, , , ,

Metodologi Kajian 


Mulai isnin lepas hingga khamis, handle kursus melibatkan methodologi kajian.

.

Isnin, Selasa berkampung di Klinik Sebarang Takir, tepu otak berbengkel bagaimana menjalankan kajian dan penggunaan SPSS dalam membuat penganalisaan data. 

Rabu, Khamis pula berkampung di RTC AMBS sampaikan ceramah asas kajian QAP. Kemudian sesi sumbangsaran setiap kumpulan bagi melahirkan kertas cadangan kajian masing-masing. Alhamdulillah 7 topik selesai dibentangkan. Semoga akan menjadi mercu kepada peningkatan kualiti perkhidmatan kesihatan di Daerah Dungun. 

Ahad minggu depan, akan bertumas pula seharian di Pkd Dungun dalam penyampaian yang sama – Bengkel kajian dalam perubatan (HSR). 

Sebaik sahaja graduasi dari master hingga sekarang, semakin seronok dengan penyampaian ilmu yang sekelumit ini. Mungkin analisa yang canggih manggih seperti analisa Kaplan, regression, ancova dan pelbagai lagi saya tidak mahir, tetapi analisa asas seperti Chi², Student T Test, Paired T Test boleh lah ajar lebih kurang. 

Pengalaman saya yang berkecimpung dalam ajar SPSS ini, ramai antara kita jadi takut untuk buat analisa kerana tidak familiar dengan arahan komputer dalam SPSS. Mereka tidak yakin dan tidak tahu fungsi menu mana yang nak di pilih. Selain itu ramai juga yang agak kaku dalam pengolahan data bermula dari data mentah ke data yang sudah sedia untuk dianalisa. Walaupun sebahagian dari mereka sudah banyak kali terlibat dalam bengkel seumpamanya, tetapi apabila tidak membiasakan diri dengan pengolahan data dan analisa, mereka juga kekoh untuk keluarkan keputusan bermakna melalui SPSS. 

Bagi memudahkan semua saya sudah upload nota dan sample data latihan dalam suhazeli.com. [http://suhazeli.com/wp/?download_category=statistik-ppt]. Nota tersebut bukan sepenuhnya tulisan saya tetapi diambil dari pelbagai sumber sepanjang penglibatan saya dalam program ini. 

Sekian 

Suhazeli Abdullah 

Fb.com/drsuhazeli 

suhazeli.com 

9.3.2017 

Kuala Berang 

, ,

Kaedah Pembuktian Kajian Saintifik dalam Perubatan

Ilmu perubatan terdapat beberapa tingkat pembuktian berdasarkan bukti bukti yang diperolehi.
Tingkat pembuktian adalah seperti berikut:
1a. Peringkat pembuktian Aras 1a;

Bukti yang di dapati mestilah melalui meta analysis di mana berpuluh-puluh atau beratus kajian digabungkan semuanya dan dianalisa semula. Tujuannya ia untuk melihat sejauh mana sesuatu kajian itu dijalankan dengan telus tanpa sebarang bias (berat sebelah) dan sesuatu keputusan atau dapatan itu konsisten pada semua kajian tersebut sehingga satu kesimpulan yang amat meyakinkan boleh dibuat dan dijadikan amalan baru dalam perubatan.

1b. Pembuktian Aras 1b

Bukti yang di dapat daripada satu atau beberapa kajian yang dibuat secara random dan tidak bias. Ia bertujuan supaya sebarang kesimpulan dapat dibuat dengan tepat dan betul.

2. Pembuktian Aras II

Bukti kajian yang dijalankan secara prospektif atau case control, di mana setiap kes atau penyakit yang dikaji akan mempunyai kawalan (e.g orang yang sihat atau relatif sihat) sebagai perbandingan untuk memastikan kesimpulan yang dibuat tepat terhadap sebarang hasil kajian.

3. Pembuktian Aras III

Terdapat kajian yang di jalankan tetapi tidak mempunyai dirawakkan secara betul, atau kajian yang tidak mempunyai kawalan (control). Atau kajian yang hanya membuat pemerhatian sahaja dan melihat hubungkait sesuatu perkara atau penyakit dengan faktor-faktor yang mungkin berkaitan.

Pembuktian secara kajian sebegini juga rendah nilainya dan biasanya digunakan sebagai maklumat awal dalam amalan perubatan.

4. Pembuktian Aras IV

Bukti yang didapati daripada pengalaman mengendalikan kes kes (case series) atau himpunan pandangan sejumlah pakar-pakar yang sangat berpengalaman. Ini merupakan peringkat pembuktian yang paling rendah dalam bidang perubatan dan tidak boleh dijadikan asas untuk membuat sebarang perubahan dalam polisi kesihatan.

, , ,

Sudi Daku Tunjukkan Jalan

Nukilan isnin Pakar Perubatan Keluarga
Prof Harmy Mohd Yusoff, Timbalan Dekan UniSZA menulis secara ringkas tahap-tahap kajian saintifik yang dijadikan standard masa kini. Bermula dari aras 1 yang meletakkan analisis meta sebagai hairaki teratas sehinggalah tahap 4, penilaian terbaik pakar (best expert review) atau “case series”.[1] Inilah konsep terkini bagi menentukan sesuatu ubat atau kaedah berubat diterima pakai dalam perubatan. Adakah ianya qati’e dan tidak boleh dibantah oleh para pengamal perubatan? Tidak. Dunia perubatan senantiasa berubah-ubah. Namun inilah kaedah terkini, terbaik dan diterima pakai oleh semua ahli perubatan masa kini.
Perumpamaan ini boleh diiraskan kepada ilmu pengsahihan hadis Nabi. Jika mengkaji kesahihan hadis, para ulama mempunyai kaedah untuk menentusahkan kesahihannya. Samada hadis mutawatir, sahih hasan, hasan, hadith dhaif ataupun palsu.[2]
Ilmu mustholah dan takhrij hadis amat tinggi nilaiannya. Mereka mengkaji bukan sekadar bagaimana, di mana dan apa bentuk ayat yang dikeluarkan, malah siapa periwayat hadis pun diambil kira. Jika periwayat hadis tidak memenuhi kriteria, martabat hadis akan berubah aras. Malah jika periwayat hadis pernah berbohong dalam isu lain, hadis yang diriwayatkan itu juga dipertikaikan aras kesahihannya. Inilah ketelitian yang diberikan dalam ilmu pengeluaran sesuatu hadis.
Apabila berlaku pertembungan antara kesahihan perubatan dengan hadis-hadis perubatan, disinilah memerlukan penelitian dari ahlinya. Ahli dalam perubatan akan kemukakan bukti dari sudut ilmu sains dan pengsahihannya melalui kajian terkini. Mungkin ianya benar atau sebaliknya. Namun itulah cerapan sunnatullah yang dicatat oleh ahli dalam bidang perubatan. Para ulama juga akan dirujuk bagi mempastikan aras kesahihan sesuatu lafaz hadis tersebut. Jika ianya bukan dari Al Quran atau hadis, mungkin dari amalan para sahabat dan alim ulama sehinggakan ianya menjadi peraturan umum dalam mengambil kaedah untuk berubat itu. Andaikata sesuatu amalan perubatan itu masyhur dan banyak ulama diera tersebut amalkan, sudah tentu ianya ditulis dalam manuskrip-manuskrip kitab bagi panduan umat terdahulu.
Pendek kata pembuktian sains perubatan dan pembuktian nas Al Quran, hadis, ijmak ulama dan kias dijadikan panduan bagi menentukan sesuatu kaedah itu boleh digunakan atau tidak. Jika sekiranya ia dakwaan semata-mata tanpa dalil, bermakna satu pembohongan telah berlaku. Dalil tersebut semada dalil sunnatullah (ilmu akal/Sains) ataupun ilmu syariat. Ianya tidak bercanggahan antara satu sama lain.
Jika bab kajian emperikal dalam bidang sains perubatan, Klinik saya terbuka pada tuan-tuan untuk dapatkan khidmat nasihat. Atau jika sudah ada bukti hujah, boleh kemukakan bukti berkenaan secara method kajian yang betul. Jika tak dapat buat case control study pun tak apa. First level buat dulu observational study. Retrospective data collection. Robust study sampling minimum 30 subjects. Dapatkan semua pesakit yang tuan dah rawat guna kaedah tu dan buat statistical analysis. Jika tak pandai buat persampelan, kemasukan data ke program statistik spt SPSS atau seumpamanya, saya offer untuk ajar. Buku panduan statistik dan SPSS pun saya boleh beri free jika nak.
Sedia tunggu.
Pautan
[1] Aras Evidence Based Medicine. http://suhazeli.com/wp/?p=2123
Suhazeli Abdullah
Pakar Perubatan Keluarga
Klinik kesihatan Ketengah Jaya
Dungun.
Fb.com/drsuhazeli
30.1.2017
, , , ,

Buku Panduan SPSS Keluaran Pertama

frontbookPenyelidikan adalah asas bagi mengukuhan dan meningkatkan penjagaan kesihatan primer di seluruh dunia. Saya mengalu-alukan penerbitan buku ini iaitu nota berkenaan Manipulasi Data  SPSS dan Penyediaan Laporan yang disediakan oleh Dr Suhazeli Abdullah, di bawah Persatuan Pakar-Pakar Perubatan Keluarga Malaysia.

 

Amalan klinikal kita pada masa kini perlulah berdasarkan bukti saintifik yang terbaik. Bukti ini datangnya dari penyelidikan. Tanpa penyelidikan yang dijalankan dalam persekitaran penjagaan primer, yang melibatkan pesakit yang dikendalikan di perkhidmatan penjagaan primer dan menurut perspektif doktor yang bekerja di penjagaan primer, kita tidak akan dapat bukti perubatan berasaskan dalam persekitaran penjagaan primer.

 

Kita semua perlu berusaha untuk membina asas penyelidikan dalam penjagaan primer dan mengapa setiap doktor penjagaan primer perlu mempunyai minat aktif dalam penyelidikan, sama ada sebagai penjagaan penyelidik utama atau sebagai peserta dalam penyelidikan.

Banyak cabaran untuk menjalankan penyelidikan dalam persekitaran penjagaan primer. Banyak negara telah gagal untuk membina kapasiti penyelidikan di dalam penjagaan primer. Kebanyakan pembiayaan penyelidikan mengabaikan kepentingan penyelidikan yang dijalankan dalam penjagaan primer. Cabaran lain termasuk kekangan masa, kekangan sumber dan kekurangan penyelidikan kepakaran di kalangan doktor penjagaan primer. Kita perlu menangani cabaran tersebut; jika inginkan cara penyampaian penjagaan kesihatan yang terbaik kepada pesakit, dan masyarakat. Kita perlu bekerjasama untuk membina budaya penyelidikan dalam penjagaan primer dan asas penyelidikan di seluruh penjagaan primer.

 

Salah satu cara untuk mula memperkenalkan budaya penyelidikan adalah dengan mengambil langkah-langkah permulaan yang kecil. Menggunakan nota penyelidikan, berbincang dengan kakitangan klinik  dan wakil-wakil masyarakat tempatan anda untuk mengenalpasti cabaran kesihatan yang paling penting yang dihadapi oleh komuniti. Kemudian mula bangunkan projek penyelidikan kecil untuk mengkaji isu-isu utama dalam klinik anda sendiri. Dengan menjalankan penyelidikan yang paling relevan kepada anda amalan sendiri, melaporkan penemuan kepada kakitangan dan komuniti anda, dan kemudian bekerja bersama-sama untuk melaksanakan penambahbaikan berdasarkan penemuan penyelidikan.  Seterusnya mula libatkan klinik lain dalam aktiviti penyelidikan dan bangunkan amalan penyelidikan yang berasaskan rangkaian anda sendiri.

 

Ucapan tahniah di atas penerbitan buku Manipulasi Data SPSS dan Penyediaan Laporan yang boleh digunakan sebagai panduan dalam proses penyelidikan.

 

Kita semua perlu berusaha untuk meningkatkan kualiti perkhidmatan penjagaan primer melalui penyelidikan.

 

Dr Mastura Hj Ismail

Presiden

Kursus Statistik dan SPSS

Esok akan bermula kursus spss peringkat Jknt. Maka akan berasaplah kepala ni dengan data-data. Pening juga nak handle lagu mana esok. Namun buku ringkas ni sempat saya siarkan untuk perkongsian ilmu bersama.Dr Suhazeli’s files and Important Notes: Buku Panduan Kajian Saintifik, Statistik dan Pengenalan SPSS

Published with Blogger-droid v2.0.4
Copyright Control by aljazli design (c) 2003 – 2008