Sekitar sepuluh tahun lalu saya pernah diceritakan oleh staf kesihatan tempat saya bekerja mendakwa salah seorang pesakitnya hamil anak bunian. Cerita yang lebih kurang sama dalam salah satu laman media maya. Ringkasan cerita sebegini:

Pesakit disahkan mengandung oleh klinik kesihatan dan telah berulang untuk check up beberapa kali. Semuanya ok. Pada satu hari si ibu bermimpi bersalin dan bayi keluar berbidankan seseorang. Lepas sedar dari tidur, perutnya kempis dan pergi klinik untuk scan. Didapati bayi sudah tiada.

Si ibu telah dirujuk ke hospital untuk pengesahan doktor pakar. Namun si ibu telah dimarahi doktor pakar kerana tiada bukti mengandung. Hatta buku merah (buku rekod ibu hamil) masa mengandung pun didakwa hilang dalam almari sebaik sahaja bersalin melalui mimpi. Permeriksaan melalui ultrasound juga didapati tiada janin. Oleh yang demikian pihak hospital tidak ada bukti pemeriksaan sebelum, dan semasa pemeriksaan dijalankan. Si ibu dibenarkan pulang.

Tetapi pihak keluarga tidak berpuas hati dengan keterangan dari doktor pakar. Lalu mereka menemui perawat darul Syifa. Pengamal Perubatan Islam mempercayai ia adalah kandungan jin. Menurut cerita lanjut, atuk si ibu beramal dengan pelira jin dan berjanji akan memberikan salah seorang zuriat mereka kepada jin tersebut.

Selepas kejadian bersalin anak jin tersebut, si ibu dikatakan mengalami banyak pengalaman dan perangai ganjil. Selalu bercakap-cakap dengan seseorang dan senyum/ketawa/menangis tanpa sebab. Apabila si ibu dirujuk kepada pakar psikiatri, beliau menceritakan bahawa suara yang berinteraksi selama ini adalah kaum dari jin. Kisah setelah 11 tahun berlalu di mana jin tersebut terus berkomunikasi dengan si ibu, bahawa ‘anak’ beliau itu sekarang ni selamat dalam alam jin dan sudah menjadi hafiz Al Quran. Malah menjadi imam di masjid jin sekitar perumahan tersebut.

Pakar psikiatri mendiagnosa si ibu mempunyai penyakit psikaitri kerana mendengar ucapan di alam ghaib dan beberapa insiden pelik yang lain.

Soalan kepada Ustaz:

1) Adakah terdapat hadis Rasulullah atau seerah para sahabat yang seumpama ini dan dinukilkan oleh para ulama muktabar?

2) Adakah sebarang bahan rujukan kitab atau seumpamanya pernah ditulis oleh para penulis sejarah yang berwibawa.

3) Adakah kejadian ini wujud dalam alam Melayu sahaja? Di timur tengah atau benua Asia lain bagaiamana?

4) Adakah benar manusia boleh bekomunikasi dengan jin dan berlaku perkahwinan sehinggalah boleh menyetubuhi manusia serta beranak pinak?

◾◾◾◾◾◾◾◾◾

*JAWAPAN*

Bagi menjawab senario panjang ini saya akan menjawab soalan yang terakhir dahulu. Kewujudan hubungan manusia dengan jin? Jin berkemampuan jimak manusia. Perkara tersebut bukanlah mustahil pada aqal. Adakah ianya pernah berlaku?

Para ulamak berbeza pendapat berkenaan adakah pernah berlaku persetubuhan antara manusia dan jin. Jumhur ulamak berpendapat ianya pernah berlaku.

Di antara bukti jumhur berpendapat ianya boleh berlaku dan pernah berlaku ialah perbezaan pendapat berkenaan hukum perkahwinan antara manusia dan jin. Di antara catatan yang menunjukkan persetubuhan antara jin dan manusia boleh berlaku ialah catatan ulama tafsir yang menyatakan bahawa ibu kepada Balqis@Bilqis adalah jin.

Al Qurtubi menyatakan:

كَانَتْ أُمُّ بِلْقِيسَ مِنَ الْجِنِّ يُقَالُ لَهَا بَلْعَمَةُ بِنْتُ شَيْصَانَ

Bermaksud: Ibu Bilqis adalah jin yang bernama bal’amah bin Syaishon.

Walaubagaimanapun Syeikh Syanqiti berpendapat hadis yang berkaitan ibu Bilqis itu kaum jin adalah hadis dhoif.

Manakala sebahagian yang lain pula berpendapat ianya tidak berlaku. Di antara yang berpegang dengan pendapat ini ialah al Mawardi.

A) HUJAH PENDAPAT TIDAK BERLAKU

Di antara mereka yang berpendapat persetubuhan antara jin dan manusia tidak berlaku ialah al Mawardi. Al Qurtubi menaqalkan hujah beliau di dalam tafsirnya dengan catatan berikut:

قَالَ الْمَاوَرْدِيُّ: وَالْقَوْلُ بِأَنَّ أُمَّ بِلْقِيسَ جِنِّيَّةٌ مُسْتَنْكَرٌ مِنَ الْعُقُولِ لِتَبَايُنِ الْجِنْسَيْنِ، وَاخْتِلَافِ الطَّبْعَيْنِ، وَتَفَارُقِ الْحِسَّيْنِ ، لِأَنَّ الْآدَمِيَّ جُسْمَانِيٌّ وَالْجِنَّ رُوحَانِيٌّ، وَخَلَقَ اللَّهُ الْآدَمِيَّ مِنْ صَلْصَالٍ كَالْفَخَّارِ، وَخَلَقَ الْجَانَّ مِنْ مَارِجٍ مِنْ نَارٍ، وَيُمْنَعُ الِامْتِزَاجُ مَعَ هَذَا التَّبَايُنِ.

Bermaksud: Al Mawardi berkata pendapat yang menyebut ibu Bilqis adalah jin, bertentangan dengan aqal kerana perbezaan antara jin dan manusia dan perbezaan kelakuan. Manusia berjisim manakala jin berbentuk ruh (tidak berjisim), Allah mencipta manusia dari tanah liat (seperti tanah liat yang dibakar), Allah menciptakan jin dari api yang tersangat panas. Oleh itu percampuran (persetubuhan) antara jin dan manusia tidak mungkin berlaku.

B) HUJAH PENDAPAT BERLAKU PERSETUBUHAN

Pendapat Al Mawardi tersebut ditolak dengan beberapa hujah antaranya :

Hadis riwayat al Tabarani dan al Darimi bahawa Abdullah bin Mas’ud RA berkata:

لَقِيَ رَجُلٌ مِنْ أَصْحَابِ مُحَمَّدٍ صَلى الله عَليهِ وسَلم رَجُلاً مِنَ الْجِنِّ فَصَارَعَهُ فَصَرَعَهُ الإِنْسِيُّ، فَقَالَ لَهُ الإِنْسِيُّ: إِنِّي لأَرَاكَ ضَئِيلاً شَخِيتاً كَأَنَّ ذُرَيِّعَتَيْكَ ذُرَيِّعَتَا كَلْبٍ, فَكَذَلِكَ أَنْتُمْ مَعْشَرَ الْجِنِّ, أَمْ أَنْتَ مِنْ بَيْنِهِمْ كَذَلِكَ؟

قَالَ: لَا وَالله إِنِّي مِنْهُمْ لَضَلِيعٌ

Bermaksud: seorang sahabat Nabi SAW bertemu seorang lelaki dari jin, lalu mereka bergelut dan jin tersebut berjaya dikalahkan. Kemudian jin itu berkata, mari kita ulangi pergelutan tersebut, lalu mereka bergelut dan jin tersebut dapat dikalahkan. Lelaki itu berkata aku lihat engkau terlalu kecil dan kurus seolah-olah dua lenganmu seperti lengan anjing. Adakah memang begitu sifat kamu iaitu golongan jin atau engkau sahaja yang lemah? Jin menjawab aku adalah jin yang kuat.

Menurut al Haitami, hadis di atas adalah hadis yang sohih.

Hadis di atas menunjukkan jin ketika menjelma menjadi seorang manusia, sifat-sifat manusia akan wujud pada dirinya.

Oleh itu persetubuhan antara manusia dan jin boleh berlaku kerana apabila jin menjelma seperti manusia, sifat manusia akan wujud pada dirinya.

Dari keterangan di atas dapat disimpulkan bahawa jumhur ulamak berpendapat persetubuhan antara jin dan manusia boleh berlaku.

Dalam dunia rawatan makhluk halus, jin yang jatuh cinta dengan manusia diberi nama jin ASYIQ. Manusia yang terkena gangguan ini kebiasaannya suka bersendirian dan ketika berselimut terasa tenang dan seolah-olah ada sesuatu bersamanya.

Kitab yang bagus dibaca berkenaan jin ialah kitab:

آكام المرجان في أحكام الجان

(Karangan al Syibli)

INTAHA ⏹

WALLAHUA’LAM

Ustaz Ahmad Tarmizi Taha

Penasihat Pusat Talaqqi Batu Rakit

Fb.com/PTBR.Official

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Previous articlePad & Bra Wanita Punca Kanser
Next articleLembu Kacukan Babi
Dilahirkan di Kota Bharu Kelantan. Pendidikan awal di sekolah Kebangsaan Perol dan Sultan Ismail College (SIC), Kelantan. Melanjutkan pelajaran di peringkat ijazah perubatan di Universiti Sains Malaysia, Kubang Kerian, Kelantan. Kemudian, melanjutkan pelajaran ke peringkat Sarjana (Master of Medicine) dalam pengkhususan Perubatan Keluarga di Universiti Kebangsaan Malaysia. Kini berkhidmat di Klinik Kesihatan Ketengah Jaya, Dungun, Terengganu sebagai Pakar Perunding Perubatan Keluarga. Banyak terlibat dalam menyampaikan ceramah mengenai fikah perubatan. Menulis secara aktif dalam laman web peribadi beliau berkaitan isu-isu semasa termasuk vaksin dan sebagainya. Motto utama hidup beliau adalah Hidup Bermanfaat. Maklumat lanjut mengenai beliau dan hasil penulisan lain boleh diperolehi dari laman web www.suhazeli.com