Metodologi Kajian 


Mulai isnin lepas hingga khamis, handle kursus melibatkan methodologi kajian.

.

Isnin, Selasa berkampung di Klinik Sebarang Takir, tepu otak berbengkel bagaimana menjalankan kajian dan penggunaan SPSS dalam membuat penganalisaan data. 

Rabu, Khamis pula berkampung di RTC AMBS sampaikan ceramah asas kajian QAP. Kemudian sesi sumbangsaran setiap kumpulan bagi melahirkan kertas cadangan kajian masing-masing. Alhamdulillah 7 topik selesai dibentangkan. Semoga akan menjadi mercu kepada peningkatan kualiti perkhidmatan kesihatan di Daerah Dungun. 

Ahad minggu depan, akan bertumas pula seharian di Pkd Dungun dalam penyampaian yang sama – Bengkel kajian dalam perubatan (HSR). 

Sebaik sahaja graduasi dari master hingga sekarang, semakin seronok dengan penyampaian ilmu yang sekelumit ini. Mungkin analisa yang canggih manggih seperti analisa Kaplan, regression, ancova dan pelbagai lagi saya tidak mahir, tetapi analisa asas seperti Chi², Student T Test, Paired T Test boleh lah ajar lebih kurang. 

Pengalaman saya yang berkecimpung dalam ajar SPSS ini, ramai antara kita jadi takut untuk buat analisa kerana tidak familiar dengan arahan komputer dalam SPSS. Mereka tidak yakin dan tidak tahu fungsi menu mana yang nak di pilih. Selain itu ramai juga yang agak kaku dalam pengolahan data bermula dari data mentah ke data yang sudah sedia untuk dianalisa. Walaupun sebahagian dari mereka sudah banyak kali terlibat dalam bengkel seumpamanya, tetapi apabila tidak membiasakan diri dengan pengolahan data dan analisa, mereka juga kekoh untuk keluarkan keputusan bermakna melalui SPSS. 

Bagi memudahkan semua saya sudah upload nota dan sample data latihan dalam suhazeli.com. [http://suhazeli.com/wp/?download_category=statistik-ppt]. Nota tersebut bukan sepenuhnya tulisan saya tetapi diambil dari pelbagai sumber sepanjang penglibatan saya dalam program ini. 

Sekian 

Suhazeli Abdullah 

Fb.com/drsuhazeli 

suhazeli.com 

9.3.2017 

Kuala Berang 

Snap Gambar Cantik Semasa Kursus 

*Tips Snap Slide Guna Smart Phone*

Saya lihat ramai peserta kursus mengambil gambar slide dari presenter menggunakan telefon. Kemudian gambar tersebut disimpan atau dikongsi bersama rakan melalui whatsapp atau seumpamanya. Akan tetapi gambar tersebut akan herot bergantung kepada posisi mana dia duduk. Jika duduk tepi dewan, gambar akan herot dan slide tidak cantik untuk di kongsi.
Terdapat satu android App bernama CamScanner amat berguna utk mengambil gambar ketika berkursus. Aplikasi tersebut percuma dan tidak memberatkan telefon anda.
Pic berikut beberapa step utk donwload App dan cara mengambil serta edit gambar cantik tersebut.
Selamat mencuba 
Dr Suhazeli Abdullah 
Fb.com/drsuhazeli 

CARA MENGEMBALIKAN FILE / FOLDER YANG HILANG AKIBAT VIRUS SHORTCUT

Pengalaman dan kesalahan adalah guru yang sangat berharga buat saya, saya selalu belajar dari sebuah pengalaman dan kesalahan. Pengalaman dan kesalahan membuat kita tahu akan semuanya, kita menjadi tahu solusinya.

Okeh,,langsung aja bunk ,,,,!!

Seperti yang kita lihat Virus komputer semakin merajalela, terutama “Virus Shortcut” yang gampang sekali muncul. Tapi tenang, Anda tidak usah panik, karena Saya akan berbagi kepada anda cara hebat untuk menangani Virus shorcut tersebut.

Mungkin anda sedikit kesal dengan datangnya virus shorcut tersebut. Entah dari mana asalnya, tapi virus shortcut itu gampang sekali muncul. Sering buat kesal, apalagi jika File / Folder kita hilang akibat virus tersebut, tambah jengkel dech…!

Tapi jangan emosi dulu, semua itu bisa di atasi dengan mudah dan simpel. Di bawah ini saya akan uraikan cara mengembalikan data di flasdisk yang hilang akibat virus shortcut berdasarkan pengalaman :

 1. Langkah pertama, scan dulu flasdisk anda yang terinfeksi virus shortcut tersebut. Terserah anda mau scan pakai anti virus apa, kalau saya sih pakai  “Avast dan Smadav”
 2. Setelah anda selesai menyecan flasdisk dan sudah menghapus semua virus, langkah selanjutnya adalah klik kanan flasdisk pilih property-pilih tools-pilih check Now-centang pada scan for and attempt recovery of bad sectors lalu klik start. Tunggu sampai selesai mengecek.

 1. Lihat isi flasdisk anda, sudah munculkah folder yang tadi hilang akibat virus? Jika sudah muncul, hapus secara manual icon – icon shortcut yang ada di flasdisk sampai habis. Tapi jika belum ikuti langkah selanjutnya.
 2. Pada jendela eksplorer tepatnya di menubar, klik tools-pilih folder option-klik view-cari hidden files and folder-cetang pada show hidden files and folder.
 1. Lihat flasdisk anda, file / folder yang tadinya hilang karena virus sekarang sudah muncul kembali. Eits…tapi jangan senang dulu, file / folder di flasdisk anda belum kembali, masih berwarna samar – samar.
 2. Tahap selanjutnya adalah mengembalikan data yang berwarna samar tersebut, begini caranya : buka dulu command prompt. Caranya klik startp-all program-accessories-command prompt, di jendela command prompt ketikan huruf  e  lalu tekan enter, bila flasdisk di e. setelah itu ketikan attrib  –s –r –h /s /d   lalu tekan enter.
 1. kini file / folder anda sudah kembali ke sisinya….(haha..)
 2. Setelah semua kembali, hapus icon – icon shorcut secara manual saja sampai tak tersisa.
 3. Eits,,,,,tugas anda belum selesai, jangan lupa kembalikan seperti semula show and hidden-nya. Jika anda belum kembalikan seperti semula, pasti akan terlihat icon aneh seperti recycle bin dll.

Caranya, pada jendela explorer di menubar pilih tools-folder option-pilih view-cari hidden files and folder-cetang pada  Do not show hidden files and folder.

Selesailah tugas anda, file / folder anda telah kembali seperti semula. Tapi pengalaman saya, biasanya ada file / folder yang hilang, tapi kalu tidak ada bersyukurlah.

Salam sukses, semoga bermanfaat.

Penjelasan :

 • attrib = perintah untuk mengubah attribute suatu file atau folder
 • -s = menghilangkan attribute System
 • -h = menghilangkan attribute Hidden
 • -r = menghilangkan attribute Read-Only
 • *.* = menampilkan seluruh file/folder, jika ingin menampilkan jenis file word saja, ketik *.docx, atau cukup mengganti ekstensi file-nya untuk jenis file yang lainnya.
 • /s = proses diterapkan pada file yang berada pada folder maupun sub folder
 • /d = proses folder agar berjalan dengan baik
 • Jika tanda (-) digunakan untuk menghilangkan attribute, maka tanda (+) digunakan untuk menambahkan attribute. Misalnya +h akan menghasilkan file/folder di-hidden.

Bina Website Mudah dan Murah!

“Mahukah Anda Memiliki Web Anda Sendiri Yang ‘Pro’  Dan Pasarkan Produk Anda ke Seluruh Dunia! Jimat Kos Upah Puluhan RIBU Ringgit!”

Dapat …
Domain (.com.my) & Hosting 10GB FREE!
– Tawaran Terhad, Bila-Bila Masa Ditamatkan! –

Lihat… Contoh Website  Anda Di Bawah Ini!
(Klik Web di bawah – tetapi jangan lupa kembali semula ke sini)

100% Percuma!. Boleh download software ini dan terus gunakannya.
Mudah untuk menukarkan logo syarikat atau logo Kedai Online anda.
Mudah untuk memasukkan menu-menu tambahan.
Paling mudah untuk membuat setup dan konfigurasi.
Boleh diubahsuai perkataan Powered by tetapi tidak memerlukan sebarang kos pun!
Mudah untuk memasukkan gambar-gambar produk – tanpa had.
Mudah untuk meletakkan perkhidmatan / produk anda.
Mudah untuk meletakkan produk-produk lain yang berkaitan.
Mudah untuk pelanggan yang telah membeli menuliskan komen dan rating.
Mudah untuk meletakkan video-video seperti youtube dan sebagainya.
Mudah untuk meletakkan info syarikat, lokasi syarikat, maklumat untuk dihubungi dan sebagainya (tanpa had).
Mudah menghantar invois secara otomatik kepada pelanggan.
Banyak lagi…

Manfaat Program Nilai RM
Domain .com / .com.my (percuma 1 tahun)
(anda boleh memilih nama domain yang sesuai dengan syarikat perniagaan / Organisasi anda. Laman web anda akan ada identiti tersendiri nanti)
RM 80
Hosting 10GB dan CPanel (percuma 1 tahun) RM 100
Belajar Membina Website anda (secara praktikal). Website yang anda bina akan ada domain sendiri seperti di atas. Selepas kursus web anda siap! RM 100
Setup website anda dalam tempoh 48 jam!(Hari berkerja) RM 100
PALING MURAH ABAD INI RM 380

Sesebuah WEBSITE perlu mengandungi gambar yang jelas supaya ianya lebih menarik dan tarikan kepada pengunjung.

Anda akan diajar cara-cara mengedit gambar yang betul. Ini juga akan mengelakkan laman web daripada menjadi slow jika saiz gambar tidak diubahsuai. Cara mengecilkan saiz gambar juga ada tekniknya supaya kualiti gambar tidak terjejas (gambar tidak menjadi ‘gemuk’ atau ‘kurus’) supaya laman web kelihatan ‘pro’.

MANFAAT LAIN ADALAH

Anda akan diberikan Manual Panduan bercetak Mengedit Gambar Step by Step menggunakan perisian percuma! RM 600

Kemudahan kursus – 3 kali makan dan minum disediakan.RM 150

Cenderahati dan sijil tamat kursus.

Menambah rangkaian perniagaan dan kenalan.

Sila bawa bersama business card anda.

Jumlah RM 1050 (Ianya MURAH dengan menyertai Bengkel kami)

JOM SERTAI BENGKEL!!!

daftar-member-agent108.com_

Tarikh terdekat Bengkel 24hb Januari 2015

Tarikh-tarikh Bengkel

Saya Jamin!

Untuk kejayaan kehiidupan anda,

 

Yang benar,

in action

Dr Suhazeli Abdullah
suhazeli@yahoo.com
www.suhazeli.com
019-9563653

Senang, Cepat & Profesional…
Jimatkan RM3k-5k Untuk Bisnes Anda Sekarang!