Sejarah dan Liku Perjuangan Vaksin Bahagian 1

Akhir-akhir ini orang ramai menjadi keliru dengan pemberian vaksin kepada anak-anak mereka. Kekeliruan ini berpunca dari kemudahcapaian maklumat melalui internet atau disebarkan oleh sesetengah pihak yang menentang segala bentuk ubatan moden. Orang ramai diberi maklumat yang tidak tepat mengenai kesucian dan kehalalan vaksin. Ada diantaranya mengatakan bahawa vaksin ini boleh menyebabkan lumpuh, autism dan melemahkan sistem pertahanan badan. Terdapat juga sesetengah mereka mengaitkan sudut negatif hasil dari pemberian vaksin kepada gadis remaja, di mana pengambilan vaksin akan menggalakkan seks bebas atau seumpamanya.
Justeru artikel ini ditulis bagi menyangkal beberapa salah faham tersebut berdasarkan kepada kajian-kajian saintifik serta bukti-bukti sains yang lain.
Kejayaan pemberian vaksin harus dilihat secara menyeluruh dengan penurunan secara mendadak kes-kes penyakit berjangkit seperti penyakit Campak (Measles), Polio, Cacar (Smallpox) dan beberapa jenis penyakit lain lagi. Penyakit Campak sebagai perbandingannya telah menunjukkan penurunan yang ketara. Dari jumlah kadar insiden 656.5/sejuta populasi (1982) sehingga kadar insiden 2.0/sejuta populasi (2009). Permulaan kempen pemberian vaksin dinegara kita adalah pada tahun 1982 dan jumlah liputan pemberian vaksin meningkat melebihi 80 peratus sehingga sekarang. Ini menunjukkan kejayaan yang besar didalam dunia perubatan moden.
Kejayaan lain dalam pemberian vaksin ini juga  telah mengejutkan dunia sains dalam penghapusan penyakit Cacar (Small Pox). Dari jumlah 10 juta mangsa cacar tahun 1967 dan 2 juta kematian di 43 buah Negara, sekarang ini kita telah mengishtiharkan penyakit Small Pox (cacar) hapus sepenuhnya. Pemberian vaksin Small Pox ini bermula pada akhir tahun 1976 dengan kempen besar-besaran Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO). Sekarang, generasi baru sudah tidak mengenal apa itu penyakit cacar kerana tiada contoh didepan mata untuk dijadikan teladan.
Keberkesanan pemberian vaksin ini telah membuka mata banyak pihak dan telah member galakan kea rah penghasilan pelbagai polisi dinegara masing-masing bagi menyelamatkan masyarakat mereka dari terbelenggu dengan penyakit-penyakit berjangkit ini.
Copyright Control by aljazli design (c) 2003 – 2008
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
1 reply

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published.