New Search

If you are not happy with the results below please do another search

121 search results for: vaksin (Page 6)

101

Pendapat Minoriti

Tepat enam bulan lalu isu vape meletup dipersada media dalam negara. Ketegasan pihak berwajib dalam menegaskan isu vape telah menyebabkan para penyokong tegar melenting. Dikukuhkan lagi dengan para agamawan dan ulama yang turut meranapkan hujah para pencinta vape. Saya lihat terdapat satu persamaan antara pencinta vape dan penentang vaksin; iaitu mereka suka mengambil fakta terpencil, […]

102

Khatan Terpotong Kepala

Tanpa memandang sinis atau prejudis kepada doktor swasta yang terlibat berkenaan, tulisan ini ingin terus memberi justifikasi bahawa khatan adalah wajib dilakukan. Apabila timbul isu sebegini, semua orang akan cuba berhati-hati terutama para tenaga pengkhatan. Kaedah yang digunakan mempunyai komplikasi-komplikasi tertentu. Itupun tidak diambil kira lagi kesan sampingan dari ubat bius, risiko jangkitan kuman sebaik […]

103

Punca Kanser Rahim dari Perut? 

Isu Penyakit Kanser setakat ini mencapai carta teratas dibincangkan oleh orang ramai. Ini kerana kejadian dan kematian akibat kanser berada di sepuluh tangga teratas kejadiannya seluruh dunia. Apa sahaja nasihat, petua kesihatan atau seumpamanya yang berkait dengan kanser akan terus dikongsi oleh orang ramai tanpa mempastikan maklumat itu sahih atau palsu. Lihat contoh mesej berikut: […]

104

Simpan Sikit KESIPUAN Diri 

Terbaca satu prinskrin yang dikongsi rakan mengenai status satu pengguna media sosial. Kedua-dua pengkomen itu saya kenal secara maya sebagai antivaksin tegar.  Sejak bila pula puak antivaksin ni pandai bercakap bab dosa pahala? Sedangkan fatwa mufti, hukum alim ulama bab vaksinasi dilanggar mereka. Simpanlah sikit KESIPUAN diri tu supaya tak nampak kepada generasi mendatang. Yang […]

105

Ada Hadis Haram Rokok?

Terdapat para perokok tegar mencari alasan meng’halal’kan rokok dengan mengatakan bahawa tiada satu hadis pun melarang rokok. Hujah yang sama golongan antivaksin, kata mereka zaman Rasulullah tiada pun vaksin dan tidak pernah dianjurkan oleh Rasulullah mevaksinkan anak-anak kecil. Justeru, mereka merelakan diri mereka terus memamah rokok tanpa segan silu dan tiada rasa berdosa. Hatta mereka […]

106

Dakwaan Hospital Makkah Sepi

Rekaan cerita dari penulis yang tidak diketahui sumber asal menjadi isu viral sehari dua ini. Tulisan itu mengambil “testimoni” sebuah klinik yang sepi kerana hebatnya penduduk di Makkah beramal dengan sunnah. Tajuk artikel itu menjadi tandatanya. Dengan meletakkan tajuk besar “DI MAKKAH HOSPITALNYA SEPI, BERBEZA DGN DI MALAYSIA. YANG MEMBEZAKAN ADALAH AQIDAH DAN SYARIATNYA.”, seolah-olah […]

107

Agenda Jahat dalam Industri Perubatan Moden?

Saya diminta mengulas satu artikel dari blog yang bertajuk Agenda Jahat dalam Industri Perubatan Moden. Awalnya saya berbincang dengan rakan-rakan, agar tidak perlulah melayan blog picisan tersebut.[1] Tetapi semakin ramai para netizen dan pengguna media sosial lain share. Mereka share demi untuk dapatkan kepastian dari pihak berwibawa, adakah benar tulisan tersebut? Jika saya menjawab isu […]

108

Lembaran Raya Buat Sahabat

29 Ramadhan 1437H Bukit Besi, Dungun ﷽ السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللّه وَبَرَكَاتُه Kehadapan Dr Rohaidir yang dihormati,      Selamat berpuasa Ramadhan al mubarak dan beramal ibadah didalamnya sehingga penghujung bulan nanti. Seterusnya menyambut perayaan Aidil Fitri yang menjelang tiba. Maaf zahir batin saya hulurkan. Mungkin tuan Dr tidak mengenali saya dan saya pun tidak pernah […]

109

AEFI Tidak Pernah Dinafikan Sebaliknya Sering DISALAHERTI

Ramai rakan taulan yang mengikuti perkembangan tulisan saya mengenai isu vaksin bertanya tentang dakwaan kesan sampingan yang serius sehingga nak kiamat dibuatnya. Sudah berkali-kali saya sebut dalam penulisan sebelum ini bahawa kami di pihak kedoktoran ini tidak menafikan ada kesan sampingan. Antara yang pernah saya tulis [1]: “Penentangan yang selalu juga ditimbulkan oleh sesetengah golongan […]

110

Apa yang Perlu Doktor Beritahu Mengenai Kesan Sampingan Ubat?

Soalan:  Adakah logam berat yang terdapat dalam vaksin memudaratkan tubuh badan (AEFI)? Jawapan: Sepanjang sejarah, program imunisasi telah menjadi perencat kepada perkembangan penyakit berjangkit yang khusus (vaccine preventable diseases). Sekaligus ia adalah ‘ubat’ paling ampuh menghalang Small Pox (Cacar), Polio dan sebagainya. Pun begitu, tidak dinafikan pemberian vaksin ke atas bayi telah menimbulkan kesan yang […]

111

Virus Zika dan Agenda Yahudi

Kesihatan sesaorang bukan bergantung kepada pemberian vaksin semata-mata. ianya dipengaruhi oleh persekitaran, pemakanan dan kesihatan spiritual. Hidup mati pun Allah yang tentukan. Cuma Islam memberi ruang berikhtiar bagi menjamin kehidupan yang lebih sempurna dan sihat. Semasa negara merdeka, jangka hayat penduduk negara kita adalah 55.8 tahun. Setelah kita menjalani kehidupan yang  lebih sihat dan mengamalkan […]

112

Demam Campak boleh Bawa Maut

Peningkatan kes penyakit Campak sejak akhir-akhir ini amat membimbangkan. Sebagaimana laporan dari Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) pada bulan Jun lepas, bahawa kes penyakit Campak (measles) di WP Kuala Lumpur sebanyak 73 kes. Kes berkenaan disahkan positif dihinggapi kuman Campak melalui ujian darah. Julat umur kes tersebut antara sebulan sehingga 43 tahun. Lebih menyedihkan majoriti (79%) […]

113

Penyakit Anjing Gila

Dilaporkan terdapat 55 ribu kes Anjing Gila (Rabies) berlaku seluruh dunia setiap tahun. Kebanyakannya menyerang anak-anak yang berumur bawah 15 tahun. Rabies adalah sejenis penyakit yang menyerang saraf manusia, termasuk otak. Punca kemasukan virus Rabies ini ke dalam tubuh manusia adalah melalui gigitan haiwan yang telah dijangkiti virus rabies. 99% kes ini merebak melalui gigitan […]

114

HomePage

All/Perang Melawan Mitos/Terkini/TravelogJanuary 26, 2021Apa Kesudahan Nasib Pesakit COVID-19?Berikut adalah kemungkinan yang boleh berlaku ke atas pesakit…January 4, 2021Vaksin COVID-19 bukan Penyebab Bell’s PalsyJanuary 4, 2021Teori Konspirasi COVID-19December 18, 2020MAKANAN SUNNAH atau SUNNAH PEMAKANAN?December 9, 2020Vaksin Haji Tiada BabiDecember 5, 2020Vaksin vs Pemakanan SunnahSeptember 10, 2020Kualiti dalam Sistem PerubatanSeptember 10, 2020PANDUAN INDEMNITI PROFESIONAL UNTUK DOKTOR [...]
115

Salah Konsep atau Salah Komunikasi?

Disember 2012, kelompok ekstrimis Muslim telah membunuh 7 orang pekerja kesihatan hanya disebabkan mereka memberi vaksin polio dalam program eradikasi polio di Pakistan. Golongan ini berpendirian bahawa pemberian vaksin adalah tidak Islami ditambah dengan sentiment anti-Amerika yang memuncak. Barat dan Amerika dituduh berselindung disebalik program eradikasi ini sebagai program risikan. http://www.aljazeera.com/news/asia/2012/12/2012121962433106974.html FIMA (Federation of Islamic […]

116

Fima conference berakhir dengan penuh kenangan

Tahniah kepada semua jawatankuasa conference Fima 2012 kerana telah berjaya menganjurkan persidangan tersebut bermula 13 hingga 15 September lalu. Persidangan ini dihadiri oleh lebih 400 peserta seluruh dunia. Banyak topik telah dibentangkan oleh pakar-pakar yang mahir. Topik terhangat adalah berkaitan dengan isu halal haram vaksin. Penuh dengan ilmu baru ditemui oleh para peserta dalam persidangan […]

117

Profile Saya

Dilahirkan di Kota Bharu Kelantan. Pendidikan awal di sekolah Kebangsaan Perol dan Sultan Ismail College (SIC), Kelantan. Melanjutkan pelajaran di peringkat ijazah perubatan di Universiti Sains Malaysia, Kubang Kerian, Kelantan. Kemudian, melanjutkan pelajaran ke peringkat Sarjana (Master of Medicine) dalam pengkhususan Perubatan Keluarga di Universiti Kebangsaan Malaysia. Kini berkhidmat di Klinik Kesihatan Ketengah Jaya Dungun, [...]
118

Mindanao-Daerah suci yang memerlukan sentuhan

Tiga tahun berturut-turut saya menjejakkan kaki ke Mindanao. Tahun pertama di Daerah Basilan sempena misi Qurban dan Aqiqah bersama Yayasan Amal Malaysia. Tahun kedua misi yang sama di Daerah Islam Marawi, tengah Mindanao, dan kali ketiga bersama pelajar perubatan USM Kubang Kerian untuk menjalankan kajian dan khidmat komuniti. Mindanao adalah wilayah autonomi muslim di Filipina. […]

119

HPV dan Kanser Servik

Human Papilloma Virus (HPV) telah menjadi sejenis virus yang masyhur sejak akhir-akhir ini. Program pelalian HPV kebangsaan yang  sedang bejalan bermula dari pertengahan tahun lepas membuka mata banyak pihak akan kepentingan pengambilan vaksin pelalian HPV. Human Papilloma Virus ada sejenis virus yang biasa terdapat dipermukaan kulit manusia. Menifestasi yang mungkin yang boleh dilihat adalah apabila […]

120

Anak saya kena badi kera

“Kenapa dengan anak puan?” Tegurku sebagai pembuka bicara kepada wanita anak dua yang datang untuk mendapatkan suntikan vaksin. Dalam masa yang sama nurse yang melihat anaknya memaklumkan bahawa anak wanita tersebut tidak naik timbangan berat dan sesak nafas. “Saya dah jumpa dengan ustaz kampung saya katanya anak saya terkena badi kera”. Katanya penuh yakin bahawa […]