Waktu tidur, mana boleh dikawal pernafasan melalui hidung atau mulut. Kebanyakan manusia akan tidur dengan mulut terbuka. Tetapi secara fitrah, sistem pernafasan masih melalui hidung kecuali keadaan tertentu yang menyebabkan kita bernafas melalui mulut.

Contohnya bagi segelintir orang mempunyai masalah hidung tersumbat kerana selsema atau struktur septum dalam lubang hidung menghalang laluan udara. Maka pernafasan mulut akan berlaku. Terdapat juga individu yang berpenyakit ‘Sleep Apnea Syndrome’ (SAS) akan bernafas melalui mulut ketika tidur. Tanda utama penyakit SAS ini adalah tidur berdengkur. Namun tidak semua individu berdengkur itu berpenyakit SAS.

Suhazeli Abdullah

Rujuk: Ronald Krueger. Breathe Your Way to a Better Night’s Sleep. Pronto Sleep Online. July 20, 2020.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Words Format E Book
Previous articleMinum Air Garam Ubat Covid-19?
Next articlePerlukah ujian hormon?
Dilahirkan di Kota Bharu Kelantan. Pendidikan awal di sekolah Kebangsaan Perol dan Sultan Ismail College (SIC), Kelantan. Melanjutkan pelajaran di peringkat ijazah perubatan di Universiti Sains Malaysia, Kubang Kerian, Kelantan. Kemudian, melanjutkan pelajaran ke peringkat Sarjana (Master of Medicine) dalam pengkhususan Perubatan Keluarga di Universiti Kebangsaan Malaysia. Kini berkhidmat di Klinik Kesihatan Ketengah Jaya, Dungun, Terengganu sebagai Pakar Perunding Perubatan Keluarga. Banyak terlibat dalam menyampaikan ceramah mengenai fikah perubatan. Menulis secara aktif dalam laman web peribadi beliau berkaitan isu-isu semasa termasuk vaksin dan sebagainya. Motto utama hidup beliau adalah Hidup Bermanfaat. Maklumat lanjut mengenai beliau dan hasil penulisan lain boleh diperolehi dari laman web www.suhazeli.com