Hujah Ganja Banyak Manfaat Sebenarnya Khayalan Bani Ganja

Tulisan Sdr Fahmi Hassan bab ganja dan kesannya pada kesihatan tidak akan bersisa. Padat dan padu dengan hujah ilmiah.

Ada Ustaz kata ganja itu ada manfaat! Tetapi tidak dibawa hujah dan dalil yang kukuh. Hanya mengaitkan beberapa penulisan dan teori konspirasi yang juga tidak ada asas. Semua kajian berkaitan dengan manfaat ganja hanya kepada pesakit kanser terminal. Terdapat beberapa kajian klinikal dijalankan bagi mengetahui keberkesanan ganja dalam merawat penyakit. Antaranya ganja digunakan dalam melawan muntah yang teruk terhadap pesakit yang sedang menjalani kemoterapi. Tetapi kajian menunjukkan tidak konklusif. Dengan kata lain kajian itu dhaif, tidak boleh dijadikan hujah pun.

Begitu juga ganja digunakan dalam merawat pesakit kanser terminal. Guna untuk memberi rasa tenang dan kurangkan kesakitan yang amat akibat kanser terminal. Kanser terminal bermaksud pesakit telah melalui fasa-fasa rawatan dan sudah berada dipenghujung usia setelah berubat. Menunggu saat-saat kematian yang menakutkan. Dikala ini mereka memerlukan ketenangan dan pengurangan kesakitan akibat kanser. Setakat ini menggunakan ganja dalam perawatan pesakit terminal bukan mendesak. Ini kerana terdapat ubatan alternatif lain yang boleh digunakan dan diiktiraf melalui kajian.[Fahmi Hassan, 2016]

Tetapi yang banyak dalam kajian adalah mendatangkan kemudaratan kepada individu dan negara. Sila baca hujahan lanjut Sdr Fahmi Hassan ini. Hujah tersedia hidang untuk dihadam.

MANA ADA ORANG HISAP GANJA JADI GANAS?!

Bila keluar berita tentang mereka yang ditangkap kerana melakukan jenayah turut positif ganja, maka keluarlah penyokong tegar ganja menggunakan pernyataan ini untuk mempertahankan ketagihan ganja mereka.

Ini terjadi kerana mungkin mereka berada dalam keadaan ‘denial’. Selama ini mereka beranggapan ia adalah dadah rekreasi yang selamat, mana mungkin ia mendatangkan bahaya.

Kesan psikoaktif ganja adalah disebabkan oleh THC. Pada dos yang rendah, ia akan mendatangkan kesan tenang, ‘high’ dan gembira. Ini lah yang dialami oleh kebanyakan pengguna ganja (Webb et. al, 1996, 1998).

Namun pada dos yang lebih tinggi, atau kepada pengguna ganja baru, ia boleh menyebabkan kesan yang tidak seronok seperti, panik, resah, paranoia dan juga psikosis. Keadaan ini adalah lebih teruk di kalangan mereka yang mempunyai masalah psikologi (Johns, 2001).

Ini bukan pernyataan saya. Ini adalah kajian dari saintis yang menjalankan kajian terhadap ganja.

Tak cukup dengan itu, kajian-kajian telah menunjukkan hubungan di antara penggunaan ganja dan keganasan seperti:-

1. Pengguna ganja di peringkat remaja menunjukkan peningkatan dalam sikap ganas (Mercedo-Crespo & Mbah, 2013).

2. Pengguna ganja di peringkat awal remaja lebih ramai terlibat dalam aktiviti jenayah termasuk kekerasan fizikal dan seksual (Niveau & Dang, 2003).

3. Pengguna ganja didapati mempunyai masalah hubungan dengan masyarakat dan skil sosial yang rendah (Vandrey, Budney, Kamon, & Stanger, 2005).

4. Lebih kerap terlibat dalam melakukan kekasaran terhadap pasangan sama ada secara fizikal atau verbal (Reingle et al., 2012).

Ini hanya beberapa contoh dari puluhan kajian yang menunjukkan hubungan penggunaan ganja dan keganasan.

Jadi, siapa yang anda lebih percaya. Pengguna ganja atau ahli sains yang mendedikasikan ilmu dan hidup mereka untuk mengkaji?

Fahmi Hassan (F. H. Abad)

fb.com/fahmiabad

www.fahmihassan.net

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
6 replies

Comments are closed.