di Klinik Kesihatan Ketengah Jaya, Dungun, Terengganu sebagai Pakar Perunding Perubatan Keluarga. Banyak terlibat dalam menyampaikan ceramah mengenai fikah perubatan. Menulis secara aktif dalam laman web peribadi beliau berkaitan isu-isu semasa termasuk vaksin dan sebagainya. Motto utama hidup beliau adalah Hidup Bermanfaat. Maklumat lanjut mengenai beliau dan hasil penulisan lain boleh diperolehi dari laman web www.suhazeli.com