Aluminiun dan Vitamin K dalam Vaksin

Saya tertarik dengan kebimbangan para ibubapa yang menghalang suntikan vitamin K kepada anak-anak mereka. Antara hujah yang mereka mengatakan bahwa Vit K itu mengandungi logam berat Aluminium. Seratus mikrogram Aluminium yang dimasukkan sebagai bahan pengukuh Vit K digembar-gemburkan oleh golongan penentang vaksin sebagai merbahaya. Boleh membawa kecacatan bayi dan kematian. Ibubapa yang bersetuju dengan suntikan […]

Kuliah Maghrib Antara Fakta atau Auta? 

Kuliah Maghrib Khas Masjid Pinang Merah, 5hb Nov 2017. Catatan oleh: https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1678107075542715&id=100000303155013 1. Dalam sesuatu perkara, kita hendaklah bertanya kpd ahli. Dalam perkara agama, bertanyalah kpd para alim ulama, bagi isu perubatan, tanyalah kpd yg arif dlm perubatan, pegawai perubatan yg bertauliah. 2. Sistem penghadhaman manusia, x sama dgn sistem perkumuhan. Benar dlm badan manusia […]

Kepak Ayam Cucuk Hormon & Vaksin 

​KEPAK AYAM CUCUK VAKSIN . “Doktor, ada orang duk sebar makan chicken wing dan tengkoknya bahaya. Kata depa, boleh menyebabkan kanser dan sista kepada wanita.” Tanya seorang pesakit semasa sesi klinik. . “Apasal pulak kak? Jika tak mboh kepak ayam tu, bawa mari ssini lah, saya nak makan. Ruginya rezeki Allah beri.. ” Jawabku ringkas. […]

Vaksin Rotavirus Halal atau Tidak?

*#Vaksin_Rotavirus_Halal_atau_tidak?* Vaksin rotavirus digunakan bagi mencegah kes jangkitan Virus Rota (Rotavirus) yang menyebabkan muntah dan cirit birit di kalangan kanak-kanak. Sejarah tercatat bahawa virus ini adalah punca utama terjadinya cirit birit di kalangan kanak-kanak yang berusia 5 tahun ke bawah. Kebanyakannya kejadian tersebut berlaku di negara-negara yang sedang membangun. Cerapan statistik menunjukkan keseriusan jangkitan ini, […]

Gadis Yahudi yang Cantik 

*#Kenapa_Gadis_Yahudi_Cantik?* .  Tersebar satu tulisan di media sosial bahawa anak gadis dan wanita Yahudi berlengan cantik tanpa parut akibat vaksin BCG. Begitu juga dimomokkan dengan penggunaan flourida, vaksin, panadol adalah agenda yahudi bernama Rockefeller. Orang Yahudi juga terlalu hebat, sihat dan bijak, tiada demam kerana menolak pengambilan ubatan kimia ini seperti vaksin dan pelbagai ubatan […]

Pendapat Minoriti

Tepat enam bulan lalu isu vape meletup dipersada media dalam negara. Ketegasan pihak berwajib dalam menegaskan isu vape telah menyebabkan para penyokong tegar melenting. Dikukuhkan lagi dengan para agamawan dan ulama yang turut meranapkan hujah para pencinta vape. Saya lihat terdapat satu persamaan antara pencinta vape dan penentang vaksin; iaitu mereka suka mengambil fakta terpencil, […]

Simpan Sikit KESIPUAN Diri 

Terbaca satu prinskrin yang dikongsi rakan mengenai status satu pengguna media sosial. Kedua-dua pengkomen itu saya kenal secara maya sebagai antivaksin tegar.  Sejak bila pula puak antivaksin ni pandai bercakap bab dosa pahala? Sedangkan fatwa mufti, hukum alim ulama bab vaksinasi dilanggar mereka. Simpanlah sikit KESIPUAN diri tu supaya tak nampak kepada generasi mendatang. Yang […]

Isu Vaksin: Jawapan Kepada Artis Suhaimi Saad

#KONGSI_BUKAN_PROVOKASI_AGAR_SUHAIMI_MENGERTI Oleh: Fahmi Hassan (F. H. Abad) Saya terpanggil untuk memberikan sedikit penerangan kepada umum mengenai pernyataan-pernyataan saudara Suhaimi Saad dalam statusnya yang banyak dikongsikan baru-baru ini. 1. Beliau berpendapat bayi-bayi yang baru lahir tidak berada dalam situasi darurat yang memerlukan pencegahan penyakit Pertama sekali, beliau bukan merupakan seorang pakar dalam bidang kesihatan. Program imunisasi […]

Dakwaan Hospital Makkah Sepi

Rekaan cerita dari penulis yang tidak diketahui sumber asal menjadi isu viral sehari dua ini. Tulisan itu mengambil “testimoni” sebuah klinik yang sepi kerana hebatnya penduduk di Makkah beramal dengan sunnah. Tajuk artikel itu menjadi tandatanya. Dengan meletakkan tajuk besar “DI MAKKAH HOSPITALNYA SEPI, BERBEZA DGN DI MALAYSIA. YANG MEMBEZAKAN ADALAH AQIDAH DAN SYARIATNYA.”, seolah-olah […]

Homeopati Bukan Vaksin 

Bertuah sungguh saya apabila digabungkan berforum dengan beberapa individu hebat seperti Hj Zainol Azmi, Presiden Persatuan Homeopati Malaysia.  Penegasan demi penegasan dihujahkan oleh beliau yang menyatakan homeopati bukan ubat gantian kepada vaksin. Masih terngiang-ngiang ditelinga ucapan padu beliau dalam memetik salah satu kenyataan Pertubuhan Homeopati British “Homeopathy cannot substitute vaccine”.[1] Jelas dan kuat hujahnya. Malah, […]

Agenda Jahat dalam Industri Perubatan Moden?

Saya diminta mengulas satu artikel dari blog yang bertajuk Agenda Jahat dalam Industri Perubatan Moden. Awalnya saya berbincang dengan rakan-rakan, agar tidak perlulah melayan blog picisan tersebut.[1] Tetapi semakin ramai para netizen dan pengguna media sosial lain share. Mereka share demi untuk dapatkan kepastian dari pihak berwibawa, adakah benar tulisan tersebut? Jika saya menjawab isu […]

Vaksin Sebagai Tentera Badan 

Oleh: Asst. Prof Hamzah Mohd Nasir  UIAM Isu vaksin sangat hangat diperkatakan ketika ini. Apakah kita faham bagaimana vaksin berfungsi dan apakah objektif pengambilan vaksin di dalam program imunisasi? Untuk mudah memahami situasi, saya suka menggunakan contoh mudah ini. Sel imun (sel darah putih) kita adalah sebagai barisan tentera manakala virus sebagai musuh, dan badan […]

Vaksin Bagi Jemaah Haji 

Ibadah Haji adalah ibadah yang memerlukan kekuatan tenaga dan ketahanan mental. Buktinya adalah segala rukun dan wajib haji berbentuk pergerakan fizikal, bukannya bacaan kecuali niat. Di sini beberapa panduan kesihatan untuk petugas atau jemaah haji yang ingin menunaikan haji di Mekah. Semoga anda semua memperolehi manafaat darinya. *Vaksin / Pelalian* Kerajaan Arab Saudi telah mensyaratkan […]

Tapak Semaian Vaksin dari Janin dan Ginjal Monyet…..Betul ke?

*TAPAK SEMAIAN VAKSIN DARIPADA JANIN DAN GINJAL MONYET TAPI……BACA UNTUK MENGETAHUI LEBIH LANJUT* Alasan yang selalu disebut oleh golongan antivaksin adalah bahan kandungan vaksin itu syubhah atau haram. Hujahnya, sesuatu yang syubhah adalah haram. Mencari sesuatu yang halal adalah wajib. Lantas dicari oleh mereka dalam dunia cyber bahawa bahan yang terdapat dalam vaksin mengandungi babi, […]

Lembaran Raya Buat Sahabat

29 Ramadhan 1437H Bukit Besi, Dungun ﷽ السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللّه وَبَرَكَاتُه Kehadapan Dr Rohaidir yang dihormati,      Selamat berpuasa Ramadhan al mubarak dan beramal ibadah didalamnya sehingga penghujung bulan nanti. Seterusnya menyambut perayaan Aidil Fitri yang menjelang tiba. Maaf zahir batin saya hulurkan. Mungkin tuan Dr tidak mengenali saya dan saya pun tidak pernah […]

AEFI Tidak Pernah Dinafikan Sebaliknya Sering DISALAHERTI

Ramai rakan taulan yang mengikuti perkembangan tulisan saya mengenai isu vaksin bertanya tentang dakwaan kesan sampingan yang serius sehingga nak kiamat dibuatnya. Sudah berkali-kali saya sebut dalam penulisan sebelum ini bahawa kami di pihak kedoktoran ini tidak menafikan ada kesan sampingan. Antara yang pernah saya tulis [1]: “Penentangan yang selalu juga ditimbulkan oleh sesetengah golongan […]

Tuan Guru Hj Abdul Hadi Sokong Vaksin

[24 jun 2016] SYUKUR diberi peluang untuk berdiskusi dengan Datuk Seri Tuan Guru Haji Abdul Hadi Awang (TGHH) di rumahnya, Rusila pagi tadi. Hasil dari jemputan anak beliau Ustaz Muhammad Khalil Abdul Hadi untuk membincangkan isu hangat vaksin yang diperdebatkan kini. Perbincangan ini merentasi sempadan politik dan kemelut negara. Tumpuan hanya isu vaksin. TGHH dengan […]

Pemakanan Sunnah dan Vaksin

Isu: Kenapa Kementerian Kesihatan tidak menjalankan kesedaran supaya memilih makanan yang baik-baik dan halal?. Berapa ramai masyarakat sekarang tidak menjaga kesihatan mereka dengan mengambil perubatan dari barat! Sebenarnya terdapat kaitan pemakanan sihat dengan sistem imuniti. Apa yang mereka makan, itulah yang membentuk mereka. Secara fitrahnya Allah sudah turunkan habbatus sauda sebagai ubat yang boleh menyembuhkan […]

Vaksin Oral Polio Terbukti Selamat

Menjadi perbincangan umum berkaitan dengan langkah Kementerian Kesihatan Malaysia menukar kaedah pemberian vaksin Polio dari jenis oral (titik dalam mulut- OPV) ke jenis suntikan (IPV). Ramai yang menuduh pihak KKM tidak bertanggungjawab dan sengaja terus memberi vaksin jenis oral (OPV) kerana elakkan pembaziran. Inilah menjadi masalah dalam masyarakat yang kononnya terdapat tulisan ingin menyedarkan kepunahan […]

Vaksin Bukan Penyebab Autism

Selamat menyambut minggu imunisasi kebangsaan bermula 23 April sehingga 29 April 2016. Bulan April dipilih mungkin kerana penemuan pertama vaksin Polio oleh John Edward Salk 12 April 1955. Berikut adalah kenyataan rasmi dari badan berautoriti dunia (CDC – Center of Disease Control bawah seliaan WHO) berkaitan isu autisma dan vaksin. Ganguan Spektrum Autisme (ASD – […]