image

Dr Ahmad Arif jurucakap ikhwan yg sdg ditahan di penjara Akrab penjara paling ketat dan kejam di Mesir, menyampaikan khutbah Eid Adha dari dalam bilik tahanan seorang dirinya setelah pegawai penjara tidak membenarkan para tahanan menunaikan solat Eid secara berjamaah di satu kawasan,oleh itu mereka menunaikan solat jamaah drp bilik tahanan masing-masing di belakang dr Arif.Pegawai penjara tidak membenarkan solat raya dan jumaat secara berjamaah.
Namun begitu semalam mrk melaungkan takbir dari bilik masing-masing secara nyaring dan dr arif mengimamkan solat raya serta menyampaikan khutbah.
Setelah solat mereka dikejutkan dgn kematian seorang rakan as syahid Abd Rahman Mustpha disebabkan tidak diberikan rawatan kesihatan yg perlu.Pun begitu seluruh tahanan yakin masa depan tetap cerah dan gemilang,manakala as syahid berbahagia di hari rayanya insyaAllah.

P/s:
Inilah pejuang sebenar,cuba lakukan sunnah Rasulullah dgn begitu bersemangat walaupun dlm tahanan yg cukup kjm dan zalim.Semangat perjuangan berkobar-kobar walaupun diasak bertubi-tubi.

Assyabu. Org

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...