Tuan guru Sokong VaksinTuan guru Sokong Vaksin
Koleksi Artikel Isu Vaksin
Tuan Guru Dato Seri Hj Abdul Hadi Awang
24 JUN 2016 | Masjid Rusila Marang
"Sesiapa yang menolak perubatan termasuk
vaksin sebagai golongan yang jahil
dalam agama. Mereka membaca kitab
tak habis"
[image]
Jika benar vaksin itu boleh memusnahkan manusia, sudah tentu program imunisasi diberhentikan. . Kita boleh lihat sendiri bahawa Program imunisasi kebangsaan yang telah diletakkan secara rasmi dalam negara kita sejak sebelum merdeka lagi (1956) dengan pemberian vaksin DT
Baca Artikel ....
"Jauh Perjalanan, luas pemandangan. Banyak pengajaran kehidupan manusia yang boleh dipelajari."
Sudan, Mindanao, Sempadan Turkey dan Jordan untuk Misi Kemanusian Syria, Mesir, Bangladesh dll.
Baca Artikel Travelog Saya....
Koleksi Artikel Perang Melawan Mitos
Dr Suhazeli Abdullah | Talk Show UiTM Jasin
"Mitos dalam perubatan boleh menyebabkan masyarakat keliru. Maka wajib wujud sekumpulan ahli dalam bidang perubatan memperbetulkan salah faham itu."
Comments Box SVG iconsUsed for the like, share, comment, and reaction icons

Di negara Amerika Syarikat siap pekerja hospital swasta yang menolak pengambilan 𝘃𝗮𝗸𝘀𝗶𝗻 𝗖𝗼𝘃𝗶𝗱-19 mengemukakan saman mahkamah kepada hospital kerana 𝘁𝗶𝗻𝗱𝗮𝗸𝗮𝗻 𝗺𝗲𝗻𝗴𝗴𝗮𝗻𝘁𝘂𝗻𝗴 𝗷𝗮𝘄𝗮𝘁𝗮𝗻 mereka.

Tetapi akhirnya mahkamah memutuskan kes dibuang dan sekali gus memberi kemenangan kepada pihak hospital kerana ingin menjaga kepentingan anggota kesihatan yang lain, pesakit dan masyarakat, dalam suasana wabak COVID-19 yang berlaku.

Jika seorang pekerja yang sememangnya bertugas di barisan hadapan tetapi tidak nak diri mereka dilindungi oleh 𝘃𝗮𝗸𝘀𝗶𝗻 𝗖𝗼𝘃𝗶𝗱-19, mereka sendiri akan mempunyai risiko dijangkiti. Yang paling membimbangkan jika mereka itu dijangkiti dan virus COVID-19 itu boleh merebak kepada rakan sekerja yang lain atau pesakit ataupun masyarakat yang berada di luar sana.

Walaupun ya selepas mengambil vaksin pun boleh dijangkiti, tetapi 𝗽𝗲𝗿𝗮𝘁𝘂𝘀 𝗽𝗲𝗿𝗹𝗶𝗻𝗱𝘂𝗻𝗴𝗮𝗻 adalah lebih tinggi berbanding dengan individu yang langsung tidak mengambil vaksin. Mereka yang tidak mengambil vaksin 𝗹𝗮𝗴𝗶 𝘁𝗶𝗻𝗴𝗴𝗶 𝗿𝗶𝘀𝗶𝗸𝗼 𝗱𝗶𝗷𝗮𝗻𝗴𝗸𝗶𝘁𝗶 oleh COVID-19. Ini telah pun terbukti melalui kajian yang telah pun dibuat.

Alasan kedua mereka menolak adalah mereka tidak mahu diri mereka dijadikan 𝘁𝗶𝗸𝘂𝘀 𝗺𝗮𝗸𝗺𝗮𝗹 semata-mata untuk eksperiman pihak kerajaan dan pihak berwajib. Sedangkan mereka tidak faham bahawa pemberian vaksin itu bukannya 𝘁𝗶𝗸𝘂𝘀 𝗺𝗮𝗸𝗺𝗮𝗹 𝗸𝗮𝗷𝗶𝗮𝗻, kerana tempoh kajian klinikal sudah pun berlalu. Sekarang ini adalah tempoh untuk memberikan vaksin kepada seramai mungkin rakyat. Sudah lebih daripada 300 juta vaksin telah pun diberikan di Amerika syarikat dan telah menunjukkan satu kejayaan yang besar iaitu 𝗽𝗲𝗻𝘂𝗿𝘂𝗻𝗮𝗻 𝗸𝗲𝘀 𝗽𝗼𝘀𝗶𝘁𝗶𝗳 dan 𝗸𝗲𝗺𝗮𝘁𝗶𝗮𝗻 𝗮𝗸𝗶𝗯𝗮𝘁 𝗖𝗼𝘃𝗶𝗱-19 menurun secara mendadak. Mahkamah menegaskan bahawa vaksin itu 𝗯𝗲𝗿𝗸𝗲𝘀𝗮𝗻 dan 𝘀𝗲𝗹𝗮𝗺𝗮𝘁 digunakan, tidak sepertimana yang difikirkan oleh sekumpulan anggota yang digantung kerja itu.

Mahkamah juga menegaskan bahawa organisasi boleh mengenakan 𝗮𝗽𝗮-𝗮𝗽𝗮 𝗽𝗲𝗿𝗮𝘁𝘂𝗿𝗮𝗻 terhadap anggota mereka yang tidak ikut perintah dan polisi yang dibuat dalam organisasi tersebut. Salah satu daripadanya adalah, pekerja boleh dikenakan tindakan digantung kerja jika 𝗺𝗲𝗻𝗼𝗹𝗮𝗸 𝘃𝗮𝗸𝘀𝗶𝗻 𝘁𝗮𝗻𝗽𝗮 𝗮𝗹𝗮𝘀𝗮𝗻 𝗺𝘂𝗻𝗮𝘀𝗮𝗯𝗮𝗵.

𝗦𝗲𝗺𝗼𝗴𝗮 𝗶𝘀𝘂 𝗶𝗻𝗶 𝗯𝗼𝗹𝗲𝗵 𝗱𝗶𝗷𝗮𝗱𝗶𝗸𝗮𝗻 𝗶𝗸𝘁𝗶𝗯𝗮𝗿 𝗱𝗮𝗻 𝗸𝗮𝘆𝘂 𝘂𝗸𝘂𝗿 𝗱𝗮𝗹𝗮𝗺 𝗻𝗲𝗴𝗮𝗿𝗮 𝗸𝗶𝘁𝗮.

Hayati lah betul-betul slogan yang dilaungkan kerajaan 𝗟𝗶𝗻𝗱𝘂𝗻𝗴 𝗗𝗶𝗿𝗶 𝗟𝗶𝗻𝗱𝘂𝗻𝗴 𝗦𝗲𝗺𝘂𝗮.

S⃨u⃨h⃨a⃨z⃨e⃨l⃨i⃨ A⃨b⃨d⃨u⃨l⃨l⃨a⃨h⃨
15.6.2021
T⃨e⃨n⃨g⃨k⃨a⃨w⃨a⃨n⃨g⃨
... See MoreSee Less

Di negara Amerika Syarikat siap pekerja hospital swasta yang menolak pengambilan 𝘃𝗮𝗸𝘀𝗶𝗻 𝗖𝗼𝘃𝗶𝗱-19 mengemukakan saman mahkamah kepada hospital kerana 𝘁𝗶𝗻𝗱𝗮𝗸𝗮𝗻 𝗺𝗲𝗻𝗴𝗴𝗮𝗻𝘁𝘂𝗻𝗴 𝗷𝗮𝘄𝗮𝘁𝗮𝗻 mereka.

Tetapi akhirnya mahkamah memutuskan kes dibuang dan sekali gus memberi kemenangan kepada pihak hospital kerana ingin menjaga kepentingan anggota kesihatan yang lain, pesakit dan masyarakat, dalam suasana wabak COVID-19 yang berlaku.

Jika seorang pekerja yang sememangnya bertugas di barisan hadapan tetapi tidak nak diri mereka dilindungi oleh 𝘃𝗮𝗸𝘀𝗶𝗻 𝗖𝗼𝘃𝗶𝗱-19, mereka sendiri akan mempunyai risiko dijangkiti. Yang paling membimbangkan jika mereka itu dijangkiti dan virus COVID-19 itu boleh merebak kepada rakan sekerja yang lain atau pesakit ataupun masyarakat yang berada di luar sana.

Walaupun  ya selepas mengambil vaksin pun boleh dijangkiti, tetapi 𝗽𝗲𝗿𝗮𝘁𝘂𝘀 𝗽𝗲𝗿𝗹𝗶𝗻𝗱𝘂𝗻𝗴𝗮𝗻 adalah lebih tinggi berbanding dengan individu yang langsung tidak mengambil vaksin. Mereka yang tidak mengambil vaksin 𝗹𝗮𝗴𝗶 𝘁𝗶𝗻𝗴𝗴𝗶 𝗿𝗶𝘀𝗶𝗸𝗼 𝗱𝗶𝗷𝗮𝗻𝗴𝗸𝗶𝘁𝗶 oleh COVID-19. Ini telah pun terbukti melalui kajian yang telah pun dibuat.

Alasan kedua mereka menolak adalah mereka tidak mahu diri mereka dijadikan 𝘁𝗶𝗸𝘂𝘀 𝗺𝗮𝗸𝗺𝗮𝗹 semata-mata untuk eksperiman pihak kerajaan dan pihak berwajib. Sedangkan mereka tidak faham bahawa pemberian vaksin itu bukannya 𝘁𝗶𝗸𝘂𝘀 𝗺𝗮𝗸𝗺𝗮𝗹 𝗸𝗮𝗷𝗶𝗮𝗻, kerana tempoh kajian klinikal sudah pun berlalu. Sekarang ini adalah tempoh untuk memberikan vaksin kepada seramai mungkin rakyat. Sudah lebih daripada 300 juta vaksin telah pun diberikan di Amerika syarikat dan telah menunjukkan satu kejayaan yang besar iaitu 𝗽𝗲𝗻𝘂𝗿𝘂𝗻𝗮𝗻 𝗸𝗲𝘀 𝗽𝗼𝘀𝗶𝘁𝗶𝗳 dan 𝗸𝗲𝗺𝗮𝘁𝗶𝗮𝗻 𝗮𝗸𝗶𝗯𝗮𝘁 𝗖𝗼𝘃𝗶𝗱-19 menurun secara mendadak. Mahkamah menegaskan bahawa vaksin itu 𝗯𝗲𝗿𝗸𝗲𝘀𝗮𝗻 dan 𝘀𝗲𝗹𝗮𝗺𝗮𝘁 digunakan, tidak sepertimana yang difikirkan oleh sekumpulan anggota yang digantung kerja itu.

Mahkamah juga menegaskan bahawa organisasi boleh mengenakan 𝗮𝗽𝗮-𝗮𝗽𝗮 𝗽𝗲𝗿𝗮𝘁𝘂𝗿𝗮𝗻 terhadap anggota mereka yang tidak ikut perintah dan polisi yang dibuat dalam organisasi tersebut. Salah satu daripadanya adalah, pekerja boleh dikenakan tindakan digantung kerja jika 𝗺𝗲𝗻𝗼𝗹𝗮𝗸 𝘃𝗮𝗸𝘀𝗶𝗻 𝘁𝗮𝗻𝗽𝗮 𝗮𝗹𝗮𝘀𝗮𝗻 𝗺𝘂𝗻𝗮𝘀𝗮𝗯𝗮𝗵.

𝗦𝗲𝗺𝗼𝗴𝗮 𝗶𝘀𝘂 𝗶𝗻𝗶 𝗯𝗼𝗹𝗲𝗵 𝗱𝗶𝗷𝗮𝗱𝗶𝗸𝗮𝗻 𝗶𝗸𝘁𝗶𝗯𝗮𝗿 𝗱𝗮𝗻 𝗸𝗮𝘆𝘂 𝘂𝗸𝘂𝗿 𝗱𝗮𝗹𝗮𝗺 𝗻𝗲𝗴𝗮𝗿𝗮 𝗸𝗶𝘁𝗮.

Hayati lah betul-betul slogan yang dilaungkan kerajaan 𝗟𝗶𝗻𝗱𝘂𝗻𝗴 𝗗𝗶𝗿𝗶 𝗟𝗶𝗻𝗱𝘂𝗻𝗴 𝗦𝗲𝗺𝘂𝗮.

S⃨u⃨h⃨a⃨z⃨e⃨l⃨i⃨ A⃨b⃨d⃨u⃨l⃨l⃨a⃨h⃨
15.6.2021
T⃨e⃨n⃨g⃨k⃨a⃨w⃨a⃨n⃨g⃨Image attachment

Comment on Facebook

Vaksin apa yang dah selesai kajian tu doc ? Keluar pun atas sebab kecemasan.

Doktor, saya tanya kerana tak faham. Kalau seorang tu sudah divaksin lengkap, jika dia dijangkiti pula covid 19, adakah dia boleh menyebarkan pula pada orang lain? Jika ya, adakah virus dari dia sama bahaya pada yang lain seperti virus dari yang belum divaksin? Terima kasih doktor.

Macam mana ni belajar bidang pendoktoran tapi x mau di vaksinasi, kontradik la dengan apa yang dibelajar.. Lebih baik amik bidang lain, nanti dah jadi doktor hasut rakyat jadi anti vaksin pulak..

Dr, izinkan saya berkongsi cerita. Ada seorang pakcik umur 70/80an dikawasan sy baru2 ini dijangkiti Covid. Tapi beliau telah lengkap vaksinasi sblm dijangkiti sebab dia ad sakit buah pinggang kronik, jantung dan beberapa penyakit lain. Tetapi, alhamdulillah beliau telah sembuh drpd covid dan tidak langsung masuk icu..hanya diletakkan di pusat kuarantin sahaja.. Siapa yang taknak ambil vaksin, saya tak taulah nak nasihatkan apa lagi.. Kejayaan program vaksinasi boleh dilihat depan mata..

Kalau saya jadi prof yang bagi exam dia tu.. Saya tanya dulu what is purpose of vaccine? Kalau dia dapat jawab then saa jawab excellent, then tanya kenapa tak nak vaksin, kalau jawapan tak selari dengan teori, so failed kan je sampai la dia faham dan pemahan selari dengan teori.. Sebab rasanya tak layak kot jadi doktor perubatan kalau pemahaman tak selari dengan teori..

Some people think they are so important that the gov want to make them " tikus makmal".poor thinking.

Saya dah lama unfollow PPIM ni...perjuangannya kelaut dah sekarang ni. Tak tahu apa yg dia orang perjuangkan sekarang....

Biar la yg tu bp % je. Yg daftar tak dapat2 berlambak lg tak dapat.

sebab tu, saya dah tak sokong NGO tersebut... tak seiring dengan norma baru!

PPIM tgh cari duit la tu

Ppim nk jadi jaguh..hahaha

Tokki ni memang antivaks

Betul k dah cukup lama tempoh kajian, adakah data dah betul2 solid

Student2 ni boleh ambil sendiri ke vaksin ni? Saya daftar masa mula2 bkk pendaftaran sampai skrg x dak news apa2

USA pon ada Bani conspiracy 🤣🤣🤣

Undang2 belum mewajibkan ...maka dia tak boleh dihalang...... Boleh sertakan link yang sebut diwajibkan?

Ppim byk taik konspirasi

ditempat sy bebas untuk menolak atau menerima jab (vax).. bagi mereka yang menolak, "no jab, no play, no jab no pay" meaning, tidak boleh terbang (flight) n subsidy diberhentikan.. berkesan..

Kalau saya pesakit yg perlukan rawatan, saya akan menolak untuk dirawat oleh doktor yg dia sendiri tidak percaya dgn apa yg dia belajar..

Pelajar ini silap pilih bidang perubatan... Dia patut pilih U yg buat perubatan alternatif....... Tak tahu la apa sumbangan ngo ni masa pendemic ini.

Student tu nanti kalau grad boleh post kan dia kat mortuary je....tak perlu deal dgn pt hidup.....crab....

Mengada2 student medic tu.. baru jadi student dah tunjuk cth x baik

PPIM ni entah apa apalah yang dorang sokong and lindungi. Dulu kes pasang fake braces tu pun dorang juga supporter budak perempuan tu.

Ppim ni banyak keluar statement pelik, hari tu share post video pasal doktor2 luar negara yang tak percaya covid, ni posting pasal pelajar perubatan dipaksa ambil vaksin, Follower yang komen situ banyak pulak anti vaks, Posting ppim ada unsur hasutan sebenarnya sb rencatkan kkm pemberian vaksin kepada rakyat.. Ikutkan ppim ni bagus sb komited dia lawan ah long, entah kenapa sejak covid ni, posting nya merapu apa bila bab kesihatan.. Harap Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM) berfikir sebelum nak post, sebab itu bukan bidang dan kepakaran anda.. Anda page yang berpengaruh maka gunakan untuk kebaikan rakyat bukan hasut..

View more comments

14 hours ago

Dr Suhazeli Abdullah

"Doktor, yang mana lebih sesuai saya ambil bagi 𝗮𝗻𝗲𝗺𝗶𝗮 saya ni?" Tanya seorang ibu hamil sambil keluarkan dua botol 𝗵𝗲𝗮𝗺𝗮𝘁𝗶𝗻𝗶𝗰 dari dua syarikat berbeza.

Berikut adalah beza antara dua pil "𝘁𝗮𝗺𝗯𝗮𝗵 𝗱𝗮𝗿𝗮𝗵 𝘂𝗻𝘁𝘂𝗸 𝗶𝗯𝘂 𝗵𝗮𝗺𝗶𝗹. [𝘨𝘢𝘮𝘣𝘢𝘳]
... See MoreSee Less

Doktor, yang mana lebih sesuai saya ambil bagi 𝗮𝗻𝗲𝗺𝗶𝗮 saya ni? Tanya seorang ibu hamil sambil keluarkan dua botol 𝗵𝗲𝗮𝗺𝗮𝘁𝗶𝗻𝗶𝗰 dari dua syarikat berbeza.

Berikut adalah beza antara dua pil 𝘁𝗮𝗺𝗯𝗮𝗵 𝗱𝗮𝗿𝗮𝗵 𝘂𝗻𝘁𝘂𝗸 𝗶𝗯𝘂 𝗵𝗮𝗺𝗶𝗹. [𝘨𝘢𝘮𝘣𝘢𝘳]

Comment on Facebook

𝗥𝗮𝗹𝗮𝘁: 𝗩𝗶𝘁𝗮𝗹𝗲𝗮 𝗺𝗲𝗻𝗴𝗮𝗻𝗱𝘂𝗻𝗴𝗶 60𝗺𝗴 𝗩𝗶𝘁𝗮𝗺𝗶𝗻 𝗖

Dekat sini misi bagi zinkcofer tapi kalau makan jadi pening sakit kepala...terpaksa beli sendiri obimin😅

Alahai 9mg ja elemental iron🤦‍♀️

Sama, sy pun makan obimin free yg KKM bagi. Hb cantik je 😃 Syukur 🙏

Kalau tak mengandung, boleh ambil juga?

Semulajadi vs sintetik.. ikutlah pilihan masing-masing... Ada budget belilah yg sesuai dengan tekak..

Assalam Dr. Bagaimana pula dgn ubat Ganilia utk ibu mengandung? kandungan ada obimin dgn vitamin

Tapi kan.. Yang kena beli tu lagi orang percaya.. Huhu..

Tahun lepas anemia, Dr bg zincofer alhamdulillah ok.

Obimin selalunya saya beli sendiri, x pernah dapat percuma hehe 😁

Nadhirah Ruslan… makan yer 😘

Makan semua yg kkm bagi, dan percuma

Yg free ni kebanyakan mereka x heran. Nak beli juga. Sama mcm B complex. Busuk katanya, nak beli di farmasi juga. Pdhal, bahan samaaaa. Kepuasan membeli agaknya

Saya selalu darah rendah..MKN yg nurse hospital bagi jerr😄😄tu pun culas..

Saya mkn vitamin yg kkm bagi je. Lepas bsalin pun habiskan vitamin tu. Alhamdulillah hb 14. Pernah capai 15.

Ganillia macam mana doktor lebih baik drpd Obimin atau sama sahaja? Kalau ibu mengandung perlu makan lagi x vitamin yg dibekalkankan oleh KK sekiranya dah ambil Ganillia?

yeah paling best percuma di premise kkm 👍

segala jnis ubat2 mengandung atau sakit2 lain semua ambik y klinik kerajaan bg ja... kalau kena beli tupon dkter yang suruh beli di farmasi luar sbb xdk dibekalkan di farmasi hospital kerajaan... saya pula xberapa berani nk beli sendiri ubat tanpa consult dgn dokter...

Doktor.. saya tidak mengandung, tapi HB saya sgt rendah. Apa supplement yg sesuai utk saya. Bila Dr bagi saya mkn iron tablet dr KKM… saya pening dan muntah…

Mentaliti segelintir masyarakat kita adalah, sesuatu yang MAHAL itulah yang paling bagus dan berkesan. Manakala yang murah itu palsu dan perlu di tinggalkan.

Kk sini dapat iberet.pon bagus.hb cepat naik 😊yang penting free...kalau beli rm30 lbh jugak

Sy suka kalau dpt obimin Dr kkm...xperlu byk vitamin,duit pun xhabis ..mkn obimin pun Hb cantik je spnjg pregnant

Sy pnh mkn vitalea..iberet..obimin & zincofer utk 3x pregnancies..tp sbb rse syg duit mkn jgkla vitalea tu tp Hb xnaik smpai kesudah..mkn iberet obimin & zincofer klo ikut saranan Dr cara mkn y mmg akn Naik hb

klo tak mngandung kurang darah elok mkan yg mne doc

Saya makan yg kkm punya saja dari anak 1-3... Alhamdulillah hb naik cantik je...

View more comments

Apa isu sebenar vitamin C ni? Adakah doktor KKM sendiri tak ikut apa yang dicatat dalam garis panduan makanan yang disediakan oleh unit pemakanan berkaitan dengan vitamin C?

Boleh lihat dalam garis panduan itu, dos Vitamin C untuk dewasa umur 19 tahun ke atas diletakkan 2000mg sehari. Kenapa doktor kat klinik KKM hanya berikan 50 - 150 mg sahaja?

Vitamin C ini adalah isu yang paling hangat dibincangkan. Ada yang terlalu fanatik menggunakan Vitamin C sehingga menjadi jurujual vitamin pun ada. Bagi melariskan jualan, pelbagai kaedah digunakan termasuklah memberikan maklumat yang tidak difahami sepenuhnya oeh orang awam. Apabila masyarakat dihidangkan dengan maklumat teknikal perubatan, kemudian diulas oleh jurujual mengikut kefahaman salah mereka, maka disinilah timbulnya salah faham.

𝗖𝗼𝗻𝘁𝗼𝗵𝗻𝘆𝗮, 𝗱𝗮𝗹𝗮𝗺 𝗯𝘂𝗸𝘂 𝗴𝗮𝗿𝗶𝘀 𝗽𝗮𝗻𝗱𝘂𝗮𝗻 Pengambilan Nutrien yang dikeluarkan oleh KKM tahun 2005 meletakkan 𝗰𝗮𝗱𝗮𝗻𝗴𝗮𝗻 𝗽𝗲𝗻𝗴𝗮𝗺𝗯𝗶𝗹𝗮𝗻 𝗵𝗮𝗿𝗶𝗮𝗻 𝘆𝗮𝗻𝗴 𝗱𝗶𝗯𝗲𝗻𝗮𝗿𝗸𝗮𝗻 (𝗥𝗲𝗰𝗼𝗺𝗺𝗲𝗻𝗱𝗲𝗱 𝗗𝗶𝗲𝘁𝗮𝗿𝘆 𝗔𝗹𝗹𝗼𝘄𝗮𝗻𝗰𝗲) 𝗱𝗮𝗻 𝘁𝗮𝗵𝗮𝗽 𝘁𝗼𝗸𝘀𝗶𝗸 (𝗧𝗼𝗹𝗲𝗿𝗮𝗯𝗹𝗲 𝗨𝗽𝗽𝗲𝗿 𝗟𝗶𝗺𝗶𝘁). Bagi masyarakat awam yang kurang memahami bahasa perubatan, akan mudah terkeliru.

Minta baca elok-elok garis panduan tu satu persatu baris demi baris. Apa yang disebut?

Saya bagi ringkasan berkaitan dengan orang.

1️⃣ 𝗩𝗶𝘁𝗮𝗺𝗶𝗻 𝗖 itu adalah supplemen yang diberi oleh doktor adalah berdasarkan kepada indikasi khas tertentu sahaja seperti ibu mengandung dan pesakit-pesakit tertentu. Indikasi pemberian ini perlu dinilai oleh doktor bukan penjual produk. 𝗩𝗶𝘁𝗮𝗺𝗶𝗻 𝗖 boleh dijual di kedai atau farmasi sebagai ubat 𝗢𝗧𝗖 (Over the Counter), tetapi masih perlu mendapat khidmat nasihat ahli farmasi atau doktor. Situasi apa yang boleh ambil? Berapa banyak dos yang dibenarkan?

2️⃣ Rakyat Malaysia secara umum tak perlu pun suplemen Vitamin C kerana pemakanan sedia ada sudah mencukupi bekalan vitamin C seharian. Jika jurujual produk membuat alasan kita perlu ambil vitamin C sebab kita tak cukup vitamin seharian dan suruh beli supplemen, beritahu dia belilah buah-buahan. Lebih jimat dan lebih natural. Malah pemakanan kita sudah pun cukup keperluan vitamin C seharian. Dari beli harga pil atau jus suplemen lebih mahal, baik beli buah oren. Dalam buku garis panduan itu lengkap di masukkan jenis-jenis buah dan sayuran dengan jumlah dos vitamin C yang tertentu.

3️⃣ Had Pengambilan Seharian (𝗥𝗗𝗔) yang dibenarkan adalah 90 mg sehari bagi lelaki dan 75 mg sehari bagi wanita yang berumur 19 tahun ke atas. Bagi ibu hamil dan menyusu pula disyorkan naik lagi kepada 85 mg dan 120 mg sehari masing-masing. Tahap Maksima penyerapan vitamin C sehari di dalam perut adalah sekitar 200 sehingga 500 mg sahaja. Pengambilan lebih daripada itu hanya akan dikumuhkan melalui najis sahaja.

Bagi ibu hamil dan menyusu, vitamin C berguna juga untuk membantu penyerapan zat besi dalam perut. Di mana zat besi ini penting untuk pembentukan sel darah merah yang akan meningkatkan hemoglobin darah.

4️⃣ Tahap tertinggi (Tolerable Upper Intake Level) pengambilan vitamin C bagi dewasa adalah 2000 mg sehari. Jika mengambil melebihi dari tahap ini akan menyebabkan masalah kesihatan seperti sakit perut dan cirit-birit. Buku garis panduan itu meletakkan nilai 2000 mg itu adalah had maksima yang mampu ditanggung (tolerable) oleh perut kita, selebihnya akan menyebabkan toksik. Apa yang ditulis dalam buku garis panduan tersebut bukan menyuruh kita mengambil 2000 mg, jangan salah faham.

5️⃣ Kajian mendapati jika mengambil dos melebihi 3000 mg sehari boleh menyebabkan batu karang, meningkatkan asid urik terutama bagi pesakit gout, menyebabkan pengumpulan zat besi yang berlebihan di dalam badan.

Nasihat saya supaya masyarakat tidak mudah terpengaruh dengan mainan fakta yang dibawa oleh pihak yang tidak bertanggungjawab. Sedangkan istilah perubatan sedangkan istilah perubatan yang sukar difahami oleh kita cuba di olah oleh mereka demi mengaut keuntungan.

Berpada-padalah dan bersederhanalah dalam mengambil sesuatu.

Suhazeli Abdullah
14.6.2021
Kuala Berang

Rujukan
[1] MOH. Recommended Nutrients Intake for Malaysian 2005.
[2] Harvard T. H. Chan. Vitamin C. Harvard Medical School. March 2020.
... See MoreSee Less

Apa isu sebenar vitamin C ni? Adakah doktor KKM sendiri tak ikut apa yang dicatat dalam garis panduan makanan yang disediakan oleh unit pemakanan berkaitan dengan vitamin C?

Boleh lihat dalam garis panduan itu, dos Vitamin C untuk dewasa umur 19 tahun ke atas diletakkan 2000mg sehari. Kenapa doktor kat klinik KKM hanya berikan 50 - 150 mg sahaja?

Vitamin C ini adalah isu yang paling hangat dibincangkan. Ada yang terlalu fanatik menggunakan Vitamin C sehingga menjadi jurujual vitamin pun ada. Bagi melariskan jualan, pelbagai kaedah digunakan termasuklah memberikan maklumat yang tidak difahami sepenuhnya oeh orang awam. Apabila masyarakat dihidangkan dengan maklumat teknikal perubatan, kemudian diulas oleh jurujual mengikut kefahaman salah mereka, maka disinilah timbulnya salah faham. 

𝗖𝗼𝗻𝘁𝗼𝗵𝗻𝘆𝗮, 𝗱𝗮𝗹𝗮𝗺 𝗯𝘂𝗸𝘂 𝗴𝗮𝗿𝗶𝘀 𝗽𝗮𝗻𝗱𝘂𝗮𝗻 Pengambilan Nutrien yang dikeluarkan oleh KKM tahun 2005 meletakkan 𝗰𝗮𝗱𝗮𝗻𝗴𝗮𝗻 𝗽𝗲𝗻𝗴𝗮𝗺𝗯𝗶𝗹𝗮𝗻 𝗵𝗮𝗿𝗶𝗮𝗻 𝘆𝗮𝗻𝗴 𝗱𝗶𝗯𝗲𝗻𝗮𝗿𝗸𝗮𝗻 (𝗥𝗲𝗰𝗼𝗺𝗺𝗲𝗻𝗱𝗲𝗱 𝗗𝗶𝗲𝘁𝗮𝗿𝘆 𝗔𝗹𝗹𝗼𝘄𝗮𝗻𝗰𝗲) 𝗱𝗮𝗻 𝘁𝗮𝗵𝗮𝗽 𝘁𝗼𝗸𝘀𝗶𝗸 (𝗧𝗼𝗹𝗲𝗿𝗮𝗯𝗹𝗲 𝗨𝗽𝗽𝗲𝗿 𝗟𝗶𝗺𝗶𝘁). Bagi masyarakat awam yang kurang memahami bahasa perubatan, akan mudah terkeliru. 

Minta baca elok-elok garis panduan tu satu persatu baris demi baris. Apa yang disebut?

Saya bagi ringkasan berkaitan dengan orang.

1️⃣ 𝗩𝗶𝘁𝗮𝗺𝗶𝗻 𝗖 itu adalah supplemen yang diberi oleh doktor adalah berdasarkan kepada indikasi  khas tertentu sahaja seperti ibu mengandung dan pesakit-pesakit tertentu. Indikasi pemberian ini perlu dinilai oleh doktor bukan penjual produk. 𝗩𝗶𝘁𝗮𝗺𝗶𝗻 𝗖 boleh dijual di kedai atau farmasi sebagai ubat 𝗢𝗧𝗖 (Over the Counter), tetapi masih perlu mendapat khidmat nasihat ahli farmasi atau doktor. Situasi apa yang boleh ambil? Berapa banyak dos yang dibenarkan?

2️⃣ Rakyat Malaysia secara umum tak perlu pun suplemen Vitamin C kerana pemakanan sedia ada sudah mencukupi bekalan vitamin C seharian. Jika jurujual produk membuat alasan kita perlu ambil vitamin C sebab kita tak cukup vitamin seharian dan suruh beli supplemen, beritahu dia belilah buah-buahan. Lebih jimat dan lebih natural. Malah pemakanan kita sudah pun cukup keperluan vitamin C seharian. Dari beli harga pil atau jus suplemen lebih mahal, baik beli buah oren. Dalam buku garis panduan itu lengkap di masukkan jenis-jenis buah dan sayuran dengan jumlah dos vitamin C yang tertentu.

3️⃣ Had Pengambilan Seharian (𝗥𝗗𝗔) yang dibenarkan adalah 90 mg sehari bagi lelaki dan 75 mg sehari bagi wanita yang berumur 19 tahun ke atas. Bagi ibu hamil dan menyusu pula disyorkan naik lagi kepada 85 mg dan 120 mg sehari masing-masing. Tahap Maksima penyerapan vitamin C sehari di dalam perut adalah sekitar 200 sehingga 500 mg sahaja. Pengambilan lebih daripada itu hanya akan dikumuhkan melalui najis sahaja.

Bagi ibu hamil dan menyusu, vitamin C berguna juga untuk membantu penyerapan zat besi dalam perut. Di mana zat besi ini penting untuk pembentukan sel darah merah yang akan meningkatkan hemoglobin darah.

4️⃣ Tahap tertinggi (Tolerable Upper Intake Level) pengambilan vitamin C bagi dewasa adalah 2000 mg sehari. Jika mengambil melebihi dari tahap ini akan menyebabkan masalah kesihatan seperti sakit perut dan cirit-birit. Buku garis panduan itu meletakkan nilai 2000 mg itu adalah had maksima yang mampu ditanggung  (tolerable) oleh perut kita, selebihnya akan menyebabkan toksik. Apa yang ditulis dalam buku garis panduan tersebut bukan menyuruh kita mengambil 2000 mg, jangan salah faham.

5️⃣ Kajian mendapati jika mengambil dos melebihi 3000 mg sehari boleh menyebabkan batu karang, meningkatkan asid urik terutama bagi pesakit gout, menyebabkan pengumpulan zat besi yang berlebihan di dalam badan.

Nasihat saya supaya masyarakat tidak mudah terpengaruh dengan mainan fakta yang dibawa oleh pihak yang tidak bertanggungjawab. Sedangkan istilah perubatan sedangkan istilah perubatan yang sukar difahami oleh kita cuba di olah oleh mereka demi mengaut keuntungan.

Berpada-padalah dan bersederhanalah dalam mengambil sesuatu.

Suhazeli Abdullah 
14.6.2021
Kuala Berang 

Rujukan
[1] MOH. Recommended Nutrients Intake for Malaysian 2005.
[2] Harvard T. H. Chan. Vitamin C. Harvard Medical School. March 2020.

Comment on Facebook

Saya ambil vit C masa ada ulser dimulut jer..bila ulser naik 4@5 biji di mulut..terpaksa telan vit c..dia cepat sembuh..lepastu simpan buat kenangan jer vit c tu..ulang balik MKN bila ada ulser😄

Setuju dengan Dr Suhaizeli. Isteri saya yang juga seorang dietitian pun mengatakan perkara yang sama tidak perlu vitamin C sehingga 1000mg setiap hari. Akhirnya jadi bahan kumuh. Apa yang penting makan seimbang dan makan natural food. Saya ada ambil multivitamin tapi itu pun bukan setiap hari mungkin 2-3 hari sebiji. Kenapa hanya limitkan ambil vitamin C sedangkan kita boleh dapat pelbagai lagi vitamin dan mineral di dalam multivitamin. Itu pun bukannya wajib tak perlu ambil setiap hari. Dan yang terbaik itu daripada real food.

Terima kasih atas perkongsian ini Doc. Saya nak tanya jika dah ambil multivitamin ( dalamnya dah ada vit C 180mg, bermakna tidak perlu tambahan supplement vit C lain lah ye Doc? Saya makan multivitamin bila hari yg saya fikir pemakanan tak seimbang (tiada sayur2an atau buah buahan hari tu atau lain2 isu) Bilakah masa terbaik utk makan supplement multivitamin..maksudnya malam atau pagi? Terima kasih ye Doc.

Nak suruh bersenam, 10,000 langkah byk pulaak songel nyer...kalau ambik Vit C... lajuuuuuuuuu...

Terima kasih doktor..pencerahan..saya ada ambil vitamin c..90mg

Air kencing yg mahal...

Saya akan di vaksin beberapa hari lagi. Sy nk di vaksin, tak memilih tapi jika saya diberi sinovax , mungkin ada masalah nk pergi umrah kerana syarat Saudi. Apa patut saya buat. Sy memang nak pergi umrah juga.

sy ambil 1000mg 1 hari sebab sy tak makan sayur dan kurang makan buah buahan.. okay ke doc? tp

1 biji vit c berapa mg dr?

High dose and prolonged intake of vit c associated with hyperoxaluria, batu karang jenis oxalate. Uric acid stone tu saya tak pasti. Logically it can act as a urine alkalanizer in a way, boleh kurangkan uric acid tapi bila pH urine terlalu lama more than 7 then hyperoxaluria will occur hence oxalate stone.

Azman Sama

Putra bugis. Nur Qina baca ni

Mohon share bos... Terima kasih

Dr Suhazeli Abdullah Sy ada 1 soalan. Sy jenis yg kurang/memilih jenis buah n sayur utk di makan, adakah sy boleh ambik vit c 1000gm @ sy kena kurangkan?

Anna Suzana lagi pasal Vitamin C

Ehsan Mohammad

Farah IeQin

Marzuki Kamal

Masalahnya even farmasi y keja kkm pn dok post psl pntgnya makan vit c ni. Sbb dia jual product sh**l**. So mcm mn tu? Klu pegi klinik swasta pun belambak2 ubat bagi. Vit c pn bg gak.

Sy excovid..doc saran ambil 2000mg sehari ..tp skrg sy dh ok sikit sy kurvgkn jd 500mg sj

Setuju dgn Dr. Maafkan sy mencelah, KKM bahagian pemakanan dh keluarkan yang terbaru RNI for Malaysia 2017. Lelaki & perempuan dewasa Vit C lebih kurang 70mg sahaja sehari. Makanlah sayur-sayuran sekurang-kurangnya 3sajian & buah-buahan 2sajian sehari pun mencukupi keperluan Vit C 😊

Terima kasih atas penjelasan doc👍👍 Saya cuma ambil 1000mg sehari, utk vitamin c.

I just take multivitamins.

ada juga doc yg jual vit c megadose ni..

Ada juga Doktor jual vit C atas nama sendiri... sb Dok tentu orang percaya...tengok video pun bab jaga kesihatan. Lagi² pulak dimusim covid. Cepat terpengaruh.

View more comments

2 days ago

Dr Suhazeli Abdullah

Jom ... See MoreSee Less

Comment on Facebook

assalamualaikum dr...boleh x info berkenaan jenis varian covid ni, dh byk jenis dh dgr varian2 ni cth varian beta yg dlm berita metro kelmarin..apa bahaya setiap jenis ni, cara dia serang dn ciri2nya

Ramai yang mungkin tidak menyelami perasaan menjadi individu terakhir bersama pesakit Covid yang bergelut dengan kematian. Di saat sakratul maut datang menjemput, tiada ahli keluarga mahupun sanak saudara lain yang dapat berada di sisi.

Nantikan sessi kita pada malam ini (13 Jun 2021), jam 9 pm di FB live bersama Medical Mythbusters Malaysia.

Membawakan panelis berpengalaman di Unit Rawatan Rapi, Dr Hana Hadzrami dan dua tetamu jemputan, khas , Ustaz Rosli dan Ustaz Ahmad Tarmizi untuk membicarakan topik menarik ini.
... See MoreSee Less

Ramai yang mungkin tidak menyelami perasaan menjadi individu terakhir bersama pesakit Covid yang bergelut dengan kematian. Di saat sakratul maut datang menjemput, tiada ahli keluarga mahupun sanak saudara lain yang dapat berada di sisi. 

Nantikan sessi kita pada malam ini (13 Jun 2021), jam 9 pm di FB live bersama Medical Mythbusters Malaysia. 

Membawakan panelis berpengalaman di Unit Rawatan Rapi, Dr Hana Hadzrami dan dua tetamu jemputan, khas , Ustaz Rosli dan Ustaz Ahmad Tarmizi untuk membicarakan topik menarik ini.

Comment on Facebook

salam doktor, ada kawan saya ni dah complete 2 dos vaksin, selepas beberapa hari klu tak silap, dia selsema, lepastu dia buat rtk antigen di klinik dan positif, kemudian dibawa ke pkrc, dan dia di swab pcr dan neg. kemudian swab lg dan tengah tunggu result. soalannya, adakah pengambilan vaksin mempengaruhi keputusan swab pcr?

Load more

Follow me on Facebook

Kolumnis

Majalah Solusi

Akhbar Harakah

Forum Imunisasi

Aktiviti Amal

Nasyid