Posts

Prof Imelda Sedih

PROF IMELDA SEDIH

Terjemahan posting Prof Imelda Balchin pagi ni.

.

Hari ini saya sedih, dan hari ini saya berkabung sedih.

.

Cabaran paling besar sepanjang program (Analisis TVAH malam tadi) adalah tidak membiarkan air mata saya mengalir dan saya tidak kelihatan beremosi.

Semasa duduk dikerusi pentas, sejurus sebelum siaran berlangsung, mata saya terpandang seorang wanita, senyumannya terukir jelas walau disebalik kilauan kamera. Kemudian beliau meminta izin untuk mendekati saya di pentas. Beliau mara ke depan dan berkata: “Prof, ini untuk anda, terima kasih.”

.

Saya membalas, “Oh hello, hadiah ini untuk apa?”

.

Beliau menjawab: “Prof, Amy Karmila adalah kawan karib saya. Saya hanya ingin ucapkan terima kasih.”

.

Saya cukup tersentuh dan terharu sehingga mata saya berkaca menangis.

.

Saya berkata, “Takziah, maafkan saya, tolong maafkan saya…” Kami berpelukan ringkas kerana program sudah hendak dimulakan.

.

Sahabat karib wanita itu adalah (arwah) Amy Karmila semasa bersalin 5 tahun lalu. Arwah bersalin di rumah dengan seorang mendakwa diri sendiri sebagai doula bertauliah dan ‘Guru Bersalin’, juga mendakwa semua kelahiran manusia adalah proses fisiologi, juga doula tidak bertauliah perubatan yang tidak mengenalpasti situasi kecemasan, kecuali hingga (pesakit) sudah terlalu lewat.

.

Kemudian dia (doula) menghilang disebalik orang ramai, saya (sekarang) bersemuka dengan doula, duduk sebelah saya. Doula inilah yang mentauliah diri sendiri juga turut berada di sisi Amy Karmila, di hari itu dia (Amy) bersalin, di hari itu dia mati, bersalin secara lotus, tanpa kehadiran seorang pun pembantu kelahiran yang mahir.

.

Tetiba saya mendapati diri saya diselebungi sayu kesedihan sepanjang program berjalan. Sangat jelas bahawa doula yang berada tepi saya ini masih tidak sedar diri apa yang beliau telah lakukan. Sangat jelas doula yang berada tepi saya ini tidak belajar dari kesilapan lalu.

.

Di wad bersalin, kami bekerja secara kumpulan mahir untuk selamatkan satu nyawa. Walaupun sepanjang hidup kami bergelumang dengan latihan dan pengalaman, kami tidak sesekali bertindak bersendirian. Kami bergerak secara kumpulan.

.

Terlebih yakin boleh membunuh!

.

Terjemahan suhazeli.com, dari Facebook Prof Imelda Balchin https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=10156107307496659&id=679746658

15 Karenah Doula Malaysia

Sepanjang perbincangan kami dengan pihak doula di Malaysia, inilah permintaan dan kelakuan mereka:

.

1) Tiada doktor lelaki dalam Bilik Beranak (LR). Isu aurat wanita yang dilihat oleh menjadi topik utama berbanding dengan keperluan dan rukhsah semasa merawat. Mungkin boleh diperbincangkan lanjut, malah ramai agamawan telah memberikan pendapat sesuai dengan situasi dalam negara kita.

.

2) Doktor tidak dibenarkan buat pemeriksaan anggota kemaluan (Vagina Examination – VE). Sebab dikira sebagai mencabul (birth rape) kehormatan wanita menggunakan jari jemari. Tambahan pula jika doktor pelatih yang buat- Lelaki pulak tu. sadis. Doktor yang merawat hanya mengintai bentuk perut dan tunggu bayi keluar sahaja.

.

3) Tiada ubatan yang boleh membantu proses kelahiran seperti pitocin atau percepatkan pengecutan rahim setelah bersalin sepert Syntocinon. Begitu juga ubat-ubatan lain seperti ubat penahan sakit. Mereka mahu kelahiran itu senatural mungkin. Segala campur tangan ubatan seolah berdosa besar.

.

4) Posisi ibu semasa bersalin boleh ubah. Tidak hanya kepada satu posisi sahaja seperti yang diamalkan di hospital kerajaan sekarang. Mereka akan mengagung-agungkan hospital swasta yang boleh benarkan mereka bersalin dalam pelbagai posisi ikut kemahuan para doula. Samada posisi berdiri, mencangkung, menunggeng, meniarap, ikut graviti, dalam kolam dan banyak lagi yang diajarkan oleh doula kesayangan mereka. Kata mereka kaedah itu adalah fitrah seperti haiwan gajah, lembu, kambing dan sebagainya. Bukan ke proses kelahiran itu satu fisiologi normal dan fitrah kepada manusia? Saidatina Maryam, bonda Nabi Isa pun bersalin sambil mencangkung bawah pokok tamar, tambah mereka lagi. Itulah soalan yang selalu diungkit-ungkitkan.

.

5) Suasana bilik beranak penuh dengan ritual keagamaan seperti ada music, nasyid 🎧 atau bacaaan Quran sepanjang masa.

.

6) Ibu yang sedang bersalin jangan diikat dengan mesin CTG (mesin periksa jantung anak dan kontraksi rahim) kerana ganggu pergerakan. Bahkan mesin itu semua adalah alatan barat yang direka oleh Yahudi. Ultrasound pun boleh sebabkan autism, hujah seorang dari mereka yang diangkat sebagai doktor idola geng doula.

.

7) Tidak pecahkan ketuban (Artificial Rupture of Mambrane -ARM) dengan alatan besi atau plastik hospital. ARM adalah tidak alami, lalu ditempek beberapa kajian yang entah dari mana diceduk untuk dijadikan hujah secara terpilih itu – cherry picking).

.

😎 Tidak buat EPISIOTOMY. Menggunting daging kemaluan sudah tidak natural dan merosakkan organ yang Tuhan kurniakan. Organ itu adalah kehormatan wanita yang perlu dijaga. Jika menggunting semasa bersalin, bimbang akan rosakkan hubungan dangan suami selepas ini. Maaf terpasksa sebut- depa risau anggota anu tidak ket*t.

.

9) Benarkan suami masuk untuk rangsang hormon oxytocin secara natural. Ada kes mereka bercumbuan atas katil bilik beranak. Malu nurse dan doktor yang bertugas tengok aksi ranjang yang mereka lakukan. Atas alasan rangsang hormon cepat bersalin secara natural. Mungkin ada satu slibus khusus kut dalam kelas doula di Malaysia ni bab tersebut.

.

10) Tidak beri vaksin BCG, Vitamin K dan tolak vaksin secara total. Majoriti mereka adalah anti-vaksin, anti perubatan moden dan penjual produk kesihatan.

.

11) Doula akan mengarahkan siapa yang kendalikan kelahiran supaya lambatkan potong tali pusat bayi (Delay Cord Clamping >3 minit) dengan hujah darah dari tali pusat itu sumber imunisasi natural dari ibu. Malah dalam kes-kes doula yang terlibat itu sendiri bersalin di rumah semata-mata nak lari dari campur tangan anggota kesihatan yang mahir. Mereka tidak memotong tali pusat sehingga melebihi 12 jam. Kes kematian akibat kendalian doula semasa bersalin pun sudah cukup mengerikan kita.

.

12) Bagi kes berisiko yang telah melalui pembedahan semasa bersalin (c-section) sebelum ini, doula akan berkeras untuk tidak benarkan doktor membuat pembedahan berikutnya. Sehinggakan mereka membuka satu group facebook khusus untuk terus menghasut sesama mereka supaya bersalin normal walaupun penuh dengan risiko. Terutamanya bagi ibu-ibu yang telah mengalami pembedahan C-Section 2 kali dan ke atas.

.

13) Benarkan makan dan minum semasa beranak. Kalau boleh sediakan terus makanan sunnah di tepi katil.

.

14) Mereka menjalankan konsultasi perubatan dalam perawatan kes. Seolah-olah merekalah bidan, merekalah doktor dan merekalah peneman sebelum, semasa dan selepas bersalin. Dunia semakin canggih, konsultasi perawatan mereka pun boleh melalui telefon pintar.

.

15) Yang sahih, jelas dan benar bahawa mereka tiada asas dan kelayakan bidang perubatan pun. Hanya belajar melalui Youtube online selama 22 jam dan sudah meniktiraf sesama mereka sebagai doula bertauliah. Kursus sana-sini yang mereka sebagai “try and error” sambut bayi tu ada lah. Tetapi entah dari badan berautoriti dan badan berintegriti mana pun kita tidak tahu iktiraf kursus yang mereka ambil dan jalankan. Sijil-sijil doula yang mereka pamerkan dalam media sosial pun bukan dari mana-mana universiti dunia.

.

Sekian kompilasi yang sempat saya catat sepanjang tempoh berhujah dengan mereka di media sosial.

.

Jika rasa penting, boleh jawab sendiri falasi mereka itu. Jika catatan ni tak signifikan. Abaikan or delete. Mungkin benar, dan mungkin tidak benar!

.

Catatan dari suhazeli.com

Fb.Com/drsuhazeli

20.2.2019

Jerangau

.

P/s Mungkin Prof Imelda Balchin akan beri pencerahan pada malam jumaat nanti. Kita sama saksikan

Kementerian Kesihatan di Gesa Tegas dalam Isu Doula

Dewan Muslimat PAS Malaysia memandang serius terhadap kewujudan kumpulan ‘’doula ekstrim‘’ yang mempengaruhi para ibu hamil dengan kefahaman songsang. Ia seterusnya berlarutan dengan isu kes saman sivil yang kelihatan berat sebelah terhadap seorang Pakar Perubatan Keluarga yang berkhidmat dalam Kementerian Kesihatan Malaysia.

Menurut definisi American Pregnancy Organization, doula adalah seorang yang terlatih dalam membantu memberikan sokongan dari segi emosi, pendidikan (contohnya, ilmu kehamilan, cara meneran, cara bernafas) dan fizikal (secara sentuhan seperti urutan) kepada para ibu hamil [1]. Berbeza dengan bidan, doula tidak dilatih untuk menyambut kelahiran. Fungsi mereka hanya untuk memberi sokongan emosi, pendidikan serta fizikal sebelum, semasa dan selepas bersalin. Mereka juga tidak bertauliah merawat atau mengendalikan sebarang kecemasan berkaitan proses kelahiran.

Kajian menunjukkan bahawa kadar kematian ibu yang bersalin di rumah adalah lebih 15 kali ganda berbanding kadar kematian ibu yang bersalin di hospital-hospital di Malaysia [2].

Namun begitu, di Malaysia, masih terdapat kelompok “doula ekstrim” yang melakukan tugas di luar daripada peranan mereka. Mereka meracuni pemikiran para ibu hamil dengan keburukan bersalin di fasiliti hospital, di samping menjanjikan proses bersalin yang ideal di rumah. Ibu-ibu hamil ini juga dimomokkan dengan keburukan pembedahan Caesarean.

Pakar Perubatan Keluarga tersebut dengan penuh rasa tanggungjawab telah mendedahkan perbuatan yang tidak sepatutnya dilakukan oleh “doula” dalam proses kelahiran sehingga telah memberi kesan yang parah iaitu kematian bayi. Namun sekali lagi kita melihat kumpulan-kumpulan yang tidak memahami situasi sebenar sanggup menyerang individu yang cuba memberi peringatan kepada mereka mengenai kelahiran secara selamat.

Oleh yang demikian, Dewan Muslimat PAS Malaysia berpendapat bahawa pakar berkenaan perlu diberikan bantuan dan pembelaan yang sewajarnya. Hal ini kerana beliau hanya melaksanakan tanggung jawab sebagai seorang pakar dalam bidang perubatan untuk menasihati masyarakat dalam ruang lingkup jaringan media sosial yang begitu mencabar.

Di dalam era The 4th Industrial Revolution (4.0 IR), perkembangan teknologi maklumat yang begitu pesat mengakibatkan masyarakat menghadapi lambakan informasi tanpa sempadan. Maklumat yang begitu mudah diperolehi hanya di hujung jari menyebabkan masyarakat menjadi keliru serta mudah dieksploitasi. Oleh itu, Dewan Muslimat PAS Malaysia berpandangan bahawa adalah penting untuk kerajaan membanteras segala bentuk penyelewengan terutamanya dari sudut ilmu kesihatan kerana ianya melibatkan nyawa yang tidak berdosa. Menurut fatwa yang dikeluarkan oleh Mufti Wilayah, menyelamatkan nyawa daripada sebarang kemudharatan adalah wajib [3].

Justeru, Dewan Muslimat PAS Malaysia bersama barisan Muslimat Medical Team (MusMedik) Malaysia dengan ini menggesa Kementerian Kesihatan agar :

i. Mewujudkan akta / peraturan yang ketat dalam mengawal kegiatan “doula”, atau kegiatan lain yang seumpama dengannya daripada terus menular tanpa kawalan.

ii. Mewujudkan serta mengiktiraf peranan para doktor pakar sebagai “advocators of contemporary medical practice” di media sosial, agar mampu berlari seiring dengan revolusi teknologi maklumat yang sememangnya memberi kesan (positif, juga negatif) terhadap perkembangan bidang perubatan.

iii. Cakna akan kebajikan para doktor yang menghadapi kes-kes saman dalam rangka menjalankan tugas, sebagai pengiktirafan terhadap jasa mereka yang setia berkhidmat kepada masyarakat, walaupun terdedah kepada pelbagai risiko dalam melaksanakan tanggungjawab berat tersebut.

Dewan Muslimat PAS Malaysia sekali lagi menyeru semua pihak agar bersama-sama berganding bahu dalam membanteras gejala yang tidak sihat ini daripada terus merebak umpama virus di dalam masyarakat.

Dr Rosni Adam
Timbalan Ketua
Dewan Muslimat PAS Malaysia
20 Januari 2019 bersamaan 14 Jamadil Awal 1440

————————

Rujukan :

[1] Having A Doula: Is A Doula For Me? http://americanpregnancy.org/labor-and-birth/having-a-doula/
[2] Prof Imelda Balchin. Maternal Mortality Risk at Home Delivery. https://www.facebook.com/story.php?story_fbid=2104755969614890&id=1040952502661914
[3] SS Datuk Seri Dr Zulkifli Mohamad Al Bakri. Hukum Menggunakan Khidmat Doula. http://muftiwp.gov.my/ms/artikel/bayan-linnas/2292-bayan-linnas-siri-ke-125-hukum-menggunakan-khidmat-doula

Adakah Selamat menggunakan Khidmat Doula di Malaysia?

Tugasan membantu kelahiran oleh bidan-badan kampung amat popular satu ketika dahulu. Mereka amat ramah dan berpengalaman bukan sahaja semasa sambut kelahiran tetapi urut mengurut pun dibuat dengan penuh seni. Kesesuaian dan peralihan zaman, hasil dari perkembangan bidang perubatan dan teknologi, jawatan perbidanan kampung semakin pupus. Jururawat yang bekerja seluruh negara sudah boleh mengambilan tugasan itu dengan penuh efektif disamping jumlah fasiliti dan prasarana kesihatan yang semakin baik. Terdapat lebih dari 124,000 Jururawat Terlatih, Jururawat Masyarakat dan Jururawat Kesihatan Awam yang sanggup menjadi tulang belakang kepada kejayaan kesihatan negara khususnya kelahiran selamat.
.
Penambahbaikan bidang kesihatan ibu dan anak ini dapat kita gambarkan dengan perbezaan jumlah kematian ibu yang semakin berkurang. Malaysia sedang mengalami tren menurun yang signifikan – 170 kematian setiap 100,000 kelahiran hidup pada tahun 1966 mencecah kepada 70 kematian setiap 100,000 kelahiran hidup pada tahun 1976, sepuluh tahun kemudian.
Pada tahun 2002, kadar kematian ibu berada dalam lingkungan 30 – 40 kematian ibu setiap 100,000 kelahiran hidup, satu indikator kejayaan usaha Malaysia terlibat sama dalam satu inisiatif bersepadu di peringkat antarabangsa yang dinamakan “Safe Motherhood Initiatives” yang diperkenalkan pada tahun 1987 oleh Pertubuhan Kesihatan Sedunia. Inisiatif ini menggariskan empat tunggak utama untuk menjadikan kehamilan dan kelahiran lebih selamat:
1) Perancangan Keluarga (setiap kehamilan dirancang, direncana dan dikehendaki)
2) Jagaan antenatal ( pemeriksaan kesihatan berkala semasa kehamilan)
3) Kelahiran selamat dan bersih (proses kelahiran dipantau dengan partogram, pengendalian aktif bagi tahap ketiga kelahiran serta persekitaran yang bersih)
4) Jagaan obstetrik (kebidanan) yang asas (pengendalian oleh pasukan yang terlatih menghadapi komplikasi kehamilan dan kelahiran, ubat-ubatan, infrastruktur seperti bekalan elektrik, kenderaan serta hubungan telekomunikasi dan kemudahan kesihatan yang lengkap – dewan bedah untuk pembedahan caesarean, tabung darah untuk bekalan darah yang segera dan unit jagaan bayi baru lahir untuk resusitasi bayi)
.
Kadar Kematian ibu (MMR) di Malaysia sudah mencecah 25.2 kematian ibu setiap 100,000 kelahiran hidup. Satu data yang boleh dibanggakan setakat ini hasil usaha polisi dan akta-akta tertentu yang menjamin kualiti perkhidmatan negara. Kita masih perlu menurunkan MMR kepada kadar yang lebih rendah – sebagaimana yang ditetapkan oleh Sasaran Pembangunan Millennium (Millennium Developmental Goal – MDG5). Negara kita mensasarkan penurunan kadar kematian ibu kepada 11.0 untuk setiap 100,000 kelahiran hidup.[1] Walau bagaimanapun, Malaysia telah berjaya mencapai sasaran bagi indikator lain di bawah MDG 5. Antaranya ialah peratus kelahiran selamat (99% pada tahun 2014), liputan penjagaan antenatal (97.2% pada tahun 2014), peningkatan Contraceptive Prevalence Rate (57.5% pada tahun 2014 – preliminary data), penurunan kadar kelahiran kalangan remaja (13 per 1000 remaja pada 2013) dan penurunan unmet needs perancang keluarga (13.4% pada tahun 2014 – preliminary data).
.
Antara kejayaan utama Malaysia menurunkan MMR adalah apabila kelahiran selamat (safe delivery) yang ditakrifkan sebagai kelahiran yang dikendalikan oleh individu terlatih (skilled birth attendants) dapat ditingkatkan dari kurang 55% pada tahun 50-an kepada peratusan 98.5% hari ini. Peratus kelahiran di rumah didapati menurun daripada 24.8% pada tahun 1990 kepada 1.7% pada tahun 2012. Sifirnya, kelahiran dirumah dalam negara kita adalah kelahiran yang tidak selamat.[2] Berdasarkan definisi daripada World Health Organization (WHO), “kelahiran selamat” (safe delivery) ialah kelahiran yang dikendalikan oleh anggota kesihatan terlatih (skilled health personnel). Malaysia telah mencapai peratus kelahiran selamat sebanyak 98% semenjak tahun 2009 – pencapaian yang setanding dengan negara maju.
.
Satu lagi faktor kejayaan adalah keutamaan yang diberikan oleh sistem kesihatan di Malaysia kepada kes kematian ibu. Setiap satu kematian ibu mesti disiasat secara mendalam di setiap peringkat daerah, negeri dan kebangsaan. Laporan lengkap mesti disediakan untuk dibentangkan di peringkat daerah, negeri dan pusat serta dimasukkan ke dalam Confidential Enquiry into Maternal Deaths (CEMD) yang dilaporkan secara bertulis setiap tiga tahun. Tujuan utama adalah untuk mengenalpasti faktor jagaan substandard yang perlu dibaiki di setiap peringkat.
.
Sudah banyak peristiwa yang menyayat hati kes-kes kelahiran yang tidak selamat. Terdapat kes yang berlaku perdarahan sehingga membawa maut. Halangan yang dihadapi oleh para doktor dan jururawat dalam mengendali kes yang sebegini adalah mereka tidak menghiraukan nasihat serta prosedur yang telah ditetapkan oleh pihak hospital. Mereka lebih mementingkan kehendak yang mereka “perjuangkan” tanpa melihat risiko ajal maut yang boleh ditempa.[3,4] Antaranya mereka meletakkan syarat semasa kelahiran itu dengan penuh fitrah, tiada gangguan alat peranakan, tiada ubat hospital diberikan, tiada guntingan episiotomi, hanya perawat wanita dibenarkan, tidak kerat talipusat bayi, tidak disuntik vaksin dan vitamin K dan pelbagai syarat lagi yang cukup indah.[5] Lebih sadis jika terdapat peneman si ibu yang menggelarkan diri mereka sebagai doula. Permintaan dari mereka melebihi dari si ibu itu sendiri. Memang benar setiap ibu yang bersalin inginkan yang terbaik semasa kelahiran bayi. Begitu juga dengan doktor dan jururawat yang mengendalikan kelahiran, kami juga inginkan pengendalian yang terbaik. Demi keselamatan ibu dan anak yang bakal dilahirkan protokol serta kaedah merawat dilaksanakan. Kehadiran doula terkadang boleh membantu si ibu untuk tenang dan tidak gopoh, tetapi jika mengganggu urusan para perawat mengendalikan kes dengan sempurna, sudah dikira sebagai melampaui batas tugasan mereka itu sendiri.
.
Sekian pesanan penting dari suhazeli.com
26.12.2017
Bukit Besi
.
Pautan
[2] Kenyataan Ketua Pengarah Kesihatan Isu Kelahiran dirumah. https://kpkesihatan.com/2015/06/11/respon-kkm-terhadap-isu-homebirth-dan-anti-vaksin/
[5] Adakah kelahiran di rumah lebih Islamik? http://keretamayat.blogspot.my/2015/01/home-birth-lebih-islamik.htm

Peneman Bersalin

Berlaku peristiwa suami merosakkan pintu bilik beranak disalah sebuah hospital utara tanah air, akhirnya pihak berwajib membuat larangan sementara perkhidmatan peneman ibu bersalin.

Biasanya polisi rakan suami sebagai peneman kepada isteri yang sedang bersalin dibenarkan dikebanyakkan hospital. Ianya bertujuan memberi sokongan moral kepada si ibu yang berada dalam kesakitan untuk beranak.

Awal tahun ini heboh pasal isu doula yang mengambil tugas doktor dan bidan dalam mengendalikan proses beranak. Gegak gempita seluruh negara segelintir masyarakat yang menolak rawatan moden, menolak ubat hospital, menolak vaksin dan menolak bersalin di hospital supaya diberi hak kepada mereka untuk terus mengendalikan proses bersalin tanpa campur tangan pakar. Sehingga terjadilah dikalangan penggiat anti-sains moden itu bersalin di rumah tanpa pengawasan dan berlakulah perkara-perkara yang tidak diingini sehingga terdapat kes kematian ibu serta bayi.

Kali ini tragedi sebaliknya berlaku, pintu bilik bersalin dirosakkan akibat dari tidak puas hati kerana doktor tidak melakukan pembedahan terhadap isterinya. Dari satu sudut beliau juga menyatakan hak untuk isterinya dirawat sebaik mungkin. Tetapi pihak pakar tidak akan bertindak tanpa mengikut lunas-lunas disiplin ilmu serta indikasi sesuatu prosedur.

Sekaligus ketegasan pakar sakit puan itu berdasarkan prinsip merawat mengikut prosedur yang sedia dimaklumi dalam jajahan takluk ilmu mereka. Ini juga menyanggah tuduhan liar sesetengah pihak yang memperli doktor akan melakukan pembedahan secara wewenang kepada sesiapa sahaja.

Semoga peristiwa ini menjadi pengajaran kepada kita semua.

suhazeli.com

fb.com/drsuhazeli

28.8.2018

Kuala Berang

https://www.hmetro.com.my/mutakhir/2018/08/371951/tiada-peneman-ibu-bersalin-di-hsb

Panduan Amalan Betul Beranak

Kita bertuah kerana dalam menjalankan kerja-kerja klinikal perawatan pesakit, para doktor akan merujuk kepada garis panduan yang telah disediakan oleh jawatankuasa berwibawa. Jawatankuasa tersebut terdiri dari pakar-pakar yang bertungkus lumus mencari dan mentelaah kajian-kajian terkini dalam sesatu kaedah rawatan. Mereka mengambil masa yang tertentu untuk menyiapkan satu garis panduan klinikal bersama dengan bahan-bahan rujukan autentik. Bukannya mengikut pendapat mereka semata-mata tanpa melihat kepada suasana setempat, kebolehcapaian prasarana dan kedudukan sesioekonomi dalam negara.

Kami yang terlibat secara terus turut membantu mendapatkan maklumat itu dari pelbagai sumber. Hasil carian itu dibawa dalam beberapa siri mesyuarat dan perbahasan agar segala maklumat klinikal serta praktis itu mantap untuk digunapakai dan dijadikan panduan amalan oleh seluruh ahli perubatan kelak.

Akhirnya terbentuk satu garis panduan klinikal yang menjadi piawaian kepada amalan perubatan dalam negara kita. Clinical Practice Guideline (CPG) namanya. Sumber yang diletakkan dalam CPG itu bukannya diambil dari laporan Wikipedia, bukan juga dari blog peribadi yang tidak dipastikan validiti, bukan juga website picisan yang tidak disahihkan infonya.

Selain itu KKM juga mengeluarkan manual-manual amalan dan protokol yang memberikan panduan secara detail sesuatu aktiviti perawatan. Contohnya Perinatal Care Manual yang memberi bimbingan kepada nurse dan doktor tentang bagaimana setepatnya menjaga ibu-ibu hamil serta bayi. Sudah tentu manual serta protokol ini ditulis oleh ramai pakar, bukannya hasil pandangan solo oleh seorang ahli praktis.

Tidak cukup sekadar itu, KKM juga mengeluarkan beberapa polisi dan pekeliling perkhidmatan yang terjelma dari bukti-bukti terbaharu saintifik amalan agar para anggota kesihatan mematuhinya. Tujuannya apa? Demi penjagaan kesihatan optima pesakit. Adakah CPG, Manual/Protokol dan pekeliling perkhidmatan itu maksum? Tidak! Tetapi itulah standard utama yang kami gunakan. Terkemudian selepas itu sesi-sesi audit, review klinikal dan konferens pakar-pakar akan terus dilaksanakan bagi memantapkan lagi amalan perubatan negara.

Puan, buku Amanibirth ini di mana letaknya?

1- Pernah atau tidak buku itu diselia-pantau atau review dari badan berautoriti Obstetrik? Dalam buku tersebut hanya dimuatkan testimoni dari pengikut-pengikut Amanibirth yang tiada langsung background perubatan. Rujukan pun di ambil dari Wikipedia dan blog diri sendiri serta laman web yang tidak buat khulasah peer review. Tidak dinafikan ada diselitkan dengan pandangan laporan WHO, tetapi penulis menyimpulkan di akhir perenggan dengan teori sendiri. Boleh lihat isu Delay Cord Clamping mukasurat 97-98 buku manual pengajar Amanibirth.

2- Tektik menakut-nakutkan para pengikut (scare monggering tactics) digunakan dalam penulisan. Contohnya penulis menakut-nakutkan pembaca dengan penggunaan teknologi seperti ultrasound. Kononnya terdapat bukti bahawa ultrasound itu membahayakan janin. Buku Amanibirth di tulis tahun 2012, adakah penulis tidak membaca laporan yang lebih berutoriti mengenai isu ultrasound tersebut? Lebih dari 40 kajian klinikal yang menyatakan ultrasound selamat digunakan, laporan ditulis tahun 2009. Begitu juga penulis memberi gambaran buruk berkaitan amalan amniocentesis. Kajian yang dilakukan terhadap haiwan diambil sebagai rujukan! Kajian haiwan itu adalah Evidence Base Medicine Pra-klinikal, ia adalah kajian pramatang, tidak boleh dijadikan hujah menakut-nakutkan pelajar. Kecuali ia satu cabang ilmu untuk pelajar terus berfikir bagaimana mendapatkan bahan kajian yang lebih ampuh. Bahkan hasil dari teknologi ultrasound terkini, amniocentesis sudah tidak dilakukan pada masa kini untuk membuat diagnosis kecuali dalam kes-kes yang khusus. Penulis kena update knowledge beliau.

3- Jika penulis dan alumni Amanibirth sendiri mengakui ikut saranan WHO dalam rawatan semasa bersalin, cukup sebagai peneman katanya, kenapa masih berlaku cikgu-cikgu CBE dan murid-muridnya buat physiological third stage sampai lotus birth, DCC sampai lebih dari 5 minit, tunggu kat rumah sampai nak terberanak, VBA3C VBA4C, breech delivery at home, unsafe birth, tolak vaksin dan vitamin K?

Sudah banyak teguran yang dibuat oleh rakan-rakan dari fratenity perubatan. Perbahasan maya pun sudah banyak dilakukan sejak 2013 lagi setelah peristiwa bersejarah kematian Amy Karmila. Adakah para doula mengambil pengajaran? Adakah mereka hadam semua perbahasan itu? Atau sekadar baca di angin lalu padangan dari pakar-pakar. KKM juga sudah beberapa kali membuat kenyataan media. Saya lihat mereka yang ekstrimis ini masih tidak sedar. Boleh lihat review lanjut buku Amanibirth ini di https://www.facebook.com/imelda.balchin/posts/10154960700981659. Tulis panjang pun jika masih ketegak, rugi masa?

Mari lah kita usaha bersama untuk menurunkan kadar kematian ibu kepada 11.0 untuk setiap 100,000 kelahiran hidup. Walaupun, Malaysia telah berjaya mencapai sasaran bagi indikator lain di bawah MDG 5; Antaranya ialah peratus kelahiran selamat (99% pada tahun 2014), liputan penjagaan antenatal (97.2% pada tahun 2014), peningkatan Contraceptive Prevalence Rate (57.5% pada tahun 2014), penurunan kadar kelahiran kalangan remaja (13 per 1000 remaja pada 2013) dan penurunan unmet needs perancang keluarga (13.4% pada tahun 2014), tetapi usaha dari semua pihak khususnya bidang perubatan dan kesihatan perlu dipertingkatkan lagi.

.

Antara kejayaan lain utama Malaysia menurunkan MMR adalah apabila kelahiran selamat (safe delivery) yang ditakrifkan sebagai kelahiran yang dikendalikan oleh individu terlatih (skilled birth attendants) dapat ditingkatkan dari kurang 55% pada tahun 50-an kepada peratusan 98.5% hari ini. Peratus kelahiran di rumah didapati menurun daripada 24.8% pada tahun 1990 kepada 1.7% pada tahun 2012. Sifirnya, kelahiran dirumah dalam negara kita adalah kelahiran yang tidak selamat. Jika para doula malaysia menyedari hakikat ini, saya cukup bersyukur.

Semoga pertemuan bersama DoulaZam Ahad lepas membuka mata mereka.

Terima kasih dari suhazeli.com

Fb.Com/drsuhazeli

12.3.2018

Gua Musang

Pertemuan dengan Doula

Antara isu yang para doula bangkitkan adalah pihak doktor tidak pernah pun ikuti kelas-kelas doula. Para netizen yang menentang doula pun juga tidak tahu apakah ilmu yang doula berikan semasa kelas dan semasa mendoula.

Tidak kenal maka tak cinta, itulah pepatah yang biasa disebut.

Demi menyahut cabaran ini, Papisma Malaysia mengorak langkah dengan mengadakan pertemuan mahabbah. Saya juga turut hadir dalam pertemuan tersebut. Berikut adalah sedikit catatan saya yang mungkin boleh dijadikan panduan kepada semua.

Pertemuan Papisma dengan Doula Zam

Satu pertemuan muhibbah telah kami jalankan pada 11 Mac 2018 lalu bersama dengan seorang doula di Bangi. Kami ucapkan terima kasih atas kesanggupan Puan Zamzilah Fairuz (DoulaZam) untuk hadir ke pertemuan meja bulat yang dianjurkan Papisma. Di saat rakan-rakan doula yang lain melarang kehadiran beliau, namun beliau nekad dan mengagahi diri untuk memberikan sarwajagat berkaitan doula. Beliau sendiri menegaskan bahawa kehadiran beliau kali ini bukan atas kapasiti kumpulan doula-doula, tetapi ianya atas kesedaran peribadi. Awal jemputan kami adalah tiga orang doula yang dinyatakan dalam website Amanibirth Malaysia. Namun 2 dari mereka menarik diri disaat akhir.

Dengan kerencaman perbahasan isu doula dimedia sosial, tujuan utama pertemuan meja bulat itu adalah bagi mencari titik kefahaman sebenar para doula di Malaysia berbanding dengan amalan para doula di luar negara. Akhirnya ingin memberi impulse positif kepada mereka mengenai hasrat utama slogan yang kami laungkan #SayNoToUnSafeBirth dan meletakkan asas kepada mereka agar Empowering Women for Safe Birth (EW4SB).

Sesi ini bukan sesi pengiktirafan para doula. Malah doula tidak ada kaitan pun mana-mana strata sistem kesihatan Malaysia pada masa kini. Justeru pertemuan ini bukan juga wakil rasmi Kementerian Kesihatan Malaysia yang membolehkan hasil pertemuan diadaptasikan dalam sistem yang sedia ada.

Kami mendapat maklumat yang jelas dari DoulaZam. Sudah memadai pertemuan ini untuk dibuat kesimpulan bahawa tujuan asal usul doula hanyalah sebagai peneman dan pemberi semangat ibu sebelum, semasa dan selepas bersalin tetapi tidak sekali sebagai ‘advocate’ atau penasihat kaedah bersalin. Malah, didapati banyak gerakerja doula di Malaysia melampaui batas yang asalnya ditetapkan oleh pengasas Amani Birth iaitu Puan Aisha Al Hajjar. Maka lahirlah doula-doula yang ekstrimis serta mula bertindak atas kapasiti peribadi, yang menyebabkan semakin ramai yang menyanggah saranan pakar perubatan dalam bidang ini.

Jelas dan nyata pengakuan yang dinyatakan oleh Puan DoulaZam yang juga seorang berkelulusan undang-undang. Segala maklumat dan perbahasan dalam media sosial sudah di luar pegangan para doula yang sebenar. Tidak sama dengan objektif dan tugasan para doula sebagaimana asas yang diletakkan diperingkat antarabangsa.

Semua setuju bahawa Doula mempunyai peranan dalam membantu ibu-ibu hamil sebelum, semasa dan selepas bersalin. Peranan doula hanya sebagai peneman yang memberi sokongan emosi dan fizikal seperti urutan, dan bukan mengambil alih peranan doktor atau bidan bertauliah. Mereka tidak sesekali boleh terlibat dalam advokasi perawatan pesakit. Banyak kali DoulaZam sebut perkataan itu.

DoulaZam juga membawa beberapa buku rujukan mereka yang telah dikeluarkan oleh pangasas Amanibirth iaitu Puan Aisha Al Hajjar. Pesanan yang kami cuba sampaikan kepada para doula adalah memperbaiki buku ‘garis panduan’ itu kepada yang lebih tepat. Segala penulisan itu perlu diverifikasi dari sudut ketepatan fakta dan rujukan yang absah. Menyebabkan amalan yang diambil oleh para murid-murid doula bukan berdasarkan kepada Evidence Based Medicine.

Tetapi saya lihat ianya lebih kepada nota-nota berstruktur untuk menjawab persoalan yang berkaitan kehamilan, kelahiran bayi dan penjagaan lepas bersalin.

Terdapat nasihat yang diberikan itu tiada pun dalam silibus pembelajaran kedoktoran, kejururawatan atau perbidanan. Bahkan kebanyakan teori, pemikiran dan amalan itu lari dari standard ilmu seluruh pakar-pakar obstetrik & ginekologi seluruh dunia.

Semoga hasrat dan hasil pertemuan ini dapat disampaikan kepada semua doula di Malaysia serta pengikut-pengikut mereka.

Jadikan peristiwa lalu sebagai pengajaran demi mashlahat ummah, iaitu menjaga nyawa sebagaimana salah satu paksi maqasid syariyyah, hifzunnafs.

Sekian dari Suhazeli Abdullah

Turut hadir dalam RTD #EW4SB

#SayNoToUnSafeBirth

11.3.2018

Amani Hotel Bangi.

Kematian Akibat Lahir d Rumah

TELADAN dan IBRAH

Kisah ini berlaku pada tahun 2012 di Melbourne, Australia. Seorang ibu muda yang cantik meninggal dunia akibat kecuaian pengendali semasa bersalin.

Mendiang Caroline Lovell mengambil keputusan untuk bersalin di rumah dalam kolam mandi. Teknik ini selalu diwar-warkan oleh kumpulan doula dalam banyak media maya seperti facebook dan blog. Beliau telah mengupah bidan untuk menemani beliau semasa bersalin dengan teknik dalam air. Mungkin selepas itu akan menggunakan kaedah lotus tanpa mengerat terus tali pusat bayi.

Perbicaraan kes kematian beliau dibaca oleh mahkamah tahun lepas. Antara perkara yang dititik beratkan dalam keputusan tersebut bahawa kematian mendiang boleh dicegah jika kecepatan pengurusan saat bahaya dipertingkatkan.

Gaye Demanuele, bidan yang terlibat dalam kes ini tidak pantas mengenal pasti tanda-tanda perdarahan teruk semasa bersalin. Pertukaran warna merah air kolam tempat bersalin tidak dapat ditentukan jumlah yang tepat sehingga beliau gagal menilai kemerbahayaan menjengah. Lebih sedih, apabila keadaan mendiang yang sudah pucat dan lemah itu dianggap sebagai gugup (anxiety). Sedangkan mendiang sudah banyak kehilangan darah. Tidak masuk dek akal juga rawatan untuk anxiety itu diberi ramuan ubat homeopati.

…..

Semoga kisah ini menjadi teladan kepada kita semua. Pesanan saya kepada semua ibu-ibu yang sedang hamil. Kami sayangi anda. Berfikirlah sejenak mengenai diri anda dan nasib anak yang bakal dilahirkan. Walaupun kita tahu bahawa kematian itu pasti walaupun diuruskan oleh pakar segala pakar sekali pun. Tetapi ruang ikhtiar tetap ikhtiar yang dibenarkan dalam akidah ahli sunnah wal jamaah. Jangan sesekali kita menjadi golongan jabbariyah yang sesat. Menyerahkan segala urusan kepada Allah kerana kita tiada kuasa ikhtiar!

Atas nama berpandukan kelahiran seperti Maryam, bonda Nabi Isa, sudah pasti salah ibrahnya kerana mereka berdua itu sudah ditentukan melalui mukjizat kerasulan. Tawakkal kita sebagai orang awam tidak sebulat para wali atau para Nabi-nabi. Hatta Rasulullah saw juga berikhtiar untuk berubat saat gering baginda sebelum wafat.

Rasulullah SAW menegur secara bijaksana terhadap badwi yang memahami konsep tawakal dengan hanya berserah sahaja kepada Allah SWT tanpa sebarang ikhtiar. Dalam sebuah hadis diriwayatkan oleh Anas bin Malik:

(عَنْ أَنَسِ بْنَ مَالِكٍ يَقُولُ قَالَ رَجُلٌ يَا رَسُولَ اللَّهِ أَعْقِلُهَا وَأَتَوَكَّلُ أَوْ أُطْلِقُهَا وَأَتَوَكَّلُ قَالَ اعْقِلْهَا وَتَوَكَّلْ (رواه الترمذي

Suatu ketika seorang lelaki datang berjumpa Rasulullah SAW sambil meninggalkan unta tungganganya, seraya berkata, “Aku lepaskan untaku dan aku bertawakal. “Maka Nabi menjawab, “Ikatlah untamu dan bertawakallah kau.”

Ikat unta itu mestilah dengan tali sengkang unta yang kukuh, bukannya tali pelepah pisang! Tidak kuat dan senang putus. Sedangkan sebelum bertawakkal perlulah dijalankan ikhtiar sekukuhnya.

Sudah tentu bersalin di rumah dengan pelbagai kaedah samada dalam air, kedudukan menunggeng, merangkak, mencangkung atau apa sahaja nama canggih yang diberikan tidak menjamin kekuatan tawakkal yang dipasang. Masih banyak lagi ruang silap pemantauan pesakit boleh berlaku akibat dari kelengkapan yang terhad.

Jom share dan jadikan kisah ini sebagai teladan.

Seruan ikhlas dari suhazeli.com

Fb.Com/drsuhazeli

21.2.2018

Jerangau

#SayNoToUnSafeBirth

Lahir Selamat

Kehidupan doktor banyak yang manis. Saat paling manis apabila kita dapat selesaikan suasana cemas pesakit.

Klinik kami memang sediakan khidmat ABC (Alternative Birthing Center). Ianya dikhususkan kepada kes-kes yang berkod putih. Ibu hamil kali ke 2 hingga 5, tiada penyakit lain, kedudukan bayi tidak songsang/senggeng/melintang dan beberapa kriteria lain lagi. Kod ini sesuai untuk lahir di ABC.

Pernah satu ketika pesakit yang dipantau di ABC kami sudah tiba saat bersalin (os fully), tapi agak lama walaupun digalakkan untuk teran. Biasalah bilik ABC itu gamat dengan teriakan bidan supaya si ibu meneran sepenuh hati. Si ibu rileks sahaja, tidak menggerutu dan tidak memandang serong dengan situasi sebegitu. Bagi sesetengah ibu, sensitif dengan keadaan bilik bersalin yang agak rencam. Mereka mahu tenang setenang air di tasik dan alunan merdu musik mengusik jiwa. Kami tidak nafikan. Apakah itu perlu kami tunaikan permintaan si ibu sedemikian?

Si ibu juga tidak merasa jelek atas kehadiran saya sebagai seorang doktor pakar lelaki. Saya dipanggil kerana bayi masih tidak keluar walaupun tempoh os fully sudah berlalu lama. Setelah membuat pemantauan bayi dan ibu, semuanya keadaan stabil. Jantung janin masih sekata, scan juga menunjukkan janin berada di posisi betul. Saya arahkan masuk ubat untuk kuatkan kontraksi peranakan melalui aliran vena.

Alhamdulillah tidak sampai lima minit, dengan semangat kuat si ibu disamping galakan meneran para bidan bayi keluar dengan jayanya. Tangan saya sendiri sambut bayi tersebut tanpa koyakan perineum. Syukur.

Cuma bayi tidak terus menangis, mungkin akibat cekikan dari tali pusat yang terbelit di tengkuknya. Mungkin ini juga punca kenapa bayi lambat keluar. Bilik ABC kami sudah dilengkapi dengan alatan untuk bantu pernafasan bayi jika berlaku. Saya terus bawa bayi ke katil resus dan tepuk tapak kakinya agar sedar dan menangis. Pengetahuan dan pengalaman kami tahu bahawa jika bayi tidak menangis dalam tempoh lima minit, bermakna ruang paru-parunya tidak terbuka. Bayi akan mengalami masalah (Neonatal hypoxia). Dalam masa sama, jururawat yang bantu sedut rongga hidung dan mulut bayi. Banyak keladak air ketuban yang telah ditelan olehnya. Rupanya bayi sudah tertelan air ketuban yang bercampur najis (moderate meconium). Sekali lagi kami bersyukur, bayi dapat dipulihkan sebelum sempat 5 minit. Nyaring sungguh suaranya, sama kuat dengan laungan azan yang saya kumandangkan atas permintaan si ibu.

Apabila teringat kembali kenangan manis ini saya tidak boleh bayangkan bagaimana akan berlaku jika si ibu dibiarkan bersalin di rumah hanya bertemankan suami? Walaupun saya yakin suami itu sudah belajar proses bersalin melalui youtube atau video-video yang dipaparkan dalam kelas doula. Tetapi pengalaman, kemahiran dan kelengkapan di rumah tidak sama dengan hospital atau klinik. Jika sekadar ilmu teori semata-mata dan cuba jaya atas isteri sendiri, tiada jaminan yang boleh dipertahankan. Jika berjaya, Alhamdulillah. Jika sebaliknya nauzubillah.

Kepada ibu-ibu hamil yang pasang niat untuk bersalin di rumah. Tanya diri sendiri. Adakah anda atau peneman anda mampu kendalikan kes bayi songsang/melintang? Adakah anda atau peneman anda mampu kendalikan kes perdarahan bersalin? Adakah anda atau peneman mampu kendalikan bayi henti bernafas? Adakah anda atau peneman anda mampu kendalikan ibu pengsan dan menyetok (sawan) akibat darah tinggi? Adakah anda dan penasihat ada bawa bersama vitamin K dan Vaksin? Dan banyak lagi soalan yang perlu dijawab.

Saya paparkan kisah ini bukan untuk mendabik dada bahawa akulah terhebat dan bukan bermakna kami 100 peratus maksum. Akan tetapi kita merujuk kembali kepada anjuran agama itu sendiri:

وَمَا أَرْسَلْنَا قَبْلَكَ إِلَّا رِجَالًا نُوحِي إِلَيْهِمْ ۖ فَاسْأَلُوا أَهْلَ الذِّكْرِ إِنْ كُنْتُمْ لَا تَعْلَمُونَ

Bermaksud: Dan Kami tidak mengutus Rasul-rasul sebelummu (wahai Muhammad) melainkan orang-orang lelaki yang Kami wahyukan kepada mereka (bukan malaikat); maka bertanyalah kamu kepada ahlinya jika kamu tidak mengetahui.

-Sura Al-Anbiya’, Ayat 7

Rasulullah saw juga menggesa agar kita mengambil pandangan ahlinya dalam urusan keduniaan kita sebagaimana sabda Baginda,

أَنْتُمْ أَعْلَمُ بِأَمْرِ دُنْيَاكُمْ

“Kamu lebih mengetahui urusan duniamu.” (HR. Muslim, no. 2363)

Saya tidak dapat bayangkan juga jika si ibu atau ayah yang kendalikan kelahiran sendirian. Tawakkal mereka teguh, tetapi tidak kena pada tempat berpaut. Tambah pula melakukan konsultasi dengan para doula. Mereka pun tidak pernah hadapi kes-kes kecemasan dan tanda-tanda kecemasan yang memungkinkan kes perlu dibawa segera ke hospital. Lagi parah apabila khidmat nasihat itu melalui wasap!

Kata kunci adalah kelahiran selamat di tangan orang yang mahir, ditempat yang tersedia lengkap, itulah ikhtiar hidup dunia agar kita selamat. Jika mati juga, baharulah kita boleh berlapang dada dan katakan bahawa ianya sudah di takdirkan sejak luh mahfuz lagi.

Sekian kenangan manis suhazeli.com

Fb.Com/drsuhazeli

19.2.2018

Ketengah Jaya.

#SayNoToUnSafeBirth

P/s: Gambar baby sudah diberi izin untuk paparan internet.Saya lupa bondanya letak nama apa….rasanya suhazeli juga…

Tarikh Haid dan Beranak

Sewaktu saya bertugas sebagai relawan perubatan di Kem Kutupalong Cox’s Bazar, saya tidak hairan ibu-ibu hamil mereka memberi alasan tidak ingat tarikh hamil. Mereka hanya menjawab mengikut bulan. Apabila timbul bulan purnama setiap bulan mereka akan calit di dinding bahawa mereka sudah hamil bulan ke berapa. Saya faham mereka tidak seperti negara kita yang sudah pesat maju. Tekanan hidup mereka selama ini tidak membolehkan mereka bermaklumat tepat sebagaimana kita yang mempunyai kalendar merata-riti. Malah 89.4% penduduk Malaysia mempunyai telefon pintar (MCMC 2017). Menjadikan negara kita mendapat tempat ke 34 dalam kalangan negara yang pesat membangun seluruh dunia (USNEWS 2018).
Saya cukup terkilan apabila terdapat segelintir dari kita yang memandang remeh usaha penentuan jangka tarikh lahir. Kononnya kiraan yang dilakukan oleh doktor hospital melalui tarikh terakhir haid (Last Menstrual Perioid- LMP) sebagai tidak penting, mengikuti anjuran bible, agama kristian dan serahkan segala ketentuan tarikh bersalin nanti atas kuasa Allah. Inilah salah satu fahaman yang mengelirukan masyarakat. Malah dikeluarkan oleh individu yang tiada wibawa pun dalam urusan ibu hamil.
Persenyawaan berlaku apabila sperma bertemu telur (ovum) di satu masa yang serasi. Ovum yang subur secara tepatnya akan keluar dari kilang telur (ovary), 14 hari dari jangkaan haid bulan depan. Jangkahayat ovum maksima 24 jam, manakala sperma mempunyai jangkahayat agak lama dalam rahim, maksima 5 hari. Jika persenyawaan berlaku, haid yang sepatutnya hadir di bulan berikutnya, tidak akan berlaku. Jika tidak berlaku persenyawaan antara sperma dan ovum, dinding rahim akan menguncup (shedding) dan haid akan berlaku pada hari ke 14 selepas keluar ovum. Setelah berlaku persenyawaan pada tarikhh yang ditentukan itu, akan terbentuklah segumpal darah, sebentuk daging dan akhirnya janin. Seluruh ilmu kedoktoran menyatakan majoriti janin akan membesar dalam rahim ibu selama 40 minggu, atau 280 hari atau 9 bulan 10 hari. Walaupun begitu hanya 4% bayi dilahirkan tepat pada tarikh jangkaan. Selebihnya jatuh dalam julat tarikh 37 minggu hingga 42 minggu. Terdapat juga bayi yang lahir kurang dari 37 minggu, ianya dikira sebagai kelahiran pra matang. Terlalu amat jarang bayi lahir melebihi 42 minggu kecuali si ibu itu lupa tarikh haid, atau menipu tarikh sebenar.[1]
Jika penentuan tarikh jangka bersalin tidak dapat ditentukan melalui LMP kerana faktor-faktor tertentu seperti ibu sedang menyusu bayi, kitaran haid tidak tetap dan mengalami masalah perubatan, doktor akan menggunakan kaedah ukur tumbesaran perut dan ultrasound. Ianya boleh diambil sebagai ukuran yang tepat bagi meneruskan pengurusan pesakit disaat bersalin nanti.
Ilmu tarikh bersalin ini bukan ilmu baru atau direka-reka. Ilmu ini adalah ilmu dari Allah jua. Dewasakini, ilmu berkaitan tempoh hamil dan embriologi dimasyhurkan oleh Dr Keith L. Moore. Beliau adalah seorang yang dianugerahkan akal cerdas mengkaji semua hal berkaitan embriologi ini. Beliau cukup kagum dengan paparan Al Quran yang menyebut asal usul kejadian manusia di alam rahim. Dikatakan beliau telah memeluk Islam hasil dari keajaiban Al Quran. Mukjizat Al Quran adalah tepat sepertimana kajian yang beliau lakukan setelah berpuluh tahun sebagai pakar anatomi manusia.
Antara ayat Quran yang menjelaskan kejadian manusia adalah surah Al Haj ayat 5:
يَاأَيُّهَا النَّاسُ إِن كُنتُمْ فِي رَيْبٍ مِنَ الْبَعْثِ فَإِناَّ خَلَقْنَاكُم مِّن تُرَابٍ ثُمَّ مِن نُّطْفَةٍ ثُمَّ مِنْ عَلَقَةٍ ثُمَّ مِن مُضْغَةٍ مُّخَلَّقَةٍ وَغَيْرِ مُخَلَّقَةٍ لِنُبَيِّنَ لَكُمْ وَنُقِرُّ فِي اْلأَرْحَامِ مَانَشَآءُ إِلَى أَجَلٍ مُسَمًّى ثُمَّ نُخْرِجُكُمْ طِفْلاً ثُمَّ لِتَبْلُغُوا أُشُدَّكُمْ وَمِنكُم مَّن يُتَوَفَّى وَمِنكُم مَّن يُرَدُّ إِلَى أَرْذَلِ الْعُمُرِ لِكَيْلاَ يَعْلَمَ مِن بَعْدِ عِلْمٍ شَيْئًا وَتَرَى اْلأَرْضَ هَامِدَةً فَإِذَآ أَنزَلْنَا عَلَيْهَا الْمَآءَ اهْتَزَّتْ وَرَبَتْ وَأَنبَتَتْ مِن كُلِّ زَوْجٍ بَهِيجٍ {5}
Bermaksud: Wahai umat manusia, sekiranya kamu menaruh syak (ragu-ragu) tentang kebangkitan makhluk (hidup semula pada hari kiamat), maka (perhatilah kepada tingkatan kejadian manusia) kerana sebenarnya Kami telah menciptakan kamu dari tanah, kemudian dari setitik air benih, kemudian dari sebuku darah beku, kemudian dari seketul daging yang disempurnakan kejadiannya dan yang tidak disempurnakan; (Kami jadikan secara yang demikian) kerana Kami hendak menerangkan kepada kamu (kekuasaan Kami); dan Kami pula menetapkan dalam kandungan rahim (ibu yang mengandung itu) apa yang Kami rancangkan hingga ke suatu masa yang ditentukan lahirnya; kemudian Kami mengeluarkan kamu berupa kanak-kanak; kemudian (kamu dipelihara) hingga sampai ke peringkat umur dewasa; dan (dalam pada itu) ada di antara kamu yang dimatikan (semasa kecil atau semasa dewasa) dan ada pula yang dilanjutkan umurnya ke peringkat tua nyanyuk sehingga ia tidak mengetahui lagi akan sesuatu yang telah diketahuinya dahulu. Dan (ingatlah satu bukti lagi); Engkau melihat bumi itu kering, kemudian apabila Kami menurunkan hujan menimpanya, bergeraklah tanahnya (dengan tumbuh-tumbuhan yang merecup tumbuh), dan gembur membusutlah ia, serta ia pula menumbuhkan berjenis-jenis tanaman yang indah permai.
Terdapat segelitir individu menyebarkan fahaman bahawa para doktor tidak boleh mendahului tarikh yang ditetapkan oleh Allah berdasarkan ayat di atas. Dalam ayat tersebut dinyatakan: “…dan Kami pula menetapkan dalam kandungan rahim (ibu yang mengandung itu) apa yang Kami rancangkan hingga ke suatu masa yang ditentukan lahirnya…”
Mereka membawa hujah ini untuk tidak lakukan bersalin lebih awal dari tarikh jangkaan bersalin. Doktor pakar akan memasukkan ubat (Induction of Labour – IOL) biasanya pada minggu ke 38 bagi kes-kes yang tertentu. Indikasi perubatan yang melibatkan nyawa ibu dan anak diambil kira oleh doktor melakukan IOL ini. Kes-kes seperti penyakit kencing manis dan darah tinggi semasa hamil, pakar sakit puan akan induce lebih awal. Tujuannya untuk mengelakkan komplikasi kepada ibu dan bayi jika dilewatkan setelah bayi matang.
Dengan alasan Allah yang menetapkan satu masa yang ditentukan lahirnya itu, mereka menolak usaha dan bantuan doktor pakar berkenaan. Sekali lagi golongan seperti ini buta Al Quran dan penafsirannya. Adakah mereka lupa bahawa Al Quran juga menyebut dan mengarahkan bertanya pakar yang ahli dalam sesuatu bidang?[2]
وَمَا أَرْسَلْنَا قَبْلَكَ إِلَّا رِجَالًا نُوحِي إِلَيْهِمْ ۖ فَاسْأَلُوا أَهْلَ الذِّكْرِ إِنْ كُنْتُمْ لَا تَعْلَمُونَ
Bermaksud: Dan Kami tidak mengutus Rasul-rasul sebelummu (wahai Muhammad) melainkan orang-orang lelaki yang Kami wahyukan kepada mereka (bukan malaikat); maka bertanyalah kamu kepada AhluzZikri” jika kamu tidak mengetahui.
-Sura Al-Anbiya’, Ayah 7
Ayat yang Allah sebut tentang penentuan masa lahir merujuk kepada PENGETAHUAN ALLAH YANG SANGAT DALAM. Kita tak sepatutnya guna ayat itu untuk menidakkan ikhtiar perubatan oleh doktor yang ahli dalam bidangnya. Ianya sudah salah mengambil tafsir dan ibrah sesuatu ayat Al Quran. Terlalu amat bahaya kefahaman sebegini merebak dalam masyarakat. Sedangkan mengambil mashlahat menjaga nyawa lebih utama dari menjaga kehendak peribadi seseorang.
Penentuan masa bersalin pada tarikh IOL itu juga ketetapan dari Allah. Wasilahnya adalah doktor yang melakukan IOL. Sebab semua perkara itu berlaku dalam perancangan Allah dan wilayah kekuasanNya juga. Tiada kebetulan. Lagipun ayat Al Haj: 5 itu disebut umum “Dia akan tentukan”. Tidak bermakna penentuan itu lahir secara natural bila kontraksi tanda bersalin, boleh juga penentuan itu berdasarkan ilmu doktor yang juga ilmu pinjaman dari Allah.
 مَا أَصَابَ مِنْ مُصِيبَةٍ فِي الْأَرْضِ وَلَا فِي أَنْفُسِكُمْ إِلَّا فِي كِتَابٍ مِنْ قَبْلِ أَنْ نَبْرَأَهَا ۚ إِنَّ ذَٰلِكَ عَلَى اللَّهِ يَسِيرٌ
Bermaksud: “Tidak ada sesuatu kesusahan (atau bala bencana) yang ditimpakan di bumi, dan tidak juga yang menimpa diri kamu, melainkan telah sedia ada di dalam Kitab (pengetahuan Kami) sebelum Kami menjadikannya; sesungguhnya mengadakan yang demikian itu adalah mudah bagi Allah.”
-Sura Al-Hadid, Ayah 22
Zaman sudah berubah, tak perlulah kita putar kembali seperti zaman dahulu kala seperti yang berlaku terhadap pelarian Rohingya itu.
Sekian ulasan dari suhazeli.com
15.2.2018
Jerangau
Pautan:
[2] Perbincangan bersama Ustaz Abdullah Bukhari. https://www.facebook.com/abdullahbukhari.abdulrahim

Doula: Peneman atau Doktor?

Doula bermaksud peneman kepada ibu hamil samada dalam tempoh mengandung, saat getir bersalin dan semasa berpantang. Boleh dikatakan ianya seolah-olah gundik suruhan si ibu untuk membantu, meringan bebanan dan mententeramkan keadaan. Atas slogan wanita memahami wanita, kehadiran doula amat membantu berbanding dengan suami.
Bidan-bidan kampung pada satu ketika dahulu telah memainkan peranan ini. Mereka sudah sebati dalam masyarakat cuma tiada istilah doula pada masa tersebut. Setelah pekeliling yang dikeluarkan oleh KKM, bidan-bidan kampung ini telah diberi pengiktirafan membantu ibu hamil dan juga pihak kesihatan bagi melicinkan lagi urusan bersalin. Sehingga kini bidan kampung memberikan kerjasama penuh kepada KKM bagi memastikan kelahiran yang selamat si ibu. Mereka tidak mengganggu perancangan yang telah diatur oleh pihak kesihatan ke atas si ibu. Malah mereka menggalakkan lagi kerjasama erat itu.
Kini, doula yang menggelarkan diri mereka sebagai “Guru Bersalin” telah mengambil alih tugasan profesional kesihatan dalam pengendalian ibu hamil. Ajaran mereka lebih kepada menghindari pihak hospital, tidak menggunakan khidmat kepakaran, tidak mengambil vaksin dan beberapa nasihat bersalin dengan cara yang membahayakan. Malah rata-rata para penyokong doula ini penjual kepada jamu dan produk kesihatan yang tidak berdaftar.
Isu bersalin di rumah tanpa pengawasan bidan terlatih sehingga menyebabkan kematian adalah sesuatu yang serius. Perkara ini perlu ditangani segera oleh pihak berwajib agar peristiwa yang sama tidak berlaku pada masa depan. Saya menggesa pihak berwajib memanggil semua pihak yang terlibat dalam pengurusan kes untuk berbincang bagi menangani peningkatan kes kelahiran yang tidak selamat ini.
Kelahiran selamat adalah proses kelahiran yang ditangani oleh ahli yang mahir dan ditempat yang kondusif. Ini kerana kita meminimumkan komplikasi-komplikasi kelahiran yang boleh membahayakan seperti perdarahan, lekat uri, koyak pangkal rahim dan sebagainya. Kita tidak mahu terjadinya kes kematian seperti beberapa kes yang berlaku akhir-akhir ini. Kononnya mereka ingin mengikut perkembangan zaman di negara maju yang sudah lama mengamalkan kelahiran sedemikian. Tetapi tangan-tangan yang mengendali kelahiran di rumah tersebut tidak pula mahu memikul tanggungjawab sepenuhnya.
Tidak dinafikan negara kita sudah semakin maju. Begitu juga dengan dunia perubatan, terus berkembang maju dengan penemuan-penemuan baru. Sistem penjagaan kesihatan juga meningkat. Jika dibandingkan dengan tahun awal kemerdekaan, jumlah kematian ibu 540/100 ribu kelahiran hidup (1957), berbanding dengan dewasa kini kurang dari 28/100 ribu kelahiran hidup (2010). Begitu juga penurunan yang signifikan bagi kematian bayi. Ini adalah hasil usaha yang berterusan dari Kementerian Kesihatan Malaysia dengan meningkatkan prasarana, memacu pertumbuhan modal insan dan melaksanakan pelbagai program strategik bagi mengurangkan kematian ibu dan anak. Pendek kata statistik kematian ini sentiasa dipantau secara serius oleh pihak berwajib.
Jumlah kelahiran berisiko tinggi semakin berkurangan kerana wujudnya fasiliti kesihatan yang mantap, anggota terlatih dan sistem yang kondusif. Namun menyedihkan terdapat segelintir rakyat yang sudah mula mencari alasan untuk menafikan kejayaan demi kejayaan menurunkan kadar kematian ini. Ada di antara mereka yang mahu kembali ke situasi sebelum merdeka. Ingin bersalin secara semulajadi. Tidak perlu dibantu oleh individu yang mahir dengan ilmu yang sepatutnya. Akhirnya terjadilah kelahiran tidak selamat seperti apa yang berlaku ini (saya merujuk kes kematian ibu selepas bersalin dan kes kematian bayi ketika bersalin di rumah). Kebanyakan kes tersebut berlaku akibat dari mendapat nasihat tidak tepat dari peneman yang menggelarkan diri mereka sebagai doula.
Saya berpandangan bahawa kehadiran doula sewaktu proses kelahiran di Malaysia boleh menimbulkan masalah. Doula sebenarnya peneman kepada ibu yang sedang bertarung antara hidup dan mati sewaktu proses kelahiran. Kehadiran doula diharapkan boleh membantu ibu bersalin dengan tenang. Tetapi, daripada pemerhatian, peranan doula di Malaysia ini telah melampaui batas sebagai peneman. Mereka seolah-oleh mengambil alih peranan menjadi pakar perbidanan, doktor, jururawat dan bidan yang memberi nasihat dan menguruskan proses kelahiran. Khidmat nasihat yang mereka berikan, samada berada di sisi pesakit atau melalui aplikasi WhatsApp, telah membahayakan kesihatan dan nyawa ibu dan juga anak, terutamanya dalam kes-kes yang berisiko tinggi.
Doula juga menganjurkan kelahiran di rumah tanpa kehadiran ahli yang terlatih. Ini adalah satu kaedah proses kelahiran yang tidak selamat. Sudah banyak kes yang berakhir dengan kematian dan komplikasi teruk semasa proses bersalin tidak selamat yang dianjurkan oleh mereka ini. Dengan apa sahaja nama yang mereka berikan bagi meng’halal’kan kaedah tersebut, sebenarnya mereka menafikan kaedah yang sedia ada di premis kesihatan bertauliah samada kerajaan ataupun swasta.
Di Malaysia, selain daripada doktor, hanya anggota kesihatan yang terlatih di dalam bidang perbidanan dan berdaftar dengan Lembaga Bidan Malaysia sahaja yang boleh mengendalikan kelahiran. Ini termaktub di dalam Seksyen 14(1) Akta Perbidanan 1966 yang menyatakan:
“Any person who, not being a midwife registered under this Act, practices midwifery, shall be guilty of an offence and shall be liable on conviction to a fine not exceeding two thousand ringgit or to imprisonment for a period not exceeding one year or to both.”
Saya ingin menyeru pihak berwajib mengambil tindakan tegas kepada pihak-pihak tertentu yang dengan senghaja menghasut ibubapa untuk bersalin di rumah secara lotus atau menjalankan aktiviti pengamalan tertentu tanpa pengawasan rapi daripada anggota perbidanan bertauliah. Antara amalan yang tidak patut diamalkan oleh mereka adalah seperti melambatkan pemotongan tali pusat sehingga berjam-jam lamanya, tidak mengeluarkan uri dalam tempoh masa yang segera dan tidak memberi imunisasi kepada bayi yang baru dilahirkan.
Saya juga ingin mencadangkan kepada pihak bertanggung jawab seperti Kementerian Kesihatan Malaysia, agar mengambil inisiatif mempertingkatkan pendekatan dan aktiviti pendidikan kesihatan berterusan kepada masyarakat untuk memastikan tahap tinggi kesihatan ibu dan anak di Malaysia dapat terus dipertingkatkan. Satu garis panduan khusus perlu diwujudkan bagi memberi panduan kepada doula supaya tidak mengambil alih peranan profesional perubatan untuk menjalankan tugas mereka.
Saya menyokong padu usaha yang dilakukan oleh MedicalMythBustersMalaysia dan Kementerian Kesihatan Malaysia yang mengenengahkan isu doula ini. MedicalMythBustersMalaysia telah membuat surat terbuka kepada Sultan Johor agar mendapat naungan rahmat titah Baginda agar tidak lagi berlaku kes yang sama pada masa hadapan. Begitu juga Datuk Dr Noor Hisham Abdullah, Ketua Pengarah Kesihatan Malaysia yang juga menbuat kenyataan yang hampir sama tahun 2016 lalu. Kesemuanya menjurus kepada menyeru masyarakat agar bersalin dengan kaedah yang selamat dan tidak menggunakan khidmat doula yang bukannya ahli berwibawa dalam menguruskan kelahiran.
#SayNoTo UnSafeBirth
Dr Suhazeli Abdullah

Kita Rawat Tanpa Prejudis

DEGIL

Ada orang share flow chart pengurusan ibu hamil yang memilih untuk bersalin di rumah. Kononnya hujah kumpulan “Mereka Kena Tipu” itu bahawa KKM sendiri membenarkan ibu-ibu hamil bersalin di rumah.

Helo bro, baca sampai habis dulu pekeliling yang di keluarkan oleh Ketua Pengarah Kesihatan yang bertarikh 13 Mac 2014 itu. Hadam betul-betul apa hasrat KPK dan kenapa pekeliling itu wujud.

KKM sudah cukup berhemah dengan kumpulan doula ini. Apabila berlaku 2 kes kematian akibat kejahilan ibu dan dihasut oleh doula supaya bersalin di rumah sebelum tahun 2014, lantas pekeliling ini dikeluarkan bagi memberi garis panduan. Kes yang masyhur adalah kes Amy Karmila yang meninggal dunia akibat komplikasi masa bersalin. Puncanya adalah gagal menilai risiko yang mungkin berlaku dan gagal bertindak cepat apabila tanda-tanda kecemasan timbul atas si ibu.

Mai saya terangkan dengan lukisan mudah mengenai flow chart tu. Ianya dibuat oleh beberapa pakar kesihatan bagi mengurangkan jumlah kelahiran tidak selamat. Anggota kesihatan berusaha sedaya mungkin untuk membantu dan menghulurkan kemahiran mereka. Bermula dari kenal pasti pesakit yang berniat bersalin di rumah, sehinggalah anggota diarah pulang dari premis berkenaan, tidak putus-putus NASIHAT dikeluarkan walaupun si ibu DEGIL. Saya catat dalam flow chart itu, tidak kurang dari tujuh tempat NASIHAT diberikan. Bukan sahaja seorang anggota kesihatan yang terlibat, malah penyelia (Sister atau Matron) pun turut serta beri NASIHAT. Dalam sesetengah kes yang terlalu berisiko, Pakar Perubatan Keluarga juga akan turut memberikan NASIHAT.

Jika masih berDEGIL, pekeliling tersebut mengarahkan anggota terlibat meninggalkan premis (rumah si ibu) bagi mengelakkan implikasi undang-undang keatasnya.

Dalam hati anggota berkenan mendoakan keselamatan dan kesejahteraan kepada si ibu dan anak. Sudah habis seribu daya memujuk. Keadaan ini semakin parah jika si ibu dihasut oleh doula samada doula berada di sisi atau melalui arahan wasap.

Sekian penjelasan dari suhazelipedia.com

Fb.Com/drsuhazeli

17.2.2018

Kuala Berang

#SayNoToUnSafeBirth

Nota tambahan: “Ikut Mung La Semek”