image

Memilih pemimpin suatu yang serius. Kerana kepimpinan menentukan halatuju negara.  Bukan setakat di dunia, soal kepimpinan akan di tanya di akhirat nanti. Justeru pilihan untuk memilih pemimpin ini ditentukan melalui pilihanraya di negara ini.
Bertindaklah sebaik mungkin dengan hati dan jiwa yang waras. Lihatlah gerabak mana dan lorong mana yang kita akan naik bagi mencapai negeri yang abadi. Malaysia mengamalkan demokrasi berperlembagaan, di mana parti majoriti akan mengepalai negara walau satu kerusi berlebihan. Parti majoriti ini akan menentukan segala bentuk halatuju negara bagi lima tahun mendatang. Parti kalah akan jadi pembangkang. Dan realiti pembangkang di Malaysia dewasa ini akan dianaktirikan. Kita tidak mengamalkan pembahagian kuasa yang matang.

image

Oleh itu buatlah pilihan terbaik. Bandingkan dua atau tiga atau empat parti yang bertanding berdasarkan neraca luhur. Bukannya demi habuan dunia semata mata.

image

Secara mata kasarnya kita boleh melihat budaya yang diterapkan oleh parti masing-masing. Adakah sesuai dengan adat beragama mahupun adat ketimuran bangsa Malaysia.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...