Entries by Dr Suhazeli Abdullah

, ,

Pampasan Kesan Sampingan Vaksin COVID-19

Kerajaan dah umum lama dah. Jika benar kesan serius atau mati akibat vaksin COVID-19, kerajaan akan bayar pampasan. Pada 22 March lalu kerajaan dah umum. https://www.sinarharian.com.my/article/129645/KHAS/Covid-19/RM500000-jika-hilang-upaya-mati-akibat-vaksin-Covid-19 Julai, kenyataan rasmi YBMK menyatakan buat masa ini tiada lagi tuntutan pampasan diterima oleh kerajaan. Kerana apa? Tidak ada kes serius atau kematian berlaku. https://www.utusan.com.my/berita/2021/07/tiada-lagi-kes-melibatkan-pampasan-covid-19/ Ada pula yang keliru, […]

, ,

Warna Susu Ibu

Terdapat ibu menyusu buat aduan bahawa susu mereka bertukar warna hijau selepas vaksin COVID-19. Setakat yang saya tahu, susu ibu itu terdapat pelbagai warna bergantung kepada keadaan si ibu BUKANNYA akibat VAKSIN. Saya bertanyakan pakar pemakanan Dietitian Fizah | Nur Hafizah M Sobri untuk kepastian. Berikut jawapan beliau. MACAM MACAM WARNA SUSU IBU Eh bukan […]

, , ,

Vaksin AstraZeneca ada Babi?

Hanya MUI sahaja nampak pelik dan terlalu rigid dalam isu ini. Sedangkan ulama lain seluruh dunia tiada masalah pun. Dalam masa yang sama mereka juga membuat kenyataan tegas yang mengharuskan penggunaan vaksin atas dasar darurat. Di hujung kenyataan itu mereka akhirnya menerima pengambilan vaksin AstraZeneca dan lain-lain bukannya menolak sepenuhnya. Inilah fiqh muazanat yang perlu […]

, ,

Duri Protein Vaksin COVID-19 Tiada Butang Off?

Sketsa di Pusat Pemberian Vaksin P: Dr saya tak mboh (tak nak) cucuk vaksin dos 2 ni. D: Apasal? P: Saya dengar satu audio mengatakan bahawa vaksin itu bahaya. Terutamanya vaksin baru Pfizer, kerana dia mengeluarkan 𝗱𝘂𝗿𝗶 𝗽𝗿𝗼𝘁𝗲𝗶𝗻 yang tak dak butang tutup. Pembentukan duri protein itu akan berkali-kali ganda tanpa henti sehingga boleh menyebabkan […]

, ,

Perangai Maknga

Perangai maknga ataupun bahasa orang putih namanya the Peltzman Effect menerangkan mengapa di kalangan yang sudah divaksin sekalipun juga turut dijangkiti COVID-19. Apa itu 𝗣𝗲𝗿𝗮𝗻𝗴𝗮𝗶 𝗠𝗮𝗸𝗻𝗴𝗮 (Peltzman Effect)? Seorang ahli ekonomi bernama Sam Peltzman yang membuat teori ini dari sudut ekonomi pada tahun 1998 dahulu di mana terdapat pemain-pemain dalam industri ekonomi telah mula menceburkan […]

, , , ,

Darah Bekam Selepas Vaksin

𝗗𝗮𝗿𝗮𝗵 𝗕𝗲𝗸𝗮𝗺 𝗦𝗲𝗹𝗲𝗽𝗮𝘀 𝗩𝗮𝗸𝘀𝗶𝗻 Warana darah yang keluar selepas vaksin TIDAK dipengaruhi oleh JENIS vaksin. Akan tetapi ia bergantung kepada individu berkenaan itu sendiri, samada vaksin atau tidak vaksin. Darah yang keluar dari kulit kita akan membeku mengikut masa yang tertentu. Samada warna cerah atau pekat kehitaman, berbeza-beza. Namun kebanyakan manusia adalah sama. Contohnya orang […]

, ,

Vaksin COVID-19 𝗧𝗜𝗔𝗗𝗔 Graphene Oxide

Isu mengenai Graphene Oxide yang kononnya terdapat dalam vaksin COVID-19 terutamanya vaksin Pfizer-BioNTech telah pun diviralkan sejak daripada Jun 2021 lagi. Sudah ramai pakar luar negara memberikan penerangan bahawa berita itu tidak benar. Vaksin COVID-19 𝗧𝗜𝗗𝗔𝗞 mengandungi Graphene Oxide. Itu jelas! Dalam negara kita mula heboh sejak akhir-akhir ini oleh sekumpulan pihak, yang kita ketahui […]

, ,

Dah Vaksin Ramai Mati?

74% 𝗝𝗮𝗻𝗴𝗸𝗶𝘁𝗮𝗻 𝗖𝗢𝗩𝗜𝗗-19 𝗗𝗶 𝗞𝗮𝗹𝗮𝗻𝗴𝗮𝗻 𝗦𝘂𝗱𝗮𝗵 𝗗𝗮𝗽𝗮𝘁 𝗩𝗮𝗸𝘀𝗶𝗻? Biasanya ramai di kalangan kita akan baca laporan berita tak habis. Hanya baca tajuk saje. Tetapi huraian laporan tidak dibaca. Kemudian sebarkan ulasan sendiri yang tidak melihat kepada konteks sebenar. Artikel tu (gambar) adalah respons dari CDC yang keluar kenyataan sebelum ini bahawa mask, penjarakan fizikal, buat […]

,

𝗘𝗠𝗔 𝗧𝗮𝗸 𝗜𝗸𝘁𝗶𝗿𝗮𝗳 𝗔𝘀𝘁𝗿𝗮𝗭𝗲𝗻𝗲𝗰𝗮 𝗱𝗮𝗿𝗶 𝗧𝗵𝗮𝗶 𝗱𝗮𝗻 𝗞𝗼𝗿𝗲𝗮?

𝗘𝗠𝗔 𝗧𝗮𝗸 𝗜𝗸𝘁𝗶𝗿𝗮𝗳 𝗔𝘀𝘁𝗿𝗮𝗭𝗲𝗻𝗲𝗰𝗮 𝗱𝗮𝗿𝗶 𝗧𝗵𝗮𝗶 𝗱𝗮𝗻 𝗞𝗼𝗿𝗲𝗮? Apabila diberitakan bahawa European Medical Agency (EMA) satu badan regulatori ubat-ubatan di Eropah ingin menilai kembali vaksin AstraZeneca yang dikeluarkan pengilangannya dari Korea atau Thailand, maka terdapat tuduhan menyatakan bahawa vaksin AstraZeneca keluaran selain dari US atau UK itu adalah vaksin kelas kedua atau tidak diiktiraf. 𝗔𝗽𝗮 […]

, , , ,

MRNA Vaksin COVID-19 Akan beri Kesan Buruk

Masih lagi diviralkan video Prof Mustafa pada awal januari lalu yang mempertikaikan kerajaan ingin menjalankan program imunisasi COVID-19 Kebangsaan. Pada masa tersebut, vaksin belum pun lagi sampai dalam negara. Malah suntikan pertama yang telah dilakukan oleh YAB PM bermula 24 Febuari 2021. Saya hormati pandangan daripada Prof Mustafa Ali berkaitan dengan kebimbangan beliau mengenai jangka […]

, , ,

Bahaya Vaksin COVID-19?

Saya hormati pandangan daripada Prof Mustafa Ali berkaitan dengan kebimbangan beliau mengenai jangka panjang kesan negatif vaksin mRNA yang akan digunakan oleh kerajaan daalm masa terdekat ini. Namun video beliau itu telah digunakan seluas-luasnya oleh golongan yang sememangnya kami ketahui perangai mereka sejak sekian lama – antivaksin, pro-teori konspirasi dan penjual produk. Prof Mustafa telah […]

, , , ,

Vaksin Penyebab Varian Baharu?

Ada pula setengah pihak cuba mengaitkan vaksin itu menimbulkan varian baharu COVID-19. Ada saja idea karut cuba direka-reka oleh mereka semata-mata mahu menaruh kebimbangan rakyat terhadap vaksin COVID-19. Kononnya mereka menyandarkan hujah mereka itu merujuk kepada ucapan Prof. tersohor viralogis dari Perancis yang memuat naik satu video berkaitan dengan vaksin COVID-19. Seperti biasa mereka adalah […]

, ,

33 Kematian selepas Vaksin di Norway

Pakar-pakar telah dipanggil untuk menilai dan membuat kajian penilaian berkaitan dengan kematian yang berlaku selepas daripada pembelian vaksin COVID-19 seperti mana yang dilaporkan oleh beberapa media. . Pakar-pakar tersebut adalah dari the European Medicines Agency (EMA) dan the Uppsala Monitoring Center (UMC). Mereka menyelidik pengkalan data WHO global database (VigiBase) following vaccination with BNT162b2 (Pfizer-BioNTech). […]

, , ,

Doktor Pakar Sembuh Guna Ivermectin?

Nak respons sikit bab testimoni seseorang kononnya diangkat sebagai doktor pakar oleh antivaksin. Beliau bercerita mengenai ubat yang tak terbukti secara definitif, laju je antivaksin kongsi. Sebelum ini semua berteriak ubat hospital tu racun dan banyak bahan kimia. Tetiba Ivermectin yang hanya lulus untuk kegunaan haiwan pula diangkat tinggi. Lagi pun yang buat tulis cerita […]

, ,

Antibody Dependent Enhancement Selepas Vaksin COVID-19?

Ada seorang netizen bertanya berkaitan dengan Antibody Dependent Enhancement (ADE) yang mungkin boleh berlaku setelah pemberian vaksin. Lantas beliau berikan link beberapa teori dari pihak tertentu berkaitan ADE itu. Saya perhatikan netizen cepat percaya dan terus sebar teori yang tidak dibuktikan lagi. Netizen hanya pandai copy & paste, tetapi tidak baca. Kalau baca pun tidak […]

, ,

Kenapa Vaksin Cepat?

Ramai orang tanya, macam mana vaksin COVID ni boleh dikaji dan dibuat dalam hanya 1 tahun sedangkan vaksin sebelum ini mengambil masa 10 tahun untuk dikeluarkan? Mai nak cerita apa yang depa dah buat naaaaa. Sejarah menunjukkan untuk membuat satu vaksin boleh mengambil masa 10 hingga 15 tahun. Sebelum ini vaksin yang paling cepat sekali […]

,

Pfizer Pernah Kena Saman Bukan Makna Penjenayah

Lawsuit dalam Pfizer not much an issue in related to vaccine COVID-19. Lawsuit yang mereka lalui sebelum ini, Mereka telus dan membayar saman yang sepatutnya. Jika terdapat flaws dari product lain pun, semuanya di bawah pemantauan pihak berkuasa. Mereka tidak boleh lepas begitu sahaja. Sebab itu kita semua diikat dengan akta dan regulatori. Inilah integriti […]