Tuan guru Sokong VaksinTuan guru Sokong Vaksin
Koleksi Artikel Isu Vaksin
Tuan Guru Dato Seri Hj Abdul Hadi Awang
24 JUN 2016 | Masjid Rusila Marang
"Sesiapa yang menolak perubatan termasuk
vaksin sebagai golongan yang jahil
dalam agama. Mereka membaca kitab
tak habis"
[image]
Jika benar vaksin itu boleh memusnahkan manusia, sudah tentu program imunisasi diberhentikan. . Kita boleh lihat sendiri bahawa Program imunisasi kebangsaan yang telah diletakkan secara rasmi dalam negara kita sejak sebelum merdeka lagi (1956) dengan pemberian vaksin DT
Baca Artikel ....
"Jauh Perjalanan, luas pemandangan. Banyak pengajaran kehidupan manusia yang boleh dipelajari."
Sudan, Mindanao, Sempadan Turkey dan Jordan untuk Misi Kemanusian Syria, Mesir, Bangladesh dll.
Baca Artikel Travelog Saya....
Koleksi Artikel Perang Melawan Mitos
Dr Suhazeli Abdullah | Talk Show UiTM Jasin
"Mitos dalam perubatan boleh menyebabkan masyarakat keliru. Maka wajib wujud sekumpulan ahli dalam bidang perubatan memperbetulkan salah faham itu."
Comments Box SVG iconsUsed for the like, share, comment, and reaction icons

Ivermectin (IVM) dan COVID-19

Ubat yang bernama Ivermectin telah disenaraikan oleh WHO (2019) sebagai ubat yang boleh digunakan mengikut indikasinya. IVM digunakan untuk merawat jangkitan cacing dan kutu.

IVM adalah murah dan boleh didapati dengan senang tetapi dalam Malaysia IVM hanya diluluskan kegunaannya untuk merawat cacing dalam binatang seperti anjing.

Kajian dalam Makmal mendapati bahawa IVM itu boleh merencat RNA dan DNA virus. Justeru kebolehannya sebagai antivirus berjaya dibuktikan dalam kajian makmal. Beberapa pakar yang mencadangkan supaya menggunakan IVM ke atas pesakit untuk merawat COVID-19.

Terdapat juga bukti kajian pilot yang melihat kepada keberkesanan menggunakan IVM dalam merawat COVID-19. Kajian itu telah dijalankan oleh University of Navarra Clinic dan the Barcelona Institute for Global Health (ISGlobal) sepertimana yang disiarkan dalam jurnal Lancet Jan 2021. Namun pengkaji sendiri menyarankan supaya kajian di dalam skala yang lebih besar perlu dilakukan kerana sampel kajian yang dilakukan oleh mereka itu adalah terlalu kecil. Sampel kajian pilot yang dilakukan adalah seramai 24 orang. Lagipun kajian itu tidak dibuat ke atas pesakit yang bertahap serius dan berisiko.

Dalam masa yang sama kita perlu melihat juga beberapa kajian yang lain yang menyentuh berkaitan dengan kesan sampingan. Sudah pasti sesuatu bahan itu mempunyai kesan sampingan sama ada ianya ringan ataupun serius. Dalam kes IVM ini terdapat satu kajian oleh The American Society of Tropical Medicine and Hygiene (2017), menyatakan bahawa mengambil IVM mempunyai kesan serius terhadap sistem saraf dan juga menyebabkan fungsi hati rosak.

Oleh yang demikian kajian yang terperinci melalui ujikaji klinikal perlu dilakukan untuk menilai dan mengesahkan dalam pelbagai sudut sama ada ianya berkesan, dan selamat digunakan ke atas pesakit COVID-19.

Sebagai pengamal perubatan kami perlu melihat keberkesanan ini dahulu melalui kajian-kajian yang akan dijalankan nanti. Justeru tidak boleh sewenang-wenangnya kita menggunakan IVM untuk diberikan kepada mana-mana pesakit yang positif kepada COVID-19. Pemberian tanpa kejituan kajian dan kelulusan pihak berwajib adalah salah dari segi disiplin ilmu dan juga etika perubatan.
.
Harap bersabar. Institute of clinical research dan KKM bersama Pakar penyakit berjangkit dalam proses untuk menjalankan kajian Klinikal ke atas ubatan ini.

Suhazeli Abdullah
22.1.2021
Kuala Berang

Rujukan:
1. Chaccour C, Casellas A, Blanco-Di Matteo A, et al. The effect of early treatment with ivermectin on viral load, symptoms and humoral response in patients with mild COVID-19: a pilot, double-blind, placebo-controlled, randomized clinical trial. EClinicalMedicine. 2021.
2. Chandler RE. Serious Neurological Adverse Events after Ivermectin-Do They Occur beyond the Indication of Onchocerciasis?. Am J Trop Med Hyg. 2018;98(2):382-388.
3. National Institute of Health. The COVID-19 Treatment Guidelines Panel’s Statement on the Use of Ivermectin for the Treatment of COVID-19. January 14, 2021
... See MoreSee Less

Ivermectin (IVM) dan COVID-19

Ubat yang bernama Ivermectin telah disenaraikan oleh WHO (2019) sebagai ubat yang boleh digunakan mengikut indikasinya. IVM digunakan untuk merawat jangkitan cacing dan kutu.

IVM adalah murah dan boleh didapati dengan senang tetapi dalam Malaysia IVM hanya diluluskan kegunaannya untuk merawat cacing dalam binatang seperti anjing.

Kajian dalam Makmal mendapati bahawa IVM itu boleh merencat RNA dan DNA virus. Justeru kebolehannya sebagai antivirus berjaya dibuktikan dalam kajian makmal. Beberapa pakar yang mencadangkan supaya menggunakan IVM ke atas pesakit untuk merawat COVID-19.

Terdapat juga bukti kajian pilot yang melihat kepada keberkesanan menggunakan IVM dalam merawat COVID-19. Kajian itu telah dijalankan oleh University of Navarra Clinic dan the Barcelona Institute for Global Health (ISGlobal) sepertimana yang disiarkan dalam jurnal Lancet Jan 2021. Namun pengkaji sendiri menyarankan supaya kajian di dalam skala yang lebih besar perlu dilakukan kerana sampel kajian yang dilakukan oleh mereka itu adalah terlalu kecil. Sampel kajian pilot yang dilakukan adalah seramai 24 orang. Lagipun kajian itu tidak dibuat ke atas pesakit yang bertahap serius dan berisiko. 

Dalam masa yang sama kita perlu melihat juga beberapa kajian yang lain yang menyentuh berkaitan dengan kesan sampingan. Sudah pasti sesuatu bahan itu mempunyai kesan sampingan sama ada ianya ringan ataupun serius. Dalam kes IVM ini terdapat satu kajian oleh The American Society of Tropical Medicine and Hygiene (2017), menyatakan bahawa mengambil IVM mempunyai kesan serius  terhadap sistem saraf dan juga menyebabkan fungsi hati rosak.

Oleh yang demikian kajian yang terperinci melalui ujikaji klinikal perlu dilakukan untuk menilai dan mengesahkan dalam pelbagai sudut sama ada ianya berkesan, dan selamat digunakan ke atas pesakit COVID-19.

Sebagai pengamal perubatan kami perlu melihat keberkesanan ini dahulu melalui kajian-kajian yang akan dijalankan nanti. Justeru tidak boleh sewenang-wenangnya kita menggunakan IVM untuk diberikan kepada mana-mana pesakit yang positif kepada COVID-19. Pemberian tanpa kejituan kajian dan kelulusan pihak berwajib adalah salah dari segi disiplin ilmu dan juga etika perubatan. 
.
Harap bersabar. Institute of clinical research dan KKM bersama Pakar penyakit berjangkit dalam proses untuk menjalankan kajian Klinikal ke atas ubatan ini.

Suhazeli Abdullah 
22.1.2021
Kuala Berang 

Rujukan:
1. Chaccour C, Casellas A, Blanco-Di Matteo A, et al. The effect of early treatment with ivermectin on viral load, symptoms and humoral response in patients with mild COVID-19: a pilot, double-blind, placebo-controlled, randomized clinical trial. EClinicalMedicine. 2021.
2. Chandler RE. Serious Neurological Adverse Events after Ivermectin-Do They Occur beyond the Indication of Onchocerciasis?. Am J Trop Med Hyg. 2018;98(2):382-388. 
3. National Institute of Health. The COVID-19 Treatment Guidelines Panel’s Statement on the Use of Ivermectin for the Treatment of COVID-19. January 14, 2021

Comment on Facebook

Jazakallahu khayran atas perkongsian Dr. Belajar banyak benda.

Beginilah kisah bertarung nyawa sebelum ajal. semoga di hari akhirat Akan ditempatkan bersama dengan para Syuhada.

Penceritaan pengalaman anak arwah mangsa COVID-19 bukan untuk menakut-nakutkan tetapi satu keInsafan bahawa kita jangan terlalu ambil lewa apa yang berlaku sekarang ini. Wabak COVID-19 bukannya satu konspirasi,.

insya-Allah kita semua bersatu hati untuk bagi menghapuskan cOVID-19 atas muka bumi.
... See MoreSee Less

Comment on Facebook

Innalillahwainnailaihirojiuun

Entah betul entah tak Minuman 7 ringgit Penawar covid?whattt??? 👇👇👇👇👇👇👇👇👇👇👇 nusaraya.com.my/sihulk/2021/01/19/minuman-sihulk-penawar-covid-19/?ref=8 Online oder 👇👇👇👇👇👇👇👇👇👇👇👇👇 nusaraya.com.my/sihulk/product/minuman-cuka-madu-lebah/?ref=8 Shopee shopee.com.my/sihulk_broother99?v=836&smtt=0.0.1 Whatsapp Wasap.my/601116565240

Assalamualaikum & Hi, I'm Siti Nur Aisyah binti Suhazeli form MC246S4A, a Bachelor Degree of Mass Communication (Hons.) Instructional Communication.

I am currently conducting a research regarding to the effect of Spreading Health Awareness Through Social Media towards the Media Users.

Please fill in the survey form and try to answer the question to the best of your experience and knowledge. Your answers will be kept in private and confidential. The research is for study purpose and to be used for classwork only. Thank you for your time and effort for answering the question. I sincerely appreciate your feedback.

forms.gle/zarWy7qoQP3Es8g16
... See MoreSee Less

Assalamualaikum & Hi, Im Siti Nur Aisyah binti Suhazeli form MC246S4A, a Bachelor Degree of Mass Communication (Hons.) Instructional Communication.

I am currently conducting a research regarding  to the effect of Spreading Health Awareness Through Social Media towards the Media Users.

Please fill in the survey form and try to answer the question to the best of your experience and knowledge. Your answers will be kept in private and confidential. The research is for study purpose and to be used for classwork only. Thank you for your time and effort for answering the question. I sincerely appreciate your feedback.

https://forms.gle/zarWy7qoQP3Es8g16

Comment on Facebook

Done

Done

Done doc

dah jawab soalan last tu dia tnya masalah apa yg selalu duk encounter tu sy jawab anti vaccines dgn overclaim product.. itu kira health issue jgk kan doc

Done

Done 😊😊

Done

Bahasa melayu takde ke utk soalan ni?

done

Done Dr👌

Done👍🏻

Done

Done Dr.

Done. Alhamdulillah 👍🏻

Done

Done. 👌

Done

Done...I wrote AEFI 😆

Done dr

Done too

Done

Done

Done Dr

done

Done

View more comments

Sebab itu saya sedih dengan beberapa pihak yang memandang remeh tentang usaha yang telah dijalankan oleh KKM untuk merawat semampu mungkin pesakit COVID di seluruh hospital dalam negara kita.

Ya betul majority 80% daripada pesakit itu sembuh setelah sekian masa. Tetapi kesengsaraan sebelum daripada sembuh itu hanya siapa yang mengalaminya sahaja boleh memberikan pengalaman yang pahit itu. Walaupun ada di kalangan mereka yang mungkin tidak ada apa-apa yang menakutkan, sebab mereka g diberikan oleh Allah subhanallah Taala kesembuhan yang segera. Namun bagi individu yang terpaksa bertarung nyawa untuk hidup mereka amat merasai keperitan itu.

DrS
... See MoreSee Less

Comment on Facebook

Humm semakin dekat Dan dekat

kalau pengakuan Imam mengenai Covid 19 masih dipertikai lagi....tak tahu nak kata apa .

www.facebook.com/groups/1804698076408286/permalink/2891177954426954/ Mohon Dr dpt ulas isu ni. Mereka sedang mengelirukan umum di media sosial bab sukarelawan vaksin. Terima kasih.

Semoga imam ni cepat sembuh.

Entah betul entah tak Minuman 7 ringgit Penawar covid?whattt??? 👇👇👇👇👇👇👇👇👇👇👇 nusaraya.com.my/sihulk/2021/01/19/minuman-sihulk-penawar-covid-19/?ref=8 Online oder 👇👇👇👇👇👇👇👇👇👇👇👇👇 nusaraya.com.my/sihulk/product/minuman-cuka-madu-lebah/?ref=8 Shopee shopee.com.my/sihulk_broother99?v=836&smtt=0.0.1 Whatsapp Wasap.my/601116565240

👍

View more comments

Sila dengar kalimat kata yang disampaikan oleh Dato Dr. Abdul Basit ini mengenai teori konspirasi yang dimomokkan oleh segelintir pihak. Kejelekan daripada golongan yang memperjuangkan teori konspirasi ini adalah bermulut tiada insurans dan sanggup menuduh ulama muktabar itu pengikut dajjal kerana tidak sefahaman dengan mereka.

Kita lebih percaya dan thiqah kepada majoriti ulama yang telah banyak mengeluarkan hukum dan fatwa berkaitan dengan COVID-19 serta vaksin seperti mana yang telah di ulas oleh Dr. Abdul Basit ini.

Satu kenyataan yang cukup padu - kalau lah Zionis itu mempunyai perancangan dan konspirasi yang mantap sudah tentu Palestin di Gaza sudah lama pupus di atas muka bumi ini. Tapi sampai sekarang anak-anak Gaza masih lagi berjuang dengan hanya melontarkan batu-batu untuk melawan Israel. Jika ikut logik akal, zionis boleh sahaja bunuh rakyat Palestin dengan vaksin. Kononnya vaksin mempunyai bahan yang boleh membunuh manusia sebagaimana yang dipercayai oleh mereka dalam teori konspirasi tersebut.

Fikir-fikirkan lah
... See MoreSee Less

Comment on Facebook

Ohhh..rupa nye wahabi...mmg pencetus wahabi...zionist yahudi...cer baca sejarah kejatuhan khalifah ottomaniah d turki

Kenapa ambik pendapat wahabi

Byk iklan belakang tue....

Khairy Tajudin

Saya Shahrul

Shafiq Jamal

Suria Saleh

1. Fatwa tidak wajib diikuti. Sekiranya di sesuatu tempat tidak ada org lain yg boleh berfatwa maka fatwa yg 1 itu wajib diikuti. 2. Mufti wajib berfatwa di dalam lingkungan mazhabnya kecuali kalau ia Qadhi. Hukum yg dikeluarkan qadhi wajib diikuti walaupun ia keluar dari lingkungan mazhab. Di Malaysia Mufti dilantik oleh YDPA dan Sultan/YDP negeri masing2. Menteri agama bukan Mufti yg dilantik walaupun dia boleh memberi fatwa. 3. Bolehkah pelajar agama memberi fatwa? Boleh dgn syarat fatwa itu dari kitab muktabar dan dlm perkara yg disepakati ulama. 4. Bolehkah ulama2 lain memberi fatwa? boleh kalau dia memenuhi syarat2 seorang mufti. Allahua’lam

harap zul yahya dh nonton.

Alhamdulillah

Silap hb geng² konspirasi tuduh Dato' Dr. Abd. Basit agen Illuminati.😬

Kalau benar konspirasi tak wujud, maka Negara² Arab tak mungkin diincar oleh yahudi laknatullah. Iraq,Syria,Palestin,Bosnia semua sudah dihancurkan oleh antek² Yahudi laknatullah utk apa? Iraq adalah negara pertama yg dihancurkan oleh yahudi ashkannazi kerana apa? Minyak? Tidak.. emas? Tidak.. Tapi kerana Iraq adalah Tamadun awal Babylon. Tempat sejarah jajahan Namrudz. Mereka musnahkan Iraq dan mengambil segala peninggalan sejarawan di Iraq dan memindahkannya ke Amerika. Dan ,Iraq juga adalah laluan utama dari Isfahan,Iran utk Dajjal turun ke Madinah. Iran,Palestin dan Syiria adalah laluan yg utama utk dibersihkan sebelum Dajjal menyuruh bala tenteranya menyerang Madinah.. Ini konspirasi? Tak. Inilah rancangan mereka..

Info yg trbaik...

Lekeh sangat freemanson ni.. mudah sangat kantoi agenda depa ngan dak2 wicet...

Terima kasih doc dan Tuan guru Abu Anas Surat Ar-Ra'd (13) Ayat 42 وَقَدْ مَكَرَ ٱلَّذِينَ مِن قَبْلِهِمْ فَلِلَّهِ ٱلْمَكْرُ جَمِيعًۭا ۖ يَعْلَمُ مَا تَكْسِبُ كُلُّ نَفْسٍۢ ۗ وَسَيَعْلَمُ ٱلْكُفَّـٰرُ لِمَنْ عُقْبَى ٱلدَّارِ Dan sungguh orang-orang kafir yang sebelum mereka (kafir Mekah) telah mengadakan tipu daya, tetapi semua tipu daya itu adalah dalam kekuasaan Allah. Dia mengetahui apa yang diusahakan oleh setiap diri, dan orang-orang kafir akan mengetahui untuk siapa tempat kesudahan (yang baik) itu.

Nak tau pasal eskatologi lebih baik rujuk pada org yg didalam bidang nya doc. Sekadar berkongsi.

Ustaz abdul somad pon ulama..die pon tidak menerima vaksin..

👍

Yg pelik tu, mak pak dia cucuk vaksin kt dia ms kecik, hidup lg smpai skrg... 😆😆 bru dpt ilmu dr google sikit dh degil 😏

NI APA ? Madu ?

Minuman 7 ringgit Penawar covid?whattt??? 👇👇👇👇👇👇👇👇👇👇👇 nusaraya.com.my/sihulk/2021/01/19/minuman-sihulk-penawar-covid-19/?ref=8 Online oder 👇👇👇👇👇👇👇👇👇👇👇👇👇 nusaraya.com.my/sihulk/product/minuman-cuka-madu-lebah/?ref=8 Shopee shopee.com.my/sihulk_broother99?v=836&smtt=0.0.1 Whatsapp Wasap.my/601116565240

Pendapat saya biarlah seimbang.... Bukan tiada langsung konspirasi dari Yahudi dan Nasrani...memang ada... Tetapi biarlah seimbang... Jgn melampau sampai menuduh ulamak sebagai penyokong konspirasi...dalam kuliah ayah chik selalu sebut pasal Freemason...lion club.. DLL..

View more comments

Load more

Follow me on Facebook

Kolumnis

Majalah Solusi

Akhbar Harakah

Forum Imunisasi

Aktiviti Amal

Nasyid

Facebook Iconfacebook like buttonTwitter Icontwitter follow buttonVisit FMSAVisit FMSA