image

Dr Ahmad Arif jurucakap ikhwan yg sdg ditahan di penjara Akrab penjara paling ketat dan kejam di Mesir, menyampaikan khutbah Eid Adha dari dalam bilik tahanan seorang dirinya setelah pegawai penjara tidak membenarkan para tahanan menunaikan solat Eid secara berjamaah di satu kawasan,oleh itu mereka menunaikan solat jamaah drp bilik tahanan masing-masing di belakang dr Arif.Pegawai penjara tidak membenarkan solat raya dan jumaat secara berjamaah.
Namun begitu semalam mrk melaungkan takbir dari bilik masing-masing secara nyaring dan dr arif mengimamkan solat raya serta menyampaikan khutbah.
Setelah solat mereka dikejutkan dgn kematian seorang rakan as syahid Abd Rahman Mustpha disebabkan tidak diberikan rawatan kesihatan yg perlu.Pun begitu seluruh tahanan yakin masa depan tetap cerah dan gemilang,manakala as syahid berbahagia di hari rayanya insyaAllah.

P/s:
Inilah pejuang sebenar,cuba lakukan sunnah Rasulullah dgn begitu bersemangat walaupun dlm tahanan yg cukup kjm dan zalim.Semangat perjuangan berkobar-kobar walaupun diasak bertubi-tubi.

Assyabu. Org

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Words Format E Book
Previous articlePerubatan Islam mesti ada sandaran
Next articleHikmahnya Imam Al Haramain Tidak berwirid Lepas Solat
Dilahirkan di Kota Bharu Kelantan. Pendidikan awal di sekolah Kebangsaan Perol dan Sultan Ismail College (SIC), Kelantan. Melanjutkan pelajaran di peringkat ijazah perubatan di Universiti Sains Malaysia, Kubang Kerian, Kelantan. Kemudian, melanjutkan pelajaran ke peringkat Sarjana (Master of Medicine) dalam pengkhususan Perubatan Keluarga di Universiti Kebangsaan Malaysia. Kini berkhidmat di Klinik Kesihatan Ketengah Jaya, Dungun, Terengganu sebagai Pakar Perunding Perubatan Keluarga. Banyak terlibat dalam menyampaikan ceramah mengenai fikah perubatan. Menulis secara aktif dalam laman web peribadi beliau berkaitan isu-isu semasa termasuk vaksin dan sebagainya. Motto utama hidup beliau adalah Hidup Bermanfaat. Maklumat lanjut mengenai beliau dan hasil penulisan lain boleh diperolehi dari laman web www.suhazeli.com