Tuan guru Sokong VaksinTuan guru Sokong Vaksin
Koleksi Artikel Isu Vaksin
Tuan Guru Dato Seri Hj Abdul Hadi Awang
24 JUN 2016 | Masjid Rusila Marang
"Sesiapa yang menolak perubatan termasuk
vaksin sebagai golongan yang jahil
dalam agama. Mereka membaca kitab
tak habis"
[image]
Jika benar vaksin itu boleh memusnahkan manusia, sudah tentu program imunisasi diberhentikan. . Kita boleh lihat sendiri bahawa Program imunisasi kebangsaan yang telah diletakkan secara rasmi dalam negara kita sejak sebelum merdeka lagi (1956) dengan pemberian vaksin DT
Baca Artikel ....
"Jauh Perjalanan, luas pemandangan. Banyak pengajaran kehidupan manusia yang boleh dipelajari."
Sudan, Mindanao, Sempadan Turkey dan Jordan untuk Misi Kemanusian Syria, Mesir, Bangladesh dll.
Baca Artikel Travelog Saya....
Koleksi Artikel Perang Melawan Mitos
Dr Suhazeli Abdullah | Talk Show UiTM Jasin
"Mitos dalam perubatan boleh menyebabkan masyarakat keliru. Maka wajib wujud sekumpulan ahli dalam bidang perubatan memperbetulkan salah faham itu."

Vaksin Punca Autism

Vaksin Punca Autism? Oleh: Nurul Fadhilah Salleh Andrew Wakefield…
Comments Box SVG iconsUsed for the like, share, comment, and reaction icons

21 hours ago

Dr Suhazeli Abdullah

Kita dalam proses pemulihan....

Pemulihan ekonomi....
Pemulihan & penyesuaian kehidupan dengan norma baru....
Apa yang perlu kita fahami......
Yang dah mula bekerja....
Anak-anak akan ke sekolah....
Aktiviti masjid surau akan bermula....
Warga emas....

Dan sebagainya....
Sama-sama kita diskusi....
... See MoreSee Less

Comment on Facebook

Sekarang dah mula ketidakpatuhan kepada SOP boleh dilihat dan diperhati.. mintak nasihat serta teguran berterusan daripada pihak berwajib..

Terbaik ustaz Syed & Dr. suhazeli 👍

bos kkm ada kt hulu tganu..patuh sop belaka..alhamdulillah..tahniah

Terbaik abe lindan ustaz 👍

Tahniah Msia ku..Bangga. Alhamdulillah

Kemass Doc..

👍terbaik

View more comments

1 day ago

Dr Suhazeli Abdullah

Pagi esok pack dengan 2 program. Bermula awal pagi lagi.
.
1️⃣ Terima kasih Al Fadhil Ustaz Syed NorHisyam Al Idrus kerana jemput bersama kuliah Dhuha beliau esok. Saya nak dengar celoteh beliau sahaja. Program akan dipancarkan live di fb saya dan beliau.
.
2️⃣ Live@PTAR Bicara Pakar Perubatan.
Tajuk : Penjagaan Kesihatan Keluarga dan Perkongsian pengalaman pengendalian Kes Covid-19.
Tarikh : 3 Julai 2020 (Jumaat)
Masa : 9:30 Pagi
Moderator : Puan Nor Azwani Mohamad

Panel :
1. Dr Suhazeli bin Abdullah, Pakar Perubatan Keluarga, Klinik Kesihatan Tengkawang, Hulu Terengganu
2. En. Amin Zafri bin Abd Rahman, Ketua Penolong Pegawai Perubatan (Kesihatan Awam), Kementerian Kesihatan Malaysia

Link Youtube Live : Bicara Pakar Perubatan : Penjagaan Kesihatan Keluarga dan Perkongsian pengalaman pengendalian Kes Covid-19

Link Youtube Live : www.youtube.com/watch?v=b1wADYKTWRE

Semoga Bermanfaat.
... See MoreSee Less

Pagi esok pack dengan 2 program. Bermula awal pagi lagi.
.
1️⃣ Terima kasih Al Fadhil Ustaz Syed NorHisyam Al Idrus kerana jemput bersama kuliah Dhuha beliau esok. Saya nak dengar celoteh beliau sahaja. Program akan dipancarkan live di fb saya dan beliau.
.
2️⃣ Live@PTAR Bicara Pakar Perubatan.
Tajuk : Penjagaan Kesihatan Keluarga dan Perkongsian pengalaman pengendalian Kes Covid-19.
Tarikh : 3 Julai 2020 (Jumaat) 
Masa : 9:30 Pagi
Moderator : Puan Nor Azwani Mohamad

Panel : 
1. Dr Suhazeli bin Abdullah, Pakar Perubatan Keluarga, Klinik Kesihatan Tengkawang, Hulu Terengganu
2. En. Amin Zafri bin Abd Rahman, Ketua Penolong Pegawai Perubatan (Kesihatan Awam), Kementerian Kesihatan Malaysia

Link Youtube Live  : https://www.facebook.com/libraryuitm/videos/1546342002206124/

Link Youtube Live : https://www.youtube.com/watch?v=b1wADYKTWRE

Semoga Bermanfaat.Image attachment

Comment on Facebook

noted

Tahniah tuan duktur...moga Allah permudah segala urusan.

2 days ago

Dr Suhazeli Abdullah

Diharap jadi sempadan dan pengajaran buat kita. Hari ini adalah catatan kes tertinggi COVID-19 di negara US. Sesuatu yang merisaukan kita.
.
Istilah kita jaga kita amat perlu buat masa ni. Walaupun nampak selfish tetapi itulah hakikat paling ampuh untuk kita laksanakan bagi memutuskan rantaian jangkitan COVID-19.
.
Faktor-faktor yang penting bagi terus menjamin kes tidak bertambah:
1️⃣ Kestabilan politik. Tiada yang memberontak atau mencetuskan huru hara akibat tidak setuju dengan tindakan kerajaan.
2️⃣ Kebijaksanaan pemimpin atur pelan dan strategi supaya seimbang dengan menyelamatkan masyarakat dari jangkitan dan membina masyarakat supaya tidak terus terbelenggu dengan kemelut ekonomi.
3️⃣ Kerjasama erat interagensi, KKM, Pertahanan, Agama dan pelbagai lagi. Tiada percanggahan ketara dalam menentukan sesuatu keputusan polisi negara. One Single Command berjalan dengan baik.
4️⃣ Rakyat yang patuh. Ke bertanggungjawaban bersama dipikul supaya kita benar-benar terjaga.
5️⃣ Tiada kumpulan yang ekstrim menentang SOP yang dibuat. Negara kita belum wujud kumpulan antimasker. Yang wujud hanya antivaksin yang buat persepsi sendiri dan teori khayalan.
.
Teruskan berdoa agar negara terus selamat dari cengkaman COVID-19.
.
Suhazeli Abdullah
2.7.2020
Kuala Berang.
... See MoreSee Less

Diharap jadi sempadan dan pengajaran buat kita. Hari ini adalah catatan kes tertinggi COVID-19 di negara US. Sesuatu yang merisaukan kita.
.
Istilah kita jaga kita amat perlu buat masa ni. Walaupun nampak selfish tetapi itulah hakikat paling ampuh untuk kita laksanakan bagi memutuskan rantaian jangkitan COVID-19.
.
Faktor-faktor yang penting bagi terus menjamin kes tidak bertambah:
1️⃣ Kestabilan politik. Tiada yang memberontak atau mencetuskan huru hara akibat tidak setuju dengan tindakan kerajaan.
2️⃣ Kebijaksanaan pemimpin atur pelan dan strategi supaya seimbang dengan menyelamatkan masyarakat dari jangkitan dan membina masyarakat supaya tidak terus terbelenggu dengan kemelut ekonomi.
3️⃣ Kerjasama erat interagensi, KKM, Pertahanan, Agama dan pelbagai lagi. Tiada percanggahan ketara dalam menentukan sesuatu keputusan polisi negara. One Single Command berjalan dengan baik.
4️⃣ Rakyat yang patuh. Ke bertanggungjawaban bersama dipikul supaya kita benar-benar terjaga. 
5️⃣ Tiada kumpulan yang ekstrim menentang SOP yang dibuat. Negara kita belum wujud kumpulan antimasker. Yang wujud hanya antivaksin yang buat persepsi sendiri dan teori khayalan.
.
Teruskan berdoa agar negara terus selamat dari cengkaman COVID-19.
.
Suhazeli Abdullah 
2.7.2020
Kuala Berang.

Comment on Facebook

Diorang ada presiden yang “terlebih” bijaksana. Salah sendiri tapi menyalahkan orang lain. Tak mahu dengar penasihat kesihatan sendiri.

Di sana ramai geng tak pakai spender Dr sebab itu tak suka pakai mask.

No 1.. orang kita bergaduh jugak.. dalam media sosial 😄

No. 5 win👍👍👍

presiden us sama bingai dengan aktivaksin

View more comments

Peluang masih dibuka. Berbaki 14 bahagian lagi. Bayaran deposit telah kita selesaikan tunjuk tanda jadi. Harga paling murah kami dapat RM600 sahaja.
.
Siapa berminat untuk turut serta, sila hubungi kita segera.
.
Lokasi penyembelihan, Kuala Berang, Saujana dan Hulu Besut.
... See MoreSee Less

Peluang masih dibuka. Berbaki 14 bahagian lagi. Bayaran deposit telah kita selesaikan tunjuk tanda jadi. Harga paling murah kami dapat RM600 sahaja.
.
Siapa berminat untuk turut serta, sila hubungi kita segera.
.
Lokasi penyembelihan, Kuala Berang, Saujana dan Hulu Besut.

3 days ago

Dr Suhazeli Abdullah

4 Isu berkaitan Penjual Produk vs Doktor
.
1️⃣ Terdapat penjual produk kesihatan mendakwa produk mereka itu boleh dan mampu merawat PENYAKIT KRONIK. Boleh ke dakwa begitu?
.
Dalam negara kita terdapat beberapa akta yang mengawal supaya tiada dakwaan yang boleh mengelirukan masyarakat. Setiap dakwaan memerlukan bukti dalam perubatan. Kenapa perlukan bukti? Sebab kita ini manusia yang berfikir dan selari dengan saranan agama supaya menggunakan akal fikiran dalam bab keduniaan. Kita bukannya Nabi atau para wali yang diberikan keistimewaan untuk menyembuhkan penyakit. Al Quran juga menyebut, jika kita tidak tahu sesuatu, maka bertanyalah kepada ahlinya. Bukan pakai redah percaya kepada penjual produk yang tiada keahlian pun dalam bab merawat penyakit.
.
Negara kita telah pun menggariskan beberapa akta.
A. Akta Ubat 1956 (iklan dan penjualan)
B. Cosmetic advertising Code
C. Akta makanan 1983
D. Akta peranti perubatan 2012
E. Akta Perubatan Tradisional dan Komplimentari 2016.
F. Akta Penyakit Berjangkit 1988
G. Akta Racun dan Dadah 1951
Dan beberapa lagi akta.
.
Akta-akta ini dibuat bukan menyekat perniagaan orang kita, tetapi demi menjaga kepentingan kesihatan dan keselamatan masyarakat supaya tidak putar belit oleh golongan yang mencari peluang keuntungan perniagaan.
.
Berniaga tu boleh, tetapi jangan membuat dakwaan yang mengelirukan tanpa bawa bukti yang sahih.
.
2️⃣ Bagaimana pula dengan penjual produk overclaim yang kata ilmu Allah itu luas dan Doktor tidak mengetahui segala-galanya, maka merawatlah dengan apa yang semulajadi diciptakan oleh Allah. Apa salahnya?
.
Ya saya setuju dengan frasa Ilmu Allah itu luas. Sebab itu permulaan wahyu kepada Rasulullah adalah Iqra. Bermakna manusia wajib menjalankan kajian sesuai dengan zaman. Sekarang ini Evidence Based Medicine (EBM) mengungguli dalam kaedah pembuktian. Inilah salah satu keluasan ilmu Allah yang diberikan kepada manusia yang berfikir. Bukti yang dibawa bagi mengesahkan dakwaan itulah yang dituntut oleh Islam.
.
Katakan bahan semulajadi, bagaimana nak tahu samada sesuai pada semua orang dengan dos sukatan tertentu? Bahkan makanan sekalipun terdapat alergik pada sesetengah orang, apatah lagi ramuan yang dibancuh dengan beberapa campuran lain. Sudah tentu memerlukan safety profile dan berkualiti sebelum diberikan kepada pesakit. Bagaimana nak tahu? Kajianlah yang menentukan!
.
3️⃣ Dalam negara kita sudah terdapat badan yang berwibaba seperti majlis perubatan, jawatankuasa mufti dan beberapa badan lagi untuk menentusahkan sesuatu perubatan itu boleh dipakai atau tidak. Jika terdapat golongan yang menentang seperti antivaksin, Doula ekstrimis apa harus dilakukan?
.
Buat masa ini negara mempunyai kementerian yang cukup disanjungi ramai - KKM. Malah isu pengurusan COVID-19 oleh KKM cukup disegani oleh semua pihak. Sudah tentu apa sahaja yang dikemukakan oleh KKM itu memberikan kebaikan kepada masyarakat secara umumnya. Cuma terdapat segelintir kecil masyarakat yang tak puas hati. Bahkan mereka ini membuat persepsi sendiri dalam urusan perubatan mereka. Sehingga timbulnya ketidakharmonian. Walaupun negara kita masih lagi perjuangkan kebebasan bersuara, tetapi terdapat suara-suara yang tak betul, memesongkan fikiran rakyat perlu dibendung segera. Fenomena ini tidak boleh lari dalam sesuatu masyarakat.
.
Justeru buat masa ini penerangan harus diberikan kepada masyarakat melalui kerjasama erat KKM dan ahli agama. Perbanyakkan sesi penerangan, siaran media dan banyak lagi supaya ditonton oleh seluruh rakyat. Andaikata keadaan semakin mendesak, tidak mustahil akta yang sedia ada atau akta baru perlu digubal bagi mengekang fenomena ini.
.
4️⃣ Bagaimana pula dengan adanya doktor-doktor perubatan moden sendiri yang menggunakan testimoni untuk menjual produk yang merawat penyakit kronik. Boleh ke doktor perubatan moden buat ni?
.
Setiap profesyen ada kod amalan dan etikanya. Doktor, ada code of Professional Conduct, Good Medical Practice dan Akta perubatan 1971 itu sendiri. Begitu juga dengan profesyen lain, farmasi, pergigian, pemakanan dan lain-lain - mempunyai kod etika berdasarkan EBM yang diterima pakai dalam dunia moden masa ini. Jika ada doktor yang menggunakan testimoni dan menjual produk tanpa berpandukan code etika, sudah tentulah ianya bersalahan.
.
Suhazeli Abdullah
Pakar Perubatan Keluarga
Idea jawapan dalam sesi bersama Dr Imelda
... See MoreSee Less

4 Isu berkaitan Penjual Produk vs Doktor 
.
1️⃣ Terdapat penjual produk kesihatan mendakwa produk mereka itu boleh dan mampu merawat PENYAKIT KRONIK. Boleh ke dakwa begitu? 
.
Dalam negara kita terdapat beberapa akta yang mengawal supaya tiada dakwaan yang boleh mengelirukan masyarakat. Setiap dakwaan memerlukan bukti dalam perubatan. Kenapa perlukan bukti? Sebab kita ini manusia yang berfikir dan selari dengan saranan agama supaya menggunakan akal fikiran dalam bab keduniaan. Kita bukannya Nabi atau para wali yang diberikan keistimewaan untuk menyembuhkan penyakit. Al Quran juga menyebut, jika kita tidak tahu sesuatu, maka bertanyalah kepada ahlinya. Bukan pakai redah percaya kepada penjual produk yang tiada keahlian pun dalam bab merawat penyakit.
.
Negara kita telah pun menggariskan beberapa akta.
A. Akta Ubat 1956 (iklan dan penjualan)
B. Cosmetic advertising Code 
C. Akta makanan 1983
D. Akta peranti perubatan 2012
E. Akta Perubatan Tradisional dan Komplimentari 2016.
F. Akta Penyakit Berjangkit 1988
G. Akta Racun dan Dadah 1951
Dan beberapa lagi akta.
.
Akta-akta ini dibuat bukan menyekat perniagaan orang kita, tetapi demi menjaga kepentingan kesihatan dan keselamatan masyarakat supaya tidak putar belit oleh golongan yang mencari peluang keuntungan perniagaan.
.
Berniaga tu boleh, tetapi jangan membuat dakwaan yang mengelirukan tanpa bawa bukti yang sahih.
.
2️⃣ Bagaimana pula dengan penjual produk overclaim yang kata ilmu Allah itu luas dan Doktor tidak mengetahui segala-galanya, maka merawatlah dengan apa yang semulajadi diciptakan oleh Allah. Apa salahnya? 
.
Ya saya setuju dengan frasa Ilmu Allah itu luas. Sebab itu permulaan wahyu kepada Rasulullah adalah Iqra. Bermakna manusia wajib menjalankan kajian sesuai dengan zaman. Sekarang ini Evidence Based Medicine (EBM) mengungguli dalam kaedah pembuktian. Inilah salah satu keluasan ilmu Allah yang diberikan kepada manusia yang berfikir. Bukti yang dibawa bagi mengesahkan dakwaan itulah yang dituntut oleh Islam.
.
Katakan bahan semulajadi, bagaimana nak tahu samada sesuai pada semua orang dengan dos sukatan tertentu? Bahkan makanan sekalipun terdapat alergik pada sesetengah orang, apatah lagi ramuan yang dibancuh dengan beberapa campuran lain. Sudah tentu memerlukan safety profile dan berkualiti sebelum diberikan kepada pesakit. Bagaimana nak tahu? Kajianlah yang menentukan!
.
3️⃣ Dalam negara kita sudah terdapat badan yang berwibaba seperti majlis perubatan, jawatankuasa mufti dan beberapa badan lagi untuk menentusahkan sesuatu perubatan itu boleh dipakai atau tidak. Jika terdapat golongan yang menentang seperti antivaksin, Doula ekstrimis apa harus dilakukan?
.
Buat masa ini negara mempunyai kementerian yang cukup disanjungi ramai - KKM. Malah isu pengurusan COVID-19 oleh KKM cukup disegani oleh semua pihak. Sudah tentu apa sahaja yang dikemukakan oleh KKM itu memberikan kebaikan kepada masyarakat secara umumnya. Cuma terdapat segelintir kecil masyarakat yang tak puas hati. Bahkan mereka ini membuat persepsi sendiri dalam urusan perubatan mereka. Sehingga timbulnya ketidakharmonian. Walaupun negara kita masih lagi perjuangkan kebebasan bersuara, tetapi terdapat suara-suara yang tak betul, memesongkan fikiran rakyat perlu dibendung segera. Fenomena ini tidak boleh lari dalam sesuatu masyarakat.
.
Justeru buat masa ini penerangan harus diberikan kepada masyarakat melalui kerjasama erat KKM dan ahli agama. Perbanyakkan sesi penerangan, siaran media dan banyak lagi supaya ditonton oleh seluruh rakyat. Andaikata keadaan semakin mendesak, tidak mustahil akta yang sedia ada atau akta baru perlu digubal bagi mengekang fenomena ini.
.
4️⃣ Bagaimana pula dengan adanya doktor-doktor perubatan moden sendiri yang menggunakan testimoni untuk menjual produk yang merawat penyakit kronik. Boleh ke doktor perubatan moden buat ni?
.
Setiap profesyen ada kod amalan dan etikanya. Doktor, ada code of Professional Conduct, Good Medical Practice dan Akta perubatan 1971 itu sendiri. Begitu juga dengan profesyen lain, farmasi, pergigian, pemakanan dan lain-lain - mempunyai kod etika berdasarkan EBM yang diterima pakai dalam dunia moden masa ini. Jika ada doktor yang menggunakan testimoni dan menjual produk tanpa berpandukan code etika, sudah tentulah ianya bersalahan.
.
Suhazeli Abdullah 
Pakar Perubatan Keluarga 
Idea jawapan dalam sesi bersama Dr Imelda

Comment on Facebook

Orang awam yang bijak akan mendapatkan rawatan terbaik berdasarkan bukti (evidence-based medicine) dan mengamalkan gaya hidup sihat (senaman, jaga makan, tidur cukup, kawal stress)

Terima kasih info yg berguna

dr bagaimana dengan ubat doktor dari hospital yg mempunyai evidence based medicine menyebabkan lambakan orang berpenyakit kronik tidak sembuh boleh bagi pencerahan

dr sab boleh syor produk kesihatan yang baik?

Mintalah Dr Suhazeli berikan kaedah utk kepastian bahawa ubatan... Pemakanan kesihatan yang boleh membantu kami pengguna dan pesakit kronik utk memudahkan pemilihan yang betul dan tepat dan tidak membahayakan pesakit kronik di Malaysia... Kalau boleh keluarkan terus amaran terhadap produk produk yang boleh membawa maut kepada pengguna khususnya pesakit kronik jika menggunakan produk yang banyak sekali diviral dalam media elektronik sekarang ini. Bantulah kami pesakit kronik Dr Suhazeli... Semoga pertolongan tuan akan mendapat balasan pahala dari Allah jua. Pesakit kronik mencari jalan alternatif utk kesembuhan bukan segera tetapi kerana kekangan hendak ke hospital... Sudah terlalu lama berhadapan dengan ubat hospital yang ditelan tetapi penyembuhan nya hanya dalam kadar peratus yang sedikit... Bukan kami pesakit kronik berputus asa.. Ikhtiar tetap ikhtiar. Bantu lah kami Dr Suhazeli

View more comments

Load more

Follow me on Facebook

Kolumnis

Majalah Solusi

Akhbar Harakah

Forum Imunisasi

Aktiviti Amal

Nasyid

Facebook Iconfacebook like buttonTwitter Icontwitter follow buttonVisit FMSAVisit FMSA